Connect with us

EVENIMENT

Ministrul Mediului: În România există între 7.500 şi 8.100 de exemplare de urs brun

Publicat

urs pixabay.jpg

Potrivit unui studiu prezentat de ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Barna Tanczos, în România există între 7.500 și 8.100 de exemplare de urs brun, iar populația acestora înregistrează o creștere constantă. Anunțul a fost făcut miercuri.

Potrivit ministrului, această evoluţie „generează o creştere constantă a interacţiunilor, a conflictelor om-urs şi o creştere constantă a numărului şi valorii pagubelor generate”.

El a precizat că numărul minim de exemplare în studiul privind evaluarea populaţiei de urs brun din România este de 7.536 de exemplare, iar numărul maxim este de 8.093.

„Se vede foarte clar că, exceptând perioada de Covid, când activitatea era mult, mult, redusă din toate punctele de vedere, este vizibilă o creştere constantă şi a numărului de incidente şi a numărului de răniţi şi a numărului de oameni decedaţi, din păcate, în urma unor atacuri de urs”, a adăugat Barna Tanczos, la conferinţa de presă despre implementarea Planului naţional de acţiune pentru conservarea populaţiei de urs brun.

Ministrul Mediului a subliniat că, în baza acestui studiu, a pregătit un nou ordin de ministru cu măsuri active pentru a asigura, pe de o parte, menţinerea stării de conservare favorabilă, şi pe de altă parte, de a implementa şi prevederea legală.

„Până pe 15 mai, Ministerul Mediului trebuie să emită ordinul de ministru cu cotele de prevenţie, prin care reduce numărul conflictelor şi prin care reduce numărul şi valoarea pagubelor.

Ministrul Mediului: În România există între 7.500 şi 8.100 de exemplare de urs brun. „Anul trecut, am emis un ordin de ministru pentru 140 de exemplare”

Anul trecut, am emis un ordin de ministru pentru 140 de exemplare.

Acel ordin de ministru era pus în practică de asociaţiile de vânătoare prin personalul tehnic de specialitate.

Anul acesta pregătim un nou ordin de ministru pe care dorim să-l emitem, să-l semnăm până pe data de 15 mai, aşa cum prevede şi legea.

În cazul în care putem să ducem până la bun sfârşit perioada de consultare publică, ordinul de ministru va fi propus şi pus în consultare publică pentru a fi dezbătut, pentru a primi observaţii, pentru a avea un dialog constructiv cu toate organizaţiile neguvernamentale, cu toate asociaţiile de vânătoare, cu toate primăriile, cu toate asociaţiile de fermieri şi prin acest fel să putem asigura o bază solidă ştiinţifică, administrativă şi pragmatică pentru intervenţiile ulterioare”, a mai spus ministrul Mediului.

Potrivit acestuia, din 2016 până în 2022 au fost recoltate 444 de exemplare de urs brun din România.

„Din 2023 dorim să revenim la acele cote de prevenţie care au existat înainte de 2016, cu alte condiţii, cu condiţii mult mai stricte pentru punerea lor în executare, cu o bază ştiinţifică diferită şi cu abordare total diferită pentru alocarea acestor cote.

Cotele trebuie alocate pe baza unor principii foarte clare, care să influenţeze formula de calcul prin care se stabileşte numărul de exemplare care pot fi extrase în fiecare fond de vânătoare.

Ministrul Mediului: În România există între 7.500 şi 8.100 de exemplare de urs brun. Ce a declarat ministrul Mediului

Primul element şi cel mai important este numărul de atacuri la adresa oamenilor şi la adresa gospodăriilor, numărul de dosare de pagube raportate şi valoarea pagubelor.

Din aceste date şi care sunt date statistice şi pe care le avem şi le monitorizăm zilnic, avem o imagine de ansamblu a fenomenului la nivel local, la nivelul satelor, comunelor, oraşelor din ţară şi, cu siguranţă, acesta trebuie să fie unul dintre cei mai importanţi factori de influenţă”, a mai spus ministrul.

Totodată, el a precizat că se va lua în calcul densitatea populaţiei de urs, care reiese din studiu.

„În acele zone unde densitatea este mică, influenţa acestui factor pe formulă de calcul o să fie foarte mică, acolo numărul de intervenţie prin extragere, numărul de cote de prevenţie sau cota de prevenţie o să fie mult mai mică.

Acolo unde densitatea este foarte mare sunt foarte multe pagube, sunt foarte multe atacuri, acolo şi cotele de prevenţie trebuie să fie mai mari”, a adăugat ministrul Mediului.

Pe de altă parte, el a subliniat că statul cheltuie anual milioane de lei pentru plata pagubelor în urma incidentelor produse.

Ministrul Mediului: În România există între 7.500 şi 8.100 de exemplare de urs brun. Peste 21 de milioane de lei s-au plătit din 2019 până acum pe pagubele generate de ursul brun

„Trebuie să avem în vedere şi faptul că statul cheltuie anual milioane de lei pentru plata acestor pagube – şi tocmai de aceea, în formula de calcul, trebuie să avem în vedere şi efortul financiar pe care îl face statul dacă aceste pagube, atacuri, nu sunt reduse.

În 4 ani de zile efortul statului a fost de 21 de milioane de lei.

Peste 21 de milioane de lei s-au plătit din 2019 până acum pe pagubele generate de ursul brun în România.

În baza acestor date s-a făcut harta zonelor fierbinţi în ceea ce priveşte densitatea, numărul de atacuri, valoarea atacurilor şi rezultă o formulă de calcul, un proiect de ordin care se pune în consultare publică”, a mai spus Barna Tanczos.

El a precizat că se păstrează principiul acordării cotelor de intervenţie aşa cum a fost până acum. „Intervenţia imediată se va face în continuare pe baza Ordonanţei 81, acea intervenţie imediată făcută de echipa de intervenţie”, a mai spus ministrul. Agerpres

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Suporterul U Cluj care a aruncat cu o sticlă de bere în față unui tânăr, pus sub control judiciar pentru 60 de zile

Publicat

tribunal e1608299820355.jpeg

Marius Băncilă, suporterul U Cluj care a aruncat cu o sticlă goală de bere într-un suporter al echipei rivale, CFR Cluj și l-a rănit în zona feței a fost pus sub control judiciar pentru 60 de zile, anunță Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca.

Suporterul U Cluj, care are 38 de ani a fost identificat și reținut sâmbătă, pentru 24 de ore, de polițiștii clujeni. Procurorul a precizat că agresiunea nu a avut de a face cu etnia victimei.

Suporterul U…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Zile libere 2025: cât vor dura minivacanțele de Paște, 1 Mai și Rusalii. Zile libere pentru angajați și elevi

Publicat

zile libere 2025: sărbători legale și minivacanțe pentru români. zilele

Zile libere 2025: urmează trei perioade de minivacanță pentru angajații de la stat și pentru elevi. Acestea sunt stabilite cu prilejul sărbătorilor de Paște, 1 Mai și Rusalii. În total, vor fi 11 zile libere, în lunile aprilie, mai și iunie.

De Paște 2025, vor fi patru zile libere, din 18 aprilie (Vinerea Mare) până în 21 aprilie inclusiv (a doua zi de Paște). Paștele Ortodox și cel Catolic se sărbătorește în 2025 în aceeași zi, pe data de 20 aprilie.

Aceste zile libere…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO. Invitat – surpriză la întronizarea noului episcop al Sălajului, fostul episcop vicar de la Cluj, PS Benedict Bistrițeanul

Publicat

piersic6 scaled.jpg

Preasfințitului Părinte Benedict, episcop ales al Episcopiei Sălajului, a fost întronizat, duminică, la Catedrala Episcopală „Înălțarea Domnului” din Zalău.

Oaspeți de seamă și mulți credincioși au participat la Sfânta Liturghie Arhierească, oficiată de un sobor de ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române. Slujba a fost prezidată de Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Comercianții pot cere cartea de identitate, persoanelor care vor să cumpere țigări. Obligații prin ordin ANPC

Publicat

una din zece țigări fumate de români provine din contrabandă.

Un ordin ANPC prevede obligații pentru vânzătorii de produse din tutun. Vor trebui să afișeze un mesaj prin care se comunică faptul că pot solicita cartea de identitate persoanelor care intenționează să cumpere țigări sau produse cu substanțe asociate. Astfel se respectă condiția din lege potrivit căreia vânzarea de țigări este interzisă minorilor, sub 18 ani.

Este vorba despre Ordinul privind informarea consumatorilor la comercializarea, produselor care conțin tutun sau…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe