Connect with us

EVENIMENT

Ministrul Mediului încheie acorduri de finanțare de peste 155 de milioane de euro pentru protejarea Ariilor Naturale

Publicat

fechet, despre norul de cenuşă din canada: nu există un
Arhivă foto

Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, domnul Mircea Fechet, a încheiat două înțelegeri de finanțare în colaborare cu Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate (ANANP), în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), cu o valoare totală ce depășește 155 de milioane de euro.

„Investiţiile sunt realizate în cadrul Componentei C2 ‘Păduri şi protecţia biodiversităţii’, din PNRR, şi au în vedere actualizarea planurilor de management aprobate, identificarea zonelor potenţiale de protecţie strictă în habitate naturale terestre şi marine, dar şi reconstrucţia habitatelor de pajişti în ariile naturale protejate”, se arată într-un comunicat al MMAP, remis miercuri AGERPRES.

Primul contract de finanţare semnat constă în actualizarea a cel puţin 250 de zone naturale protejate, în conformitate cu Ghidul de elaborare a planurilor de management şi cadrul metodologic agreat de Comisia Europeană în 2020 pentru detalierea obiectivelor specifice de conservare pentru habitate şi specii.

Astfel, se va asigura cartarea şi inventarierea distribuţiei habitatelor şi speciilor, în vederea stabilirii stării de conservare a acestora şi a obiectivelor specifice de conservare.

Implementarea proiectului presupune activităţi complexe de analiză şi selecţie a informaţiilor relevante existente, respectiv verificarea acestora pe teren şi transpunerea lor într-o structură unitară, conform detalierilor transmise de Comisia Europeană în 2020.

Proiectul propus de Agenţia Naţională pentru Arii Naturale Protejate are o valoare de 597,6 milioane lei fără TVA, reprezentând contravaloarea a 120 milioane de euro.

Termenul de finalizare este trimestrul 1 2025.

Valoare de peste de 174,3 milioane lei fără TVA pentru cel de al doilea proiect

„Avem un buget consistent prin PNRR alocat componentei ‘Păduri şi protecţia biodiversităţii’ şi aceste investiţii aferente celor două contracte de finanţare au o importanţă deosebită pentru protejarea strictă a habitatelor naturale terestre şi marine şi a speciilor care convieţuiesc în aceste habitate, dar şi pentru reconstrucţia habitatelor de paijişti în ariile naturale protejate.

Protejarea biodiversităţii este unul dintre obiectivele principale ale Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor, în acord cu Strategia UE privind biodiversitatea pentru 2030”, a subliniat ministrul Mircea Fechet.

De asemenea, se vor prioritiza ariile naturale protejate potenţial afectate de proiectele de infrastructură pentru care România s-a angajat, în conformitate cu legislaţia UE relevantă, să colecteze în continuare date în vederea detalierii obiectivelor de conservare pentru habitate şi specii, inclusiv specii de păsări migratoare.

Al doilea contract de finanţare încheiat între Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor şi Agenţia Naţională pentru Arii Naturale Protejate are o valoare de 174,3 milioane lei fără TVA, reprezentând contravaloarea a 35 milioane euro, şi finanţează reconstrucţia din punct de vedere ecologic a minim 2800 ha de habitate de pajişti din ariile naturale protejate.

Termenul de finalizare este trimestrul 2 din 2026.

Potrivit sursei citate, investiţia răspunde unei provocări majore pentru domeniul biodiversităţii din România, având în vedere nivelul scăzut de implementare a măsurilor active de conservare prevăzute în planurile de management aprobate, în special în ceea ce priveşte reconstrucţia ecologică a habitatelor şi îmbunătăţirii stării de conservare, atât a acestora, cât şi a speciilor aferente pajiştilor.

Cele două contracte semnate fac parte din Pilonul I „Tranziţia Verde”

De asemenea, acest proiect are ca obiective specifice: elaborarea criteriilor de selecţie, identificarea şi prioritizarea suprafeţelor de pajişti destinate renaturării, documentarea, reglementarea şi implementarea măsurilor de conservare destinate reconstrucţiei şi elaborarea şi implementarea planului de acţiune privind comunicarea şiconştientizarea publicului cu privire la rolul biodiversităţii aferente pajiştilor.

Investiţia se va implementa prin microproiecte specifice la nivel de suprafaţă de pajişte sau grup de suprafeţe de pajişti care necesită renaturarea, prin contracte încheiate între ANANP şi diferite persoane juridice sau asocieri de persoane juridice.

Cele două contracte semnate fac parte din Pilonul I „Tranziţia Verde”, Componenta 2 „Păduri şi protecţia biodiversităţii” şi vizează investiţiile I3.1 „Actualizarea planurilor de management aprobate şi identificarea zonelor potenţiale de protecţie strictă în habitate naturale terestre şi marine în vederea punerii în aplicare a Strategiei UE privind biodiversitatea pentru 2030” şi I4.2 Reconstrucţia habitatelor de pajişti în ariile naturale protejate din cadrul Reformei R2 – „Reforma sistemului de management al ariilor naturale protejate în vederea implementării coerente şi eficace a Strategiei europene privind biodiversitatea”. Agerpres

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

VIDEO. FOTO. Joia Mare. IPS Andrei, Mitropolitul Clujului, a spălat picioarele a 12 preoți, cum cere tradiția

Publicat

ips andrei spalatul picioarelor 3.jpg

Mitropolitul Clujului, IPS Andrei, a spălat picioarele a 12 preoți. Ceremonia din Joia Mare a avut loc la Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca.

Ceremonia este un ritual păstrat cu sfințenie în amintirea spălării picioarelor Apostolilor de către Iisus Hristos, înainte de Cina cea de Taină.

 

Joia Mare. IPS Andrei, Mitropolitul Clujului, a spălat picioarele a 12 preoți, cum cere tradiția

Ritualul a avut loc la sfârșitul slujbei de Liturghie. IPS Andrei…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Candidata PSD pentru Primăria Lopadea Nouă, respinsă de Judecătoria Aiud. PNL Alba a contestat listele de susținere

Publicat

crește tensiunea în interiorul psd alba din cauza unor întâlniri

Propunerea de candidat pentru Primăria Lopadea Nouă, din partea PSD Alba a fost respinsă în instanță. Este vorba despre o decizie la Judecătoria Aiud, după o contestație făcută de PNL Alba. 

Mai exact PNL Alba a contestat listele de semnături depuse pentru susținerea candidatului PSD la Primăria Lopadea Nouă, Ildi Pop. Aceștia au spus că listele nu sunt întocmite legal, deoarece la zeci de persoane care au semnat nu apare data nașterii complet, ci doar anul.

De…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Vopsitul ouălor de Paște: metode naturale, tradiții româneşti şi variante moderne. Culori, semnificaţii şi idei pentru sărbători

Publicat

vopsitul ouălor de paște: metode naturale, tradiții româneşti şi variante

Vopsitul ouălor de Paște. Unul dintre cele mai așteptate momente în cadrul Sărbătorilor Pascale este vopsitul ouălor.

În tradiția românească, ouăle se vopsesc în Joia Mare, în Vinerea Mare sau chiar în Sâmbăta Mare, în funcție de zonă și de preferințe.

URĂRI DE PAŞTE 2024 Mesaje și FELICITĂRI de Învierea Domnului. Transmite un gând bun celor dragi de Sărbători

Tradiţia populară spune că ouăle vopsite în Joia Mare şi mâncate de Paşti apară de…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Emil Boc: Aștept expertiza finală pentru strada Uliului. Noi am luat măsuri să protejăm și locuințele

Publicat

surpare strada uliului 1 scaled.jpeg

Emil Boc spune că expertiza finală privind cauzele alunecării de teren care a dus la suprarea unei părți din strada Uliului din Cluj-Napoca nu este gata.

Primăria a căutat soluții pentru a pune la dispoziția clujenilor rute alternative pentru a ajunge acasă, dar și pentru a proteja locuințele acestora.

Emil Boc: Aștept expertiza finală pentru strada Uliului. Noi am luat măsuri să protejăm și locuințele

În 1 Mai, primarul Emil Boc a convocat o ședință a…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe