Connect with us

ACTUALITATE

Ministrul Muncii: Doar 6% din personalul din asistență socială are cursuri de pregătire de specialitate

PublicatMinistrul Muncii Raluca Turcan susține, într-o postare pe Facebook, că doar 6% din personalul care activează în asistență socială are cursuri de pregătire de specialitate în asistență.

„Am văzut o serie de critici și interpretări greșite după declarațiile premierului Cîțu privind faptul că acest guvern va schimba gândirea de politică publică, orientându-se spre investiții și că banii alocați asistenței sociale s-au irosit, ținând oamenii în sărăcie, în loc să-i ajute real”, a scris pe rețeaua de socializare Raluca Turcan.

Ea susține că remarca premierului este corectă, în primul rând pentru că investițiile la care s-a referit Florin Cîțu înseamnă inclusiv investiții în sistemul de asistență socială.

„Exista această idee greșită sau rău intenționată că liberalii când critică modelul de asistență socială utilizat până acum – <statul tatuc>, reduc alocările pentru categoriile vulnerabile. Eroare sau minciună, pentru că alocările de până acum nu doar că nu ajută, pentru că statul dă o sumă mică de bani, raportat la nevoile reale, dar mai ales serviciile de asistență socială sunt proaste.

Da, resursele pe care le are statul sunt limitate, dar trebuie investit, nu prin creșterea alocărilor mici, ci prin îmbunătățirea serviciilor, pentru ca serviciile de asistență socială ale statului român sunt tradițional proaste și incomplete, fără personal de specialitate și fără responsabilizare directă a autorităților dacă greșesc sau sunt dezinteresate”, mai susține ministrul Muncii.

Conform ministrului, după campania de verificare a modalității de acordare a ajutorului social, au fost date amenzi autorităților locale în valoare de aproximativ 67.000 de lei.

Legea asistenței sociale preveve un asistent la 300 de beneficiari

„Niciuna dintre UAT-urile din țară nu respectă acum legea asistenței sociale, care prevede un asistent social la 300 de beneficiari – acesta este motivul pentru care premierul, ca mine, avertizează că prioritare sunt investițiile”.

Raluca Turcan spune că ministerul a ajutat prin campania de evaluare a ajutoarelor sociale desfășurată la începutul anului ca oamenii din comunitățile marginale să se întâlnească cu angajatorii, iar o parte dintre ei și-au găsit loc de muncă, deși nimeni nu spera la asta, „pentru că serviciul de asistență socială, așa cum este acum, chiar ține oamenii în sărăcie, fără speranță, deși la doar câteva zeci de kilometri pot găsi oportunități”.

„Este prioritar să schimbăm mentalitatea și modul de acțiune, să încetăm să adăugăm puțin, cum s-a procedat până acum, ci să investim în felul în care statul face asistență socială, investiții în infrastructură și în resursa umană, deoarece doar 6% din personalul care activează în asistență socială are cursuri de pregătire de specialitate în asistență”, a mai scris pe Facebook Raluca Turcan.

Ea spune că se va merge pe trei direcții de schimbare: serviciile integrate, pregătire și angajare resursă umană de specialitate – investiții prin PNRR.

„Avem în Planul Național de Redresare și Reziliență 50 milioane euro pentru infrastructură socială pentru copii aflați în stare de vulnerabilitate.

Alți 50 de milioane de euro investim în reforma sistemului de protecţie a persoanelor adulte cu dizabilităţi, în modernizarea infrastructurii sociale pentru persoanele cu dizabilităţi – 150 de servicii comunitare (centre de zi, servicii de recuperare neuromotorie de tip ambulatoriu şi locuinţe protejate). De asemenea, tot din aceşti bani, să creăm infrastructură socială nouă pentru persoanele cu dizabilităţi – 35 de servicii comunitare: centre de zi, servicii de recuperare neuromotorie de tip ambulatoriu şi servicii de asistenţă şi suport”, a mai adăugat Turcan.

(sursa: Mediafax)


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

Varianta Delta se transmite la fel de rapid ca varicela. Ce măsuri recomandă Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor din SUA

Publicat

Arhivă foto

Războiul împotriva COVID-19 s-a schimbat, în condițiile în care varianta Delta este la fel de contagioasă ca varicela, poate fi transmisă de persoanele vaccinate și poate provoca îmbolnăviri mai grave decât tulpinile anterioare, potrivit Centre for Disease Control (CDC) din SUA, citat de Reuters.

Un document intern al CDC spune că varianta cu răspândire rapidă are nevoie de o nouă abordare, pentru a ajuta publicul să înțeleagă pericolul.

Documentul a spus că persoanele nevaccinate au de trei ori mai multe șanse de a se infecta și de peste 10 ori mai multe șanse să se îmbolnăvească grav sau să moară.

„Recunoașteți că războiul s-a schimbat”, spune CDC. „Îmbunătățiți comunicarea privind riscurilor individuale în rândul celor vaccinați”.

Delta, la fel de transmisibilă ca varicela

Textul a descris varianta Delta ca fiind la fel de transmisibilă ca varicela și mai transmisibilă decât o serie de alte boli, cum ar fi MERS, SARS, Ebola, variola, și gripa sezonieră, inclusiv gripa care a provocat pandemia din 2018.

Instituția recomandă măsuri de prevenire care includeau obligativitatea vaccinării pentru profesioniștii din domeniul sănătății pentru a proteja persoanele vulnerabile și revenirea la purtarea măștilor.

CDC a confirmat autenticitatea documentului, care a fost raportat pentru prima dată de Washington Post.

Organizația Mondială a Sănătății a declarat că se pot pierde ușor câștigurile obținute cu greu în lupta împotriva COVID-19, pe măsură ce varianta Delta se răspândește. Reprezentanții organizației susțin că vaccinarea ar putea salva vieți.

sursa: mediafax.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Italia a anunţat 16 decese și 6.513 noi cazuri de COVID, în scădere față de ziua precedentă

Publicat

Italia a anunţat 16 decese legate de coronavirus sâmbătă, în scădere de la 18 cu o zi înainte, potrivit Ministerului Sănătăţii. Și numărul zilnic de noi infecţii a scăzut de la 6.513 de la 6.619, informează Reuters.

Italia a înregistrat 128.063 de decese legate de COVID-19 de izbucnirea epidemiei în februarie anul trecut, cel mai mare bilanţ în Europa după Marea Britanie şi al optulea cel mai ridicat din lume.

Până în prezent, ţara a raportat 4,35 milioane de cazuri.

Numărul de pacienţi în spital cu COVID-19 – cu excepţia celor de la terapie intensivă – s-a ridicat la 1.851 sâmbătă, faţă de 1.812 cu o zi înainte.

Au fost 25 de noi admiteri în unităţi de terapie intensivă, în creştere de la 20 vineri şi numărul total al pacienţilor la terapie intensivă a crescut la 214 faţă de 201 anterior.

Aproximativ 264.860 de teste pentru COVID-19 au fost efectuate în ultima zi, mai mult faţă de 247.486 anterior, a anunţat Ministerul Sănătăţii. Agerpres

Citește mai departe

ACTUALITATE

Cod ROȘU de vijelie în județele Satu Mare și Maramureș

Publicat

Arhivă foto

Meteorologii au emis duminică seara o avertizare Cod roșu de vijelie pentru mai multe localități din județele Satu Mare și Maramureș.

Potrivit ANM; sunt vizate localitățile Seini, Tăuții-Măgherăuș, Recea, Cicârlău, Ardusat din județul Maramureș și Medieșu Aurit, Culciu, Viile Satu Mare, Apa, Crucișor, Homoroade, Pomi, Valea Vinului din județul Satu Mare.

În aceste zone se vor semnala vijelie puternică, rafale peste 90-100 km/h, grindină de dimensiuni medii și mari, frecvente descărcări electrice și averse care vor depăși 35 l/mp.

Avertizarea este în vigoare până la ora 20.30.

sursa: mediafax.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Trenurile vor circula cu viteză redusă, pe anumite intervale de staţii, din cauza caniculei

Publicat

tren
Arhivă foto

CFR SA anunţă că în cursul zilei de duminică, când sunt prognozate temperaturi maxime cuprinse între 37 şi 39 de grade în aer în majoritatea regiunilor, personalul companiei va lua măsuri speciale pentru desfăşurarea circulaţiei trenurilor în condiţii optime de trafic.

Astfel, conform unui comunicat al companiei, personalul de întreţinere a infrastructurii feroviare va efectua revizii suplimentare pe reţeaua feroviară, în special în regiunile care intră sub incidenţa atenţionărilor de temperaturi ridicate şi disconfort termic accentuat, prin verificarea directă ale liniilor de cale ferată, măsurarea şi înregistrarea permanentă a evoluţiei temperaturilor la nivelul şinei, iar în intervalele orare în care temperatura în şină va depăşi 50 – 55 de grade, pe intervalele de staţii unde situaţia o impune, se reduce viteza de circulaţie a trenurilor cu 20-30 km/h faţă de viteza normală, astfel încât traficul feroviar să se desfăşoare în depline condiţii de siguranţă.

De asemenea, CFR SA va aviza permanent operatorii de transport feroviar de călători şi de marfă (OTF) când se impune reducerea vitezei de circulaţie şi pe ce intervale se va lua această măsură, astfel încât operatorii de transport feroviar de călători să informeze din timp pasagerii despre condiţiile speciale de trafic, necesar a fi aplicate în perioadele caniculare.

AGERPRES

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate