Connect with us

ACTUALITATE

Ministrul Muncii spune că numărul dosarelor de recalculare a pensiilor a scăzut la jumătate, în ultimele două săptămâni

Publicat

ministrul muncii

Numărul dosarelor de recalculare a pensiilor a scăzut la jumătate, în ultimele două săptămâni, de la 14.452 la 8.767, iar 20% provin din Bucureşti, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, Violeta Alexandru, ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale.

„La două săptămâni de la prima situaţie pe care am cerut-o Casei Naţionale de Pensii cu privire la cauzele întârzierii în recalcularea dosarelor de pensii, o situaţie semnalată de sute, mii de pensionari, rezultatele acestui demers arată că numărul a scăzut la jumătate. Situaţia mi-a fost prezentată detaliat faţă de primul moment al evaluării pe care am făcut-o şi mi-a arătat că, faţă de 14.452 de dosare cu termene mult depăşite faţă de cele 45 de zile prevăzute în lege, am ajuns astăzi la 8.767. Ceea ce vă arată că ne apropiem de jumătatea numărului total de pensii întârziate în recalculare. Subliniez faptul că observ o atitudine în general cooperantă din partea directorilor Caselor locale de pensii”, a spus Alexandru.

Ministrul de resort a susţinut, totodată, 43% din totalul dosarelor de recalculare a pensiilor care au întârzieri se găsesc în Alba Iulia, iar 20% în Bucureşti.

Citește și Noua FORMULĂ de CALCUL a PENSIILOR majorate de la 1 ianuarie 2022

„Cu toate acestea, constat că persistă o problemă serioasă în Alba Iulia, unde există 43% din numărul de 8.767 de dosare restante la recalcularea pensiei. Avem o situaţie delicată care trenează de cinci ani de zile, de când o parte dintre angajaţi au fost implicaţi într-o serie de activităţi suspecte de corupţie. Situaţia nu au fost rezolvată în aceşti cinci ani, deşi se cunoaşteau problemele din Alba. Îmi atrage atenţia şi situaţia în continuare serioasă de la nivelul Bucureştiului, unde se găseşte 20% din cifra reprezentând restanţe. Aici, constat pe baza mesajelor pe care le primesc de la pensionari că avem, per ansamblu, o problemă de management la nivelul Caselor locale de pensii din sectoare şi la nivelul celei din Ilfov. Aceasta va fi a doua mea mare prioritate, separat de Casa de la Alba”, a menţionat Violeta Alexandru.

Aceasta a adăugat că întârzierile existente la dosarele de recalculare a pensiilor a fost o strategie deliberată din partea fostei guvernări „tocmai pentru că urmează să fie implicaţii financiare pe care PSD nu a dorit să şi le asume”.

„Faptul că am cerut respectarea termenului legal şi că m-am implicat personal pentru a cere periodic situaţii privind modul în care se lucrează şi modul în care se recuperează întârzierile despre care v-am vorbit în aceste săptămâni, mi-a ridicat următoarea situaţie, pe care o voi prezenta astăzi în şedinţa de Guvern. Este vorba despre generarea, prin încheierea dosarelor de recalculare, a nevoii de a primi fonduri suplimentare în vederea acoperirii acestor costuri. Înclin să cred că problema, fiind cunoscută de mai multă vreme, pentru că sunt dosare întârziate de jumătate de an, de trei sferturi de ani, de peste un an, a fost o strategie deliberată de a se prelungi perioada finalizării recalculării pensiilor, tocmai pentru că urmează să fie implicaţii financiare pe care PSD nu a dorit să şi le asume. Aş vrea să asigur toate aceste persoane că, în urma procesului de recalculare, vor primi sumele la care au dreptul şi că le voi reprezenta interesele legitime în şedinţa de Guvern de astăzi pentru a putea suplimenta bugetul Casei Naţionale în vederea trimiterii banilor pe care just îi merită pensionarii care au făcut obiectul dosarelor de recalculare. Lucrurile merg în direcţia bună, dar încă suntem departe”, a subliniat ministrul.

La jumătatea lunii noiembrie, Ministerul Muncii anunţa că 45.252 de dosare de recalculare a pensiilor sunt întârziate „unele şi până la 6 luni”.

„Problemele privind recalcularea pensiilor, dar şi posibile soluţii, discutate de ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale cu directorii executivi ai caselor teritoriale de pensii. 45.252 de dosare de recalculare a pensiilor sunt întârziate conform statisticii Casei Naţionale de Pensii Publice la nivelul lunii septembrie. Dintre acestea, unele ajung şi până la 6 luni de întârziere, iar media întârzierilor este între 1 şi 3 luni”, se menţiona într-un comunicat al ministerul de resort. AGERPRES

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

FOTO: O nouă pictură stradală în Parcul Mihai Eminescu din municipiul Botoșani

Publicat

fb img 1713984892592 668x600.jpg

Publicitate

În Parcul Primăriei Municipiului Botoșani se găsește de astăzi o nouă pictură stradală, realizată în cadrul proiectului ,,Orașul nostru în straie de sărbătoare”, pregătit de Centrul Creatiei Botosani în parteneriat cu Școala Gimnazială ,,Elena Rareș” și în colaborare cu Liceul de Artă ,,Ștefan Luchian” Botoșani.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

„Invitatul Zilei” la Botoșani24.ro: Corneliu Maricel Maxim, consilier local din muncipiul Botoșani

Publicat

maxim 1000x600.jpg

Publicitate

„Invitatul Zilei” la Interviurile Botoșani24.ro a fost astăzi consilierul local din CLM Botoșani, Corneliu Maricel Maxim.
Acesta a părăsit recent PNL Botoșani și va candida pe listele noii formațiuni politice numite Forța Dreptei, o formațiune care a reușit deja să îi atragă pe vechi liberali care sunt nemulțumiți de alianța cu PSD. Un interviu realizat în studioul on-line al publicației Botoșani24.ro de editorul șef Tudor Carare.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News

Ultimele articole pe botosani24

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Primăriile din județul Botoșani care stau mereu cu mâna întinsă la Guvern. De ce este nevoie de o reformă administrativă

Publicat

index 8 1000x600.webp.webp

Publicitate

Zeci de primării de comună din județul Botoșani sunt total dependente de sumele primite de la Guvern, din fondurile de rezervă, fiind incapabile să acopere, din veniturile proprii, plata salariilor și a facturilor la utilități, scrie ADEVĂRULi.

Potrivit statisticilor, la nivel național, mai bine de două treimi din primăriile de comună din România nu reușesc să achite nici măcar salariile angajaților sau să achite facturile din fonduri proprii, riscând falimentul. An de an, sunt la mâna Guvernului, care le dă banii fără de care nu ar supraviețui.

Majoritatea comunelor aflate în asemenea situație sunt localități cu populație săracă, puțină,…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Primăria Mihai Eminescu: Aducem la cunoștința locuitorilor obligația de a asigura buna gospodărire și de a păstra curățenia

Publicat

primaria eminescu 1000x600.jpg

Publicitate

  1. Primaria Comunei Mihai Eminescu va aduce la cunostinta ca, in conformitate cu prevederile Ordinul Prefectului Judetului Botosani nr. 200/19.03.2024 si  ale HCL -ului nr. 49/26.03.2024 luna APRILIE ESTE STABILITA LUNA CURATIENIEI PE INTREG TERITORIUL JUDETULUI BOTOSANI

aducem la cunostinta locuitorilor comunei ca au obligatia permanenta de a asigura buna gospodarire si de a pastra curatenia.

Potrivit Ordinului Prefectului Cetatenii au indatorirea  de a asigura intretinerea si curatenia locuintelor proprii si a anexelor gospodaresti, a curtilor si imprejmuirilor acestora, respectand masurile stabilite de catre Primaria Comunei Mihai Eminescu  pentru asigurarea igienei…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe