EVENIMENT
Ministrul Sănătății: 70-80% din prezentările în UPU nu ar trebui să fie acolo. Oamenii nu au unde să se ducă în altă parte

Într-o declarație făcută sâmbătă la Iași, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a subliniat că aproximativ 80% din prezentările înregistrate în unitățile de primiri urgențe ar trebui să fie direcționate către alte locații, precum ambulatorii sau medicii de familie. De asemenea, el a recunoscut că supraaglomerarea unor spitale a dus la oboseala cronică a personalului medical.
Întrebat fiind de jurnalişti despre studiul prezentat de Colegiul Medicilor, conform căruia medicii suferă de burnout, ministrul Rafila a afirmat că acest lucru nu se întâmplă în toate zonele medicale, cum e spre exemplu în cazul spitalelor de urgenţă sau unităţilor de urgenţă.
„În mod evident, există zone în care suprasolicitarea este evidentă.
Nu se petrece acest lucru în toate zonele. Spitalele de urgenţă, acolo unde se prezintă foarte mulţi pacienţi, au această problemă.
Sunt două elemente de luat în considerare.
Unul – atractivitatea locului de muncă, pentru a putea completa personalul în zonele acestea fierbinţi, şi mai este un element la care lucrăm foarte intens, de dezvoltare a acelor servicii medicale prespitaliceşti care să scadă presiunea pe spitale”, a explicat Alexandru Rafila.
Acesta a susţinut că, pentru a degreva spitalele de urgenţă şi unităţile de primire a urgenţelor de pacienţi, trebuie pus la punct sistemul de sănătate al ambulatoriilor de specialitate.
„Să ştiţi că 70 – 80 la sută din prezentările în unităţile de primiri urgenţe nu ar trebui să fie acolo, dar oamenii nu au unde să se ducă în altă parte.
Reţeaua de specialitate pe care o dezvoltăm acum prin PNRR şi serviciile pe care le dezvoltăm în ambulatorii, atât la medicul de familie cât şi în ambulatoriul de specialitate, vor rezolva în timp această problemă.
Lucrurile nu se pot rezolva peste noapte. E un proces”, a declarat ministrul Sănătăţii.
Ministrul Sănătății: 70-80% din prezentările în UPU nu ar trebui să fie acolo. Ce susține ministrul Rafila
În opinia sa, până în 2028 va fi echilibrat şi mai bine stabilit accesul la serviciile medicale.
„Cred că în următorii cinci ani putem să ajungem la un echilibru în ceea ce priveşte accesul la servicii medicale în ambulatorii şi în zona de urgenţe medicale, şi întărind ambulanţa.
Să nu uităm că ambulanţa oferă servicii medicale, nu doar prim-ajutor.
Echipajele de pe ambulanţă sunt medicalizate şi pot oferi servicii care să evite prezentarea în urgenţele medicale”, a spus Rafila.
El a opinat că, în viitorul apropiat şi mediu, un rol important va reveni medicinei de familie.
„Medicina de familie este atractivă.
Cred că noul contract-cadru schimbă regulile.
Veniturile medicilor de familie vor creşte substanţial, inclusiv prin realizarea de servicii medicale preventive.
Ministrul Sănătății: 70-80% din prezentările în UPU nu ar trebui să fie acolo. Inovaţia în Melanom 2023 – Împreună putem salva vieţi”
De ani de zile tot discutăm de prevenţie.
E prima dată când contractul-cadru are prevederi extrem de clare şi atractive pentru medicii de familie.
Ne interesează până la urmă şi omul sănătos, evaluarea şi screeningul pentru anumite boli netransmisibile, fie că discutăm de boli cardiovasculare, diabet sau pacienţi oncologici”, a subliniat Alexandru Rafila.
Ministrul Sănătăţii s-a aflat la Iaşi pentru a lua parte la o conferinţă organizată de Asociaţia de pacienţi cu melanom, intitulată „Inovaţia în Melanom 2023 – Împreună putem salva vieţi”. Agerpres
EVENIMENT
Patru din zece angajați din România, nemulțumiți de salariu. Cu ce venit spun că s-ar putea descurca românii

Patru din zece angajați din România sunt nemulțumiți de salariul actual: Aceștia resimt constant presiunea cheltuielilor zilnice, potrivit unui sondaj realizat recent.
Astfel, aproape 40% dintre angajații români se declară nemulțumiți de venitul actual, iar 70% resimt constant presiunea cheltuielilor de zi cu zi, arată un sondaj recent realizat pe un eșantion de peste 2.400 de persoane active pe piața muncii, scrie Mediafax.
Este vorba despre un sondaj eJobs, realizat pe 2 iulie…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Norma didactică va crește cu două ore, a anunțat Ilie Bolojan. Precizări legate de bursele de merit

Norma didactică va crește cu două ore, a anunțat miercuri premierul Ilie Bolojan. De asemenea, el a făcut o serie de precizări legate de bursele de merit.
”Vom propune creșterea normei didactice cu două ore, față de ceea ce avem astăzi în învățământul preuniversitar și universitar.
Aceasta înseamnă că din cele 40 de ore pe săptămână pe care un ccadru didactic trebuie să le petreacă la școală sau pentru școală, în loc de 16 ore la clasă va preda 18 ore, în…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
FOTO. Micii artiști clujeni, cele mai importante premii la Festivalul Internațional de Interpretare ”Ursulețul de Aur”

Kids Sing Academy din Cluj-Napoca a câștigat cele mai importante premii la Festivalul Internațional de Interpretare “Ursuletul de Aur” de la Baia-Mare desfășurat la sfârșitul lunii iunie.
”Cele mai importante premii ale competitiei care au ajuns la Kids Sing Academy sunt: Ariana Ticu, Irina Dărăban, Lucas Mureșan Alissa Popa & Andrada Pop, Antonia Mîrdan care au obtinut Trofeul categoriei.
De asemenea, elevii nostri au obtinut numeroase premii 1, 2,3,…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Trei tineri care au dat 25 de spargeri în Alba Iulia și Sebeș în patru nopți, condamnați la închisoare cu executare

Trei tineri care au dat 25 de spargeri în Alba Iulia și în Sebeș au fost recent condamnați pentru furt calificat. În data de 30 iunie 2025, magistrații Judecătoriei Sebeș i-au condamnat pe aceștia la pedepse privative de libertate.
Cele 25 de acte materiale au fost săvârșite în decursul a 4 nopți, respectiv în nopțile de 26 spre 27 noiembrie 2024, 5 spre 6 decembrie 2024, 13 spre 14 decembrie 2024 și 3 spre 4 ianuarie 2025.
În concret, s-a reținut că, în perioada 26…
Citește mai mult pe Alba24.ro