EVENIMENT
Ministrul Sănătații: Cred că o gândire legată de teritorializarea medicilor de familie ar fi bine-venită

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat, luni, 5 decembrie 2022, în timpul dezbaterii „Direcţii strategice pentru sistemul de sănătate din România, până în 2030” organizată la Universitatea de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie „George Emil Palade”, că modul de funcţionare a asistenţei medicale primare nu atrage tinerii medici şi că o gândire legată de teritorializarea medicilor de familie ar fi bine-venită.
„Apropo de posibilitatea de a deschide nişte puncte de lucru pentru medicii de familie din rural în oraş, sigur trebuie să abordăm cu tact această propunere, dacă este posibil de implementat.
Eu vă spun că modul de funcţionare a asistenţei medicale primare, aşa cum a fost el gândit, nu se dovedeşte nici că oferă, în momentul de faţă, în mod echilibrat servicii medicale în România, nu atrage tinerii medici, deci e clar că perspectivele nu sunt cele mai bune şi cred că trebuie să regândim modul de finanţare şi de organizare a acestei activităţi.
Iar faptul că am trecut de la acest sistem care a existat până în 1990 şi după aceea un timp, al teritorializării pentru medicii de familie, la un sistem în care nu avem niciun fel de evidenţă, pentru că oamenii sunt de peste tot la un medic de familie, creează foarte mari probleme (…)
Cred că o gândire legată de teritorializare a fi binevenită”, a declarat ministrul Sănătăţii în cadrul dezbaterii la care au participat numeroşi profesionişti din domeniu.
Ministrul Sănătații: Cred că o gândire legată de teritorializarea medicilor de familie ar fi bine-venită. Un medic de familie nu poate cunoaşte problemele populaţiei
Ministrul a arătat că un medic de familie nu poate cunoaşte problemele populaţiei pentru că în comunitatea în care activează sunt tot felul de persoane care nu sunt pe lista acestuia şi astfel nu pot fi luate măsuri concrete de sănătate publică.
„Cred că un tânăr medic vrea să îşi facă meseria, să ofere servicii medicale, să răspundă de o anumită comunitate şi ar trebui să ne gândim la alternative legate de finanţarea acestei tip de servicii (…)
Nici nu m-aş atinge în niciun fel de actuala variantă a modului de finanţare a medicinei de familie, dar aş încerca şi o alternativă, adică pentru tinerii medici care sunt interesaţi să existe o alternativă care să fie atractivă din punct de vedere al exercitării profesiei”, a subliniat Alexandru Rafila, răspunzând unor întrebări referitoare la criza de medici de familie din mediul rural şi din oraşele mici din judeţele Mureş şi Harghita.
Ministrul Sănătații: Cred că o gândire legată de teritorializarea medicilor de familie ar fi bine-venită. Precizările unui lector universitar
Dezbaterea „Direcţii strategice pentru sistemul de sănătate din România, până în 2030” a deschis, luni, Zilele Universităţii de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureş, organizate sub auspiciile aniversării a 110 ani de la naşterea savantului George Emil Palade.
Rectorul UMFST Târgu Mureş, profesor doctor Leonard Azamfirei, a precizat că manifestarea reuneşte 87 de evenimente ştiinţifice, educaţionale, sociale, culturale şi artistice. Agerpres
EVENIMENT
Calendarul de aplicare a noilor măsuri fiscale anunțate de Guvernul Bolojan. Cele mai multe modificări intră în vigoare în august

Calendarul de aplicare a noilor măsuri fiscale: Premierul Ilie Bolojan a anunțat miercuri măsurile fiscale pe care le va lua Guvernul pentru a reduce deficitul de 9,3% din PIB. Acestea măsuri vor intra în vigoare etapizat, conform unui grafic pe care l-a anunțat.
”România a avut anul trecut cel mai mare deficit din țările UE și al doilea cel mai mare deficit din istorie. În 2010 guvernul a fost nevoit să mărească TVA și să taie salariile din sectorul public cu 25%.
Sunt…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Piscina Theodora Golf Club, un refugiu fantastic în natură pentru zilele fierbinți de vară (P)

Sezonul cald a revenit, iar cei care sunt în vacanță ori doar vor să evadeze pentru o zi sau doar pentru câteva ore din orașul încins, au un loc perfect pentru relaxare: piscina exterioară de la Theodora Golf Club.
Unul dintre cele mai liniștite și frumoase refugii din zona Alba Iuliei nu își propune să impresioneze prin agitație sau opulență, ci prin echilibru: apă curată, un șezlong cu umbră, un cocktail rece și un sentiment autentic de vacanță, chiar dacă e doar…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Dr. Andrei Coșeriu, specialist în chirurgie plastică și reparatorie, acum la Clinica Doctor Cibu din Alba Iulia (P)

Chirurgia plastică este o specializare foarte complexă ce acoperă o plajă largă de intervenții reconstructive și estetice de remodelare facială și corporală.
Domnul doctor Andrei Coșeriu este chirurg plastician specializat în chirurgia feței, sânilor și a sechelelor post-bariatrice.
După mai mulți ani formatori petrecuți în centrul universitar Cluj-Napoca, acesta și-a desăvârșit activitatea profesională în străinătate, lucrând în centre chirurgicale de referință…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Doi clujeni, în conducerea Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei. Acțiuni pentru schimbarea actualei Constituții

Alianța Națională pentru Restaurarea Monarhiei (ANRM), principala organizație non-guvernamentală dedicată ideii monarhice din România, s-a întrunit recent la Biblioteca Națională a României, sala Doina Cornea, pentru congresul membrilor săi, la care au participat și invitați dornici să cunoască modalitatea de acțiune și perspectiva restaurării formei tradiționale de guvernământ, monarhia constituțională, în viitorul apropiat.
În cadrul congresului a fost…
Citește mai mult pe Cluj24.ro