Connect with us

ACTUALITATE

Ministrul Sănătății: Este foarte greu să adaptezi spitale vechi la standarde actuale

Publicat

rafila ministrul sanatatii
Arhivă foto

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, afirmă că este foarte greu să adaptezi clădiri vechi ale spitalelor la standarde actuale. El a fost prezent la un eveniment organizat pentru a marca modernizarea celor două secţii de pediatrie de la Institutul Clinic Fundeni.

„Dincolo de mulțumirea de a vedea secții de pediatrie, pentru că toți ar trebui să avem o sensibilitate deosebită, copiii sunt cel mai important lucru, cel mai important capital în această țară și noi trebuie să facem tot ceea ce putem, încât ei să se dezvolte armonios. Dacă au nevoie de asistență medicală să o primească la timp, în condiții civilizate.

Dar e foarte greu să adaptezi clădiri vechi la standarde actuale. Problema aceasta a amenajării unei secții de spital, mai ales o secție unde au loc manevre invazive, este o problemă și toată lumea discută (…) despre infecțiile asociate asistenței medicale, așa-zisele infecții nozocomiale. Nu se mai numesc nozocomiale, ci e un termen ceva mai extins. (…)

E foarte greu să lupți împotriva acestor tipuri de infecții dacă nu ai niște condiții minimale. Noi lucrăm la legislație, la ghiduri de bună practică, dar viitorul, dacă ne ajută Dumnezeu să facem spitale regionale, prin PNRR sau din alte surse de fuinanțare, e important să avem o rețea de spitale care să corespundă standardelor actuale.

Ministrul Sănătății: Este foarte greu să adaptezi spitale vechi la standarde actuale: Câți pacienți trebuie să fie într-un salon

Numărul de pacienți care sunt îngrijiți, de exemplu, într-o secție ATI trebuie să fie un pacient într-un salon. E foarte greu de asigurat acest lucru. Partea de grupuri sanitare, partea de circuite, e foarte greu de adaptat în clăditri vechi”, spune ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

El spune că în țară au fost asociații și fundații care au contribuit substanțial la îmbunătățirea spitalelor.

„Sigur, oricât ar lucra asociațiile și fundațiile, nu pot înlocui responsabilitatea noastră, ca Minister al Sănătății. Noi avem în jur de 60 de spitale din circa 350 de spitale la nivel național.

Am mers în multe locuri din țară și am văzut multă viziune, dorință de schimbare. Există multe autorități naționale, dar mai ales locale, care s-au implicat și au reușit proiecte frumoase, de multe ori în parteneriat cu investgitori pricvați sau cu simpli cetățeni. Și noi putem deveni contributori privați”, încheie Rafila.

Ministrul Sănătății a participat, luni, la evenimentul organizat cu ocazia finalizării modernizării, la Institutul Clinic Fundeni, cu ajutorul Fundaţiei Filantropice Metropolis, a celor două secţii de pediatrie.

(sursa: Mediafax)

Urmărește știrile romania24.ro pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

ACTUALITATE

EXCLUSIV FOTO. Tuburi de protecție din plastic pentru copacii din Cluj-Napoca. Cât a plătit Primăria?

Publicat

arbo 3 e1660201431582.jpg

Clujenii au observat, intrigați, zilele trecute apariția unor bucăți de plastic amplasate la baza copacilor, atât din zona centrală, cât și din cartierele municipiului Cluj-Napoca, și s-au întrebat la ce folosesc și care este scopul lor.

Primăria Cluj-Napoca a răspuns la întrebarea adresată de Cluj24 iar mai jos avem toate explicațiile.

”În contextul protejării arborilor plantați pe raza municipiului Cluj-Napoca, se impune realizarea unor tuburi de protecție din plastic rezistent (tip PVC), pentru protecția tulpinilor la arbori plantați în parcuri, scuaruri și pe aliniamente stradale contra…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Când intră banii. Anunţ pentru pensionarii Casei Judeţene de Pensii Botoşani

Publicat

pensii1.jpg

Anunţ pentru pensionarii Casei Judeţene de Pensii Botoşani care își încasează pensia prin cont bancar.
joi 11 august 2022, au fost operate și validate transferurile prin intermediul Trezoreriei Botoşani. 
În consecință, VINERI 12 AUGUST, în a doua jumătate a zilei, vor fi alimentate conturile de către bănci.
„Salariații Casei Județene de Pensii Botoșani vă asigură de tot respectul lor!”, este anunțul de pe site-ul instituției.

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Alba Iulia: 15 stații de reîncărcare vehicule electrice vor fi amplasate în municipiu, prin programul național. Locațiile

Publicat

alba iulia cetatea alba carolina e1554983183897.jpg

Investiția pentru amplasarea a 15 stații de reîncărcare vehicule electrice în municipiul Alba Iulia a intrat pentru aprobare în Consiliul Local.

Este vorba despre aproape 3 milioane lei, ce urmează să fie obținuți de municipiu, prin Programul național privind ”reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în transporturi, prin promovarea infrastructurii pentru vehiculele de transport rutier nepoluant din punct de vedere energetic: stații de reîncărcare pentru vehicule electrice în localități”.

Locațiile unde vor fi instalate stații electrice:


Alba24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Parlamentul din Letonia a declarat Rusia „stat sponsor al terorismului”

Publicat

Parlamentul leton a declarat Rusia „stat sponsor al terorismului” din cauza atacurilor asupra civililor din Ucraina, potrivit CNN.

Parlamentul unicameral al Letoniei s-a întrunit joi, iar parlamentarii au decis să declare Rusia drept „stat sponsor al terorismului”. Decizia a fost luată ca urmare a atacurile asupra civililor în timpul războiului din Ucraina.

„Seimul a adoptat o declarație cu privire la atacurile militare țintite ale Rusiei împotriva civililor și a zonelor publice din Ucraina, recunoscând violența Rusiei împotriva civililor ca fiind terorism și Rusia ca stat sponsor al terorismului”, au anunțat, joi, reprezentanții Parlamentul leton.

De asemenea, parlamentarii letoni au îndemnat țările UE să oprească imediat eliberarea de vize turistice și de intrare pentru cetățenii ruși și belaruși. MEDIAFAX

Citește mai departe