Connect with us

ACTUALITATE

Ministrul Sănătăţii: ”Dacă am avea aceeaşi rată de vaccinare ca în Marea Britanie, ne-am putea aştepta la 4.000 de cazuri noi pe zi în valul patru”

Publicat

Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, a declarat marţi că se estimează ca rata de infectare cu noul coronavirus să crească şi în România şi a subliniat că dacă ar exista o acoperire vaccinală suficientă, nu vor exista pacienţi cu forme severe.

„Nu putem avea o dată exactă la care valul patru va apărea sau va atinge apogeul, dar luându-ne după ceea ce s-a întâmplat în celelalte ţări – de exemplu în Marea Britanie acum avem aproximativ 45.000 de noi infectări pe zi -, având în vedere că şi incidenţa infecţiilor cu tulpina Delta este în creştere la noi în ţară, da, estimăm că vom avea o creştere a ratei de infectare şi la noi în ţară”, a spus Mihăilă la Parlament, după ce a participat la şedinţa coaliţiei.

”Dacă ar exista o acoperire vaccinală suficientă, nu vor exista pacienţi cu forme severe”

„În momentul acesta aşteptăm recomandările Societăţii Europene ECDC referitoare la administrarea celei de-a treia doze, dar ce ştim cu siguranţă este că vaccinarea cu doză completă, două doze de Pfizer sau de Moderna sau o doză de Johnson&Johnson, asigură protecţie împotriva cazurilor severe şi împotriva riscului de mortalitate. Şi AstraZeneca.

În acest moment, dacă ne uităm după ce s-a întâmplat în Marea Britanie, unde rata de vaccinare este una crescută, numărul internărilor în spital şi rata de mortalitate este mult redusă, dacă luăm prin exemplu o comparaţie cu o zi din martie 2021 în România când a fost apogeul valului trei şi am avut 6.000 de cazuri noi într-o zi şi 120 de decese, dacă am avea aceeaşi rată de vaccinare ca în Marea Britanie ne-am putea aştepta la 4.000 de cazuri noi pe zi şi 4 decese.

Dacă avem o acoperire vaccinală suficientă, chiar dacă avem foarte multe cazuri de infectare nouă, aceşti pacienţi nu vor fi cu forme severe şi nu vor muri de infecţie. (…) Referirea pe care am făcut-o la Marea Britanie este vaccinarea a 80% din populaţia adultă. Este doar o comparaţie.

O acoperire suficientă înseamnă acea rată de vaccinare care ne permite să avem foarte puţine infecţii şi foarte puţine decese”, a explicat ministrul Sănătăţii.

Ioana Mihăilă a arătat că a participat la şedinţa coaliţiei cu scopul de a discuta posibile măsuri de reacţie în faţa riscului privind apariţia valului patru al pandemiei.

„Se referă, pe de-o parte, la măsuri menite să accelereze campania de vaccinare, pe de altă parte, la măsuri de a susţine financiar spitalele care vor trebui să facă faţă corespunzător valului patru”, a adăugat ministrul.

Ea a mai arătat că propunerile vor fi discutate la şedinţa coaliţiei de săptămâna viitoare. Agerpres

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmăriți Romania24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

Coronavirus: 10 statistici marcante despre pandemia de COVID-19

Publicat

Pandemia de COVID-19 poate fi analizată prin 10 statistici marcante, printre ele se numără bilanţul morţilor şi cel al infectărilor, numărul vaccinărilor, scăderea activităţilor social-economice şi dispariţia locurilor de muncă, informează luni AFP.

6,8 milioane de morţi

De la începutul anului 2020, peste 6,8 milioane de decese asociate COVID-19 au fost înregistrate la nivel mondial, dintr-un total de 752,5 milioane de infectări (o persoană putând fi infectată de mai multe ori), potrivit unui raport publicat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) pe 27 ianuarie.

Acest număr este însă puternic subestimat, precizează OMS, care estimează că, ţinând cont de supramortalitatea directă şi indirectă asociată COVID-19, bilanţul pandemiei ar putea fi de două-trei ori mai mare.

13 miliarde de doze de vaccinuri

Aproximativ 13,2 miliarde de doze de vaccinuri anti-COVID au fost administrate la nivel mondial, potrivit informaţiilor afişate de site-ul Our World in Date în data de 30 ianuarie.

Aproape şapte oameni din zece (69,4%) au primit cel puţin o doză, însă doar un om din patru (26,4%) a primit cel puţin o doză de vaccin în ţările cu venituri mici.

Şase oameni din 10 plasaţi în lockdown

În perioada de maximă intensitate a primului val pandemic, în primăvara anului 2020, peste 4,5 miliarde de persoane din 110 ţări şi teritorii au fost constrânse sau îndemnate de autorităţi să se plaseze în lockdown, potrivit unei numărători realizate de AFP pe 17 aprilie 2020.

Acest număr reprezintă aproape 60% din populaţia mondială.

Opt elevi din 10 au stat acasă

Pe 20 aprilie 2020, şcolile şi universităţile erau închise în 151 de ţări, afectând 1,29 miliarde de tineri, care reprezentau 81,8% din totalul elevilor şi studenţilor de la nivel mondial, potrivit datelor transmise de UNESCO.

Sute de miliarde de măşti sanitare

În transporturile publice, şcoli, magazine şi, uneori, chiar în aer liber, masca sanitară a devenit accesoriul cel mai emblematic al acestei pandemii. Din martie şi până la sfârşitul lunii decembrie 2020, China a exportat doar ea singură 224 de miliarde de măşti sanitare, potrivit statisticilor transmise de autorităţile vamale chineze.

Prăbuşire cu 3,1% a PIB-ului mondial

Provocând închiderea multor sectoare de activitate, pandemia de coronavirus a cauzat o prăbuşire a Produsului Intern Brut (PIB) mondial cu 3,1% în 2020, potrivit Băncii Mondiale. Prin comparaţie, PIB-ul global a scăzut cu doar 1,3% în 2009, anul crizei financiare.

PIB-ul mondial a crescut însă cu 5,9% în 2021.

Mai puţin cu 135 de milioane de locuri de muncă

Pandemia a avut un impact puternic asupra pieţei muncii, cauzând un deficit de 135 de milioane de locuri de muncă în 2020, potrivit Biroului Internaţional al Muncii (BIT). În pofida redresării post-COVID, acest deficit nu a fost încă pe deplin resorbit: el se ridică la 56 de milioane de locuri de muncă în 2022 şi ar urma să scadă la 37 de milioane în 2023.

Mai puţin cu 60% pasageri

Sectorul aerian, penalizat de plasările în lockdown şi de închiderea graniţelor, a fost grav afectat de pandemie.

În 2020, numărul pasagerilor a scăzut de peste două ori (-60% în raport cu 2019), potrivit Organizaţiei Internaţionale a Aviaţiei Civile (ICAO).

În 2022, numărul pasagerilor a fost încă mai mic cu 27%-29% faţă de nivelul înregistrat în 2019.

Scădere cu 5,2% a emisiilor de CO2

Emisiile de dioxid de carbon (CO2) de origine fosilă au cunoscut o scădere record de 5,2% în 2020, potrivit unor statistici actualizate în noiembrie 2022 de Global Carbon Project (GCP).

Totuşi, acest lucru nu a fost suficient pentru a diminua încălzirea climatică şi impacturile sale. Iar acea scădere a fost de scurtă durată, întrucât specialiştii în domeniu estimează că emisiile au atins un nivel record în 2022.

Depresii în creştere cu 25%

Prevalenţa la nivel global a anxietăţii şi a depresiei a crescut cu 25% în timpul primului an al pandemiei de COVID-19, potrivit OMS.

„Stresul fără precedent cauzat de izolarea socială” este „una dintre principalele explicaţii ale acestei creşteri”, potrivit OMS, care notează că tinerii şi femeile sunt categoriile care au fost cele mai afectate. AGERPRES

Citește mai departe

ACTUALITATE

Simulare Bacalaureat 2023 în Alba: baremele și subiectele pentru elevii de clasa a XII-a la Română. Răspunsurile corecte

Publicat

examen.jpg

În județul Alba, s-a desfășurat marți simularea la Română pentru examenul de Bacalaureat, organizată de Inspectoratul Școlar Județean. Au participat 1.426 de liceeni, din cei 1.823 înscriși.

Testarea s-a desfășurat în condiții similare celor de examen.

Vezi BACALAUREAT 2023: Modele de subiecte la examen. Variante de pregătire pentru liceeni, pe discipline

La primul subiect, elevii au primit un fragment dintr-un articol online pe baza căruia au primit cinci cerințe privind sensul unei secvențe și detalii din text. De asemenea, au avut de compus un text în care…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Tânăr cercetat penal, după ce a fost prins sub influența drogurilor la volan, în Ocna Mureș

Publicat

politie e1556619188358.jpg

Un tânăr din comuna Fărău este cercetat penal, după ce rezultatul testării drogtest a fost pozitiv. Acesta conducea un autoturism, în momentul în care a fost oprit de polițiști.

Potrivit IPJ Alba, în noaptea de luni spre marți, în jurul orei 00.30, polițiștii Serviciului Rutier Alba, în timp ce acționau pe raza orașului Ocna Mureș, au oprit pentru control un autoturism condus de un tânăr de 24 de ani, din comuna Fărău, județul Alba.

În urma testării conducătorului auto, cu aparatul drogtest, a rezultat că era sub influența substanțelor cu efect…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

L-ați VĂZUT? Tânăr de 20 de ani din Cluj, dispărut de la unitatea medicală unde era INTERNAT

Publicat

crisan gabriel e1675153782824.jpeg

Poliția municipiului Cluj-Napoca a fost sesizată despre faptul că la data de 29 ianuarie a.c., în jurul orei 22.30, CRIȘAN GABRIEL IACOB, în vârstă de 20 de ani, a părăsit unitatea medicală situată în municipiul Cluj-Napoca, unde se afla internat, iar până în prezent nu a revenit.

Dacă îl vedeţi, nu ezitaţi să apelaţi gratuit 112, pentru a anunţa imediat Poliţia!

SEMNALMENTE – înălțime 1.90 m, 80 kg, constituție atletică, păr șaten, ochi verzi.

Avea o cicatrice bandajată pe degetul mijlociu al mâinii drepte.

Ultimele articole pe cluj24

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe