Connect with us

ACTUALITATE

Ministrul Sănătății: România are 8 milioane de doze de vaccin anti-COVID. Dozele din septembrie ar putea fi adaptate

Publicat

alexandru rafila ministrul sanatatii

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat luni că România are în prezent peste 8 milioane de doze de vaccin anti-COVID şi că, în cazul în care vor primi autorizare, dozele care vor veni din septembrie ar urma să fie adaptate tulpinilor circulante.

„Rămâne de văzut în ce măsură vor putea exista aranjamente de schimb al acestor vaccinuri (cele 8 milioane aflate în stoc – n.r.). Dacă apar altele noi, să le schimbe furnizorii. (…) Acesta a fost contractul, noi nu putem să facem altceva decât să încercăm, şi am încercat în repetate rânduri, fie prin semnarea unei scrisori comune cu alte nouă state din UE, fie prin prezentarea acestei situaţii la nivelul Comisiei Europene – am discutat cu doamna comisar Kyriakides public acest subiect.

Comisia încearcă şi ea să găsească soluţii de renegociere a acestor contracte. Sunt două părţi: una este Comisia, cealaltă este reprezentată de producători.

Din păcate, posibilităţile noastre de acţiune, ca state membre, sunt mai reduse, pentru că acest angajament şi acest contract a fost făcut pentru şi în numele statelor membre de către Comisia Europeană. (…)

Promisiunea pe care am auzit-o când am fost la întâlnirea miniştrilor sănătăţii a fost că dozele noi, care vor veni începând din septembrie, vor fi adaptate tulpinilor circulante, dacă va exista o autorizare pentru acestea”, a spus Rafila.

Ministrul Sănătății: România are 8 milioane de doze de vaccin anti-COVID. Vaccinarea anti-COVID este o activitate de rutină care se va desfăşura la cabinetele medicilor de familie

El a menţionat că vaccinarea anti-COVID este o activitate de rutină care se va desfăşura la cabinetele medicilor de familie, la fel ca şi celelalte vaccinări. Rafila s-a declarat convins că numărul medicilor de familie din România este suficient în acest sens.

„Nu s-au înregistrat cereri semnificative de vaccinare în ultima perioadă şi de la data de 1 iulie, practic, activitatea de vaccinare va fi finanţată de către Ministerul Sănătăţii prin intermediul cabinetelor de medicină de familie. Există suficient vaccin şi în depozite. Avem peste 8 milioane de doze.

Există doze la medicii de familie. Mai mult, ca să curmăm o discuţie care a avut loc în ultima perioadă, căutăm o soluţie încât pierderile de vaccin la medicul de familie să nu mai constituie pentru medicii de familie o problemă, să nu fie în vreun fel imputabile, pentru că suntem conştienţi că e un vaccin multidoză, care trebuie folosit într-un timp relativ scurt şi atunci trebuie să găsim o soluţie încât dânşii să facă activitate de vaccinare, să îşi grupeze pacienţii, dar suntem şi noi conştienţi că pierderile de vaccin depăşesc acea cifră de 25% care este valabilă în momentul de faţă”, a susţinut Rafila.

Ministrul Sănătății: România are 8 milioane de doze de vaccin anti-COVID. Ce a mai declarat ministrul

Ministrul a mai declarat că în cazul persoanelor vulnerabile este recomandată administrarea dozei a treia şi a patra.

„S-a demonstrat că la persoanele vulnerabile – persoane din centre de îngrijire, cu afecţiuni cronice şi aşa mai departe – probabilitatea de a face o formă gravă de boală este mai mică la cei care sunt vaccinaţi comparativ cu cei care nu sunt vaccinaţi. Sunt două elemente. Unul – legat de transmisibilitate, care am văzut că, din păcate, nu mai este influenţată nici de vaccin, nici de trecerea prin boală; avem o proporţie importantă de cazuri de reinfectare.

În schimb, formele grave la persoane care au comorbidităţi sunt evitate în unele dintre cazuri şi acesta cred că este un argument serios în favoarea administrării acelor doze booster a treia sau a patra, după caz, pentru anumite categorii de persoane, fără să fie obligatoriu, fără să existe niciun fel de constrângere. Doar o informare corectă a oamenilor”, a afirmat ministrul Sănătăţii. Agerpres

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

„Invitatul Zilei” la Botoșani24.ro: Prof. dr. Daniel Botezatu, candidat independent CL Botoșani

Publicat

botezatu 1 1000x600.jpg

Publicitate

„Invitatul Zilei” la Interviurile Botoșani24.ro a fost astăzi Daniel Botezatu, profesor doctor în istorie, candidat independent la Consiliul Local Botoșani.
Fost liberal și unul dintre cei mai cunoscuți profesori de istorie de la Botoșani, Daniel Botezatu a decis să candideze din poziția de independent la Consiliul Local Botoșani, iar astăzi a vorbit despre ideile sale și despre șansa de a deveni consilier local din această poziție. Un interviu realizat în studioul on-line al publicației Botoșani24.ro de editorul șef Tudor Carare.

Urmăriți Botosani24.ro și…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

FOTO: Acțiune comună a „Cutezătorilor” din Botoșani și „Cercetașilor” din Italia, filiala „Vulturii” din Veneția, la Ștefănești

Publicat

img 8294 1000x600.jpg

Publicitate

Pe 21 aprilie, Organizaţia Naţiunilor Unite aniversează anual „Ziua Mondială a Creativităţii şi Inovaţiei.” Cu acest prilej, la Muzeul „Ștefan Luchian” au avut loc o serie de activități desfășurate în parteneriat cu Cercetașii României, filiala „Cutezătorii” din Botoșani, și Cercetașii din Italia, filiala „Vulturii” din Veneția.

Pe lângă vizitarea muzeului, s-a desfășurat și un atelier de pedagogie muzeală, unde participanții au pictat și desenat, punându-și astfel în valoare creativitatea.

Publicitate

 


Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Orașul catacombelor din nordul Moldovei, redescoperit cu ajutorul tehnologiei. Detaliile confirmării științifice a unei legende

Publicat

index 7 1000x600.webp.webp

Una dintre cele mai misterioase legende urbane din nordul Moldovei a fost confirmată. Catacombele Botoșaniului, o rețea de beciuri adânci, întinsă pe kilometri întregi, a fost scanată cu ajutorul tehnologiei moderne. Aceste catacombe de refugiu din calea năvălitorilor vor putea fi vizitate, scrie ADEVĂRUL.

Municipiul Botoșani are o vechime considerabilă fiind atestat documentar, ca târg, încă din secolul al XV-lea. Din punct de vedere arheologic, Botoșaniul este atestat chiar mai devreme, începând cu secolele XIII-XIV.

Oraș multi-etnic, târgul  a fost un hub comercial important până la începutul secolului XX. Și astăzi orașul este împânzit de case și monumente istorice care evocă acele vremuri. Tocmai datorită vechimii sale, Botoșaniul…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

„Bișnițar” din Piața mare din municipiul Botoșani, aspru amendat de polițiști după ce l-au prins cu țigări

Publicat

tigari.jpg

Sâmbătă, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Botoșani- Biroul de Ordine Publică, în timp ce se aflau în exercitarea atribuțiilor de serviciu, în Piața Centrală din municipiul Botoșani, au identificat un bărbat, de 46 de ani, din aceeași localitate, care avea asupra sa aproximativ 70 de pachete de țigarete, de diferite mărci, de proveniență Republica Moldova și Duty free, pentru care nu deținea documente legale.

 

Băarbatul a fost sancționat contravențional cu amendă în cuantum de 20.000 de lei, iar țigaretele au fost supuse confiscării.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News

Ultimele articole pe…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe