Connect with us

ACTUALITATE

Ministrul Sănătății: Trebuie să îmbunătăţim strategia de combatere a cancerului şi să putem să adoptăm legislaţia secundară

Publicat

Strategia de combatere a cancerului va fi îmbunătăţită şi apoi va fi adoptată legislaţia secundară necesară, astfel încât să nu se ajungă în situaţia în care să fie inaplicabilă, a declarat, vineri, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila.

„România trebuia să aibă o astfel de strategie. (…) Trebuie să avem la îndemână resursele care sunt de natură juridică, de natură profesională şi, nu în ultimul rând, de natură materială care să poată să abordeze, aşa cum se întâmplă şi în alte ţări din Uniunea Europenă, această patologie. Era nevoie de un astfel de document.

El a suferit şi poate va mai suferi mici adaptări. Este foarte bine că a fost realizat. (…) Cred că trebuie să îmbunătăţim strategia şi să putem să adoptăm legislaţia secundară. (…) Noi ne pregătim să punem în aplicare strategia şi să elaborăm legislaţia secundară încât să nu ajungem în situaţia în care avem o strategie care să fie inaplicabilă.

Există şi finanţare europeană”, a explicat Rafila, la dezbaterea online „Cancerul poate fi învins prin prevenţie, depistare precoce şi terapie inovatoare”, organizată de DC News Media Group.

Ministrul Sănătății: Trebuie să îmbunătăţim strategia de combatere a cancerului şi să putem să adoptăm legislaţia secundară: Două tipuri de cancer, prevenite prin vaccinare

El a amintit că sunt două tipuri de cancere care pot fi prevenite prin vaccinare: cancerul de col uterin şi carcinomul hepato-celular provocat de infecţia cu virusul hepatic B.

„Cancerul de col uterin este prevenibil prin vaccinare în integralitate, deoarece corelaţia între infecţia cu virusurile Papilloma şi cancer este de 100%, cancerul de col uterin şi alte tipuri de cancer din zona genitală sau cancerul oro-faringian.

Este clar că aici vaccinarea previne cancerul. Mai avem şi hepatita B deja de mult timp, hepatita B care se soldează în cazul a circa 5% dintre persoanele infectate cu cronicizarea bolii şi cu riscul de carcinom hepato-celular”, a menţionat ministrul.

Ministrul Sănătății: Trebuie să îmbunătăţim strategia de combatere a cancerului şi să putem să adoptăm legislaţia secundară: speranţa ca şi alte tipuri de cancer să poată fi prevenite prin vaccinare

Alexandru Rafila şi-a manifestat speranţa ca în viitorul „nu foarte îndepărtat” şi alte tipuri de cancer să poată fi prevenite prin vaccinare.

„Cred că prevenţia prin vaccinare, prevenţia evoluţiei către leziuni cu un caracter de periculozitate prin screning este esenţială pentru reducerea impactului acestor tipuri de cancer.

Coordonarea şi implicarea cu medicii de familie cred că este esenţială în depistarea precoce a cancerului şi pentru trimiterea la evaluare şi eventual tratament pentru persoanele care sunt incluse în aceste programe”, a arătat ministrul Sănătăţii.

Potrivit acestuia, s-a schimbat „foarte mult” percepţia publică în ceea ce priveşte vaccinul HPV.

„Am oferit posibilitatea vaccinării pe bază de opţiune a fetelor cu vârsta de până la 14 ani şi încet, încet părinţii au accesat acest program. Încrederea a crescut. (…)

Este bine să găsim şi un sistem de compensare pentru acest tip de vaccin diferenţiată, astfel încât accesul la vaccin să fie mult mai uşor şi oamenii să îşi poată procura vaccinul compensat în totalitate dacă discutăm de copii sau parţial dacă discutăm de persoane adulte”, a afirmat Rafila.

Ministrul Sănătății: Trebuie să îmbunătăţim strategia de combatere a cancerului şi să putem să adoptăm legislaţia secundară: Proiect de lege în Parlament privind studiile clinice

El a completat că există un proiect de lege în Parlament privind studiile clinice, care a fost trimis la reexaminare.

„Este un proiect de lege care a fost retrimis la Parlament înainte de a fi promulgat. Sper să fie modificat astfel încât să fie operabil cât mai rapid şi să permită evitarea acestor situaţii în care pentru un studiu clinic aşteptam ani de zile ca să fie aprobat. (…)

Am avut deja o întâlnire chiar zilele trecute cu reprezentanţii Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale ca să găsim soluţii pentru ca anumiţi timpi care sunt extrem de lungi să fie evitaţi, fără să evităm (…) etica acestor studii clinice şi să nu punem în niciun fel în pericol pacienţii din România care sunt introduşi în aceste studii.

A doua componentă – cred că este important ca tot mai multe unităţi sanitare să fie implicate în studii clinice, să aibă organizate unităţi pentru studii clinice”, a transmis ministrul.

În opinia sa, studiile clinice pot aduce „o resursă importantă”, inclusiv pentru dotarea şi modernizarea unităţilor sanitare. Agerpres

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

Muzeul Județean Botoșani și Galeria Romană invită iubitorii de artă să viziteze expoziția de artă plastică „LOGOS”

Publicat

muzeul județean botoșani și galeria romană invită iubitorii de artă

Publicitate

Până pe data de 19 mai 2025, Muzeul Județean Botoșani și Galeria Romană invită iubitorii de artă să viziteze expoziția de artă plastică „LOGOS”.

Vernisajul expoziției, care marchează împlinirea a 40 de ani de la înființarea Grupului Prolog și 100 de ani de la nașterea lui Paul Gherasim, artizanul acestei mișcări artistice, a avut loc vineri, 4 aprilie 2005, ora 13. Au luat cuvântul Maria Bilașevschi, critic de artă și președinte al…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Poșta Română a expediat în 93 de țări buletinele de vot pentru românii care vor vota prin corespondență

Publicat

poșta română a expediat în 93 de țări buletinele de

Publicitate

Compania Națională ‘Poșta Română’ (CNPR) a expediat către 93 de țări buletinele de vot pentru alegătorii înscriși în Registrul Electoral pentru alegerile prezidențiale din luna mai, informează operatorul național de servicii poștale, într-un comunicat de presă transmis, luni, AGERPRES.

‘Un număr de peste 6.000 de alegători din 93 de țări de pe 6 continente vor primi documentele necesare pentru exercitarea dreptului de vot la alegerile…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

CALENDAR ORTODOX 2025: Sfântul Mucenic Caliopie

Publicat

calendar ortodox 2025: sfântul mucenic caliopie

Publicitate

Sfântul Caliopie a viețuit la sfârșitul secolului al III lea și începutul secolului al IV lea. A fost unicul fiu al unui părinte de rang senatorial din Perga Pamfiliei. Din cauza persecuțiilor împotriva creștinilor, mama să l-a așezat într-o corabie, i-a dat aur și l-a trimis în cetatea Pompeiopolis.

Ajuns în această cetate, refuză să ia parte la o sărbătoare în cinstea zeilor. Motiv pentru care este dus la comandantul Maximus. Sfântul…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

VIDEO: FOC într-o gospodărie din Roma, noaptea trecută! Un bărbat de 54 de ani a ajuns la spital cu arsuri

Publicat

video: foc într o gospodărie din roma, noaptea trecută! un bărbat

Publicitate

Un incendiu violent s-a produs, noaptea trecută, într-o gospodărie din localitatea Roma. Casa și o anexă au fost cuprinse de flăcări din cauza unui coș de fum neizolat termic față de materialele combustibile din structura acoperișului. Până la sosirea forțelor de intervenție, proprietarul, în vârstă de 54 de ani, a încercat să scoată câteva bunuri din casa cuprinsă de flăcări și a suferit arsuri la mâna stângă și umărul drept.

La…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe