EVENIMENT
Ministrul Transporturilor solicită măsuri rapide din partea CFR Călători în urma accidentului din Gara Galaţi

Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu, solicită verificări şi măsuri rapide din partea CFR Călători, în urma accidentului produs sâmbătă seară în Gara Galaţi.
„Am cerut celor de la CFR Călători să acorde sprijin echipajelor ISU care intervin şi acordă celor răniţi. În plus, am solicitat companiei să comunice rapid informaţiile relevante opiniei publice.
Urmează o anchetă privind acest accident feroviar. I-am cerut directorului general al CFR Călători să prezinte urgent explicaţii şi să vină cu soluţii pentru ca astfel de situaţii să nu se mai repete”, a declarat ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, potrivit uui comunicat al ministerului transmis sâmbătă seara AGERPRES.
Un accident feroviar a avut loc, sâmbătă seara, în Gara CFR Galaţi, patru persoane fiind rănite, informează Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Galaţi.
Ministrul Transporurilor solicită măsuri rapide din partea CFR Călători în urma accidentului din Gara Galaţi. Cum s-a produs accidentul
Conform sursei citate, o locomotivă care făcea manevre a lovit un vagon de călători care era staţionat în gară, dar în care se aflau călători.
În urma impactului, patru persoane au fost rănite, una dintre ele fiind în stop cardio-respirator, iar o alta încarcerată.
„La data de 25 martie 2023, în jurul orei 19,19, la Gara CFR Galaţi a avut loc un accident feroviar, după ce la o locomotivă s-ar fi defectat sistemul de frânare şi a lovit un vagon de călători, la trenul care se forma cu destinaţia Galaţi – Buzău.
Sunt 4 persoane rănite, dintre acestea doi călători, o femeie care a intrat în stop cardio-respirator şi un bărbat care a rămas încarcerat, precum şi şeful de tren şi mecanicul locomotivei.
Intervin cei de la ISU Galaţi şi poliţiştii din cadrul Secţiei Regionale de Poliţie Transporturi Galaţi”, a precizat Inspectoratul de Poliţie Judeţean Galaţi. Agerpres
EVENIMENT
Peste 237.000 de persoane au trecut prin punctele de frontieră din țară, în ultimele 24 de ore

Un număr de peste 237.000 de persoane au trecut sâmbătă, 27 mai 2023, prin punctele de frontieră ale României.
Potrivit Poliției de Frontieră în data de 27.05.2023, prin punctele de frontieră de la nivelul întregii ţări au efectuat formalitățile de control (atât pe sensul de intrare, cât şi pe cel de ieşire) aproximativ 237.950 de persoane, cetățeni români și străini și peste 61.500 de mijloace de transport, pe ambele sensuri.
Pe sensul de intrare în România, au fost 126.438 de persoane, dintre care 10.319 de cetăţeni ucraineni.
Astfel, începând cu data de 10.02.2022 (perioadă pre-conflict), până la data de 27.05.2023, ora 24.00, la nivel naţional, au intrat în România 4.350.201 cetăţeni ucraineni.
În continuare, controlul de frontieră la intrarea în România prin punctele de trecere a frontierei se derulează cu operativitate, în conformitate cu prevederile legislației naționale și comunitare, Poliția de Frontieră lucrând la capacitatea maximă permisă de infrastructura punctelor de trecere.
EVENIMENT
Atenționare meteo de vreme rea: Cod galben de descărcări electrice, ploi torențiale, grindină și vijelii. HARTA

Administrația Națională de Meteorologie a emis, duminică dimineață o avertizare cod galben de vreme rea pentru jumătate din țară. Sunt vizate 24 de județe și municipiul București.
Potrivit meteorologilor, în intervalul 28 mai, ora 12.00 – 28 mai, ora 23.00, local vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin frecvente descărcări electrice, averse torențiale, intensificări de scurtă durată ale vântului, vijelii și grindină în Banat, cea mai mare parte a Crișanei, în vestul Transilvaniei, Oltenia, Muntenia, nordul Dobrogei și în sudul Moldovei.
În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 20…25 l/mp și izolat de peste 30…40 l/mp.
Astfel de fenomene vor fi, pe arii mai restrânse, și în celelalte regiuni.
Județele vizate sunt: Alba, Argeș, Arad, București, Bihor, Brăila, Buzău, Cluj, Călărași, Caraș-Severin, Dâmbovița, Dolj, Gorj, Galați, Giurgiu, Hunedoara, Ialomița, Mehedinți, Olt, Prahova, Tulcea, Timiș, Teleorman, Vâlcea și Vrancea.

Pe fondul fenomenelor meteorologice extreme care cauzează daune culturilor agricole din America de Nord, America de Sud și Africa de Nord, câmpiile din Europa beneficiază de condiții meteorologice favorabile, ceea ce duce la recolte abundente de grâu în regiune și menține prețurile globale ale alimentelor sub control, conform informațiilor transmise de Bloomberg.
Atât în nordul, cât şi în estul Europei, culturile de grâu sunt într-o situaţie foarte bună după ploile abundente de primăvară.
Perspectivele bune pentru cei mai mari exportatori mondiali de grâu au ajutat la înjumătăţirea cotaţiilor faţă de valorile record de anul trecut, contracarând impactul secetei înregistrate în alte regiuni cultivatoare de grâu precum şi deficitul de aprovizionare provocat de războiul din Ucraina.
Toate acestea sunt un semnal de bun augur pentru reducerea notei de plată cu importurile de alimente şi ar putea ajuta la ţinerea sub control a inflaţiei. Cu toate acestea, multe depind de cum va fi vremea în luna iunie, iar rezervele mondiale reduse fac ca pieţele să rămână tensionate.
„Mai avem un drum lung până la recoltat.
Însă pentru moment situaţia este ok”, spune Sebastien Poncelet, analist şef la firma franceză de consultanţă în agricultură Agritel.
Recoltele mari de grâu din Europa mențin prețurile alimentelor sub control. În România, producţia de grâu ar putea creşte cu 13%
Deocamdată, semnalele sunt pozitive.
Departamentul american al Agriculturii prognozează că o recoltă mare în Europa ar putea duce producţia mondială de grâu la noi recorduri în sezonul agricol 2023-2024.
Peste 90% din culturile de grâu ale Franţei sunt considerate a fi într-o stare „bună” şi „foarte bună”, cel mai ridicat nivel din ultimul deceniu, iar guvernul de la Paris estimează că producţia totală a blocului comunitar ar putea să se ridice la 131,5 milioane de tone în acest an, cu aproximativ 6% peste media ultimilor cinci ani.
În România, producţia de grâu ar putea creşte cu 13%, revenindu-şi după seceta de anul trecut, susţin analiştii de la Agritel. Fermierul Ricardo Luis, care lucrează 5.000 de hectare în sudul României, este optimist. Dacă va ploua în curând, „situaţia în unele zone ar putea trece de la bună la foarte bună”, susţine Luis.
Şi recolta de grâu a Rusiei ar putea depăşi cu 7% media multianuală, chiar dacă nu va trece de recordul istoric din 2022, afirmă Andrey Sizov, director la firma de consultanţă SovEcon.
Cu toate acestea, stocurile mondiale de grâu vor scădea pentru al patrulea an la rând, ceea ce creează riscul unei relansări a preţurilor la o dată ulterioară. Invadarea Ucrainei de către Rusia a creat mari probleme, în condiţiile în care diminuarea profiturilor şi perturbarea exporturilor i-au forţat pe fermieri să reducă suprafeţele însămânţate.
Recoltele mari de grâu din Europa mențin prețurile alimentelor sub control. Seceta din Spania este un alt motiv de îngrijorare
Seceta din Spania este un alt motiv de îngrijorare, nivelul precipitaţiilor în acest an este la cel mai redus nivel din ultimul deceniu, în timp ce unele câmpuri nu mai pot fi folosite decât pentru păşunatul animalelor.
De asemenea, în Franţa o primăvară umedă ar putea duce la apariţia unor dăunători ai plantelor, avertizează Sebastien Poncelet.
În Uniunea Europeană recoltatul grâului începe în jurul lunii iulie, ceea ce înseamnă că evoluţiile meteo din următoarele săptămâni vor fi cruciale.
În Rusia, grâul de primăvară tocmai a fost însămânţat.
Dacă fie Rusia, fie UE se vor confrunta cu evoluţii meteo neaşteptate, „asta va modifica complet peisajul”, subliniază Dan Basse, preşedintele companiei de consultanţă AgResource. Agerpres
EVENIMENT
FOTO: Tânăr prins la volan cu viteză de peste 190 kilometri pe oră, pe o șosea din județul Tulcea

Un tânăr de 22 de ani a fost prins sâmbătă, conducând un autoturism cu o viteză de peste 190 kilometri pe oră pe DN 22 E87 în județul Tulcea.
Potrivit IPJ Tulcea, la data de 27 mai 2023, polițiștii Serviciului Rutier Tulcea au depistat în trafic, pe DN22 – E87, pe relația Tulcea-Constanța, un autoturism care circula cu viteza de 196 km/h, pe un sector de drum cu limita maximă de viteză de 100 km/h.
Autoturismul a fost oprit, iar la volanul acestuia a fost identificat un tânăr, în vârstă de 22 de ani, din județul Tulcea.
Acesta a fost sancționat contravențional, conform prevederilor O.U.G. nr.195/2002 Rep., fiind dispusă și măsura complementară de suspendare a exercitării dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice pentru o perioadă de 120 de zile.