Connect with us

EVENIMENT

Minunile există! Fetița căreia i-au fost replantate brațele după cumplitul accident din județul Iași a mișcat mâna dreaptă

Publicat

spital accident iasi fetita

Fata în vârstă de 15 ani, care a ajuns la spital în Iași cu una dintre mâini amputate, iar cealaltă devascularizată, este în stare stabilă și și-a mișcat deja mâna dreaptă. Medicii de la Spitalul de Copii „Sf. Maria” din Iași i-au replantat cele două membre și spun că fetița este conștientă.

Medicul Sidonia Susanu, de la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Sf. Maria” din Iași, a declarat, luni, că fetița în vârstă de 15 ani are evoluție foarte bună și ambele membre vascularizate își mențin în continuare viabilitatea.

„Putem spune că riscul de necroză a celor două membre este aproape depășit. Continuăm intervențiile de reconstrucție a structurilor nervoase. Acestea au fost planificate miercuri.

Probabil că le vom devansa pentru ziua de astăzi (luni – n.r). Starea ei generală este foarte bună din punct de vedere biologic.

Psihologic face eforturi pentru a-și menține un echilibru”, a spus dr. Sidonia Susanu, coordonator al Compartimentului de Chirurgie Plastică și Reconstructuctvă în cadrul Spitalului de Copii „Sf. Maria” din Iași.

Întrebată dacă a fost un miracol faptul că s-a reușit replantarea ambelor membre, medicul spune că miracol a fost faptul că micuța a ajuns vie la spital.

„Din punctul meu de vedere, miracolul a fost că a ajuns vie, pentru că astfel de leziuni sunt, de regulă, cu potențial letal foarte mare la locul accidentului.

Leziunea dublă de arteră humerală de regulă este letală.

Fetița căreia i-au fost replantate brațele după accident a mișcat mâna dreaptă. O nouă intervenție chirurgicală la mâna stângă

Aceasta, din punctul meu de vedere, este minunea, că acest copil a putut fi adus viu la spital și din nou aș vrea să le mulțumesc colegilor de la SMURD că au făcut eforturi extraordinare să o țină în viață, să nu piardă foarte mult sânge”, a explicat medicul.

Micuța va suferi o nouă intervenție luni la mâna stângă.

„Trunchiurile nervoase principale nu au fost atașate în prima intervenție pentru a nu prelungi foarte mult o intervenție care și așa a fost extrem de laborioasă și datorită faptului că evoluția este foarte bună, spectaculoasă, aș putea spune, ne-am decis să reconstruim structurile nervoase astăzi (luni – n.r.), în speranța de a scădea cât mai mult perioada de spitalizare a copilului”, a mai spus medicul.

De asemenea, și la mâna dreaptă se va reinterveni tot luni, însă este probabil că acoperirea defectelor cutanate să fie realizată într-o intervenție ulterioară, în funcție de viabilitatea țesuturilor la nivelul brațului.

Intervenția de replantare a membrelor superioare a durat mai bine de 20 ore, și au participat 10 medici.

„La 3.36 în cursul dimineții de sâmbătă a fost admis copilul în sala de operație, la 23.40 a fost terminată intervenția chirurgicală. Până la scoaterea copilului din sală a mai trecut, probabil, o jumătate de oră.

spital iasi copii sursa foto fb

sursa foto: Facebook / Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii Sfanta Maria Iasi

Este un pic greu să fac un calcul al cadrelor medicale implicate, dar în afară de cei 10 medici care au intervenit în mod activ la această operație au participat și un număr aproximativ de 8 asistenți medicali, patru infirmiere și doi brancardieri.

Tot acest personal este absolut vital în astfel de intervenții chirurgicale pentru că sunt manevre pe care dacă nu le poate efectua asistenta operația practic nu se poate continua.

De aceea este foarte important ca într-un spital în care se operează asemenea pacienți să existe o echipă foarte bine sudată și cu un protocol foarte bine definit”, a explicat dr. Sidonia Susanu.

Fetița căreia i-au fost replantate brațele după accident a mișcat mâna dreaptă. Fetița are nevoie de sânge și plasmă

În prezent, fetița mai are nevoie de sânge și plasmă. Ea mică deja brațul drept.

„Din fericire brațul drept a avut două dintre cele trei structuri nervoase atașate, nu au fost secționate, practic erau singurele elemente anatomice întregi și în cursul nopții am rugat-o să îmi arate ce poate face cu mâna și fetița mișcă degetele simte mâna, este absolut extraordinar Știe că are ambele membre afectate, știe că a fost operată, știe că a suferit intervenții chirurgicale, dar pot să vă spun că este un copil extrem de puternic, de matur și face eforturi extraordinare să ne ajute, să ne încurajeze, să se vindece.

Primul lucru pe care l-a spus după prima intervenție chirurgicală a întrebat de părinții ei, iar apoi ne-a mulțumit că am operat-o”, a mai spus chirurgul.

Fetița în vârstă de 15 ani a fost victima unui accident rutier grav, produs în noaptea de sâmbătă spre duminică în Pașcani. Un autocar cu 35 de persoane s-a răsturnat, iar 10 persoane au avut nevoie de ingrijiri medicale.

Au fost transportate la spital 25 de persoane, din care două persoane la Spitalul de Copii „Sf Maria” Iași. Din totalul persoanelor 15 aveau vârste cuprinse între 14-17 ani.

(sursa: Mediafax)

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Vremea în Alba în weekend 29 – 31 martie: Temperaturi neobișnuite, cu maxime de 27 grade Celsius. Prognoza meteo pe localități

Publicat

vremea în alba în weekend 29 – 31 martie: temperaturi

Vremea în Alba în weekend 29 – 31 martie 2024: Temperaturi neobișnuite pentru data din calendar. Maximele ating 27 de grade Celsius. Prognoza meteo pe localități. Vreme suprinzătoare în weekend. Vor fi temperaturi de vară, cu maxime ce urcă până la 27 de grade Celsius și minime ce nu scad sub 6 grade.

Ultimele zile ale lunii martie aduc o vreme extrem de călduroasă, cu temperaturi ce se potrivesc mai degrabă sezonului estival. Dacă pentru ziua de vineri, 29 martie,…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

CTP Cluj a ajuns și în Săvădisla. PROGRAMUL de circulație a liniei metropolitane M81

Publicat

1711641752 autobuze ctp.jpg

Începând cu data de 04.03.2024, CTP Cluj-Napoca și-a extins serviciile de transport persoane în Zona Metropolitană Cluj respectiv și în comuna Săvădisla.

„Au fost analizate toate doleantele locuitorilor comunei Savadisla impreuna cu Primaria Savadisla. A fost suplimentat programul de transport al elevilor si s-a modificat orele de plecare in intervalul de dupa-masa. Au fost infiintate doua noi statii pentru persoanele care isi desfasoara activitatea in comuna…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

ALBA: Aproape 500 de persoane legitimate și sute de autovehicule verificate într-o singură zi de polițiști și jandarmi

Publicat

alba: aproape 500 de persoane legitimate și sute de autovehicule

Polițiștii și jandarmii din județul Alba au legitimat 498 de persoane și au verificat 319 autovehicule într-o singură zi.

Potrivit unui raport al IPJ Alba, au fost constatate 202 abateri de natură contravențională, majoritatea la normele legale privind circulația pe drumurile publice.

Persoanele care au comis aceste abateri au fost sancționate cu amenzi în valoare totală de 51.934 lei.

Au fost efectuate 105 testări privind conducerea sub influența alcoolului sau a altor…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Cine poate și cine nu poate candida la alegerile locale și europarlamentare. Precizări ANI legate de prefecți și funcționari

Publicat

cine poate și cine nu poate candida la alegerile locale

Cine poate și cine nu poate candida la alegerile locale și europarlamentare: Agenția Națională de Integritate aduce o serie de clarificări cu privire la regulile de integritate aplicabile în contextul alegerilor pentru Parlamentul European și pentru administrația publică locală din anul 2024.

Această măsură are ca scop prevenirea incompatibilităților ce pot surveni în procesul alegerilor, dar și în perioada post-electorală.

Potrivit ANI, persoanele interesate pot consulta…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe