Connect with us

ACTUALITATE

Misteriosul sarcofag din plumb descoperit în Catedrala Notre-Dame va fi deschis în curând

Publicat

Un sarcofag de plumb descoperit recent în catedrala Notre-Dame din Paris va fi deschis în curând la Institutul medico-legal din Toulouse (sud-vest), urmând să-şi dezvăluie secretele ”cu respectarea” legislaţiei privind rămăşiţele umane, au anunţat joi responsabilii săpăturilor arheologice, informează AFP.

Sarcofagul antropomorf, datând cu aproximaţie din secolul al XIV-lea, a fost scos la iveală în luna martie, cu prilejul săpăturilor arheologice prealabile lucrărilor de reconstrucţie a fleşei catedralei, distrusă parţial de incendiul din aprilie 2019.

Misteriosul sarcofag din plumb descoperit în Catedrala Notre-Dame va fi deschis în curând. Interiorul, explorat cu ajutorul unei camere endoscopice

Îngropat la 20 de metri sub pământ, în partea vestică a transeptului, a fost descoperit într-o stare bună de conservare.

Cu ajutorul unei camere endoscopice, a fost explorat pentru prima dată interiorul sarcofagului, fără să fie deschis: partea superioară a scheletului defunctului, resturi de vegetaţie pe cap, poate fragmente de păr, materiale textile precum şi un obiect care nu a fost încă identificat.

Misteriosul sarcofag din plumb descoperit în Catedrala Notre-Dame a fost depus într-un loc securizat

Extras marţi din catedrală, sarcofagul a fost depus într-un loc securizat, aşteptând să fie trimis ”foarte curând” la Institutul medico-legal din Toulouse, a precizat INRAP (Institutul naţional de cercetări arheologice preventive) cu prilejul unei conferinţe de presă.

Medici legişti şi cercetători vor fi prezenţi la deschiderea sarcofagului pentru a studia osemintele persoanei defuncte, precum şi alte obiecte în scopul identificării sexului şi a stării de sănătate a acesteia şi totodată ”îmbunătăţirea”, prin datarea cu carbon 14, a unei cronologii încă incerte, a precizat Christophe Besnier, responsabil ştiinţific al săpăturilor.

”Sarcofagul se afla dedesubtul unor terasamente care conţineau mobilier din secolul al XIV-lea… dacă se dovedeşte că este vorba chiar de un sarcofag din Evul Mediu, avem de-a face cu o practică de înhumare extrem de rară”, a comentat el.

Studiile vor putea totodată să ofere informaţii despre rangul defunctului, care aparţinea apriori unei elite ecleziastice sau laice.

Dar ”un corp uman nu este un obiect arheologic”, a subliniat Dominique Garcia, preşedinte al INRAP.

”Întrucât este vorba despre rămăşiţe umane, se aplică codul civil, iar arheologii le vor studia ca atare”.

Echipa de la Institutul medico-legal din Toulouse a studiat mormântul lui Louise de Quengo, o aristocrată bretonă moartă în 1656, ale cărei rămăşiţe, într-o stare remarcabilă de conservare, au fost descoperite cu prilejul unor săpături la Mănăstirea iacobină din Rennes, a amintit el.

După efectuarea analizei, sarcofagul va fi restituit ”nu ca obiect arheologic, ci ca un bun antropologic”. Care va fi ultima sa casă? Ipoteza unei reînhumări la Notre-Dame este în studiu, potrivit INRAP.

Louise de Quengo a fost înhumată în 2015 în cimitirul Tonquédec, o comună din departamentul Cotes-d’Armor.

Agerpres

Citește Romania24.ro pe Google News

 

Urmărește știrile romania24.ro pe Google News


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

ACTUALITATE

Câte licee din România nu au nici un candidat promovat la Bacalaureat

Publicat

bacalaureat generic.jpg

42 de licee din România nu au nici un candidat care a promovat examenul de Bacalaureat. La polul opus sunt 74 de unități unde toți elevii au promovat examenul.

Conform statisticii, din totalul de aproape 1.400 de licee, în 74 de unități au promovat Bacalaureatul toți copiii. La polul opus sunt 42 de licee cu rata de promovare zero și 11 licee care au fiecare câte un candidat promovat.

În liceele cu rezultate proaste vor fi făcute analize și modificări a anunțat Cîmpeanu.

„Avem probleme foarte grave la nivelul acestor licee, nu poate fi doar vina elevilor… procesul de predare-învațare trebuie să fie îmbunătățit”, a declarat Sorin Cîmpeanu.

Probleme sunt și în ceea ce privește modul în care au fost corectate lucrările candidaților. 120 de lucrări vor fi analizate deoarece diferența între nota inițială și cea după contestație este de câteva puncte.

„Vom analiza punctual lucrare cu lucrare, pentru a determina care au fost cauzele pentru aceste diferențe mari”, a spus Sorin Cîmpeanu.

Sunt patru cazuri în care diferența între note este între cinci și șase puncte. La cele patru este vorba despre erori de transcriere, a mai spus Cîmpeanu. Totuși, în celelalte situații sunt și erori de interpretare sau nu există explicații, a precizat ministrul.

„Avem erori materiale de transcriere în și din borderou, erori de interpretare și diferențe pentru care nu găsesc explicații”, a explicat ministrul Educației.

(sursa: Mediafax)

Citește mai departe

ACTUALITATE

Bacalaureat, rezultate finale: Încă 80 de elevi din Bihor au promovat examenul după contestații

Publicat

bacalaureat elevi inquam photos octav ganea.jpg

Ministerul Educației a afișat, vineri, notele finale la examenul național de Bacalaureat, după soluționarea contestațiilor. În Bihor, procentul de promovare a crescut cu două puncte, la 75,9%, pentru că în cazul a 80 de elevi notele au crescut și au obținut medii de cel puțin 6.
Citește mai mult pe eBihoreanul.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Baza sportivă La Terenuri din Mănăștur, gata de recepție „milimetru cu milimetru”

Publicat

terenuri.jpg

Emil Boc, a anunțat, vineri, că a primit la Primărie documentul care consfințește finalizarea lucrărilor la baza sportivă La Terenuri din Mănăștur. 

“Am primit ieri hârtia privind finalizarea lucrărilor. Urmează să facem verificări în teren. Trebuie să iei milimetru cu milimetru ce s-a construit acolo. Copiii se joacă deja acolo, pe baza sportivă. Constructorii au avut deschiderea să pună garduri.

Bravo lor, în sfârșit constructorii au reușit să finalizeze proiectul.”, a spus primarul Emil Boc.

Lucrarea ar fi trebuit să fie finalizată încă de anul trecut.

Citește și:

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Avertizare Cod Portocaliu de ploi torențiale, descărcări electrice și grindină, în Alba. Localitățile vizate

Publicat

furtuna 1000x600.jpg

Meteorologii au emis vineri după-amiaza o avertizare Cod Portocaliu de furtuni valabilă în mai multe zone din județul Alba, până la ora 14:30. 

Potrivit ANM, este vizată zona de munte de peste cota 1800 m și localitățile Zlatna, Câmpeni, Abrud, Bistra, Baia de Arieș, Roșia Montană, Lupșa, Vidra, Albac, Sohodol, Horea, Avram Iancu, Scărișoara, Gârda de Sus, Bucium, Arieșeni, Vadu Moților, Poșaga, Ciuruleasa și Poiana Vadului.

Se vor semnala averse care vor depăși pe arii restrânse 35 – 40 l/mp, frecvente descărcări electrice, intensificări ale…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe