Connect with us

EVENIMENT

Misterul originii aurorelor de radiaţii X din atmosfera planetei Jupiter a fost dezlegat

Publicat

Misterul vechi de 40 de ani cu privire la originea aurorelor de radiaţii X din atmosfera planetei Jupiter a fost dezlegat de astronomii Agenţiei Spaţiale Europene (ESA), care au putut observa, pentru prima oară, întregul mecanism aflat în spatele acestui fenomen, care se poate produce în multe alte regiuni ale Universului, conform unui comunicat publicat de ESA.

Conform ESA, aceste aurore sunt declanşate de ionii (particule cu sarcină electrică) care ajung în atmosfera lui Jupiter. Deşi aceste spectaculoase aurore sunt studiate de decenii, oamenii de ştiinţă nu cunoşteau modul în care ionii ajung în atmosfera giganticei planete gazoase.

De această dată, în premieră, cercetătorii au putut observa ionii capturaţi de câmpul electromagnetic al planetei şi purtaţi de liniile de câmp magnetic până în atmosfera sa.

Indiciile care au dus la această descoperire provin dintr-o nouă analiză a datelor obţinute de telescopul XMM-Newton, aparţinând ESA, şi de către sonda Juno, aparţinând NASA. Amplasat pe orbita terestră, telescopul XMM-Newton desfăşoară observaţii de la distanţă în spectrul radiaţiilor X. Sonda Juno, de cealaltă parte, se află pe orbita lui Jupiter, de unde preia date din interiorul câmpului magnetic al giganticei planete.

Primul indiciu a fost descoperit de unul dintre coordonatorii noului studiu, Zhonghua Yao, de la Institutul pentru Geologie şi Geofizică din cadrul Academiei Chineze de Ştiinţe.

Pe Pământ, aurorele sunt vizibile doar pe o centură îngustă din jurul polilor magnetici, între 65 şi 80 de grade latitudine. Dincolo de latitudinea de 80 de grade, emisiile aurorale dispar, pentru că la aceste latitudini liniile de câmp magnetic se despart de Pământ şi se conectează la câmpul magnetic al vântului solar – fluxul constant de particule încărcate electric ce este emis de Soare. Acestea poartă denumirea de linii de câmp deschise şi, conform teoriei, nici în regiunile polare ale planetelor Jupiter sau Saturn nu ar trebui să fie prezente aurore.

Aurorele planetelor gigantice nu respectă însă această teorie. Ele apar la latitudini mai mari decât cele obişnuite, pulsează în mod regulat şi uneori se pot manifesta diferit la polul nord faţă de polul sud al planetei. Acestea sunt manifestări tipice ale unui câmp magnetic închis – unde liniile de câmp magnetic ies printr-un pol şi se reconectează cu planeta prin celălalt pol. Toate planetele care dispun de câmpuri magnetice au deopotrivă componente deschise şi închise ale liniilor de câmp.

Apelând la simulări computerizate, profesorul Zhonghua şi colegii lui au descoperit anterior că aurorele pulsatile de radiaţii X ar putea fi legate de câmpurile magnetice închise ce sunt generate în interiorul lui Jupiter şi care se pot extinde până la distanţe de milioane de kilometri în spaţiu, după care revin la planetă.

În 16 şi 17 iulie 2017, telescopul spaţial XMM-Newton a monitorizat planeta Jupiter în mod continuu timp de 26 de ore şi a observat aurore de radiaţii X care pulsau la fiecare 27 de minute. Simultan, sonda Juno desfăşura observaţii deasupra regiunii de unde erau declanşate aceste pulsaţii. În consecinţă, echipa de cercetători a analizat datele obţinute de Juno pentru a identifica procesele magnetice care se repetau cu aceeaşi frecvenţă.

Ai au descoperit că aurorele pulsatile de radiaţii X sunt cauzate de fluctuaţii ale câmpului magnetic jovian. În timp ce planeta se roteşte, trage după sine şi câmpul magnetic. Acesta este lovit în mod direct de particule din vântul solar şi este comprimat. Aceste compresii încălzesc particulele ce sunt prinse în câmpul magnetic jovian. La rândul său, fenomenul declanşează unde electromagnetice de ciclotron ionic (EMIC), în care particulele se mişcă de-a lungul liniilor de câmp.

Aceste particule sunt atomi purtători de sarcină electrică sau ioni. Călăuziţi de câmpul magnetic, ionii călătoresc purtaţi de undele EMIC. parcurgând milioane de kilometri prin spaţiu până se lovesc de masiva atmosferă joviană şi declanşează aurore de radiaţii X.

„Ceea ce am observat în datele obţinute de Juno este această minunată înlănţuire de evenimente. Vedem cum se produce compresia, vedem declanşarea undelor EMIC, vedem ionii şi apoi observăm un puls de ioni care călătoresc de-a lungul unei linii de câmp. Şi apoi, câteva minute mai târziu, XMM detectează o emisie de radiaţii X”, a explicat William Dunn, de la University College London, celălalt coordonator al acestui studiu.

În cazul lui Jupiter, ionii capturaţi de câmpul magnetic al planetei sunt atomi de sulf şi oxigen aruncaţi în spaţiu de procesele de vulcanism ale satelitului Io. Acelaşi fenomen se poate produce şi în cazul celuilalt gigant gazos din Sistemul Solar, Saturn, al cărui satelit Enceladus aruncă particule de apă în spaţiu, dar şi în cazul uriaşilor de gheaţă Uranus şi Neptun, precum şi în cazul a numeroase exoplanete, conform profesorului Zhonghua. AGERPRES

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Pericole ambulante pe drumurile din Alba: Șoferi băuți, fără permis sau cu mașini neînmatriculate, surprinși de Poliție

Publicat

pericole ambulante pe drumurile din alba: Șoferi băuți, fără permis

Pericole ambulante pe drumurile din Alba: Mai mulți șoferi care s-au urcat băuți la volan în ultimele două zile au fost prinși de polițiștii din Alba și s-au ales cu dosare penale. 

De asemenea, în trafic au fost descoperiți și șoferi la volanul unor mașini neînmatriculate, sau fără permis.

Fiecare dintre aceste cazuri în parte reprezintă un pericol public pe drumurile din județ, atât pentru cei cu care călătoresc în mașină (familie, prieteni), cât și pentru…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Situația comică într-un supermarket din Sebeș: Un telefon a fost pierdut, găsit și apoi furat dintr-un spațiu de depozitare

Publicat

telefon furat foto alba24 e1674986619705 1000x600.jpeg

Un telefon găsit în parcarea unui supermarket din Sebeș, a fost furat, dintr-un spațiu de depozitare al magazinului. Cazul s-a petrecut duminică, 14 aprilie, 2024 și a fost comunicat de reprezentanții IPJ Alba. 

Din câte se pare o persoană și-a pierdut telefonul în parcarea magazinului. Acesta a fost găsit de o altă persoană care l-a dus angajaților. După ce stabilit a cui este telefonul, angajații l-au pus într-un spațiu de depozitare a bunurilor. 

În spațiul de…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Ce pățești dacă încalci ordinul de protecție. Bărbat din Miraslău, reținut de polițiști după ce și-a bătut soția

Publicat

ce pățești dacă încalci ordinul de protecție. bărbat din miraslău,

Un bărbat din Miraslău a fost reținut de polițiști după ce și-a bătut soția și nu a respectat ordinul de protecție care îi interzicea să se apropie de ea. 

La data de 14 aprilie 2024, polițiștii Secției 3 Poliție Rurală Aiud au luat măsura reținerii, pentru 24 de ore, față de un bărbat de 60 de ani din comuna Miraslău.

Acesta este cercetat pentru violență în familie, amenințare și încălcarea ordinului de protecție provizoriu.

În sarcina acestuia s-a reținut…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Șmecheria prin care Guvernul se preface că plafonează adaosurile comerciale la alimentele de bază. Prețuri mari, impact mic

Publicat

Șmecheria prin care guvernul se preface că plafonează adaosurile comerciale

Șmecheria prin care Guvernul se preface că plafonează adaosurile comerciale al alimente. Prețurile rămân mari, iar economiile pe care le fac românii în urma acestei măsuri sunt nesemnificative.

Plafonarea prețului la anumite alimente vine cu niște condiții pe care nu toată lumea le observă la prima vedere.

Dacă credeați, de exemplu, că este plafona, spre exemplu, prețul la cartofi în general, ei bine, vă înșelați. Este plafonat doar prețul la cartofi albi vrac.

Nu și…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe