EVENIMENT
Mitropolitul Clujului în Pastorala de Crăciun: Pentru mulţi, dalbele datini cu ”flori de măr” şi ”leru-i ler” nu mai reprezintă nimic
Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, Andrei Andreicuţ, arată în Pastorala de Crăciun că, din păcate pentru mulţi, datinile cu „flori de măr” şi „leru-i ler” nu mai reprezintă nimic şi „copilăria sfântă” de odinioară s-a dus.
” ‘Dacă tinereţea ar şti şi dacă bătrâneţea ar putea’. ‘Deprinde pe tânăr cu purtarea pe care trebuie s-o aibă; chiar când va îmbătrâni nu se va abate de la ea’ (Pilde 22,6). Iubiţi fraţi şi surori, am meditat anul acesta la importanţa rugăciunii şi ne-au stat în faţă ca modele părinţii isihaşti.
Aceste preocupări ne-au însoţit şi-n Postul Crăciunului şi, iată-ne, la marele Praznic al Naşterii Domnului. Sărbătoarea este însoţită de dalbe datini, de tradiţii ce ne vin de la înaintaşii noştri, de bucurii spirituale şi materiale, de atenţii pe care le facem celor dragi şi, mai ales, de Liturghia din ziua Crăciunului.
Din păcate pentru mulţi, dalbele datini cu ‘flori de măr’ şi ‘leru-i ler’ nu mai reprezintă nimic. Copilăria sfântă de odinioară s-a dus. O spune limpede Eminescu: ‘Astăzi chiar de m-aş întoarce/ A-nţelege n-o mai pot…/ Unde eşti, copilărie,/ Cu pădurea ta cu tot?'”, arată mitropolitul Andrei Andreicuţ în Pastorala sa de Crăciun.
El consideră că, deşi se face religie în şcoli, preocupările duhovniceşti sunt modeste.
„Ioan Alexandru, gândindu-se la înaintaşii noştri şi la faptul că noi le-am cam pierdut preocupările, ne sfătuieşte: ‘Să-i vorbim de bine pe aceşti strămoşi, să le păstrăm veşnic aducere aminte, să-i chemăm cât mai des în grai, să le cântăm numele şi faptele’. Fiind realişti, observăm situaţia în care ne aflăm: se face religie în şcoli, dar preocupările de natură duhovnicească sunt aşa de modeste.
Nu-i rău că ne preocupă telefonul mobil, laptopul, da-i rău dacă nu mergem la Liturghie în ziua de Crăciun, că nu mai colindăm, că nu-i mai vizităm pe cei apropiaţi şi nu mai realizăm ce lucru mare se petrece la Crăciun. (…)
Pe mulţi dintre tineri nu-i mai interesează participarea la Sfânta Liturghie, colindele şi tradiţiile de Crăciun, pentru că nu le ştiu rostul. Iar mulţi dintre bătrâni nu mai pot posti, nu mai pot face acte de caritate, nu-i mai pot vizita pe cei bolnavi şi vin cu greu la Sfânta Liturghie”, mai arată mitropolitul Andrei Andreicuţ.
El crede că, pentru rezolvarea situaţiei, e nevoie ca cei vârstnici şi cei tineri să se îndrume reciproc.
„Rezolvarea situaţiei? Cei tineri să fie catehizaţi de către cei bătrâni, iar bătrânii să fie ajutaţi în preocupările lor spirituale şi filantropice de către cei tineri.
Repet îndemnul Înţeleptului Solomon: ‘Deprinde pe tânăr cu purtarea pe care trebuie s-o aibă; chiar când va îmbătrâni nu se va abate de la ea’ (Pilde 22,6).
Iar Sfântul Pavel ne învaţă că ‘pe cel bătrân să nu-l înfrunţi, ci să-l îndemni ca pe un părinte; pe cei tineri, ca pe fraţi’ (I Timotei 5,1).
Oricum, rolul părinţilor în formarea religioasă a copiilor şi tinerilor e imens. Urmează apoi Biserica şi Şcoala. Marele pedagog Comenius ne spune că rateurile sunt catastrofale: ‘Ce sunt cei bogaţi fără înţelepciune decât nişte porci îngrăşaţi cu tărâţe? Şi ce sunt cei săraci fără înţelegerea lucrurilor, decât nişte măgăruşi condamnaţi să ducă poveri? Ce este cel frumos care n-a învăţat nimic, decât un papagal împodobit cu pene?’.
Părinţii, preoţii şi dascălii de religie trebuie neapărat să conlucreze”, mai spune mitropolitul.
Agerpres
EVENIMENT
Cât costă brazii de Crăciun în 2024: Prețurile de la care pornește un brad natural la Romsilva și în magazinele mari din Alba
Brazii de Crăciun din 2024 sunt disponibili pentru toate gusturile și bugetele. De la opțiuni accesibile oferite de Romsilva, până la brazi eleganți din magazinele de bricolaj, fiecare poate găsi pomul perfect pentru sărbători.
Prețurile pentru brazii de Crăciun variază în funcție de înălțimea bradului, specia acestuia, locul din care este achiziționat și bineînțeles se ține cont de cât de bogat este…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Accident rutier la Alba Iulia, în cartierul Micești. Copil rănit după ce a fost lovit de o mașină, în timp ce trecea strada
Un copil a fost rănit într-un accident rutier petrecut luni seara la Alba Iulia, în cartierul Micești. Potrivit IPJ Alba, minorul traversa strada, când a fost lovit de o mașină.
Accidentul s-a petrecut pe strada Albac.
Din primele date, copilul, în vârstă de 11 ani, s-ar fi angajat în traversarea părții carosabile, în calitate de pieton. A fost surprins și accidentat de un autoturism.
Minorul a suferit leziuni…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
FOTO. Un alpinist și ghid montan clujean, pasagerul numărul 3 milioane pe Aeroportul Cluj, în 2024
Radu Albu, un alpinist și ghid montan care trăiește în Cluj-Napoca, este norocosul pasager cu numărul 3 milioane de anul acesta de pe Aeroportul Cluj-Napoca. Aeroportul a sărbătorit pasagerul cu numărul 3.000.000 pentru al doilea an consecutiv.
Aeroportul Internațional „Avram Iancu” Cluj alături de Consiliul Judeţean Cluj şi compania aeriană Swiss International Air Lines au marcat, luni, un moment de referință în istoria aeroportului: atingerea pragului de…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
PSD Alba: Ne asumăm lecția primită de la cetățeni. Continuăm să construim #noulPSD ALBA și să facem schimbul de generații (PE)
Ne asumăm lecția primită de la cetățenii din județul Alba și de la românii din întreaga țară și din străinătate. Rezultatul alegerilor prezidențiale e un semnal de alarmă pentru noi toți și ne demonstrează că cetățenii vor o nouă clasă politică.
În Alba, am construit deja un nou PSD, un PSD cu noi oameni și cu noi principii, sănătoase. Vrem să reformăm partidul de la firul ierbii și, chiar dacă…
Citește mai mult pe Alba24.ro