EVENIMENT
Mitropolitul Clujului în Pastorala de Crăciun: Pentru mulţi, dalbele datini cu ”flori de măr” şi ”leru-i ler” nu mai reprezintă nimic

Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, Andrei Andreicuţ, arată în Pastorala de Crăciun că, din păcate pentru mulţi, datinile cu „flori de măr” şi „leru-i ler” nu mai reprezintă nimic şi „copilăria sfântă” de odinioară s-a dus.
” ‘Dacă tinereţea ar şti şi dacă bătrâneţea ar putea’. ‘Deprinde pe tânăr cu purtarea pe care trebuie s-o aibă; chiar când va îmbătrâni nu se va abate de la ea’ (Pilde 22,6). Iubiţi fraţi şi surori, am meditat anul acesta la importanţa rugăciunii şi ne-au stat în faţă ca modele părinţii isihaşti.
Aceste preocupări ne-au însoţit şi-n Postul Crăciunului şi, iată-ne, la marele Praznic al Naşterii Domnului. Sărbătoarea este însoţită de dalbe datini, de tradiţii ce ne vin de la înaintaşii noştri, de bucurii spirituale şi materiale, de atenţii pe care le facem celor dragi şi, mai ales, de Liturghia din ziua Crăciunului.
Din păcate pentru mulţi, dalbele datini cu ‘flori de măr’ şi ‘leru-i ler’ nu mai reprezintă nimic. Copilăria sfântă de odinioară s-a dus. O spune limpede Eminescu: ‘Astăzi chiar de m-aş întoarce/ A-nţelege n-o mai pot…/ Unde eşti, copilărie,/ Cu pădurea ta cu tot?'”, arată mitropolitul Andrei Andreicuţ în Pastorala sa de Crăciun.
El consideră că, deşi se face religie în şcoli, preocupările duhovniceşti sunt modeste.
„Ioan Alexandru, gândindu-se la înaintaşii noştri şi la faptul că noi le-am cam pierdut preocupările, ne sfătuieşte: ‘Să-i vorbim de bine pe aceşti strămoşi, să le păstrăm veşnic aducere aminte, să-i chemăm cât mai des în grai, să le cântăm numele şi faptele’. Fiind realişti, observăm situaţia în care ne aflăm: se face religie în şcoli, dar preocupările de natură duhovnicească sunt aşa de modeste.
Nu-i rău că ne preocupă telefonul mobil, laptopul, da-i rău dacă nu mergem la Liturghie în ziua de Crăciun, că nu mai colindăm, că nu-i mai vizităm pe cei apropiaţi şi nu mai realizăm ce lucru mare se petrece la Crăciun. (…)
Pe mulţi dintre tineri nu-i mai interesează participarea la Sfânta Liturghie, colindele şi tradiţiile de Crăciun, pentru că nu le ştiu rostul. Iar mulţi dintre bătrâni nu mai pot posti, nu mai pot face acte de caritate, nu-i mai pot vizita pe cei bolnavi şi vin cu greu la Sfânta Liturghie”, mai arată mitropolitul Andrei Andreicuţ.
El crede că, pentru rezolvarea situaţiei, e nevoie ca cei vârstnici şi cei tineri să se îndrume reciproc.
„Rezolvarea situaţiei? Cei tineri să fie catehizaţi de către cei bătrâni, iar bătrânii să fie ajutaţi în preocupările lor spirituale şi filantropice de către cei tineri.
Repet îndemnul Înţeleptului Solomon: ‘Deprinde pe tânăr cu purtarea pe care trebuie s-o aibă; chiar când va îmbătrâni nu se va abate de la ea’ (Pilde 22,6).
Iar Sfântul Pavel ne învaţă că ‘pe cel bătrân să nu-l înfrunţi, ci să-l îndemni ca pe un părinte; pe cei tineri, ca pe fraţi’ (I Timotei 5,1).
Oricum, rolul părinţilor în formarea religioasă a copiilor şi tinerilor e imens. Urmează apoi Biserica şi Şcoala. Marele pedagog Comenius ne spune că rateurile sunt catastrofale: ‘Ce sunt cei bogaţi fără înţelepciune decât nişte porci îngrăşaţi cu tărâţe? Şi ce sunt cei săraci fără înţelegerea lucrurilor, decât nişte măgăruşi condamnaţi să ducă poveri? Ce este cel frumos care n-a învăţat nimic, decât un papagal împodobit cu pene?’.
Părinţii, preoţii şi dascălii de religie trebuie neapărat să conlucreze”, mai spune mitropolitul.
Agerpres
EVENIMENT
Petrișor Peiu (AUR): România a fost vândută pe datorie. Toți au știut, toți au tăcut, toți trebuie să răspundă

Ne aflăm în fața unui caz de complicitate politică în formă continuată, care a dus la o catastrofă economică. Ciolacu, Ciucă, Iohannis – toți acești oameni, aflați în fruntea statului în 2024, au fost avertizați oficial, în scris, de apariția unei găuri bugetare uriașe. Au fost șase informări, toate cu un conținut clar: economia României deraiază.
Și ce-au făcut? Au tăcut. Mai mult decât atât: au mințit, au împărțit pomeni electorale, au lansat…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
VIDEO ȘTIREA TA: Un copac a căzut pe un autoturism sâmbătă seara, pe o stradă din Alba Iulia

Un copac a căzut pe un autoturism sâmbătă seara, pe o stradă din Alba Iulia. Potrivit unui cititor Alba24, la fața locului a intervenit un echipaj de la Poliția Locală. Polițiștii locali ar fi tras pomul de pe autoturism și l-ar fi lăsat mai apoi în stradă.
Incidentul s-a produs pe strada Petru Maior, în zona intersecției cu străzile Samuel Micu și Vasile Alecsandri.
Potrivit cititorului Alba24, polițiștii locali le-ar fi spus loccuitorilor din zonă să pună mâna pe un…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Bărbat arestat preventiv pentru furt calificat. A sustras mai multe sticle de băutură dintr-un local din centrul Clujului

Un bărbat în vârstă de 33 de ani din Cluj-Napoca a fost reținut și ulterior arestat preventiv pentru 30 de zile pentru furt calificat, după ce a sustras mai multe sticle cu băuturi alcoolice dintr-un local din centrul orașului.
Potrivit informațiilor transmise de Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Cluj, În data de 4 iulie, polițiștii din cadrul Secției 1 Poliție – Compartimentul Investigații Criminale au dispus reținerea, pentru 24 de ore, a unui bărbat de…
Citește mai mult pe Cluj24.ro

Un accident rutier s-a produs sâmbătă seara, în jurul orei 21:35, pe raza localității Cenade. Din primele informații, un copil în vârstă de doi ani este în stare gravă ce a fost lovit de o mașină.
Potrivit IPJ Alba, polițiștii au fost sesizați, prin SNUAU 112, cu privire la faptul că, pe raza localității Cenade, a avut loc un eveniment rutier.
Din primele date un minor de 2 ani ar fi fost surprins și accidentat de un autoturism.
Potrivit ISU Alba, echipajul SMURD din…
Citește mai mult pe Alba24.ro