Connect with us

EVENIMENT

Mitropolitul Teofan, în Pastorală: Bucuria Sfintelor Paşti să ajungă şi la cei întristaţi, dăruindu-le un strop de mângâiere

Publicat

Sărbătoarea Învierii Domnului aduce în faţa noastră bucuria biruinţei lui Hristos asupra morţii, dar această bucurie este însoţită anul acesta de îngrijorarea legată de războiul din vecinătatea ţării noastre, dar şi de nădejdea venirii unor vremuri mai bune, arată mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, Teofan, în Pastorala de Paşti.

„La puţină vreme după Învierea Domnului Hristos, Sfântul Apostol Petru îi chema pe oameni la pocăinţă, îndemnându-i să se întoarcă spre Dumnezeu ca să vină vremuri de uşurare peste lume. Sărbătoarea Învierii Domnului (…) aduce în faţa noastră bucuria biruinţei lui Hristos asupra morţii. Această bucurie este însoţită anul acesta de îngrijorarea legată de războiul din vecinătatea ţării noastre, dar şi de nădejdea venirii unor vremuri mai bune.

Vezi: URĂRI DE PAŞTE 2022 Mesaje și FELICITĂRI de Învierea Domnului. Transmite un gând bun celor dragi de Sărbători

Atenţia ne este îndreptată spre cei aflaţi în luptă fratricidă, spre cei care suferă, spre mai marii lumii, nutrind în sufletele noastre speranţa ajungerii la o înţelegere şi la reaşezarea păcii. În acelaşi timp, mulţi dintre noi ne întrebăm: ‘Eu ce fac în această situaţie?’ ‘Cum mă implic?’ Am eu vreun rol în toată această dezlănţuire a răului?”, spune IPS Teofan, în Pastorală.

Trebuie să-i ajutăm pe cei afectaţi de războiul din ţara vecină

„Primul gând ne duce, cu siguranţă, spre refugiaţii pe care îi putem ajuta. Şi se cuvine să le mulţumim celor ce şi-au deschis inima şi casa pentru cei care au călcat pragul ţării sau pentru cei aflaţi în zone de război. S-a înmulţit, deopotrivă, rugăciunea şi, prin aceasta, starea noastră de creştini s-a dovedit a fi mărturisitoare. La acestea şi la cele asemănătoare acestora se cuvine a adăuga un lucru fundamental, şi anume: asumarea, prin pocăinţă, a responsabilităţii noastre pentru tot ceea ce se întâmplă în acest război şi în toate tragediile prin care trece lumea. Pocăinţa, ca întoarcere a noastră către Dumnezeu, este cel mai adânc mod de cinstire a Învierii Domnului şi cea mai reală contribuţie pentru pacea lumii”, afirmă acesta.

Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei

Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei ne aminteşte şi de faptul că realitatea Învierii lui Hristos constituie fundamentul credinţei noastre. El atrage atenţia că „întunericul din lume, conflictele dintre oameni şi popoare şi toată descătuşarea întunericului sunt cauzate de respingerea Învierii, de neraportarea la Înviere sau de credinţa formală în Înviere”.

Acesta mai spune că, de mai multe ori, ne raportăm la Învierea lui Hristos ca la un eveniment pur istoric, ce a avut loc la Ierusalim cu două mii de ani în urmă, fără o legătură directă cu noi înşine, cu viaţa noastră. Din acest motiv, arată IPS Teofan în pastorală, sărbătoarea Sfintelor Paşti este văzută doar ca o cinstire a acestui eveniment.

„Dincolo de această atitudine, bună în sine, dar nedeplină, adăugăm bucuria meselor, a întâlnirilor în familie, între prieteni, a drumeţiilor în aer liber şi, poate, un ajutor pentru cei aflaţi în nevoi. Într-o atare concepţie despre Înviere, înţelegem de ce există atâta dezbinare, atâta război între fraţi. Desigur, conducătorii popoarelor au rolul lor foarte important pentru tot ceea ce se întâmplă în lume, dar şi noi, creştinii, avem responsabilitatea noastră şi încă una deosebit de mare”, subliniază IPS Teofan.

„Are nevoie de oameni cuprinşi de duhul pocăinţei”

El aminteşte că omenirea de astăzi, mai mult ca oricând, „are nevoie de oameni cuprinşi de duhul pocăinţei, de oameni care se împărtăşesc de viaţa lui Dumnezeu prin Tainele Bisericii, de „fii ai învierii”.

De asemenea, mitropolitul Moldovei şi Bucovinei menţionează că „întoarcerea noastră prin pocăinţă la Dumnezeu, altoirea noastră pe realitatea Învierii lui Hristos, care devine puterea învierii sufletelor noastre, constituie participarea noastră la pacea şi echilibrul lumii”.

„Un om cu suflet înviat dăruieşte lumină şi putere lumii întregi. ‘Râuri de apă vie vor curge din pântecele lui’, spune Hristos. Apa cea vie, adică Duhul Sfânt, se răspândeşte dintr-un astfel de suflet ca un râu şi adapă părţile cele mai uscate ale lumii. Şi cu cât se înmulţeşte numărul celor cu suflete înviate, cu cât creşte intensitatea trăirii lor lăuntrice, în aceeaşi măsură lumea îşi regăseşte balanţa şi armonia. Cu cât mai multe suflete cuprinse de Înviere, cu atât mai puţină moarte în lume.

„Cu cât mai mulţi oameni ai Învierii, cu atât mai multe părţi ale lumii eliberate de întuneric”

Cu cât mai mulţi oameni ai Învierii, cu atât mai multe părţi ale lumii eliberate de întuneric şi cuprinse de lumină. În noaptea de har şi binecuvântare a Sfintelor Paşti, ne îndreptăm mintea şi inima către Dumnezeu, rugându-L să aibă milă de noi, să ne ierte de prea grelele noastre păcate şi să ne dăruiască puterea întoarcerii către El”, transmite mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, în Pastorală.

IPS Teofan ne învaţă ca rugăciunea noastră către Dumnezeu să îi cuprindă pe toţi cei întristaţi şi deznădăjduiţi, pe văduve şi orfani, pe cei plecaţi din casele lor, iar „inima noastră să se lărgească pentru a-i cuprinde pe toţi, prieteni sau duşmani, pe cei din neamul nostru, precum şi pe cei străini”.

„Să alergăm, aşadar, la Dumnezeu. El să ne fie alinare în suferinţă, izvor de răbdare şi putere în lupta vieţii. Cu Dumnezeu, prin Dumnezeu şi împreună cu Dumnezeu devenim şi noi biruitori asupra morţii, păcatului şi răului din noi şi din lume. Lumina Învierii lui Hristos să pătrundă până în ungherele cele mai adânci ale fiinţei noastre, să alunge de acolo întunericul şi să ne scoată la liman.

„Bucuria Sfintelor Paşti să cuprindă tot mai multe inimi şi suflete”

Bucuria Sfintelor Paşti să cuprindă tot mai multe inimi şi suflete. Bucuria cea adevărată, izvorâtă din puterea Crucii, să ajungă şi la cei întristaţi de lângă noi sau din îndepărtări, dăruindu-le un strop de mângâiere, o rază de nădejde şi puterea de a merge mai departe”, mai transmite mitropolitul Moldovei şi Bucovinei în Pastorala de Paşte.

Agerpres

Știrile Romania24.ro pot fi urmărite și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Cod galben de ceață în județul Alba. Vizibilitatea poate scădea sub 50 de metri. Localitățile vizate

Publicat

ceata e1668489424676 1000x600.jpg

Meteorologii au emis o alertă de cod galben, valabilă pentru județul Alba. Local se va semnala ceață care determină scăderea vizibilității sub 200 de metri.

Pe alocuri, vizibilitatea va scădea sub 50 de metri. Avertizarea este valabilă sâmbătă între orele 9:00 și 12:00.

Localitățile din județul Alba, vizate de codul galben de ceață:

  • Alba Iulia,
  • Aiud,
  • Sebeș,
  • Blaj,
  • Teiuș,
  • Galda de Jos,
  • Șona,
  • Mihalț,
  • Pianu,
  • Valea Lungă,
  • Lopadea Nouă,
  • Daia…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Elevă a Școlii Gimnaziale „Avram Iancu” din Alba Iulia, calificată la faza națională a Olimpiadei de religie, cultul baptist

Publicat

elevă a Școlii gimnaziale „avram iancu” din alba iulia, calificată

Elisa Jeler, elevă în clasa a VI-a B, la Școala Gimnazială „Avram Iancu” Alba Iulia, a participat recent la etapa județeană a Olimpiadei de religie, cultul baptist, unde a obținut locul I, reușind să se califice la faza națională.

Acest rezultat remarcabil a fost obținut datorită interesului deosebit pentru religie, dar și datorită profesoarei Simona Florea, care s-a implicat în pregătirea pentru etapa județeană, au transmis reprezentanții instituției de…
Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Clujenii din Gârbău și Aghireșu vor avea accese noi, betonate, la casele de pe marginea drumului județean

Publicat

drum garbau aghiresu cj 7.jpg

Se lucrează pe județean DJ 108C. Clujenii din Gîrbău și Aghireșu, care au case pe marginea acestui drum, vor avea accese noi la proprietăți prin intermediul unui proiect al Consiliului Județean.

Practic, arată reprezentanții CPJ Cluj, în urma lucrărilor de întreținere, vor fi realizate aproape 150 de accese la proprietățile oamenilor.

Clujenii din Gârbău și Aghireșu vor avea accese noi, betonate, la casele de pe marginea drumului județean

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Horoscop de weekend 20-21 aprilie: Sfârșit de săptămână benefic pentru majoritatea zodiilor. Sfaturi pentru două zile minunate

Publicat

horoscop de weekend 20 21 aprilie: sfârșit de săptămână benefic pentru majoritatea

Horoscop de weekend 20-21 aprilie: 

Horoscopul are 12 semne zodiacale, fiecare asociat cu un anumit interval de date în calendarul anului.

Berbec (21 martie – 19 aprilie):

Weekendul acesta este despre auto-reflecție, Berbec. Ia-ți timp să te concentrezi asupra nevoilor tale interioare și să faci lucrurile care îți aduc bucurie.

Poate fi benefic să petreci timp în natură sau să te dedici unor activități creative care te ajută să te conectezi cu sinele tău interior.

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe