Connect with us

ACTUALITATE

Moaşte ale Sfântului Nectarie, dăruite Bisericii ‘Sfântul Cuvios Antonie cel Mare’

Publicat

Parohia „Sfântul Cuvios Antonie cel Mare şi Iosif Mărturisitorul” din Constanţa va primi în dar, sâmbătă, o raclă cu fragmente ale moaştelor Sfântului Ierarh Nectarie din Eghina, cu ocazia praznicului acestui sfânt taumaturg, prin mijlocirea ctitorilor respectivului lăcaş de cult, informează Arhiepiscopia Tomisului.

Conform sursei citate, sfintele moaşte sunt aduse de la Mănăstirea Sfântul Nectarie, din insula grecească Eghina, racla fiind realizată atât în atelierele Monetăriei Statului, cât şi ale Patriarhiei Române.

„Aducerea sfintelor moaşte va avea loc sâmbătă, la ora 9,00, când racla va fi întâmpinată de preoţi şi credincioşi, cu acest prilej, în noaptea de sâmbăta spre duminică, începând cu ora 23,00, urmând să fie oficiată Sfânta Liturghie, la care va asista arhiepiscopul Tomisului, Teodosie, ce va şi sfinţi racla”, se arată în comunicatul Arhiepiscopiei.

Potrivit Sinaxarului ortodox-general şi Dicţionarului aghiografic, Sfântul Ierarh Nectarie Taumaturgul s-a născut la 1 octombrie 1846, în localitatea Silivria, din provincia Tracia, pe malul Mării Marmara, în nordul Greciei, iar la vârsta de 14 ani a plecat la Constantinopol, mânat de dorinţa de a-şi continua studiile şi de a-şi ajuta familia.

La vârsta de 27 de ani a fost tuns monah la Mănăstirea Nea Moni, pe 7 noiembrie 1876, cu numele de Lazăr, de către mitropolitul Gheorghe de Chios, iar un an mai târziu a fost hirotonit diacon, de către acelaşi mitropolit, cu numele Nectarie.

În anul 1885 a absolvit Facultatea de Teologie din Atena şi, în acelaşi an, Sfântul Nectarie a pleacat în Egipt unde a slujit timp de trei ani la Biserica „Sfântul Nicolae„, din Cairo. Câţiva ani mai târziu, în 1889, patriarhul Sofronie l-a hirotonit mitropolit onorific de Pentapolis. Nectarie a fost nevoit să se întoarcă la Atena, după ce câţiva detractori invidioşi au reuşit să obţină destituirea sa. Aici a rămas câţiva ani predicator (1891-1894), după care acceptă postul de director al Şcolii Teologice Rizarios, după ce a câştigat încrederea oamenilor ca preot predicator, în cadrul Mitropoliei de Evvia.

În decembrie 1908, la 62 de ani, Sfântul Nectarie pleacă de la conducerea şcolii teologice şi se retrage în Mănăstirea Sfânta Treime, din Eghina, unde rămâne până la sfârşitul vieţii. A trecut la cele veşnice la 8 noiembrie 1920, după ce a îndurat un an şi jumătate chinurile cancerului. A fost înmormântat în mănăstirea sa, Sfânta Treime, de către ieromonahul iconar Sava, care ulterior a şi pictat prima icoană a sfântului.

După moartea sa, s-a descoperit că din trupul său izvora mir, iar Patriarhia Ecumenică din Constantinopol l-a proclamat sfânt al Bisericii în 1961, cu pomenirea pe 9 noiembrie.

Moaşte ale Sfântului Nectarie se găsesc la mănăstirea pe care a întemeiat-o în insula Eghina, din Grecia, mâna stângă se află în catoliconul Mănăstirii Marea Lavră, din Sfântul Munte Athos, iar fragmente din moaştele sfântului se mai găsesc şi la Biserica „Sfântul Nectarie”, din Charlotte, Carolina de Nord.

În România, fragmente din moaştele Sfântului Nectarie sunt depuse la Mănăstirea Putna, la Biserica „Sfântul Ierarh Nectarie”, din Iaşi, la Schitul „Sfinţii Ioan şi Nectarie”, din Brădetu, judeţul Argeş, la Mănăstirea Halmyris din comuna Murighiol, judeţul Tulcea, la Biserica „Sfinţii Voievozi”, din satul Ghimiceşti, comuna Fitioneşti, judeţul Vrancea, la Biserica „Sfânta Treime”, din localitatea Bucium, judeţul Braşov, la biserica Spitalului TBC din Sibiu, la biserica cu hramurile „Sfântul Ierarh Nicolae” şi „Izvorul Tămăduirii”, din cadrul Spitalului Judeţean Sfântul Ioan cel Nou, din Suceava, la Biserica „Naşterea Maicii Domnului şi Sfântul Nectarie”, din cartierul ieşean Alexandru cel Bun, la Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi, la Capela Sfântul Andrei de la Spitalul Judeţean Galaţi, la Biserica memorială „Mihai Viteazul”, din Alba Iulia şi, de acum, şi la Parohia „Sfântul Cuvios Antonie cel Mare şi Iosif Mărturisitorul” din Constanţa. AGERPRES

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

FOTO: Acțiune comună a „Cutezătorilor” din Botoșani și „Cercetașilor” din Italia, filiala „Vulturii” din Veneția, la Ștefănești

Publicat

img 8294 1000x600.jpg

Publicitate

Pe 21 aprilie, Organizaţia Naţiunilor Unite aniversează anual „Ziua Mondială a Creativităţii şi Inovaţiei.” Cu acest prilej, la Muzeul „Ștefan Luchian” au avut loc o serie de activități desfășurate în parteneriat cu Cercetașii României, filiala „Cutezătorii” din Botoșani, și Cercetașii din Italia, filiala „Vulturii” din Veneția.

Pe lângă vizitarea muzeului, s-a desfășurat și un atelier de pedagogie muzeală, unde participanții au pictat și desenat, punându-și astfel în valoare creativitatea.

Publicitate

 


Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Orașul catacombelor din nordul Moldovei, redescoperit cu ajutorul tehnologiei. Detaliile confirmării științifice a unei legende

Publicat

index 7 1000x600.webp.webp

Una dintre cele mai misterioase legende urbane din nordul Moldovei a fost confirmată. Catacombele Botoșaniului, o rețea de beciuri adânci, întinsă pe kilometri întregi, a fost scanată cu ajutorul tehnologiei moderne. Aceste catacombe de refugiu din calea năvălitorilor vor putea fi vizitate, scrie ADEVĂRUL.

Municipiul Botoșani are o vechime considerabilă fiind atestat documentar, ca târg, încă din secolul al XV-lea. Din punct de vedere arheologic, Botoșaniul este atestat chiar mai devreme, începând cu secolele XIII-XIV.

Oraș multi-etnic, târgul  a fost un hub comercial important până la începutul secolului XX. Și astăzi orașul este împânzit de case și monumente istorice care evocă acele vremuri. Tocmai datorită vechimii sale, Botoșaniul…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

„Bișnițar” din Piața mare din municipiul Botoșani, aspru amendat de polițiști după ce l-au prins cu țigări

Publicat

tigari.jpg

Sâmbătă, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Botoșani- Biroul de Ordine Publică, în timp ce se aflau în exercitarea atribuțiilor de serviciu, în Piața Centrală din municipiul Botoșani, au identificat un bărbat, de 46 de ani, din aceeași localitate, care avea asupra sa aproximativ 70 de pachete de țigarete, de diferite mărci, de proveniență Republica Moldova și Duty free, pentru care nu deținea documente legale.

 

Băarbatul a fost sancționat contravențional cu amendă în cuantum de 20.000 de lei, iar țigaretele au fost supuse confiscării.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News

Ultimele articole pe…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Dosar penal pentru un tânăr de 21 de ani din Coțușca

Publicat

razie 4 1000x600.jpeg

Polițiștii din Darabani au oprit sâmbătă pentru control, pe drumul județean DJ 282, în comuna Coțușca, un autovehicul condus de un tânăr de 21 de ani, din aceeași localitate.

 

În urma verificărilor efectuate s-a stabilit faptul că autovehiculul nu era înmatriculat sau înregistrat conform prevederilor legale. Motiv pentru care a fost întocmit dosar penal sub aspectul comiterii infracțiunii de conducere a unui vehicul neînmatriculat.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe