Connect with us

ACTUALITATE

Modificare în Codul rutier: Valorile amenzilor pentru bicicliști scad considerabil

Publicat

Codul rutier a fost modificat printr-o lege care a intrat în vigoare începând de vineri, 27 decembrie. Actul normativ stabilește că amenzile aplicate bicicliștilor sunt încadrate într-o clasă mai mică de sancțiuni decât până acum.

Astfel, pentru anumite contravenții, valorile amenzilor pe care le pot primi bicicliștii scad considerabil.

Vezi și COD RUTIER 2022: Bolile care te pot lăsa fără permis. Ce prevede legea și care sunt noutățile din acest an

Concret, Codul rutier s-a modificat prin încadrarea sancțiunilor contravenționale aplicate bicicliștilor într-o clasă de sancțiuni mai mică.

Practic, amenzile contravenționale pentru bicicliști au trecut de la clasa de sancțiuni III la clasa de sancțiuni II.

Acest lucru înseamnă o scădere a amenzilor de la șase-opt puncte amendă la patru-cinci.

Dacă până acum amenzile contravenționale aplicate bicicliștilor erau cuprinse între 870 și 1.160 de lei, conform noilor reglementări privind schimbarea clasei de sancțiuni, acestea sunt de-acum cuprinse între 580 și 725 de lei.

Citește și Cod rutier 2022: Proprietarii care își împrumută mașina riscă amenzi usturătoare pe care trebuie să le plătească integral

Totuși, nu toate sancțiunile contravenționale aplicate bicicliștilor sunt încadrate într-o clasă de sancțiuni mai mică. Mai exact, amenzile reduse nu se aplică și bicicliștilor care nu respectă regulile privind dotarea bicicletelor la circularea pe timp de noapte, a circulației pe autostrăzi, dar nici celor care nu au bicicletele dotate și cu alte sisteme și dispozitive, care nu respectă indicațiile polițistului.

Astfel, cei care merg noaptea și folosesc biciclete care nu sunt dotate cu mijloace de iluminare și dispozitive reflectorizant-fluorescente ori nu au un sistem de frânare sau direcție eficace, nu au claxon sau remorca atașată bicicletei nu are un dispozitiv fluorescent-reflectorizant de culoare roşie ș.a. vor primi aceleași amenzi ca în prezent, respectiv cuprinse între 870 și 1.160 de lei.

Potrivit inițiatorilor, măsura reducerii amenzilor aplicate bicicliștilor a fost propusă pentru că încadrarea acestor amenzi în clasa a III-a de sancțiuni “face de multe ori ca încălcări ale legii de către bicicliști să nu fie sancționate, polițiștii fiind descurajați de nivelul exagerat al sancțiunilor să amendeze bicicliștii așa cum ar face de exemplu cu pietonii (…). Prin urmare, un nivel mai mic al amenzilor ar face ca și bicicliștii care încalcă regulile de circulație să fie sancționați, ducând astfel pe termen lung la însușirea și respectarea prevederilor din Codul rutier”.

Potrivit Codului rutier, clasele de sancțiuni ale contravențiilor sunt următoarele:

clasa I – 2 sau 3 puncte-amendă;
clasa a II-a – 4 sau 5 puncte-amendă;
clasa a III-a – de la 6 la 8 puncte-amendă;
clasa a IV-a – de la 9 la 20 puncte-amendă;
clasa a V-a – de la 21 la 100 puncte-amendă.
Contravențiile prevăzute la clasele de sancțiuni I-IV se aplică persoanelor fizice, iar clasa a V-a de sancțiuni se aplică exclusiv persoanelor juridice.

Un punct-amendă reprezintă 10% din salariul minim brut pe economie, dar, de câțiva ani, valoarea punctului-amendă este plafonată la 145 de lei.

Sursa: avocatnet.ro

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

„Invitatul Zilei” la Botoșani24.ro: Prof. dr. Daniel Botezatu, candidat independent CL Botoșani

Publicat

botezatu 1 1000x600.jpg

Publicitate

„Invitatul Zilei” la Interviurile Botoșani24.ro a fost astăzi Daniel Botezatu, profesor doctor în istorie, candidat independent la Consiliul Local Botoșani.
Fost liberal și unul dintre cei mai cunoscuți profesori de istorie de la Botoșani, Daniel Botezatu a decis să candideze din poziția de independent la Consiliul Local Botoșani, iar astăzi a vorbit despre ideile sale și despre șansa de a deveni consilier local din această poziție. Un interviu realizat în studioul on-line al publicației Botoșani24.ro de editorul șef Tudor Carare.

Urmăriți Botosani24.ro și…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

FOTO: Acțiune comună a „Cutezătorilor” din Botoșani și „Cercetașilor” din Italia, filiala „Vulturii” din Veneția, la Ștefănești

Publicat

img 8294 1000x600.jpg

Publicitate

Pe 21 aprilie, Organizaţia Naţiunilor Unite aniversează anual „Ziua Mondială a Creativităţii şi Inovaţiei.” Cu acest prilej, la Muzeul „Ștefan Luchian” au avut loc o serie de activități desfășurate în parteneriat cu Cercetașii României, filiala „Cutezătorii” din Botoșani, și Cercetașii din Italia, filiala „Vulturii” din Veneția.

Pe lângă vizitarea muzeului, s-a desfășurat și un atelier de pedagogie muzeală, unde participanții au pictat și desenat, punându-și astfel în valoare creativitatea.

Publicitate

 


Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Orașul catacombelor din nordul Moldovei, redescoperit cu ajutorul tehnologiei. Detaliile confirmării științifice a unei legende

Publicat

index 7 1000x600.webp.webp

Una dintre cele mai misterioase legende urbane din nordul Moldovei a fost confirmată. Catacombele Botoșaniului, o rețea de beciuri adânci, întinsă pe kilometri întregi, a fost scanată cu ajutorul tehnologiei moderne. Aceste catacombe de refugiu din calea năvălitorilor vor putea fi vizitate, scrie ADEVĂRUL.

Municipiul Botoșani are o vechime considerabilă fiind atestat documentar, ca târg, încă din secolul al XV-lea. Din punct de vedere arheologic, Botoșaniul este atestat chiar mai devreme, începând cu secolele XIII-XIV.

Oraș multi-etnic, târgul  a fost un hub comercial important până la începutul secolului XX. Și astăzi orașul este împânzit de case și monumente istorice care evocă acele vremuri. Tocmai datorită vechimii sale, Botoșaniul…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

„Bișnițar” din Piața mare din municipiul Botoșani, aspru amendat de polițiști după ce l-au prins cu țigări

Publicat

tigari.jpg

Sâmbătă, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Botoșani- Biroul de Ordine Publică, în timp ce se aflau în exercitarea atribuțiilor de serviciu, în Piața Centrală din municipiul Botoșani, au identificat un bărbat, de 46 de ani, din aceeași localitate, care avea asupra sa aproximativ 70 de pachete de țigarete, de diferite mărci, de proveniență Republica Moldova și Duty free, pentru care nu deținea documente legale.

 

Băarbatul a fost sancționat contravențional cu amendă în cuantum de 20.000 de lei, iar țigaretele au fost supuse confiscării.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News

Ultimele articole pe…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe