Connect with us

AUTO

Programul Rabla 2023: Schimbări importante propuse pentru Rabla Clasic, Rabla Plus și Rabla Local

Publicat

rabla

Veşti bune pentru cei care vor să acceseze programul Rabla Clasic. Conform mai multor proiecte de ordin puse în dezbatere de Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, se vor putea cere mai mulţi bani pentru înlocuirea unui autoturism vechi.

Conform ZF, la sfârşitul lunii februarie au fost publicate pe site-ul Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP) trei proiecte după cum urmează:

Proiectul de Ordin al ministrului mediului, apelor şi pădurilor pentru modificarea şi completarea Ghidului de finanţare a Programului de stimulare a înnoirii Parcului auto naţional 2020-2024, aprobat prin Ordinul ministrului mediului, apelor şi pădurilor nr. 324/2020.

Proiectul de Ordin al ministrului mediului, apelor şi pădurilor pentru modificarea şi completarea Ghidului de finanţare a Programului privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în transporturi, prin promovarea vehiculelor de transport rutier nepoluante şi eficiente din punct de vedere energetic, 2020-2024, aprobat prin Ordinul ministrului mediului, apelor şi pădurilor nr. 323/2020.

Proiectul de Ordin al ministrului mediului, apelor şi pădurilor pentru pentru pentru modificarea Ghidului de finanţare a Programului privind casarea autovehiculelor uzate, aprobat prin Ordinul ministrului mediului, apelor şi pădurilor nr. 2.261/2022.

Programul Rabla Clasic

Printre cele mai importante modificări ale ghidului de finanţare, se regăsesc:

– reducerea emisiilor pentru acordarea primei de casare, la maximum 155 g CO2/km în sistem WLTP;

– stabilirea unui plafon al valorii solicitate la decontare de minim 300.000 lei;

– eliminarea condiţiei de a casa un autovehicul uzat în schimbul achiziţionării unui autovehicul nou, pentru instituţii publice;

– eliminarea posibilităţii de a anula Notele de înscriere;

– modificarea valabilităţii Notei de înscriere la o perioadă de 90 de zile.

Programul Rabla Plus

Printre cele mai importante modificări ale ghidului de finanţare, se regăsesc:

– stabilirea unui plafon al valorii solicitate la decontare de minim 1.000.000 lei;

– eliminarea obligaţiei casării unui autovehicul uzat în schimbul achiziţionării unui autovehicul nou în cazul solicitanţilor instituţie publică;

– eliminarea posibilităţii de a anula Notele de înscriere;

– modificarea valabilităţii Notei de înscriere la 90 de zile;

– stabilirea cuantumului maxim de 75.000 Euro (TVA inclus) pentru achiziţionarea unui autovehicul electric;

-mărirea valorii ecotichetului la 120.000 lei pentru solicitanţii instituţii publice.

Programul Rabla Local

Prin prezentul act normativ au fost propuse pentru a fi modificate următoarele prevederi din ghidul de finanţare:

Modificarea procentului de finanţare acordat în cadrul Programului, 80% AFM şi 20% UAT, transpus în lei fiind 2.400 lei AFM şi 600 lei UAT

Introducerea noţiunii de contribuţie proprie, pentru a fi evidenţiată suma acordată persoanelor fizice de către UAT

Dezvoltarea etapelor programului, astfel încât acestea să fie mai clare pentru persoanele fizice

Introducerea termenului de decontare a cererilor de plată de 30 de zile

Posibilitatea depunerii lunar a unei cereri de plată

Introducerea obligaţiei de a prezenta HCL privind aprobarea sumelor ce fac obiectul contractului de finanţare, la prima cerere de plată

Angajamentul persoanei fizice conform căruia nu va achiziţiona un autoturism cu norma de poluare Euro 5 şi/sau inferioară în termen de 3 ani de la primirea stimulentului pentru casare

Modificarea pragurilor de finanţare, astfel:

În cadrul unei sesiuni de înscriere, un solicitant poate obţine finanţare pentru cel mult:

50 de autovehicule uzate, pentru UAT cu o populaţie sub 5.000 de locuitori

100 de autovehicule uzate, pentru UAT cu o populaţie cuprinsă între 5.001 şi 10.000 de locuitori

500 de autovehicule uzate, pentru UAT cu o populaţie cuprinsă între 10.001 şi 50.000 de locuitori

1.000 de autovehicule uzate, pentru UAT cu o populaţie cuprinsă între 50.001 şi 200.000 de locuitori

5.000 de autovehicule uzate, pentru UAT cu o populaţie ≥ 200.001 de locuitori.

Pentru ca proiectele de ordin să intre în vigoare trebuie semnate de către ministru şi publicate în Monitorul Oficial.

Sursa: Mediafax

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


AUTO

Guvernul adoptă o ordonanță pentru înmatricularea online a mașinilor

Publicat

masini noi 590x354 1
fotografie cu caracter ilustrativ

În cadrul ședinței de miercuri, Guvernul va adopta o ordonanță prin care Ministerul Afacerilor Interne va fi autorizat să administreze o aplicație pentru înmatricularea online a vehiculelor.

Premierul Nicolae Ciucă susţine că acesta este unuol dintre proiectele de debirocratizare de la nivelul MAI.

„Astăzi tot printr-o Ordonanţă de Urgenţă facem un pas important în ceea ce înseamnă procesul de debirocratizare completă a înmatriculării autovehiculelor, este practic un proiect, dacă nu mă înşel al cincilea proiect de digitalizare la nivelul MAI în perioada 2022-2023, care practic va asigura cadrul necesar pentru MAI să creeze şi să gestioneze o aplicaţie prin care cetăţenii pot înmatricula un autovehicul, pot să transcrie dreptul de proprietate sau să radieze un vehicul, să poată face aceste demersuri fără a fi nevoie să se mai deplaseze la sediul serviciilor de înmatriculare”, a declarat premierul Nicolae Ciucă.

Conform acestuia, anul trecut au fost înregistrate peste 1,6 milioane de astfel de operaţiuni.

Sursa: MediaFax

Citește mai departe

AUTO

Creștere continuă a vânzărilor de autoturisme în Europa în a noua lună consecutivă

Publicat

masini noi 590x354 1
Arhivă foto

Potrivit datelor publicate miercuri de către Asociația Constructorilor Europeni de Automobile (ACEA) și citate de Reuters, vânzările de autoturisme în Europa au continuat să crească în luna aprilie, marcând astfel a noua lună consecutivă de îmbunătățire a lanțurilor de aprovizionare.

Această asociaţie, care îi reprezintă pe cei 16 mari constructori auto din Europa, a informat că 964.932 autoturisme au fost înmatriculate în luna aprilie 2023 în Uniunea Europeană, Marea Britanie şi ţările EFTA (Islanda, Liechtenstein, Norvegia şi Elveţia), în creştere cu 16,1% comparativ cu luna aprilie 2022.

Piaţa auto din Uniunea Europeană a înregistrat un avans de 17,2% în ritm anual, până la 803.188 de autoturisme.

Toate pieţele auto din UE au înregistrat creşteri puternice în luna aprilie, în frunte cu cele din Italia (29,2%) şi Franţa (21,9%).

În România, înmatriculările de autoturisme au crescut cu 16,5% în ritm anual în luna aprilie, până la 9.865 de unităţi.

În primele patru luni ale acestui an, piaţa auto din UE a înregistrat o creştere de 17,8% până la 3,5 milioane de autoturisme.

În pofida acestui progres de la un la altul, vânzările de autoturisme în UE sunt cu 22,8% mai mici decât în perioada similară a anului 2019, ceea ce scoate în evidenţă problemele cu care se confruntă în continuare piaţa auto din UE.

Creștere continuă a vânzărilor de autoturisme în Europa în a noua lună consecutivă. Piaţa auto din România a avut o creştere de 25,1% în primele patru luni ale anului 2023

Piaţa auto din România a avut o creştere de 25,1% în primele patru luni ale acestui an, când au fost înmatriculate 46.831 de autoturisme.

Potrivit ACEA, 44% din autoturismele noi înmatriculate în perioada ianuarie-aprilie 2023 în Uniunea Europeană au fost vehicule electrice, categorie care include atât automobilele pe baterie, cele de tip plug-in hybrid şi vehiculele hibride.

Comparativ, în primele patru luni ale anului trecut ponderea vehiculelor electrice a fost de 42%.

În rândul principalilor constructori auto generalişti, o creştere semnificativă, de 41,1%, a înmatriculărilor a fost înregistrată în luna aprilie de grupul francez Renault, care a înmatriculat 91.413 de autoturisme.

Performanţele grupului Renault se datorează în special mărcii Dacia, în cazul căreia înmatriculările au crescut cu 45,2% în ritm anual, până la 41.013 unităţi.

În primele patru luni ale anului, în Uniunea Europeană au fost înmatriculate 177.830 de autoturisme Dacia, în creştere cu 42,3% în ritm anual, cota de piaţă a mărcii Dacia ajungând la 5,1%. Agerpres

Citește mai departe

AUTO

Tesla va rechema în service peste 1,1 milioane de mașini

Publicat

Arhivă foto

Potrivit Reuters, autoritatea chineză de reglementare a anunțat că Tesla va rechema în service peste 1,1 milioane de mașini importate și fabricate în China.

Tesla va rechema în service 1.104.622 de vehicule, atât importate, cât şi fabricate în China, a anunţat vineri autoritatea de reglementare a pieţei din China.

Este vorba despre maşini importate modelele S, X şi 3, precum şi modelele 3 şi Y produse în China, a explicat Administraţia de Stat prin intermediul unui comunicat.

Rechemarea va fi pusă în aplicare până pe 29 mai.

Sursa:MediaFax

Citește mai departe

AUTO

Creştere cu 25% a înmatriculărilor de autoturisme noi, în primele patru luni ale anului 2023

Publicat

masini noi 590x354 1

În primele patru luni ale anului, înmatriculările de autoturisme noi în România au înregistrat o creștere de 25% față de aceeași perioadă din 2022, ajungând la un total de 37.447 de unități, conform datelor Direcției Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Autovehiculelor (DRPCIV), citate de Asociația Constructorilor de Automobile din România (ACAROM).

La nivelul lunii aprilie 2023, numărul înmatriculărilor de autoturisme noi s-a majorat cu 16,48%, comparativ cu luna similară din anul anterior, şi a ajuns la 9.865 de unităţi.

Potrivit sursei citate, în ceea ce priveşte autoturismele second hand înmatriculate pentru prima oară în România, volumul acestora a atins, în aprilie, 21.846 de exemplare, mai puţin cu 14,4% în comparaţie cu aceeaşi lună din 2022.

Totodată, în intervalul ianuarie – aprilie 2023, acelaşi tip de înmatriculări a ajuns la 98.453 de exemplare, în scădere cu 6,5% faţă de perioada similară din 2022, când erau înregistrate 105.323 de unităţi.

Clasamentul pe mărci de autoturisme noi este condus, în intervalul de referinţă, de Dacia – cu 16.476 de unităţi, urmată de Renault, cu 3.865 de unităţi, Hyundai (3.201), Skoda (3.013), Toyota (2.837), Volkswagen (2.705), Ford (2.246), Mercedes (1.705), BMW (1.563) şi Suzuki (1.249). Agerpres

Citește mai departe