Connect with us

EVENIMENT

Modificări în ceea ce priveşte reevaluarea medicală a persoanelor cu handicap

Publicat

scaun rotile
fotografie cu caracter ilustrativ

În urma adoptării unei ordonanțe de către Guvern vineri, evaluarea medicală a persoanelor adulte cu handicap, în cazul apariției unor neclarități, va putea fi efectuată de către Institutul Național de Expertiză Medicală și Recuperare a Capacității de Muncă.

Guvernul a aprobat vineri o Ordonanţă de urgenţă pentru modificarea şi completarea Legii privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, prin care se elimină posibilitatea reevaluării persoanei adulte cu handicap de către aceleaşi entităţi şi în baza aceloraşi acte care au stat la baza emiterii certificatului de încadrare în grad de handicap şi obligă autorităţile publice locale să utilizeze Sistemul naţional de management privind dizabilitatea.

Astfel, în cazul în care Comisia superioară stabileşte prin decizie reevaluarea persoanelor adulte cu handicap şi apar neconcordanţe faţă de încadrarea în grad şi tip de handicap, se va solicita Institutului Naţional de Expertiză Medicală şi Recuperare a Capacităţii de Muncă, aflat în subordinea Casei Naţionale de Pensii Publice, să efectueze o evaluare medicală de specialitate a persoanei cu handicap vizate.

„Potrivit noii reglementări, evaluarea medicală se realizează în mod exclusiv de către medicii specialişti din cadrul Institutului asigurând garanţia unei evaluări calificate, imparţiale şi unitare, cerinţe esenţiale având în vedere că această activitate este o formă de manifestare a asistenţei medico-sociale asigurate de stat.

Modificări în ceea ce priveşte reevaluarea medicală a persoanelor cu handicap.

Actul normativ adoptat de Executiv reglementează şi faptul că sarcina constatării contravenţiilor privind încadrarea în grad şi tip de handicap a unei persoane, cu încălcarea criteriilor medico-psihosociale, revine Comisiei Superioare, iar aplicarea amenzilor contravenţionale se face de către corpul de control al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Persoanelor cu Dizabilităţi”, se arată într-un comunicat al Ministerului Muncii.

De asemenea, potrivit actului mormativ, din 15 iunie 2023, autorităţile publice locale vor trebui să utilizeze Sistemul naţional de management privind dizabilitatea, funcţionarea acestuia fiind reglementată ca parte a unui cloud-computing guvernamental care permite gestionarea unitară şi în timp real a informaţiilor privind dizabilitatea.

Sistemul naţional de management privind dizabilitatea permite colectarea, stocarea şi diseminarea către autorităţile administraţiei publice centrale şi locale a informaţiilor referitoare la persoanele cu dizabilităţi, copii şi adulţi, încadrate în grad şi tip de handicap în condiţiile legii.

Modificări în ceea ce priveşte reevaluarea medicală a persoanelor cu handicap. Ce procedură a mai fost reglementată prin ordonanța de urgență

Totodată, acest sistem facilitează accesul persoanelor cu handicap sau al celor care solicită încadrarea în grad şi tip de handicap la informaţii privind stadiul dosarului depus, permite controlul măsurilor implementate şi, totodată, asigură o mai bună fundamentare a politicilor publice în domeniul dizabilităţii, prin gestionarea unitară şi în timp real a datelor relevante în domeniu.

Nerespectarea obligaţiei autorităţilor administraţiei publice centrale şi locale de a utiliza permanent, începând cu data de 15 iunie 2023, sistemul naţional de management privind dizabilitatea constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 2.000 la 5.000 lei.

Prin Ordonanţa de urgenţă au mai fost reglementate o procedură flexibilă pentru persoanele cu handicap grav sau accentuat, prin care să beneficieze de gratuitate la transportul cu autoturismul pe baza unor tichete electronice, precum şi modul de finanţare a serviciului de tip asistent personal profesionist, în sensul obţinerii finanţării din toate sursele aflate la dispoziţie.

Sursa: MediaFax

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmăriți Romania24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Avarie majoră la aducțiunea generală de apă a județului, produsă în zona Aiud. Lista localităților afectate

Publicat

avarie la rețeaua de apă potabilă din aiud. furnizarea apei,

O nouă avarie majoră s-a produs luni dimineața la rețeaua județeană de apă, au transmis reprezentanții SC APA CTTA SA ALBA.

Operatorul anunță întreruperea furnizării apei potabile în data de 25 .09.2023, din cauza unei avarii majore la aducțiunea generală a sistemului zonal de alimentare cu apă potabilă a județului Alba, în zona municipiului Aiud.

Sunt vizate următoarele localități: Gârbova de Jos ( Tifra), Mirăslău ( zonele înalte ale localității), Decea,…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Anunț: Cupru Min SA Abrud organizează cerere de oferte pentru achiziția de tren role C3g – 1400 mm

Publicat

cupru min abrud foto alba24 1000x576.jpeg

Societatea CUPRU MIN S.A. cu sediul în orașul Abrud, Piața Petru Dobra nr.1, județul Alba ,tel. 0258-780083, fax 0258-780296, email office@cuprumin.ro, procurement@cuprumin.ro, organizează cerere de oferte în plic închis pentru achiziția de: tren role C3g – 1400 mm, bucăți 30.

Prețul ofertat este DDP depozit Cariera Roșia Poieni din comuna LUPȘA, sat MUȘCA, FN, jud. ALBA.

Termen de garanție: minim 20.000 ore functionare. În cazul în care piesele nu ating în exploatare…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Trei persoane din Alba au devenit victimele hackerilor. S-au trezit fără sute de euro sau lei furați de pe card. Ce s-a întâmplat

Publicat

trei persoane din alba au devenit victimele hackerilor. s au trezit

Fraudele informatice au devenit o mare problemă, iar autorii aproape că nu pot fi prinși în cazurile mai mici. Spre exemplu, trei cazuri închise recent de anchetatorii din Alba Iulia, scot la suprafață un mod de operare similar în fiecare dosar. 

Păgubiții s-au prezentat la poliție și au spus că au rămas fără bani în conturi după ce persoane necunoscute, au făcut mai multe tranzacții financiare fără acordul lor.

Dacă într-un caz a fost vorba despre sume mai mici, în…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Clujeanul Cosmin Puriș, dat de Poliție în urmărire națională. A terorizat Sâncraiu și făcea trrafic de migranți

Publicat

puris e1695617400515.jpeg

Clujeanul Cosmin Puriș este dat în urmărire națională de Poliția Română după ce a primit un mandat de arestare preventivă pentru 30 de zile, emis de Tribunalul Arad, pe motiv că se se sustrage pedepsei.

Potrivit Poliției Române, Cosmin Ciprian Puriș are 48 de ani, s-a născut în Huedin, dar locuiește în comuna Sâncraiu unde terorizează pur și simplu cetățenii și le dă cu flit polițiștilor.

Citește și Sătenii din Sâncraiu cer autorităților…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe