Connect with us

EVENIMENT

Modificări în ceea ce priveşte reevaluarea medicală a persoanelor cu handicap

Publicat

scaun rotile
fotografie cu caracter ilustrativ

În urma adoptării unei ordonanțe de către Guvern vineri, evaluarea medicală a persoanelor adulte cu handicap, în cazul apariției unor neclarități, va putea fi efectuată de către Institutul Național de Expertiză Medicală și Recuperare a Capacității de Muncă.

Guvernul a aprobat vineri o Ordonanţă de urgenţă pentru modificarea şi completarea Legii privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, prin care se elimină posibilitatea reevaluării persoanei adulte cu handicap de către aceleaşi entităţi şi în baza aceloraşi acte care au stat la baza emiterii certificatului de încadrare în grad de handicap şi obligă autorităţile publice locale să utilizeze Sistemul naţional de management privind dizabilitatea.

Astfel, în cazul în care Comisia superioară stabileşte prin decizie reevaluarea persoanelor adulte cu handicap şi apar neconcordanţe faţă de încadrarea în grad şi tip de handicap, se va solicita Institutului Naţional de Expertiză Medicală şi Recuperare a Capacităţii de Muncă, aflat în subordinea Casei Naţionale de Pensii Publice, să efectueze o evaluare medicală de specialitate a persoanei cu handicap vizate.

„Potrivit noii reglementări, evaluarea medicală se realizează în mod exclusiv de către medicii specialişti din cadrul Institutului asigurând garanţia unei evaluări calificate, imparţiale şi unitare, cerinţe esenţiale având în vedere că această activitate este o formă de manifestare a asistenţei medico-sociale asigurate de stat.

Modificări în ceea ce priveşte reevaluarea medicală a persoanelor cu handicap.

Actul normativ adoptat de Executiv reglementează şi faptul că sarcina constatării contravenţiilor privind încadrarea în grad şi tip de handicap a unei persoane, cu încălcarea criteriilor medico-psihosociale, revine Comisiei Superioare, iar aplicarea amenzilor contravenţionale se face de către corpul de control al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Persoanelor cu Dizabilităţi”, se arată într-un comunicat al Ministerului Muncii.

De asemenea, potrivit actului mormativ, din 15 iunie 2023, autorităţile publice locale vor trebui să utilizeze Sistemul naţional de management privind dizabilitatea, funcţionarea acestuia fiind reglementată ca parte a unui cloud-computing guvernamental care permite gestionarea unitară şi în timp real a informaţiilor privind dizabilitatea.

Sistemul naţional de management privind dizabilitatea permite colectarea, stocarea şi diseminarea către autorităţile administraţiei publice centrale şi locale a informaţiilor referitoare la persoanele cu dizabilităţi, copii şi adulţi, încadrate în grad şi tip de handicap în condiţiile legii.

Modificări în ceea ce priveşte reevaluarea medicală a persoanelor cu handicap. Ce procedură a mai fost reglementată prin ordonanța de urgență

Totodată, acest sistem facilitează accesul persoanelor cu handicap sau al celor care solicită încadrarea în grad şi tip de handicap la informaţii privind stadiul dosarului depus, permite controlul măsurilor implementate şi, totodată, asigură o mai bună fundamentare a politicilor publice în domeniul dizabilităţii, prin gestionarea unitară şi în timp real a datelor relevante în domeniu.

Nerespectarea obligaţiei autorităţilor administraţiei publice centrale şi locale de a utiliza permanent, începând cu data de 15 iunie 2023, sistemul naţional de management privind dizabilitatea constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 2.000 la 5.000 lei.

Prin Ordonanţa de urgenţă au mai fost reglementate o procedură flexibilă pentru persoanele cu handicap grav sau accentuat, prin care să beneficieze de gratuitate la transportul cu autoturismul pe baza unor tichete electronice, precum şi modul de finanţare a serviciului de tip asistent personal profesionist, în sensul obţinerii finanţării din toate sursele aflate la dispoziţie.

Sursa: MediaFax

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Tânăr din Sebeș, testat pozitiv la substanțe psihoactive. Unde a fost oprit de polițiști

Publicat

tânăr din sebeș, testat pozitiv la substanțe psihoactive. unde a

Un tânăr de 19 ani din Sebeș a fost testat pozitiv pentru substanțe psihoactive, în urma unui control al polițiștilor. Acesta a fost depistat pozitiv joi seara, pe strada Parcul Arini din municipiu.

Potrivit IPJ Alba, la data de 18 aprilie 2024, în jurul orei 20:40, polițiștii rutieri din Sebeș au oprit, pentru control, pe strada Parcul Arini din municipiu, un autoturism condus de un tânăr de 19 ani, din Sebeș.

În urma testării conducătorului auto, cu aparatul din dotare, au…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Adolescent de 16 ani din comuna Vadu Moților, cercetat de polițiști. A condus o motocicletă neînmatriculată, fără permis

Publicat

adolescent de 16 ani din comuna vadu moților, cercetat de

Un adolescent în vârstă de 16 ani din comuna Vadu Moților este cercetat de polițiști după ce a fost prins în timp ce conducea o motocicletă neînmatriculată, fără să dețină permis. 

Potrivit IPJ Alba, la data de 18 aprilie 2024, în jurul orei 20:40, polițiștii Secției de Poliție Rurală Câmpeni au identificat un tânăr de 16 ani, din comuna Vadu Moților, județul Alba, în timp ce conducea o motocicletă, pe DC 139 din localitate, fără a avea plăcuțele de…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

A găsit un card uitat într-un bancomat din Sebeș și a scos de pe el 1.500 de lei. Bărbat din Gârbova, cercetat de polițiști

Publicat

card atm bancomat pixabay 1000x600.jpg

Un bărbat din comuna Gârbova este cercetat de polițiști pentru furt și efectuarea de operațiuni financiare în mod fraudulos. În timp ce se afla în incinta unei bănci din municipiul Sebeș, acesta ar fi sustras 1.500 de lei de pe cardul unei femei, uitat de aceasta în interiorul unui bancomat.

Potrivit IPJ Alba, la data de 18 aprilie 2024, polițiștii de investigații criminale din cadrul Poliției Municipiului Sebeș au identificat un bărbat de 48 de ani, din comuna Gârbova, ca…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Peste 283.000 de salariați în județul Cluj în februarie 2024. SALARIUL mediu brut, 9.369 de lei, locul 2 pe țară după București

Publicat

plic bani e1661499911841.jpg

Județul Cluj avea la finele lunii februarie 2024 peste 283.000 de salariați. Salariul mediu brut era de  9.369 de lei.

„Efectivul salariaților din județul Cluj, la sfârșitul lunii februarie 2024 a fost de 283.824 persoane, în creștere cu 1.367 persoane comparativ cu luna ianuarie 2024 și cu 5.257 persoane mai multe față de luna februarie 2023.

Peste 283.000 de salariați în județul Cluj în februarie 2024. SALARIUL mediu brut, 9.369 de lei, locul 2 pe țară…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe