Connect with us

EVENIMENT

Modificări în spațiile de birouri, după criza COVID-19: Măsuri severe pentru evitarea contactelor, tehnologie avansată, dezinfectanți

Publicat

Designul spațiilor deschise de birouri se va schimba semnificativ din cauza nevoii de distanțare socială pentru evitarea infectării cu COVID 19.

În mai multe țări de pe diferite continente se discută despre cum va arăta munca după ce vor fi ridicate restricțiile și câteva concluzii pot fi trase.

Părerea generală este că nu vor dispărea birourile de tip ”open space”, dar vor suferi multe modificări și nu vor mai fi așa deschise, ci suprafața de lucru și mai ales modul de dispunere a birourilor vor fi radical diferite, iar curățenia și dezinfectarea se vor face mult mai des și vor costa mult mai mult orice companie.

În China și Coreea de Sud Deja s-au deschis deja birouri și au fost aplicate modificări. S-au pus pereți despărțitori de plexiglas, la muncă sunt doar jumătate din oameni în același timp și s-au trasat săgeți pe podea, astfel încât angajații pot merge prin unele zone doar în sensul acelor de ceasornic, pentru a se întâlni cu cât mai puțini colegi.

Unele companii din aceste două țări fac teste cu măsuri radicale: senzori puși pe podea care să avertizeze vocal oamenii când ies din spațiul lor, dar și aplicații de smartphone care monitorizează mișcările angajaților și mai ales de câte ori s-au apropiat prea mult de un coleg. Sunt însă exemple extreme.

Se dezinfectează des spațiile și, în câteva locuri, oamenii pun o foaie de hârtie pe birou la începutul zilei și apoi la final de zi o aruncă, tot în ideea de a reduce la maxim posibilitatea ca unele particule periculoase să rămână mult timp pe birou.

*Investiții în tehnologie avansată

Companiile mari care au și resurse financiare investesc în tehnologii care să permită acționarea lifturilor cu comenzi vocale, pentru ca oamenii să atingă cât mai puține suprafețe pe care le-au atins și alții. Se vor lua diverse măsuri de siguranță pentru astfel de locuri atinse de sute de ori pe zi: telefoane, copiatoare, imprimante, întrerupătoare.

Tot companiile care au resurse financiare bune vor investi și în sisteme sofisticate de ventilație, dat fiind că unele studii arată că virusul se poate răspândi și din cauza sistemelor de ventilație care recirculă aerul și particulele periculoase. Mai ales un caz dintr-un call-center din Coreea de Sud, unde s-au infectat 90 de oameni, este dat drept contra-exemplu.

Cât mai multe dintre spațiile comune din companie, dar și dintre birouri, vor fi eliminate sau destinația lor se va schimba. Masca va fi probabil obligatorie și în timpul lucrului la birou, fapt ce va aduce dificultăți pentru o parte dintre angajați.

La fel cum se întâmplă acum în fabricile auto, și în clădirile de birouri vor fi trasate pe jos săgeți care să stabilească sensuri unice pentru oameni, astfel încât să se întâlnească pentru cât mai puțin timp. Sunt companii care luni de zile de acum înainte nu vor mai folosi sălile de ședințe, sau, dacă o vor face, vor ține ședințe foarte scurte și cu cât mai puțini oameni. Soluția care le înlocuiește ține de aplicațiile video online.

*Mai puțini oameni în același spațiu

Per total, cam peste tot se vorbește despre faptul că vor fi prezenți în același timp în clădire jumătate dintre oameni față de câți erau într-o zi dinainte de criza Covid-19, iar oamenii vor veni la muncă la ore diferențiate, probabil între 7 și 11 dimineața (și vor pleca tot pe parcursul a trei – patru ore).

Nu se știe încă în ce mod se poate face distanțarea în transportul în comun și, tocmai de aceea, oamenii trebuie să vină în etape la muncă, pentru a se evita pe cât posibil aglomerația la orele de vârf.

Oamenii nu vor reveni cu toții la birouri imediat după ce se termină starea de urgență, ci totul va dura săptămâni bune. Mulți nu se vor simți în siguranță să vină la birou și deci nu vor veni, iar alții au constatat că au productivitate extrem de bună și de acasă.

Surse: Hotnews, National Geographic, Fast Company, Le Monde, ZDNet
Foto: TVR

Urmărește știrile romania24.ro pe Google News


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


EVENIMENT

Victimă RĂNITĂ după ce s-a răsturnat cu ATV-ul, în Vâlcea

Publicat

Accident rutier, de câteva momente, cu un ATV răsturnat în localitatea Bujoreni, județul Vâlcea.

Accidentul a avut loc pe un drum forestier, în zona primăriei Bujoreni.

Victima a fost transferată la echipajul SMURD și va fi transportată la Spitalul Județean Craiova.

Știre în actualizare

Imagini de arhivă

Citește mai departe

EVENIMENT

O persoană a murit și alte 4 au fost rănite, două grav, într-un accident în județul Constanța

Publicat

politie arestat e1583753949481.jpg

Un accident rutier cu 5 victime s-a produs, vineri seară, în județul Constanța, pe DN2A, la ieșire din localitatea Nicolae Bălcescu. O persoană a murit, patru au fost rănite, două fiind în stare gravă.

Accidentul a avut loc pe DN2A, la ieșire din Nicolae Bălcescu spre Hârșova.

Conform ISU, o mașină s-a răsturnat în afara șoselei.

Potrivit SAJ Constanța, o victimă a murit, două sunt în stare gravă și două în stare stabilă.

La Spitalul Județean Constanța a ajuns o victimă în stare gravă cu traumatism cranio-cerebral, traumatism toracic și abdominal, două victime cu traumatism cranio- cerebral și una cu traumatism de braț. MEDIAFAX

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO: Tragedie în Iași. O explozie a curmat viața unei femei. Un bărbat e semiconștient

Publicat

i

O femeie a murit şi un bărbat a fost rănit în urma unei explozii care s-a produs, vineri seară, la o casă din județul Iași.

i

O explozie neurmată de incendiu s-a produs, vineri seară, la o casă din Andrieșeni, județul Iași.

În urma exploziei, o femeie de 70 de ani a murit, iar un bărbat de aceeași vârstă a fost găsit în stare semiconștientă.

 

FOTO: Tragedie în Iași. O explozie a curmat viața unei femei. Un bărbat e semiconștient: cum a fost preluat acesta

 

Echipajul ESA a preluat bărbatul, care a suferit arsuri de gradul 2 pe 60% din suprafața corpului.

Acesta este intubat și a fost transportat la spital.

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO: O mașină a plonjat pe câmp, după ce s-a ciocnit cu un camion, în Neamț

Publicat

n

Accident rutier pe E85, în Secuienii Noi, județul Neamț.

La locul solicitării s-au deplasat un echipaj de pompieri cu o autospecială de stingere cu modul pentru descarcerare din cadrul Detașamentului Roman și un echipaj cu ambulanță de la SAJ.

În accidentul rutier au fost implicate un autoturism și o autoutilitară.

n

În urma impactului autoturismul a părăsit drumul.

 

O mașină a plonjat pe câmp, după ce s-a ciocnit cu un camion, în Neamț: toate persoanele implicate au ieșit singure

 

Toate persoanele care se aflau în cele două autovehicule s-au autoevacuat până la sosirea forțelor de intervenție.

O femeie de 22 de ani, șoferița autoturismului, a fost preluată de echipajul de la SAJ și transportată la CPU Roman.

Pompierii au acționat pentru asigurarea măsurilor de prevenire și stingere a incendiilor.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate