Connect with us

EVENIMENT

Modificări în spațiile de birouri, după criza COVID-19: Măsuri severe pentru evitarea contactelor, tehnologie avansată, dezinfectanți

Publicat

Designul spațiilor deschise de birouri se va schimba semnificativ din cauza nevoii de distanțare socială pentru evitarea infectării cu COVID 19.

În mai multe țări de pe diferite continente se discută despre cum va arăta munca după ce vor fi ridicate restricțiile și câteva concluzii pot fi trase.

Părerea generală este că nu vor dispărea birourile de tip ”open space”, dar vor suferi multe modificări și nu vor mai fi așa deschise, ci suprafața de lucru și mai ales modul de dispunere a birourilor vor fi radical diferite, iar curățenia și dezinfectarea se vor face mult mai des și vor costa mult mai mult orice companie.

În China și Coreea de Sud Deja s-au deschis deja birouri și au fost aplicate modificări. S-au pus pereți despărțitori de plexiglas, la muncă sunt doar jumătate din oameni în același timp și s-au trasat săgeți pe podea, astfel încât angajații pot merge prin unele zone doar în sensul acelor de ceasornic, pentru a se întâlni cu cât mai puțini colegi.

Unele companii din aceste două țări fac teste cu măsuri radicale: senzori puși pe podea care să avertizeze vocal oamenii când ies din spațiul lor, dar și aplicații de smartphone care monitorizează mișcările angajaților și mai ales de câte ori s-au apropiat prea mult de un coleg. Sunt însă exemple extreme.

Se dezinfectează des spațiile și, în câteva locuri, oamenii pun o foaie de hârtie pe birou la începutul zilei și apoi la final de zi o aruncă, tot în ideea de a reduce la maxim posibilitatea ca unele particule periculoase să rămână mult timp pe birou.

*Investiții în tehnologie avansată

Companiile mari care au și resurse financiare investesc în tehnologii care să permită acționarea lifturilor cu comenzi vocale, pentru ca oamenii să atingă cât mai puține suprafețe pe care le-au atins și alții. Se vor lua diverse măsuri de siguranță pentru astfel de locuri atinse de sute de ori pe zi: telefoane, copiatoare, imprimante, întrerupătoare.

Tot companiile care au resurse financiare bune vor investi și în sisteme sofisticate de ventilație, dat fiind că unele studii arată că virusul se poate răspândi și din cauza sistemelor de ventilație care recirculă aerul și particulele periculoase. Mai ales un caz dintr-un call-center din Coreea de Sud, unde s-au infectat 90 de oameni, este dat drept contra-exemplu.

Cât mai multe dintre spațiile comune din companie, dar și dintre birouri, vor fi eliminate sau destinația lor se va schimba. Masca va fi probabil obligatorie și în timpul lucrului la birou, fapt ce va aduce dificultăți pentru o parte dintre angajați.

La fel cum se întâmplă acum în fabricile auto, și în clădirile de birouri vor fi trasate pe jos săgeți care să stabilească sensuri unice pentru oameni, astfel încât să se întâlnească pentru cât mai puțin timp. Sunt companii care luni de zile de acum înainte nu vor mai folosi sălile de ședințe, sau, dacă o vor face, vor ține ședințe foarte scurte și cu cât mai puțini oameni. Soluția care le înlocuiește ține de aplicațiile video online.

*Mai puțini oameni în același spațiu

Per total, cam peste tot se vorbește despre faptul că vor fi prezenți în același timp în clădire jumătate dintre oameni față de câți erau într-o zi dinainte de criza Covid-19, iar oamenii vor veni la muncă la ore diferențiate, probabil între 7 și 11 dimineața (și vor pleca tot pe parcursul a trei – patru ore).

Nu se știe încă în ce mod se poate face distanțarea în transportul în comun și, tocmai de aceea, oamenii trebuie să vină în etape la muncă, pentru a se evita pe cât posibil aglomerația la orele de vârf.

Oamenii nu vor reveni cu toții la birouri imediat după ce se termină starea de urgență, ci totul va dura săptămâni bune. Mulți nu se vor simți în siguranță să vină la birou și deci nu vor veni, iar alții au constatat că au productivitate extrem de bună și de acasă.

Surse: Hotnews, National Geographic, Fast Company, Le Monde, ZDNet
Foto: TVR

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

EXTREMELE Clujului. Comunele unde Nicușor Dan și George Simion au obținut cele mai multe voturi

Publicat

nd gs.jpg

Rezultatele turului al doilea al alegerilor prezidențiale arată un județ Cluj polarizat între două opțiuni: calea pro-europeană și naționalismul suveranist. Comunele Sic și Măguri-Răcătău oferă cel mai puternic contrast electoral.

Mesajele pro-europene au convins locuitorii din Sic

În comuna Sic, cu o populație majoritar maghiară (97%), candidatul pro-european Nicușor Dan a obținut un scor covârșitor: 92,71%, față de 7,29% pentru contracandidatul său George…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Peste 1.000 de candidați și-au testat cunoștințele la Simularea concursului de admitere la UMF „Iuliu Hațieganu”

Publicat

dsc09663 enhanced nr.jpg

Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca a organizat în data de 17 mai cea de-a XVI-a ediţie a Simulării concursului de admitere. La testare au participat 1.052 de candidați din întreaga țară, care au avut ocazia să se familiarizeze cu atmosfera de concurs și să-și testeze nivelul de pregătire al cunoștințelor, în condiții similare celor din ziua examenului de admitere propriu-zis, care va avea loc în luna iulie.

Programele de studii…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

”Sfinții de gheață” din calendarul romano-catolic. Vin ”Orbanul” și ”Medardul”. Frig și ploi în luna mai în Transilvania.

Publicat

ploi torentiale furtuna cluj scaled e1717054624347.jpg

Tradiția ”sfinților de gheață”, pentru că este o poveste din popor, cum se spune, este recunoscută și în alte țări, în special din vestul Europei, precum Germania sau  Austria. Este caracterizată de frig, ploi și, mai ales de posibilitatea producerii de îngheț la sol. Așa că, majoritatea locuitorilor din Transilvania au auzit de ”sfinții de gheață”. Mai mult, este și o perioadă care împarte semănatul de primăvară în două pentru că unele plante nu…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Peste 35.000 de vizitatori au intrat în “Universul lui Salvador Dali”. Clujul, cel mai mic oraș care a expus faimoasa colecție

Publicat

dali3 1.jpg

Cea mai importantă expoziție de artă care a ajuns la Cluj-Napoca, Universul lui Salvador Dali, s-a încheiat în 18 mai, după o prelungire de 18 zile față de data stabilită inițial.

Peste 35.000 de plătitori de bilete s-au bucurat, la Cluj, de operele lui Dali. Câteva mii au trecut pragul expoziției și cu ocazua Nopții Muzeelor.

Clujul, cel mai mic oraș în care a fost expusă colecția

Proiectul expoziționa ”Universul lui Salvador Dali” a reprezentat, pentru…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe