Connect with us

EVENIMENT

Modificări în spațiile de birouri, după criza COVID-19: Măsuri severe pentru evitarea contactelor, tehnologie avansată, dezinfectanți

Publicat

Designul spațiilor deschise de birouri se va schimba semnificativ din cauza nevoii de distanțare socială pentru evitarea infectării cu COVID 19.

În mai multe țări de pe diferite continente se discută despre cum va arăta munca după ce vor fi ridicate restricțiile și câteva concluzii pot fi trase.

Părerea generală este că nu vor dispărea birourile de tip ”open space”, dar vor suferi multe modificări și nu vor mai fi așa deschise, ci suprafața de lucru și mai ales modul de dispunere a birourilor vor fi radical diferite, iar curățenia și dezinfectarea se vor face mult mai des și vor costa mult mai mult orice companie.

În China și Coreea de Sud Deja s-au deschis deja birouri și au fost aplicate modificări. S-au pus pereți despărțitori de plexiglas, la muncă sunt doar jumătate din oameni în același timp și s-au trasat săgeți pe podea, astfel încât angajații pot merge prin unele zone doar în sensul acelor de ceasornic, pentru a se întâlni cu cât mai puțini colegi.

Unele companii din aceste două țări fac teste cu măsuri radicale: senzori puși pe podea care să avertizeze vocal oamenii când ies din spațiul lor, dar și aplicații de smartphone care monitorizează mișcările angajaților și mai ales de câte ori s-au apropiat prea mult de un coleg. Sunt însă exemple extreme.

Se dezinfectează des spațiile și, în câteva locuri, oamenii pun o foaie de hârtie pe birou la începutul zilei și apoi la final de zi o aruncă, tot în ideea de a reduce la maxim posibilitatea ca unele particule periculoase să rămână mult timp pe birou.

*Investiții în tehnologie avansată

Companiile mari care au și resurse financiare investesc în tehnologii care să permită acționarea lifturilor cu comenzi vocale, pentru ca oamenii să atingă cât mai puține suprafețe pe care le-au atins și alții. Se vor lua diverse măsuri de siguranță pentru astfel de locuri atinse de sute de ori pe zi: telefoane, copiatoare, imprimante, întrerupătoare.

Tot companiile care au resurse financiare bune vor investi și în sisteme sofisticate de ventilație, dat fiind că unele studii arată că virusul se poate răspândi și din cauza sistemelor de ventilație care recirculă aerul și particulele periculoase. Mai ales un caz dintr-un call-center din Coreea de Sud, unde s-au infectat 90 de oameni, este dat drept contra-exemplu.

Cât mai multe dintre spațiile comune din companie, dar și dintre birouri, vor fi eliminate sau destinația lor se va schimba. Masca va fi probabil obligatorie și în timpul lucrului la birou, fapt ce va aduce dificultăți pentru o parte dintre angajați.

La fel cum se întâmplă acum în fabricile auto, și în clădirile de birouri vor fi trasate pe jos săgeți care să stabilească sensuri unice pentru oameni, astfel încât să se întâlnească pentru cât mai puțin timp. Sunt companii care luni de zile de acum înainte nu vor mai folosi sălile de ședințe, sau, dacă o vor face, vor ține ședințe foarte scurte și cu cât mai puțini oameni. Soluția care le înlocuiește ține de aplicațiile video online.

*Mai puțini oameni în același spațiu

Per total, cam peste tot se vorbește despre faptul că vor fi prezenți în același timp în clădire jumătate dintre oameni față de câți erau într-o zi dinainte de criza Covid-19, iar oamenii vor veni la muncă la ore diferențiate, probabil între 7 și 11 dimineața (și vor pleca tot pe parcursul a trei – patru ore).

Nu se știe încă în ce mod se poate face distanțarea în transportul în comun și, tocmai de aceea, oamenii trebuie să vină în etape la muncă, pentru a se evita pe cât posibil aglomerația la orele de vârf.

Oamenii nu vor reveni cu toții la birouri imediat după ce se termină starea de urgență, ci totul va dura săptămâni bune. Mulți nu se vor simți în siguranță să vină la birou și deci nu vor veni, iar alții au constatat că au productivitate extrem de bună și de acasă.

Surse: Hotnews, National Geographic, Fast Company, Le Monde, ZDNet
Foto: TVR

Urmărește știrile romania24.ro pe Google News


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

EVENIMENT

TERIBIL accident în Vâlcea: 7 victime, dintre care 3 în stare GRAVĂ, după ce un stâlp de curent agățat de un tren a căzut

Publicat

Teribil accident produs, luni, în județul Vâlcea: 7  persoane au fost rănite după ce un stâlp de curent a fost agățat de un tren. 3 dintre victime sunt în stare gravă. Victimele lucrau pentru remedierea problemelor apărute după ce un TIR a lovit un stâlp.

Potrivit ISU Vâlcea, salvatorii din cadrul ISU Vâlcea au fost solicitați în urmă cu câteva minute pentru acordarea de îngrijiri medicale mai multor persoane, în urma producerii unui accident feroviar.

Accidentul s-a petrecut în localitatea Călimănești, la ieșirea spre Sibiu din stația CFR Păușa unde un tren de persoane a agățat un stâlp care fusese lovit în prealabil de un TIR.

În cădere, stâlpul fiind cu fire de electricitate pe el, a angrenat alți doi stâlpi. În momentul trecerii trenului, se efectuau cercetări pentru primul accident, astfel că în zona se aflau mai multe persoane.

Trenul și-a continuat deplasarea, însă, din căderea stâlpilor au rezultat 7 victime care lucrau la fața locului pentru restabilirea situației de normalitate.

La fața locului s-au deplasat trei ambulanțe (1 SMURD si 2 SAJ), o autospecială de stingere și încă un echipaj al SVSU Călimănești, pentru a asigura intervenția în cazul producerii unui eventual incendiu. S-a luat măsura restricționării accesului persoanelor neautorizate, în zona producerii accidentului.

Victimele sunt în stare stabilă, conștiente și primesc îngrijiri medicale preliminare de la echipajele sosire la fața locului.

Știre in actualizare

Citește mai departe

EVENIMENT

S-a gândit să fure un proiector dintr-un teatru din București. Un tânăr de 22 de ani a fost arestat

Publicat

Un tânăr de 26 de ani a fost arestat preventiv, după ce a furat dintr-un teatru din București, sectorul 1, un videoproiector.

Polițiștii din Capitală au fost sesizați în 23 iunie, prin apel la 112, de către reprezentantul unui teatru din Sectorul 1, cu privire la faptul că persoane necunoscute au furat un videoproiector.

În urma sesizării, polițiștii au deschis un dosar penal.

Sâmbătă, polițiștii au observat un bărbat, în zona Piața Universității, ale cărui semnalmente corespundeau cu cele ale persoanei bănuite de comiterea infracțiunii de furt.

Cel în cauză, un bărbat, în vârstă de 26 de ani, domiciliat în Sectorul 5, a fost dus la sediul secției, pentru continuarea cercetărilor.

Față de acesta s-a dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de furt calificat, fiind reținut, pentru 24 de ore.

Ulterior, duminică, bărbatul a fost prezentat instanței de judecată, care a dispus măsura arestului preventiv pentru 30 de zile.

Prejudiciul, de aproximativ 32.000 de lei, a fost recuperat.

(sursa: Mediafax)

Citește mai departe

ECONOMIE

Fondurile de pensii private obligatorii aveau, în mai, active de 88,03 miliarde lei

Publicat

bani generic fical lei 26062022.jpg

Fondurile de pensii private obligatorii aveau active în valoare de 88,03 miliarde lei, la finalul lunii mai 2022, în creştere cu 7% faţă de nivelul înregistrat la 31 mai 2021, potrivit datelor Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF).

„Investiţiile fondurilor de pensii administrate privat s-au focalizat într-un procent de 88% în active româneşti, majoritatea fiind denominate în lei. O mare parte a instrumentelor româneşti sunt reprezentate de titluri de stat sau acţiuni listate la BVB”, se menţionează în raport.

Titlurile de stat deţineau cea mai mare pondere în cadrul activelor, de 52,73 miliarde de lei, respectiv 59,9%. Pe locul doi de aflau acţiunile, cu 21,91 miliarde de lei (24,89%). Obligaţiunile corporative se situau pe locul al treilea din acest punct de vedere, cu 7,47 miliarde de lei, respectiv 8,49% din totalul activelor.

Conform datelor ASF, fondurile de pensii private obligatorii aveau 7.867.506 milioane de participanţi în mai.

Pe pilonul II sunt active următoarele fonduri de pensii: Metropolitan Life, Aripi, AZT Viitorul tău, BCR, BRD, NN şi Vital. Agerpres

Citește mai departe

EVENIMENT

Cutremur cu magnitudinea de 3.0 produs în Vrancea

Publicat

Un cutremur cu magnitudinea de 3.0 s-a produs, luni, 4 iulie, în Vrancea, la adâncimea de 113 kilometri.

Potrivit Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului, luni. 04 Iulie 2022, la ora 07:12:32 (ora locală a României), s-a produs în ZONA SEISMICA VRANCEA, VRANCEA un cutremur.

Seismul a avut magnitudinea ml 3.0 și s-a produs la adâncimea de 113km.

Potrivit sursei citate, cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 78km E de Brașov, 93km NE de Ploiești, 101km S de Bacău, 114km V de Galați, 116km NV de Brăila, 143km N de București, 165km NE de Pitești, 182km SV de Iași, 192km E de Sibiu, 208km N de Ruse.

 

Citește mai departe