Connect with us

EVENIMENT

Modificări în spațiile de birouri, după criza COVID-19: Măsuri severe pentru evitarea contactelor, tehnologie avansată, dezinfectanți

Publicat

Designul spațiilor deschise de birouri se va schimba semnificativ din cauza nevoii de distanțare socială pentru evitarea infectării cu COVID 19.

În mai multe țări de pe diferite continente se discută despre cum va arăta munca după ce vor fi ridicate restricțiile și câteva concluzii pot fi trase.

Părerea generală este că nu vor dispărea birourile de tip ”open space”, dar vor suferi multe modificări și nu vor mai fi așa deschise, ci suprafața de lucru și mai ales modul de dispunere a birourilor vor fi radical diferite, iar curățenia și dezinfectarea se vor face mult mai des și vor costa mult mai mult orice companie.

În China și Coreea de Sud Deja s-au deschis deja birouri și au fost aplicate modificări. S-au pus pereți despărțitori de plexiglas, la muncă sunt doar jumătate din oameni în același timp și s-au trasat săgeți pe podea, astfel încât angajații pot merge prin unele zone doar în sensul acelor de ceasornic, pentru a se întâlni cu cât mai puțini colegi.

Unele companii din aceste două țări fac teste cu măsuri radicale: senzori puși pe podea care să avertizeze vocal oamenii când ies din spațiul lor, dar și aplicații de smartphone care monitorizează mișcările angajaților și mai ales de câte ori s-au apropiat prea mult de un coleg. Sunt însă exemple extreme.

Se dezinfectează des spațiile și, în câteva locuri, oamenii pun o foaie de hârtie pe birou la începutul zilei și apoi la final de zi o aruncă, tot în ideea de a reduce la maxim posibilitatea ca unele particule periculoase să rămână mult timp pe birou.

*Investiții în tehnologie avansată

Companiile mari care au și resurse financiare investesc în tehnologii care să permită acționarea lifturilor cu comenzi vocale, pentru ca oamenii să atingă cât mai puține suprafețe pe care le-au atins și alții. Se vor lua diverse măsuri de siguranță pentru astfel de locuri atinse de sute de ori pe zi: telefoane, copiatoare, imprimante, întrerupătoare.

Tot companiile care au resurse financiare bune vor investi și în sisteme sofisticate de ventilație, dat fiind că unele studii arată că virusul se poate răspândi și din cauza sistemelor de ventilație care recirculă aerul și particulele periculoase. Mai ales un caz dintr-un call-center din Coreea de Sud, unde s-au infectat 90 de oameni, este dat drept contra-exemplu.

Cât mai multe dintre spațiile comune din companie, dar și dintre birouri, vor fi eliminate sau destinația lor se va schimba. Masca va fi probabil obligatorie și în timpul lucrului la birou, fapt ce va aduce dificultăți pentru o parte dintre angajați.

La fel cum se întâmplă acum în fabricile auto, și în clădirile de birouri vor fi trasate pe jos săgeți care să stabilească sensuri unice pentru oameni, astfel încât să se întâlnească pentru cât mai puțin timp. Sunt companii care luni de zile de acum înainte nu vor mai folosi sălile de ședințe, sau, dacă o vor face, vor ține ședințe foarte scurte și cu cât mai puțini oameni. Soluția care le înlocuiește ține de aplicațiile video online.

*Mai puțini oameni în același spațiu

Per total, cam peste tot se vorbește despre faptul că vor fi prezenți în același timp în clădire jumătate dintre oameni față de câți erau într-o zi dinainte de criza Covid-19, iar oamenii vor veni la muncă la ore diferențiate, probabil între 7 și 11 dimineața (și vor pleca tot pe parcursul a trei – patru ore).

Nu se știe încă în ce mod se poate face distanțarea în transportul în comun și, tocmai de aceea, oamenii trebuie să vină în etape la muncă, pentru a se evita pe cât posibil aglomerația la orele de vârf.

Oamenii nu vor reveni cu toții la birouri imediat după ce se termină starea de urgență, ci totul va dura săptămâni bune. Mulți nu se vor simți în siguranță să vină la birou și deci nu vor veni, iar alții au constatat că au productivitate extrem de bună și de acasă.

Surse: Hotnews, National Geographic, Fast Company, Le Monde, ZDNet
Foto: TVR

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

VIDEO. Parcare de șofer cu BMW a la Cluj. Unde e poliția?

Publicat

sofer 11 scaled.jpg

Un șofer de BMW a parcat total ilegal la Cluj-Napoca.

Evenimentul s-a petrecut, culmea, și pe o stradă cu sens unic.

Parcare de șofer cu BMW a la Cluj

Un șofer de BMW a fost surprins parcând ilegal pe o trecere de pietoni și în intersecție, blocând astfel circulația pietonilor și a altor vehicule. Pe o stradă cu sens unic.

Așa cum se vede din imagini, el a blocat și intersecția, creând un pericol și pentru ceilalți șoferi care încercau să navigheze…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Mircea Abrudean, în Granada: România rămâne un partener responsabil în promovarea valorilor democratice în regiunea Mediteranei

Publicat

abrudean granada2.jpg

Președintele Senatului, clujeanul Mircea Abrudean, participă la la Forumul privind Viitorul Mediteranei de la Granada.

Abrudean spune că țara noastră va continua să contribuie activ la consolidarea cooperării euro-mediteraneene.

Mircea Abrudean, în Granada: România rămâne un partener responsabil

Forumul privind Viitorul Mediteranei de la Granada a fost inaugurat, joi, în prezența Majestății Sale Regele Felipe al Spaniei. Acesta reunește timp de câteva zile lideri…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

„Ziua Eliberării”. Dolarul a pierdut 9,5 bani într-o singură ședință

Publicat

dolari bun e1658154786633.jpg

Anunțul făcut de administrația de la Casa Albă în ceea ce privește majorarea tarifelor vamale la importuri a avut un efect imediat asupra dolarului.

Donald Trump a anunţat taxe de 20% pentru produsele importate din UE, 34% pentru cele din China sau 10% pentru importurile din Marea Britanie, arată analistul econoloc Radu Georgescu.

„Ziua Eliberării”. Dolarul a pierdut 9,5 bani într-o singură ședință

Decizia luată de Donald Trump se poate transforma într-un…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

CFR Cluj învinge Universitatea Craiova după lovituri de departajare și se califică în semifinala Cupei României

Publicat

cfr u craiova.jpg

CFR Cluj a întâlnit joi, acasă, echipa Universitatea Craiova, în ultima partidă din sferturile de finală ale Cupei României la fotbal. Un meci foarte disputat în Gruia care a fost „tranșat” doar în urma loviturilor de departajare.

CFR Cluj a reușit să câștige partida, cu 1-1 după prelunguri și 5-3 la penalty-uri și să se califice în semifinală.

Peste 5.300 de suporteri au fost în tribune pe stadionul Dr. Constantin Rădulescu din Cluj-Napoca.

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe