Connect with us

ACTUALITATE

Modificările Codului fiscal ”lovesc” în saloanele de înfrumuseţare

Publicat

Reducerea plafonului prin a cărui depăşire PFA-urile la normă de venit au obligaţia de a trece la sistemul real, de la 100.000 de euro la 25.000 de euro, este măsura fiscală care va influenţa cel mai mult piaţa saloanelor de înfrumuseţare începând cu anul 2023, susţin reprezentanţii platformei de rezervări online de profil Stailer.ro.

Antreprenorii şi specialiştii din industrie sunt şi vor fi afectaţi în mare măsură de modificările la Codul fiscal, iar principalul efect va fi creşterea preţurilor, avertizează Stailer, platforma de rezervări online care a realizat un studiu de impact în rândul saloanelor de înfrumuseţare.

„Principalul efect al creşterii taxelor asupra sectorului de beauty din România este că proprietarii de saloane au fost nevoiţi deja să concedieze o parte dintre ucenici, care erau angajaţi cu o normă de 6 ore. Mulţi dintre antreprenori nu au mai avut posibilitatea să-şi ţină în echipă stiliştii part-time de la 1 august 2022, întrucât nu-şi mai pot permite”, susţin autorii studiului.

 

Modificările Codului fiscal ”lovesc” în saloanele de înfrumuseţare: contractele part-time

De la 1 august 2022, pentru contractele part-time trebuie plătite taxe, contribuţii şi impozite aferente salariului minim pe economie, de 2.550 de lei brut.

Conform datelor Oficiului Naţional al Registrului Comerţului, la nivel naţional există aproximativ 37.000 de profesionişti în industria de înfrumuseţare (număr ce include şi PFA-urile), dintre care 14.000 sunt SRL-uri.

„O altă problemă o reprezintă faptul că în piaţă mereu sunt ucenici care vin să înveţe şi, prin simplul fapt că lucrează în salon, trebuie să existe o formă de organizare. O altă problemă majoră este că proprietarilor de saloane le este greu să păstreze angajaţii cu un program de 8 ore”, precizează reprezentanţii Stailer.ro.

Conform sursei citate, firmele de profil au angajaţi cu 6 ore întrucât acesta este timpul efectiv de lucru, însă trebuie să le plătească contribuţiile pentru un program de 8 ore. Totodată, multe probleme apar la saloanele din mall-uri, unde angajaţii obişnuiau să lucreze în două schimburi de câte 6 ore (12 ore, de la 10 a.m. la 10 p.m., le este impus astfel prin contract de către mall-uri).

De asemenea, măsurile care intră în vigoare de la 1 ianuarie 2023 vor provoca o creştere semnificativă a evaziunii fiscale. Astfel, o parte din plăţile cu cardul vor fi înlocuite de tranzacţii informale prin aplicaţii ca Revolut (o practică prezentă deja în multe saloane).

Modificările Codului fiscal ”lovesc” în saloanele de înfrumuseţare: multe saloane vor emite bonuri la clienţii noi

Potrivit Stailer, multe saloane vor emite bonuri la clienţii noi şi vor face evaziune pentru serviciile oferite clienţilor vechi, unde nivelul de „încredere” este mai ridicat. Măsurile nu sunt eficiente, deoarece nu elimină concurenţa neloială, alimentată de angajaţii care scot clienţii din ecosistem (salon) şi iau clienţii acasă.

„Prin urmare, antreprenorii şi saloanele nu pot concura cu cei care lucrează de acasă, de exemplu, pentru serviciile manichiură. Proprietarii de saloane nu găsesc manichiuriste, deoarece cele mai multe lucrează acasă, ilegal. Aceasta este cea mai afectată nişă de servicii de înfrumuseţare, împreună cu make-up-ul. Mulţi stilişti vin la salon, îşi fac clienţi şi apoi îi duc acasă. Este mult mai profitabil aşa, deoarece în salon preţurile sunt mai mari şi profitul mai mic. Sau îşi recrutează clienţi de pe reţelele sociale, cu profile de pe care se promovează produse ale diferitelor branduri”, a declarat Andrei Ursachi, CEO Stailer.

Potrivit specialiştilor Stailer, saloanele vor aborda o facturare fragmentată, să nu devină plătitori de TVA, sau îşi vor crea mai multe firme. În cursurile de pregătire profesională, zona de fiscalitate nu este adusă la cunoştinţa cursanţilor Dimpotrivă, sunt încurajaţi să lucreze ilegal, aşa cum profesează o mare parte din colegii de breaslă (cei cu experienţă).

Studiul arată că gradul de educaţie financiară a profesioniştilor din domeniul beauty este foarte redus, mai ales pe partea de fiscalitate, potrivit Stailer. În schimb, saloanele din mall-uri sunt cei mai buni contribuabili, deoarece au reguli foarte stricte.

Modificările Codului fiscal ”lovesc” în saloanele de înfrumuseţare: De cele mai multe ori saloanele lucrează corect

„De cele mai multe ori saloanele lucrează corect. 90% dintre saloanele de beauty sunt neplătitoare de TVA, deşi încasează mult mai mulţi bani. Sumele declarate sunt foarte mici, se poate verifica foarte uşor pe site-urile de specialitate. Sumele declarate nu sunt sustenabile pentru un business funcţional. Majoritatea stiliştilor se dezvoltă cu mentalitatea ‘dacă toţi fură, eu de ce să plătesc'”, se precizează în material.

Industria de beauty, în care activează peste 37.000 de specialişti (PFA-uri şi SRL-uri), este una cu multe probleme. Proprietarii saloanelor de înfrumuseţare spun că lucrează în zona gri deoarece altfel nu ar supravieţui şi arată cu degetul către cei care lucrează informal de acasă. AGERPRES

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

Femeie de 43 de ani din Vârfu Câmpului, dată dispărută. Polițiștii cer sprijinul populației

Publicat

femeie de 43 de ani din vârfu câmpului, dată dispărută.

Publicitate

Notă: IJP Botoșani a anunțat că persoana a fost identificată în județul Dolj. Nu a fost victima vreunei infracțiuni.

Știrea inițială:

Polițiștii botoșăneni efectuează verificări pentru localizarea unei femei în vârstă de 43 de ani, Cutic Daniela, din comuna Vârfu Câmpului, care a fost dată dispărută după ce a plecat de acasă pe 13 mai pentru a se deplasa în județul Buzău.

După ce a ajuns la destinație, femeia nu a mai putut fi…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Părinții care nu își duc copiii agresori la consiliere psihologică ar putea face închisoare. Proiect de lege depus în Parlament

Publicat

părinții care nu își duc copiii agresori la consiliere psihologică

Publicitate

Un proiect de lege depus recent în Parlament propune înăsprirea sancțiunilor pentru părinții minorilor care comit acte de violență și nu respectă obligația de a-i duce la consiliere psihologică. Conform inițiativei legislative, aceștia ar putea fi pedepsiți cu închisoare de la 1 la 3 ani.

În prezent, singura măsură aplicabilă părinților era o simplă amendă, însoțită de recomandarea consilierii psihologice pentru copilul agresor – o…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Pericol invizibil în mediul online: DNSC avertizează că noi programe Infostealer fură date personale fără a lăsa urme

Publicat

un bărbat din municipiul botoșani a fost păcălit să vireze

Publicitate

Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) avertizează cu privire la o nouă amenințare informatică gravă: proliferarea programelor malware de tip Infostealer, care fură date personale fără a lăsa urme vizibile.

Aceste aplicații periculoase acționează discret, fără să afecteze performanțele dispozitivului, dar reușesc să sustragă parole, date bancare, documente și alte informații sensibile, fără ca utilizatorii să…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Vara 2025 începe cu surprize: Prognoza meteo pe patru săptămâni, până la mijlocul lui iunie

Publicat

vara 2025 începe cu surprize: prognoza meteo pe patru săptămâni,

Publicitate

Vara își face simțită prezența treptat, iar temperaturile vor crește în perioada următoare. Se vor înregistra inițial valori de 21–22°C, urmând ca spre sfârșitul lunii mai să urce până la 24–25°C.

Totuși, regimul termic va varia de la o regiune la alta. În Banat, Muntenia și nord-estul Moldovei, valorile termice vor fi mai ridicate, ajungând la 25°C încă din această săptămână. În București, maximele vor atinge chiar și 28°C.

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe