Connect with us

EVENIMENT

Momente de groază în Ploiești sâmbătă seară! Pieton beat la un pas de moarte

Publicat

politia noaptea general accident.jpg e1642514125195 1000x600

Momente de groază în Ploiești, pe strada Depoului, sâmbătă seară. Un bărbat a acroșat un pieton în vârstă de 81 de ani, care traversa strada.

Cei doi bărbați au fost testați cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ în cazul șoferului.

În cazul pietonului, rezultatul a fost 0,08 mg/l alcool pur în aerul expirat, conform Poliției Prahova.

 

Momente de groază în Ploiești sâmbătă seară! Pieton beat la un pas de moarte: a ajuns la spital

 

Pietonul a fost transportat la spital pentru acordarea de îngrijiri medicale de specialitate.

Nu sunt probleme de trafic.

Urmărește știrile romania24.ro pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

EVENIMENT

FOTO: Mașini făcute scrum în urma unui incendiu la o casă și un garaj din Craiova

Publicat

craiova2

Un incendiu a afectat luni dimineața o casă și un garaj din Craiova. Flăcările au cuprins și două mașini.

Potrivit ISU Dolj, incendiul a afectat un imobil care găzduia la parter un garaj și la etaj un spațiu de locuit de pe strada Strungarilor din Craiova.

craiova2

 

La fața locului au intervenit pompierii militari din cadrul Detasamentului 1de Pompieri Craiova cu patru autospeciale de lucru cu apă și spuma, autoscara și două amnbulanțe SMURD.

A ars imobilul pe o suprafață de aproximativ 70 de metri pătrați și două autoturisme.

craiova

 

Nu au fost anunțate victime, a transmis ISU Dolj.

Citește mai departe

EVENIMENT

Restricții de trafic pe drumuri din județul Vâlcea, pentru lucrări

Publicat

lucrari reparatie valea oltului e1651601621267

Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliției Române informează că, din cauza lucrărilor efectuate la partea carosabilă, circulația rutieră va fi restricționată astăzi pe mai multe artere rutiere din județul Vâlcea, astfel:

 

– sectorul de drum DN 7 km 208+000 – km 214+000 și pe sectorul de drum DN 7 km 223+000 – km 228+000 pe raza localitățiilor Brezoi  – Calinesti, respectiv pe raza localitățiilor Balota – Caineni se lucrează la frezare denivelări și făgașe între orele 08:00 – 18:00. Circulația rutieră se desfășoară pe 1/2 din cale dirijat de piloți de circulație.

 

– sectorul de drum DN 7A km 30+000- km 30+500, pe raza localității Valea Macesului, se lucrează la îndepărtare viitura între orele 08:00-16:00. Circulația rutieră se desfășoară pe 1/2 din cale dirijata de piloți de circulație.

 

– sectorul de drum DN 67 km 173+000 – km 174+000 și pe sectorul de drum DN 67 km 190+000 – km 191+000,pe raza localității Bunești, respectiv pe raza localității Copacelu se lucrează la reparații asfaltice între orele 07:00-18:00. Circulația rutieră se desfășoară pe 1/2 din cale dirijata de piloți de circulație.

 

Restricții de trafic pe drumuri din județul Vâlcea, pentru lucrări: recomandări Infotrafic

Infotrafic recomandă conducătorilor auto să reducă viteza de deplasare, să semnalizeze din timp intenția de schimbare a benzii sau direcției, asigurându-se corespunzător înaintea efectuării acestei manevre și acordând prioritate.

Citește mai departe

EVENIMENT

Un turist care s-a aventurat pe munte, salvat după patru ore de salvamontiștii prahoveni

Publicat

turist salvat salvamontisti 1

Un bărbat de 53 de ani, care s-a aventurat pe munte după ce a plecat din Bușteni spre Cascada Urlătoarea a fost salvat după patru ore de salvamontiștii prahoveni.

Potrivit Salvamont Bușteni, bărbatul de 53 de ani, din București, a fost salvat duminică după ce a plecat din Bușteni spre Cascada Urlătoarea.

turist salvat salvamontisti 2

„De acolo însă, s-a gândit că poate să ajungă și sus, pe munte. A urcat deasupra cascadei și a urmat firul principal spre Comorile Clăii. După mai bine de o oră, timp în care a tot încercat să găsească o cărare, s-a blocat pe versantul sudic din Peretele Clăii. Când și-a dat seama că nu mai poate să coboare, a sunat după ajutor”, spun salvamontiștii.

Salvamontiștii l-au căutat mai bine de două ore, pentru că bucureșteanul nu știa să folosească serviciul de localizare de pe telefon și nici nu știa unde se află.

Intervenția a durat circa patru ore și s-a terminat cu bine.

(sursa: Mediafax)

Citește mai departe

EDUCATIE

Ministrul Educației: În următorii doi ani, bugetul burselor va fi de 10 ori mai mare decât în anul 2020

Publicat

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat, sâmbătă, că pentru anul şcolar 2023 – 2024 bursele elevilor reprezintă un important pilon pentru reducerea abandonului şcolar. Din acest motiv, bugetul alocat burselor va fi de zece ori mai mare.

Aflat la Iaşi pentru a lua parte la o dezbatere pe tema legilor Educaţiei, ministrul Cîmpeanu a afirmat că bursele elevilor au un impact de peste 8% din tot impactul Legii învăţământului preuniversitar.

Conform acestuia, bursele elevilor sunt unul dintre pilonii care pot reduce, cu adevărat, abandonul şcolar.

„Bursele elevilor, care, pentru prima oară, au fost plătite de la bugetul de stat, în anul 2020, iar bugetul a fost 270 de milioane de lei. Pentru 2023 bugetul este de zece ori mai mare: 2,7 miliarde lei. Exact 10 ori mai mare decât a fost în 2020. Asta apropo de acele idei care spun că am luat bursele elevilor. Sunt de zece ori mai mari”, a precizat ministrul Educaţiei.

El a explicat că este schimbat principiul de alocare a burselor.

„Mare parte a burselor să fie pentru susţinerea performanţei şcolare, de studiu, pentru susţinerea performanţei şcolare, că le putem numi de merit, oricum, dar sunt pentru susţinerea performanţei şcolare, pentru că tot vorbeam de excelenţă, şi sunt pentru susţinerea elevilor cu nevoi sociale”, a declarat ministrul Educaţiei.

 În următorii doi ani, bugetul burselor va fi de 10 ori mai mare decât în anul 2020. Noi modificări aduse în legea educației

Sorin Cîmpeanu a spus că prin noua lege a Educaţiei ministerul vrea să confere mai multă putere şcolilor, astfel încât să existe un management profesionist.

„Propunerea din lege este următoarea – pentru fiecare elev al acestei ţări, din cei 871.000 de elevi din învăţământul primar, o alocaţie de 400 de lei pentru burse, sunt doar burse sociale primare.

Pentru învăţământul gimnazial, este vorba de cei 751.000 de elevi din gimnaziu, alocaţia este de 900 de lei. Pentru învăţământul liceal, şi este vorba de cei 573.000 de elevi de liceu, grupaţi în două categorii, alocaţia este de 1.500 de lei, pentru licee teoretice şi vocaţionale.

Şi, pentru că vrem să susţinem învăţământul profesional cu adevărat, alocaţia este de 3.000 de lei pe elev. În acest fel, fiecare şcoală va şti exact care este bugetul pe care îl are la dispoziţie, va putea să îşi pună în practică propria politică de susţinere a performanţei şi echităţii. Vom putea să transferăm principiul de la nivel naţional la nivelul fiecărei şcoli. Va avea un buget”, a explicat ministrul Educaţiei.

Cîmpeanu a precizat că nu li se va mai impune şcolilor care să fie media de acordare a burselor.

„Nu vă spune nimeni să daţi burse de performanţă şcolară de la 7, 8, 9, 9,50, sau 8,73 sau 9,20, vă puteţi adapta specificului şcolii. Aveţi resurse, de zece ori mai multe decât aţi avut în 2020, aveţi şi decizia.

Dacă sunteţi într-o şcoală din Ciohorani, s-ar putea să aveţi nevoie să lansaţi acest buget spre partea de burse sociale. Singurul lucru pe care statul român îl face, conform proiectului acestei legi, este să asigure resursele şi să stabilească un cuantum minim, să nu puteţi coborî bursa de performanţă şcolară sub 500 de lei. Bursele de excelenţă olimpică fiind 1.000 de lei, pentru palierul internaţional şi 700 de lei pe lună, pentru palierul naţional”, a exemplificat ministrul Educaţiei.

Acesta a spus că se poate ajunge în situaţia în care aproape jumătate dintr-o clasă de elevi să poată primi una sau mai multe burse.

Bursele elevilor reprezintă un important pilon pentru reducerea abandonului şcolar

Având în vedere posibilitatea de cumul a burselor prevăzute la nivel de lege şi nu la nivel de ordin de ministru, susţine Sorin Cîmpeanu, bursele se pot constitui într-un pilon de reducere a abandonului şcolar.

„Fiecare părinte se uită şi îşi face calcule, de multe ori îşi face calcule în zonele vulnerabile, din perspectiva abandonului şcolar crescut, aşa cum nu ne dorim. Nu avem mecanisme să îi protejăm mai mult pe acei copii care nu sunt trimişi la şcoală sau care nu sunt lăsaţi să meargă la şcoală, pentru că au alte lucruri de făcut.

În momentul în care acel părinte înţelege că trimiţându-şi copiii la şcoală, susţinându-i să înveţe, acei copii vor putea obţine burse care însumat, dacă are doi sau trei copii, va fi mult mai mult decât propriul lui venit, al adultului, al părintelui.

Sunt convins că acesta va fi un factor important în decizia de a-i trimite sau a nu-i trimite, de a susţine sau a nu susţine copiii la şcoală”, a precizat ministrul Educaţiei.

Agerpres

Citește mai departe