EVENIMENT
Monitorizarea calităţii apei se va efectua zilnic în punctele din judeţele Constanţa şi Tulcea

Institutul Naţional de Sănătate Publică a informat că, în contextul situaţiei generate de ruperea barajului de la Nova Kahovka, Ucraina, monitorizarea calităţii apei în punctele de recoltă din judeţele Constanţa şi Tulcea se va desfăşura zilnic timp de 14 zile, începând cu data de 15 iunie 2023.
„În perioada estivală (1 iunie – 30 octombrie) este implementat sistemul de supraveghere a bolii diareice acute (BDA) la nivelul întregii populaţii, în care unul dintre obiective este identificarea etiologiei cazurilor cu astfel de manifestări clinice (inclusiv identificarea vibrionului holeric)”, afirmă sursa citată.
Totodată, susţine INSP, monitorizarea calităţii apei de îmbăiere este realizată, în fiecare sezon, de DSP Constanţa şi DSP Tulcea prin analizarea probelor de apă de mare, conform listelor cu zonele de îmbăiere şi calendarul de recoltare pentru efectuarea analizelor la apele de îmbăiere.
„Monitorizarea zonelor de îmbăiere se efectuează de către România din anul 2007 pentru zone costiere.
Sezonul de îmbăiere în anul 2023 se desfăşoară în perioada 1 iunie – 15 septembrie pentru toate zonele.
Până în acest moment nu am fost înştiinţaţi cu privire la înregistrarea unor rezultate neconforme.
Informaţiile privind monitorizarea calităţii apei de îmbăiere în sezonul estival pot fi consultate pe site-urile DSP Constanţa şi Tulcea. (…)
Monitorizarea calităţii apei se va efectua zilnic în punctele din judeţele Constanţa şi Tulcea.
Precizăm că la data prezentă nu au fost raportate, pe canalele oficiale ale instituţiilor Europene şi organismelor internaţionale – EWRS (ECDC) şi IHR (OMS), cazuri de holeră în Ucraina”, susţine aceeaşi sursă.
Holera este o boală infecţioasă intestinală acută, contagioasă, cauzată de o bacterie: vibrionul holeric (serogrupurile Vibrio cholera O1 varianta Tor şi O139), care se transmite pe cale fecal-orală.
Consumul accidental de apă contaminată din zone de îmbăiere neamenajate poate duce la infecţie în ţările unde există o circulaţie a acestei bacterii.
„Este însă, necesară o doză mare de bacterii pentru a apărea infecţiozitatea”, susţin specialiştii INSP.
Totodată, consumul de fructe de mare crude sau insuficient preparate termic provenite din apele contaminate poate determina apariţia de focare/epidemii.
„În România, nu s-au mai înregistrat cazuri de holeră în ultimii 30 de ani.
Monitorizarea calităţii apei se va efectua zilnic în punctele din judeţele Constanţa şi Tulcea.
Perioada de incubaţie se încadrează între câteva ore până la 5 zile, de obicei 2-3 zile”, spun specialiştii.
În majoritatea cazurilor infecţia este asimptomatică sau determină diaree uşoară.
În formele severe, boala debutează brusc, primele semne clinice fiind: diareea apoasă severă nedureroasă (scaune cu aspect de apă de orez), greaţă, vărsături severe precoce. Purtătorii asimptomatici pot transmite infecţia.
În cazurile netratate, holera poate pune în pericol viaţa oamenilor prin apariţia deshidratării, acidozei, colapsului circulator, hipoglicemiei şi reprezintă o urgenţă medicală necesitând tratament imediat.
„Apa este de obicei contaminată cu fecalele persoanelor infectate şi ea însăşi poate contamina, atât direct, cât şi prin intermediul alimentelor. Contaminarea apei potabile se poate produce la sursă, în timpul transportului, în timpul depozitării sau la domiciliu.
Monitorizarea calităţii apei se va efectua zilnic în punctele din judeţele Constanţa şi Tulcea. Recomandări
Produsele alimentare pot fi, de asemenea, contaminate prin mâinile murdare, în timpul pregătirii sau în timpul mesei.
Băuturile preparate cu apa contaminată sau cu gheaţă din comerţul stradal, legumele şi fructele „reîmprospătate” folosind apa netratată au fost incriminate ca vehicule în transmiterea holerei.
Focare sau epidemii, precum şi cazuri sporadice, sunt adesea atribuite fructelor de mare crude sau insuficient preparate termic.
Este necesară o doză mare de bacterii ingerate pentru a provoca infecţia la un adult sănătos, întrucât bacteria este distrusă de acidul clorhidric din stomac”, mai arată specialiştii.
Recomandările preventive de care fiecare persoană poate ţine cont sunt: consumul de apă din surse sigure, evitarea consumului de gheaţă din surse nesigure, consumul de alimente bine preparate termic, în special fructe de mare, crustacee, spălatul frecvent al mâinilor. Agerpres
EVENIMENT
Vremea până în 28 aprilie: temperaturile scad brusc, pentru câteva zile. Condiții meteo de Florii și Paște 2025

Vremea până în 28 aprilie: urmează o perioadă de vreme rece, la începutul săptămânii viitoare. Minimele coboară din nou sub zero grade, iar pe timp de zi vor fi doar până la 10 grade Celsius.
Se încălzește din nou după 16 aprilie, când se va ajunge la maxime de 20 de grade.
Sunt anunțate perioade cu ploi și ninsori în 6-7 aprilie, în centru, vest, nord-est și la munte. Apoi vor fi ploi și furtuni, din 22 aprilie
De Florii (weekendul 12-13 aprilie), este posibil să…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Dan Petrescu (CFR Cluj), după înfrângerea în derby: Sunt DERANJAT de rezultat, nu de joc. Am avut ghinion

Luni seara pe Cluj Arena, CFR Cluj a suferit cea de-a treia înfrângere din acest sezon în fața Universității Cluj. Rivala a câștigat cu 1-0, gol marcat de Blănuță în min.43. Dan Petrescu a analizat eșecul din derby-ul Clujului.
„Cea mai nedreaptă înfrângere din cariera mea. Se joacă pe goluri, nu pe ocazii. Și noi am avut așa, cu Slavia. Nu trebuia să ratăm atâtea ocazii. Dacă vom juca așa, avem șanse mari să fim pe primul loc. Ei nu prea au ajuns la…
Citește mai mult pe Cluj24.ro

Rata șomajului în luna februarie 2025 a fost de 5,6%, în creștere cu 0,1 puncte procentuale față de cea înregistrată în luna ianuarie 2025, arată datele publicate, marți, de Institutul Național de Statistică (INS).
Rata șomajului la bărbați a fost cu 0,4 puncte procentuale mai mare decât la femei.
Aproape 6.000 de români și-au pierdut locurile de muncă într-o singură săptămână.
Numărul șomerilor (în vârstă de 15-74 ani) estimat pentru luna februarie a…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Ce trebuie să faci dacă vrei să îți transformi apartamentul într-un spațiu comercial. Pașii la care te obligă legea

Ce trebuie să faci dacă vrei să îți transformi apartamentul într-un spațiu comercial: pare simplu la prima vedere, însă nu este. Trebuie să ții cont de o serie de legi și trebuie să urmezi o serie de pași.
Cel mai important este acordul vecinilor și al asociației de proprietari, obținerea autorizațiilor și modificarea documentelor legale.
Obținerea acordului vecinilor și al asociației de proprietari
Conform Legii nr. 196/2018 privind asociațiile de proprietari, ai…
Citește mai mult pe Alba24.ro