Connect with us

EVENIMENT

Motivele pentru care CCR a decis că eliminarea pensiilor parlamentare e neconstituțională

Publicat

Legea care a eliminat pensiile speciale pentru parlamentari a fost adoptată într-o singură zi, cu încălcarea tuturor termenelor, ceea ce reprezintă o afectare a procedurii, transmite, joi, Curtea Constituțională a României (CCR).

„Curtea a observat că, potrivit art.76 alin.(3) din Constituție, <La cererea Guvernului sau din proprie iniţiativă, Parlamentul poate adopta proiecte de legi sau propuneri legislative cu procedură de urgenţă, stabilită potrivit regulamentului fiecărei Camere>.

Citește și Modificări în PNRR: pensiile speciale vor fi raționalizate. O nouă formulă de calcul pentru pensiile noi și pentru cele în plată

Este o exigență constituțională ca scurtarea termenelor procedurale și accelerarea parcursului legislativ să se realizeze numai în cadrul procedurii de urgență [art.76 alin.(3)], și nu a celei generale [art.75]. Or, legea criticată a fost adoptată în cadrul procedurii generale într-o singură zi, cu încălcarea tuturor termenelor, ceea ce reprezintă o afectare a procedurii de adoptare în ansamblul său.

Respectarea art.75 și art.76 alin.(3) din Constituție constituie fundamentul dezbaterilor democratice din Parlament și, prin substratul lor de valoare, presupun un schimb de idei între cei ce exercită suveranitatea națională.

Evitarea sau limitarea dezbaterilor parlamentare prin scurtarea nejustificată a termenelor, fără a respecta prevederile constituționale obiective și exprese în acest sens, denotă o atingere adusă însăși unei valori fundamentale a statului, și anume a caracterului său democratic. Totodată, în acest context, Curtea a reținut și încălcarea principiului securității juridice”; transmite CCR.

Curtea a constatat „încălcarea dispozițiilor constituțional”

Potrivit comunicatului de presă, Curtea a constatat „încălcarea dispozițiilor constituționale ale art.1 alin.(3) în componenta referitoare la democrație, art.1 alin.(5) în componenta referitoare la securitatea juridică a persoanei, precum și ale art.75 și art.76 alin.(3) privind desfășurarea procedurii parlamentare de adoptare a legilor”.

Decizia este definitivă și general obligatorie.

Argumentele reținute în motivarea soluției pronunțate de Curtea Constituțională vor fi prezentate în cuprinsul deciziei, care se va publica în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Pe 17 februarie 2021, Plenul Parlamentului a adoptat abrogarea pensiilor speciale ale senatorilor şi deputaţilor.

„De la data intrării în vigoare a prezentei legi încetează plata indemnizațiilor pentru limită de vârstă acordate în baza prevederilor art. 49 din Legea nr. 96/2006 privind Statutul deputaților și al senatorilor, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 49 din 22 ianuarie 2016, cu modificările și completările ulterioare”, se menționa în Legea 7/2021.

(sursa: Mediafax)

Știrile Romania24.ro pot fi urmărite și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Concert al Corului Madrigal la Catedrala Greco – Catolică „Sfânta Treime” din Blaj. Invitat: Constantin Chiriac, directorul FITS

Publicat

concert al corului madrigal la catedrala greco – catolică „sfânta

Concert al Corului Madrigal la Catedrala Greco – Catolică „Sfânta Treime” din Blaj, avându-l ca invitat special pe Constantin Chiriac, fondatorul și directorul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu. 

Concertul a făcut parte din seria de evenimente prin care Biserica Greco-Catolică marchează aniversarea a 5 ani de la Vizita Apostolică a Sfântului Părinte Papa Francisc, care a celebrat, în data de 2 iunie 2019, pe Câmpia Libertății din Blaj, Sfânta Liturghie de…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Urmărit internaţional din Alba, adus în țară din Germania. Este condamnat pentru ucidere din culpă

Publicat

ce pățești dacă încalci ordinul de protecție. bărbat din miraslău,

Un bărbat de 30 de ani, din Alba, urmărit internaţional pentru ucidere din culpă, a fost adus în țară vineri, 19 aprilie, din Germania.

Pe numele său era emis, de către Judecătoria Orăştie, un mandat de executare a pedepsei cu închisoarea de 1 an şi 4 luni.

În total zece persoane, pe numele cărora au fost emise mandate de executare a unei pedepse privative de libertate sau mandate de arestare preventivă au fost, aduse în ţară în perioada 18-19 aprilie, informează…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Festivalul Internațional de Umor – Aiud 2024 începe joi, 25 aprilie, sub patronajul caricaturistului Ștefan Popa Popa’s

Publicat

festivalul internațional de umor – aiud 2024 începe joi, 25

Festivalul Internațional de Umor – Aiud 2024 începe joi, 25 aprilie 2024, de la ora 16:00. Este cea de-a XX-a ediție a acestui eveniment.

Evenimentul va debuta cu expoziții de caricatură și salonul internațional de caricatură, în cadrul căruia vor fi prezentate lucrări ale unor cunoscuți caricaturiști din întreaga lume.,

”Alături de noi, se va afla prietenul Festivalului Internațional de Umor, caricaturistul Ștefan Popa Popa’s, festivalul desfășurând-se sub înaltul…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Camora (CFR Cluj, după umilința de la Ovidiu): Nu se poate așa ceva! Nu MERITĂM niciunul să purtăm acest tricou

Publicat

camora e1588143558621.jpg

CFR Cluj a pierdut lamentabil, vineri seara, în fața Farului Constanța, cu 1-5, meci din etapa a 5-a a play-off-ului Superligii de fotbal. Mario Camora, căpitanul „feroviarilor”, a avut un discurs extrem de dur, scrie GSP.

A fost o seară în care Farului i-a ieșit totul în timp ce CFR-ului i-a intrat totul. Fiecare acțiune a elevilor lui Gică Hagi aducea o ocazie de gol.

Camora (CFR Cluj, după umilința de la Ovidiu): Nu se poate așa ceva! Nu MERITĂM niciunul…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe