EVENIMENT
Muncitori din mai multe județe din Moldova, aduși la Galați pentru a repara calea ferată care vine din Ucraina

Muncitori din mai multe județe din Moldova vor fi aduși la Galați pentru repara, în regim de urgență, calea ferată care face legătura între portul gălățean de la Dunăre și Ucraina, via Republica Moldova. Este una dintre căile pe care Ucraina încearcă să-și exporte cerealele.
Muncitori din mai multe județe vor veni la Galați pentru a moderniza calea ferată care leagă portul gălățean de punctul de trecere a frontierei de la Giurgiulești. Este vorba despre o linie ferată cu ecartament larg cu ajutorul căreia ucrainenii vor să exporte cereale în întreaga lume.
„Darea în folosință a liniei ferate cu ecartament larg, care ar permite trenurilor cu cereale din Ucraina să ajungă până în port, astfel încât mărfurile să fie încărcate în vapoare, este vitală în actualul context internațional.
Nefolosită de mai bine de trei decenii, linia ferată necesită schimbarea traverselor și a pieselor aferente pe o lungime de aproape 4 kilometri. Zilele următoare, cei de la CFR vor aduce noi echipe de muncitori, de la Adjud și Buzău, pentru a finaliza cât mai repede posibil operațiunea de înlocuire a mii de traverse”, a anunțat președintele Consiliului Județean Galați, Costel Fotea.
Calea ferată dintre Giurgiulești și Galați va fi reabilitată în procedură de urgență. Compania Feroviară modernizează singură cei patru kilometri care fac legătură între Republica Moldova și portul Docuri din Galați deoarece nu au fost găsite firme interesate să desfășoare lucrarea.
Calea ferată are ecartament larg, așa cum este infrastructura feroviară în toate țările din fosta URSS, și a devenit importantă ca urmare a războiului din Ucraina.
Concret, ucrainenii caută soluții pentru a exporta cereale după ce porturile de la Marea Neagră au fost blocate de ruși, iar portul gălățean reprezintă o soluție la îndemână. Trenurile încărcate cu cereale vor ajunge în România pe la Giurgiulești, din Republica Moldova, și apoi vor fi descărcate în portul gălățean, direct pe navele de pe Dunăre.
(sursa: Mediafax)
EVENIMENT
Ne facem de RÂS! Consumul de BERE la draft în România rămâne sub nivelul înregistrat în perioada de vârf din 2008

Mai mare rușinea! Consumul de bere la draft în România rămâne sub nivelul înregistrat în perioada de vârf din 2008, în ciuda unei creșteri de 13% în 2024 față de anul precedent.
Specialiștii consideră că puterea scăzută de cumpărare a populației reprezintă unul dintre principalii factori care au dus la această situație.
Conform datelor furnizate de Asociația Berarii României, piața berii s-a stabilizat în 2024 ușor peste pragul de 15 milioane de…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Scandalul dintre suporterii U și CFR ia amploare. Kelemen Hunor cere sancționarea celor care au agresat tineri maghiari

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, cere ministrului de Interne să ia măsuri de urgență după ce trei tineri maghiari au fost bătuți, luni seara, la Cluj-Napoca, după meciul dintre U și CFR Cluj. Unul dintre ei, un băiat de 14 ani, a ajuns la spital.
Kelemen Hunor spune că tinerii au fost agresați ”doar pentru că vorbeau în limba maghiară” și cere sancționarea fermă a agresorilor.
Kelemen Hunor cere sancționarea celor care au agresat tineri…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
FOTO. Trei karatiști clujeni, elevi ai Școlii Gimnaziale „Iuliu Hațieganu”, reprezintă România la Gymnaziada din Serbia

Trei tineri sportivi clujeni sunt gata de luptă și vor să cucerească medalii la Gymnaziada Școlară care se va desfășura în Zlatibor, Serbia.
Daria Trif, Roxana Moldovan și David Florea vor reprezenta România la competiția sportivă considerată ca fiind una dintre cele mai prestigioase, după Jocurile Olimpice și Universiadă.
Trei karatiști clujeni, elevi ai Școlii Gimnaziale „Iuliu Hațieganu”, reprezintă România la Gymnaziada din Serbia
Talentații…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Muniție preluată de pirotehniști în vederea DISTRUGERII controlate, în poligon. Sfaturile ISU Cluj

Pirotehniștii din cadrul ISU Cluj au preluat, azi, muniție neexplodată din două locații din județul Cluj, Strucuț, respectiv Crăești, în vederea distrugerii ei controlate în poligon. Este vorba de un proiectil de 105mm și un proiectil de aruncător de 82mm, ambele din al Doilea Război Mondial.
„Echipajul pirotehnic din cadrul unității noastre a fost solicitat să desfășoare în această după-amiază două misiuni de asanare a unor elemente de muniție găsite pe…
Citește mai mult pe Cluj24.ro