Primăria Municipiului Botoșani a anunțat astăzi că va coopera cu Asociația Nevăzătorilor din România în cadrul unui proiect privind accesibilizarea clădirilor de interes public, transportului în comun și intersecțiilor din oraș persoanelor cu deficiențe de vedere, prin implementarea tehnologiilor de ghidare bazate pe senzori și mesaje acustice de informare.
“Consilierii locali municipali au sprijinit această cooperare prin votul pozitiv pentru acordul privind utilizarea, cu titlu gratuit, de către Asociația Nevăzătorilor din România, a bunurilor din domeniul public și privat al municipiului în vederea instalării sistemelor de ghidare care vor asigura orientarea și explorarea spațiului înconjurător de către persoanele cu deficiențe de vedere”, a anunțat Primăria Municipiului Botoșani.
Administrația publică locală de la Botoșani a explicat că locațiile unde vor fi instalate aceste sisteme de ghidare vor fi stabilite în parteneriat cu Serviciul Patrimoniu și Direcția Edilitare din cadrul primăriei.
Anunțul municipalității a venit după ce Asociația Nevăzătorilor din România a anunțat că intenționează să deruleze un proiect pentru implementarea unei tehnologii de ghidare bazată pe senzori și mesaje acustice de informare prin accesarea de fonduri europene sau a altor linii de finanțare.
O parte din Tezaurul dacic a fost furat în timpul unei expoziții din Olanda, printre piesele sustrase numărându-se coiful de la Coțofenești și trei brățări dacice de o valoare inestimabilă.Brățările dacice sunt bijuterii din aur ascunse de daci înainte de invazia romană și au fost descoperite cu detectoare de metal de braconieri în perioada 1990-2000, în cetățile dacice de la Sarmizegetusa Regia.
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează cetățenii români care se află, tranzitează sau intenționează să călătorească spre sau dinspre Serbia pe cale rutieră că în 27 ianuarie și, posibil, în zilele următoare, în capitala Belgrad și în alte orașe mari (Nis, Novi Sad ș.a.) sunt anunțate o serie de manifestații publice de amploare care pot conduce la închiderea unor artere importante de circulație, scrie alba24.ro.
Cum va fi vremea în primăvara: Sezonul de primăvară 2023 va aduce în Europa Centrală și de Est mai multă căldură și mai puține precipitații decât mediile anuale, anticipând o eventuală seceta în vară, consideră o bună parte dintre meteorologii europeni, scrie alba24.ro.
România și țările vecine vor fi protejate de furtuni, dar vor beneficia în același timp de mai puține precipitații.
Ceferiștii solicită repunerea în circulație, de la 1 februarie 2025, a trenurilor de călători anulate de CFR Călători și plata contribuției suplimentare pentru condiții de muncă speciale, în caz contrar fiind hotărâți să oprească activitatea, a anunțat, sâmbătă, Federația Sindicatelor Transportatorilor Feroviari din România (FSTFR).
Potrivit sursei citate, ceferiștii, la mitingul de protest din 24 ianuarie 2025 organizat de FSTFR, SCMD și…