Connect with us

EVENIMENT

Mureş: Doctorul care a introdus transplantul de măduvă la un bolnav adult în ţară, mort de COVID-19, propus cetăţean de onoare

Publicat

Sursă foto: Mures.ro

Consilierul primarului din Târgu Mureş, Claudiu Maior, a propus Consiliului Local să se întrunească în şedinţă extraordinară pentru a decerna titlul de cetăţean de onoare al municipiului fostului şef al Secţiei Clinice de Hematologie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU), profesor doctor Benedek Istvan, cel care a efectuat primul transplant de măduvă la un bolnav adult în ţară, în anul 2001, şi care a murit în urmă cu câteva zile, după ce a contactat noul coronavirus.

„La despărţire, ca un ultim gest de preţuire, rog Consiliul Local Târgu Mureş să se întrunească în regim de urgenţă pentru a-l declara Cetăţean de Onoare post-mortem al Municipiului Târgu Mureş pe reputatul şi regretatul nostru profesor Benedek István. Acest om a fost, într-adevăr, modelul târgumureşeanului pe care ni-l dorim cu toţii, excelând atât în profesie, cât şi în conduită. Ziua de azi nu contează electoral. Ziua de azi este pentru el. S-ar bucura să ne vadă, măcar azi, pentru o clipă, împreună”, a arătat Claudiu Maior.

Consilierul primarului din Târgu Mureş a spus că, pe lângă numeroasele sale merite medicale, între care şi introducerea în România a numeroase tehnici noi de tratament în hematologie, dr. Benedek István s-a remarcat atât prin activitatea sa politică, fiind unul dintre cei mai activi consilieri locali din Târgu Mureş, cât şi prin susţinerea activă a sportului de performanţă.

Fostul şef al Secţiei Clinice de Hematologie a SCJU Mureş, profesor doctor Benedek Istvan, a fost internat la Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant din Târgu Mureş după ce a contactat noul coronavirus şi urma să împlinească vârsta de 72 de ani în luna octombrie.

Sub conducerea sa, la Secţia Clinică de Hematologie a fost înfiinţat, în anul 2001, Compartimentul de Transplant Medular, ocazie cu care aici a început să se efectueze atât transplant autolog, cât şi alogen pentru leucemii acute, boala Hodgkin, limfom malign non-Hodgkin, mielom multiplu, leucemie limfatică cronică, leucemie granulocitară cronică, scleroză multiplă şi boli autoimune.

Împreună cu colectivul secţiei clinice, dr. Benedek Istvan a realizat primul transplant de măduvă la un bolnav adult în ţară, în luna septembrie 2001, iar în anul 2003 aici au fost efectuate primele transplanturi din ţară la bolnavi cu leucemie acută.

În decembrie 2002, tot în premieră naţională, a fost înfiinţată prima selecţie imunomagnetică de celule stem, pentru evitarea contaminării celulelor stem cu celule leucemice, canceroase, iar în 2005 a fost efectuat primul transplant alogen de celule stem la adult în leucemie granulocitară cronică din România.

Tot sub coordonarea dr. Benedek Istvan, în septembrie 2007 a avut loc o altă premieră naţională, primul transplant de celule stem la adult în scleroză multiplă, iar în octombrie 2007 s-a efectuat, tot în premieră naţională, primul transplant de celule stem la adult în boala autoimună.

Centrul de Transplant din Târgu Mureş a fost acreditat în anul 2005 de către Comisia de Transplant a Ministerului Sănătăţii.

Potrivit site-ului secţiei, în aprilie 2007, medicii din cadrul compartimentului, în colaborare cu Secţia Clinică Medicină Internă III – Compartiment Cardiologie şi grupa de medici specialişti din Viena, au participat la recoltarea măduvei osoase din cresta iliacă şi injectarea celulelor stem obţinute în arterele coronariene la pacienţi după infarct miocardic.

În august 2013 a fost realizat primul transplant alogen de celule stem hematopoietice de la donator neînrudit.

„În cadrul secţiei sunt internaţi bolnavi din toate judeţele ţării, numărul acestora fiind în continuă creştere. Anual se fac peste 800 de spitalizări de zi, peste 1.200 de spitalizări continue, peste 100 de recoltări de celule stem, respectiv 70 de transplanturi inclusiv de la donatori neînrudiţi. Secţia Clinică Hematologie dispune, în prezent, de un număr de 20 paturi în 5 saloane, iar Compartimentul Transplant Medular, de 8 paturi în boxe sterile cu aer de flux laminar şi în saloane”, se arată pe site-ul Secţiei Clinice de Hematologie din Târgu Mureş. AGERPRES

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

PREMIERĂ. O școală privată, pe primul loc în Cluj la Evaluarea Națională 2025. 75% au obținut medii peste 9

Publicat

pxl 20250612 133830346.raw 01.cover .jpg

O școală privată din Cluj-Napoca se plasează școala pe locul 1 în topul școlilor clujene în ceea ce privește rezultatele la Evaluarea Națională.

Liceul Teoretic ELF se clasează anul acesta pe prima poziție în topul școlilor clujene, cu o medie generală de 9,19 la Evaluarea Națională și aproape 75% dintre elevi având medii peste 9. De asemenea, unul dintre cei trei absolvenți din județ care au obținut media 10 este elev al școlii private.

75% dintre note sunt…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Consiliul Județean modernizează aproape 30 km de drum între Gherla și Cămărașu. Acces mai bun la lacurile din zonă

Publicat

dj 109c gherla camarasu demarare 3.jpg

Consiliul Județean Cluj a demarat o serie de lucrări de întreținere curentă și periodică pe două sectoare ale drumului județean DJ 109C Gherla – Fizeșu Gherlii – Țaga – Geaca – Cămărașu – DN 16, în lungime însumată de 29,197 kilometri.

Sunt vizate, astfel, sectoarele de drum cuprinse între pozițiile kilometrice 2+215 și 17+600, respectiv 25+481 și 39+293. Lucrările au drept scop îmbunătățirea infrastructurii rutiere și creșterea gradului de…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Daniela Arion, directoare la școala din comuna Mihai Viteazul. A redus rata abandonului școlar la doar 0,7%

Publicat

arion scaled.jpg

Daniela Arion, profesoară de educație socială și directoare a Școlii Gimnaziale „Mihai Vodă” din comuna clujeană Mihai Viteazul, a fost desemnată finalistă în Liga Profesorilor Excepționali, campanie națională derulată de Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României.

Este o distincție care confirmă o carieră de peste trei decenii pusă în slujba educației și o viziune clară despre cum poate arăta o școală rurală când este condusă cu suflet și…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

”Fierbe” Clujul, vin 37-40 de grade. ITM Cluj: Ce trebuie să asigure angajatorii în perioadele de caniculă

Publicat

soare vreme meteo.jpg

Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Cluj aduce în atenţia angajatorilor obligaţiile ce le revin, în perioadele de caniculă, în vederea  asigurării condiţiilor de microclimat la locul de muncă. Reamintim că județul Cluj se va afla, vineri și sâmbătă, sub cod portocaliu de caniculă, temperatorile urmând să fie cuprinse între 37 și 40 de grade.

Ce sunt temperaturile ridicate extreme?

În sensul prevederilor  OUG nr. 99/ 2000, prin temperaturi ridicate…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe