Connect with us

EVENIMENT

Mureş: Doctorul care a introdus transplantul de măduvă la un bolnav adult în ţară, mort de COVID-19, propus cetăţean de onoare

Publicat

Sursă foto: Mures.ro

Consilierul primarului din Târgu Mureş, Claudiu Maior, a propus Consiliului Local să se întrunească în şedinţă extraordinară pentru a decerna titlul de cetăţean de onoare al municipiului fostului şef al Secţiei Clinice de Hematologie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU), profesor doctor Benedek Istvan, cel care a efectuat primul transplant de măduvă la un bolnav adult în ţară, în anul 2001, şi care a murit în urmă cu câteva zile, după ce a contactat noul coronavirus.

„La despărţire, ca un ultim gest de preţuire, rog Consiliul Local Târgu Mureş să se întrunească în regim de urgenţă pentru a-l declara Cetăţean de Onoare post-mortem al Municipiului Târgu Mureş pe reputatul şi regretatul nostru profesor Benedek István. Acest om a fost, într-adevăr, modelul târgumureşeanului pe care ni-l dorim cu toţii, excelând atât în profesie, cât şi în conduită. Ziua de azi nu contează electoral. Ziua de azi este pentru el. S-ar bucura să ne vadă, măcar azi, pentru o clipă, împreună”, a arătat Claudiu Maior.

Consilierul primarului din Târgu Mureş a spus că, pe lângă numeroasele sale merite medicale, între care şi introducerea în România a numeroase tehnici noi de tratament în hematologie, dr. Benedek István s-a remarcat atât prin activitatea sa politică, fiind unul dintre cei mai activi consilieri locali din Târgu Mureş, cât şi prin susţinerea activă a sportului de performanţă.

Fostul şef al Secţiei Clinice de Hematologie a SCJU Mureş, profesor doctor Benedek Istvan, a fost internat la Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant din Târgu Mureş după ce a contactat noul coronavirus şi urma să împlinească vârsta de 72 de ani în luna octombrie.

Sub conducerea sa, la Secţia Clinică de Hematologie a fost înfiinţat, în anul 2001, Compartimentul de Transplant Medular, ocazie cu care aici a început să se efectueze atât transplant autolog, cât şi alogen pentru leucemii acute, boala Hodgkin, limfom malign non-Hodgkin, mielom multiplu, leucemie limfatică cronică, leucemie granulocitară cronică, scleroză multiplă şi boli autoimune.

Împreună cu colectivul secţiei clinice, dr. Benedek Istvan a realizat primul transplant de măduvă la un bolnav adult în ţară, în luna septembrie 2001, iar în anul 2003 aici au fost efectuate primele transplanturi din ţară la bolnavi cu leucemie acută.

În decembrie 2002, tot în premieră naţională, a fost înfiinţată prima selecţie imunomagnetică de celule stem, pentru evitarea contaminării celulelor stem cu celule leucemice, canceroase, iar în 2005 a fost efectuat primul transplant alogen de celule stem la adult în leucemie granulocitară cronică din România.

Tot sub coordonarea dr. Benedek Istvan, în septembrie 2007 a avut loc o altă premieră naţională, primul transplant de celule stem la adult în scleroză multiplă, iar în octombrie 2007 s-a efectuat, tot în premieră naţională, primul transplant de celule stem la adult în boala autoimună.

Centrul de Transplant din Târgu Mureş a fost acreditat în anul 2005 de către Comisia de Transplant a Ministerului Sănătăţii.

Potrivit site-ului secţiei, în aprilie 2007, medicii din cadrul compartimentului, în colaborare cu Secţia Clinică Medicină Internă III – Compartiment Cardiologie şi grupa de medici specialişti din Viena, au participat la recoltarea măduvei osoase din cresta iliacă şi injectarea celulelor stem obţinute în arterele coronariene la pacienţi după infarct miocardic.

În august 2013 a fost realizat primul transplant alogen de celule stem hematopoietice de la donator neînrudit.

„În cadrul secţiei sunt internaţi bolnavi din toate judeţele ţării, numărul acestora fiind în continuă creştere. Anual se fac peste 800 de spitalizări de zi, peste 1.200 de spitalizări continue, peste 100 de recoltări de celule stem, respectiv 70 de transplanturi inclusiv de la donatori neînrudiţi. Secţia Clinică Hematologie dispune, în prezent, de un număr de 20 paturi în 5 saloane, iar Compartimentul Transplant Medular, de 8 paturi în boxe sterile cu aer de flux laminar şi în saloane”, se arată pe site-ul Secţiei Clinice de Hematologie din Târgu Mureş. AGERPRES

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

FOTO. Sorin Naș, candidat din partea partidului SOS la Primăria Cluj-Napoca. E susținut de Șoșoacă

Publicat

nachi 1.jpeg

Partidul SOS România, condus de Diana Șoșoacă, l-a desemnat pe președintele filialei județene, Sorin Naș, să candideze pentru funcția de primar al municipiului Cluj-Napoca la alegerile locale din 9 iunie.

Sorin Naș, care are experiență politică, după ce a fost secretar general al Prefecturii Cluj în perioada Convenției Democrate și a candidat și în urmă cu 4 ani la Primărie din partea Partidului Forța Națională, a declarat pentru Cluj24 că va deschide și…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Zeci de elevi liceeni, PARTICIPANȚI la „Maratonul pentru Educația Antreprenorială” de la Cluj-Napoca

Publicat

maraton antreprenorial 5 e1713887403307.jpg

Zeci de elevi liceeni au participat la „Maratonul pentru Educația Antreprenorială” organizat la Cluj-Napoca. „Maratonul pentru Educație Antreprenorială” este programul inițiat în 2023 de Asociația Națională a Antreprenorilor (ANAA), în parteneriat Confederația Națională pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF).

Anul acesta CONAF Sucursala Cluj, împreună cu ISJ Cluj, au organizat ore de educație antreprenorială în 4 licee din Cluj Napoca pentru aprox 700…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Clujul are un NOU subprefect. Acesta este Florentin Burz, din partea PSD

Publicat

florentin burz e1713899561965.jpg

Guvernul a numit, marți, un nou subprefect de Cluj în locul lui Răzvan Ciortea, care a demisionat pentru a candida la Primăria Turda. Acesta este Florentin Burz, din partea PSD.

Florentin Burz are 45 de ani și era consilier în Consiliul Local al primăriei comunei Valea Ierii. Originar din Valea Ierii, deține poziția de Șef Serviciu la Compania de Pază și Protecție a Consiliului Județean Cluj.

hotarare de guvernhotarare de guvern

Clujul are un NOU subprefect. Acesta este Florentin Burz, din…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Prima de Paște: Câți bani vor primi angajații români. 7 din 10 angajatori vor oferi beneficii. Sondaj realizat pe 120 de companii

Publicat

prima de paște: câți bani vor primi angajații români. 7

Prima de Paște: Câți bani vor primi angajații. 7 din 10 angajatori vor oferi angajaților beneficii cu ocazia sărbătorilor pascale, potrivit unui sondaj realizat pe un număr de 120 de companii.

Primele în bani, voucherele cadou și coșurile cu produse de sezon se află în vârful listei. Pe lângă acestea, angajații și-ar dori o zi liberă suplimentară, pe 2 mai

71,2% dintre angajatorii care au participat la cel mai recent sondaj derulat de eJobs spun că vor oferi anul acesta,…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe