Connect with us

EVENIMENT

Mureş: Mai multe ipoteze formulate în cazul incendiului de la Centrul Comercial Transilvania

Publicat

mures 2

Conducerea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Horea” al judeţului Mureş a anunţat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că au fost luate în calcul mai multe ipoteze în cazul izbucnirii incendiului de la Centrul Comercial Transilvania, soldat cu distrugerea unei hale în care se aflau circa 200 de boxe cu diverse produse.

„Luăm în calcul mai multe cauze de incendiu, pentru că acolo existau mai multe aparate de încălzire, acum fiindcă vremea s-a răcit se vede că au fost folosite calorifere, reşouri. O altă cauză poate să fie de natură electrică pentru că în boxele respective erau trase becuri pentru iluminat şi prize care erau folosite la aparatele de încălzire, dar nu excludem nici varianta fumatului pentru că au fost aplicate sancţiuni, în trecut, pentru fumatul în locuri nepermise. Vrem să vedem ceea ce a rămas pe camerele video, asta după ce Poliţia va investiga, pentru a ne putea exprima asupra locului de izbucnire a incendiului, focarului şi posibilei cauze de incendiu”, a declarat şeful ISU Mureş, colonel Călin Handrea.

CITEȘTE ȘI: UPDATE FOTO: Incendiu cu degajări mari de fum la un depozit comercial din Târgu Mureș

Şeful ISU Mureş a arătat că 66 de comercianţi au rămas fără micile afaceri în urma incendiului.

„Vreau, în primul rând, să îmi exprim compasiunea faţă de cei 66 de operatori economici care îşi desfăşurau activitatea în cadrul acestui complex comercial. Am făcut toate eforturile, omeneşte vorbind şi din punct de vedere profesional, pentru a putea salva cât se poate, dar a trebuit să ne axăm mai mult pe protecţia vecinătăţilor. Iniţial s-a manifestat pe o suprafaţă de 300 metri pătraţi, la un moment dat, din cauza arderii violente, a fost cuprinsă întreaga hală şi, în final, a rezultat incendierea întregii hale şi a tuturor materialelor rezistente în interior, pe o suprafaţă de peste 4.000 de metri pătraţi.

Dificultatea intervenţiei a constat, în primul rând, în cantitatea enormă a materialelor combustibile şi inflamabile

Dificultatea intervenţiei a constat, în primul rând, în cantitatea enormă a materialelor combustibile şi inflamabile, depozitate în stive cu înălţimea de aproximativ 2 metri, diversitatea materialelor combustibile – plasticuri, spray-uri, textile, alimente, absolut tot ce poate să existe într-un depozit comercial. Şi, de asemenea, temperatura foarte înaltă dezvoltată în interiorul halei. În momentul în care am ajuns acolo, temperatura la nivelul tavanului era undeva la 200 de grade Celsius, iar ulterior a fost peste 300 de grade. (…) Exista în permanenţă pericolul de prăbuşire şi de explozie, au fost în interior multe materiale care au explodat din cauza temperaturilor înalte şi nu am vrut să ne expunem”, a spus Călin Handrea.

În privinţa autorizării acelui spaţiu, conducerea ISU Mureş a precizat că această clădire nu şi-a schimbat destinaţia în ultimii 30 de ani şi deci nu necesita reluarea procedurilor de autorizare PSI.

Decizia de a scoate pompierii din clădirea cuprinsă de flăcări a fost luată în urma indiciilor tehnice care arătau faptul că tavanul acesteia se va prăbuşi

Prim-adjunctul inspectorului şef al ISU Mureş, colonel Cristian Buhăianu, a menţionat că decizia de a scoate pompierii din clădirea cuprinsă de flăcări a fost luată în urma indiciilor tehnice care arătau faptul că tavanul acesteia se va prăbuşi din cauza temperaturii extrem de ridicate.

Colonel Cristian Buhăianu a adăugat că acea clădire era construită pe grinzi cu elemente de fier beton, el explicând că la temperaturi ridicate fier betonul se dilată şi ”apar o serie de pocnituri specifice, iar betonul din jurul acestora se desprinde”.

„Totodată, am avut instituit un dispozitiv de observare pe autoscară, pentru a observa atât propagarea fumului către vecinătăţi şi modul de modificare a planşeului halei. La momentul producerii acelor sunete, am luat măsuri pentru scoaterea personalului în siguranţă din interior şi redimensionarea dispozitivelor astfel încât să nu existe pericol pentru autospecialele de intervenţii care, în prima etapă, au fost amplasate în apropiere pentru a putea refula inclusiv pe tunurile autospecialelor, iar, ulterior, ne-am deplasat la o distanţă mai mare pentru a evita căldura radiantă. (…)

În prima etapă, echipajele sosite la locul intervenţiei au adoptat o tactică ofensivă

În prima etapă, echipajele sosite la locul intervenţiei au adoptat o tactică ofensivă, încercând să intre cu trei binoame de intervenţie, pe două laturi de acces, încercând să identifice focarele şi să le lichideze. Fumul fiind foarte dens s-au utilizat camerele de termoviziune pentru identificarea focarelor. (…) Pe parcursul acestor operaţiuni s-a constatat că în afara focarelor lichidate s-a aprins şi în alte locaţii, au apărut alte focare suplimentare, ceea ce ne-a dat de gândit”, a arătat colonelul Buhăianu.

În urmă cu o zi, la ora 16,19, ISU Mureş a fost solicitat să intervină la un incendiu produs în incinta Centrului Comercial Transilvania, la misiune participând pompieri militari de la Detaşamentul Târgu Mureş, Punctul de Lucru Luduş, Secţia Sărmaşu, Garda de Intervenţie Miercurea Nirajului, Detaşamentul Reghin, ISUJ Bistriţa Năsăud, ISUJ Sibiu (Mediaş), ISUJ Alba (Aiud) şi ISUJ Cluj (Turda).

La intervenţie au participat peste 100 de cadre militare, printre care şi comanda inspectoratului, nouă autospeciale de stingere cu apă şi spumă, două autoscări mecanice, un echipaj de descarcerare, două ambulanţe SMURD, un suport logistic şi cinci autospeciale de teren.

Intervenţia de la Centrul Comercial Transilvania este încă în derulare. AGERPRES

 

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Rezultate EVALUARE NAȚIONALĂ 2025: notele la examen, publicate astăzi. Elevii află rezultatele pentru admiterea la liceu

Publicat

rezultate evaluare naȚionalĂ 2025: notele la examen, publicate astăzi. elevii

Rezultate EVALUARE NAȚIONALĂ 2025: Ministerul Educației publică joi, 3 iulie, notele și mediile elevilor la examen. Rezultatele vor fi comunicate până cel târziu la ora 12.00.

Pe baza mediilor de la Evaluare Națională, elevii se vor putea înscrie la liceu.

Notele și mediile absolvenților de gimnaziu vor fi publicate anonimizat, cu codul acestora și școala de proveniență.

Joi, 3 iulie, în intervalul orar 14.00-18.00, dar și în 4-5 iulie, elevii pot cere să-și vadă…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Cod galben de caniculă în jumătatea de vest a țării. Temperaturile sar de 35 de grade Celsius

Publicat

apa canicula facebook 4.jpg

Meteorologii au emis o atenționare Cod galben de caniculă pentru ziua de joi, 3 iulie, valabilă între orele 12:00 și 21:00. Jumătatea de vest a țării se va confrunta cu temperaturi extreme, între 33 și 37 de grade Celsius.

Joi, în Maramureș, Crisana, Banat, Oltenia și vestul Transilvaniei se vor înregistra temperaturi deosebit de ridicate pentru această dată, va fi caniculă și disconfort termic ridicat. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 33 și 37 de grade….

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Intervenția dramatică de la incendiul din Gruia în imagini emoționante. Cum arătau pompierii după lupta cu flăcările

Publicat

incendiu gruia restaurant 2 1 scaled.jpg

Pompierii clujeni au avut marți una dintre cele mai dificile intervenții din acest an.

Un incendiu puternic a izbucnit în cartierul Gruia, iar vântul puternic și accesul dificil în zonă au transformat intervenția într-o adevărată cursă contracronometru.

Intervenția dramatică de la incendiul din Gruia, în imagini emoționante

Incendiul a cuprins mai multe imobile de pe strada Șerpuitoare și s-a manifestat cu violență. Două case nelocuite au fost distruse,…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Clujul rămâne fără apă! Zeci de străzi din Cluj-Napoca și Dej, afectate de întreruperi programate

Publicat

robinet apa e1646051867671.jpg

Compania de Apă Someș anunță întreruperi ale alimentării cu apă potabilă, în mai multe zone din Cluj-Napoca și Dej, începând cu 3 iulie. Zeci de străzi vor rămâne fără apă ore întregi, iar locuitorii sunt sfătuiți să-și facă provizii din timp. 

În vederea efectuarii unor lucrări programate de întreținere la rețeaua publică de alimentare cu apă, Compania de Apă Someș S.A. va întrerupe furnizarea apei potabile, în zilele de 3, 8 și 9 iulie, pe mai…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe