EVENIMENT
Mureş: Mai multe ipoteze formulate în cazul incendiului de la Centrul Comercial Transilvania
Conducerea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Horea” al judeţului Mureş a anunţat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că au fost luate în calcul mai multe ipoteze în cazul izbucnirii incendiului de la Centrul Comercial Transilvania, soldat cu distrugerea unei hale în care se aflau circa 200 de boxe cu diverse produse.
„Luăm în calcul mai multe cauze de incendiu, pentru că acolo existau mai multe aparate de încălzire, acum fiindcă vremea s-a răcit se vede că au fost folosite calorifere, reşouri. O altă cauză poate să fie de natură electrică pentru că în boxele respective erau trase becuri pentru iluminat şi prize care erau folosite la aparatele de încălzire, dar nu excludem nici varianta fumatului pentru că au fost aplicate sancţiuni, în trecut, pentru fumatul în locuri nepermise. Vrem să vedem ceea ce a rămas pe camerele video, asta după ce Poliţia va investiga, pentru a ne putea exprima asupra locului de izbucnire a incendiului, focarului şi posibilei cauze de incendiu”, a declarat şeful ISU Mureş, colonel Călin Handrea.
CITEȘTE ȘI: UPDATE FOTO: Incendiu cu degajări mari de fum la un depozit comercial din Târgu Mureș
Şeful ISU Mureş a arătat că 66 de comercianţi au rămas fără micile afaceri în urma incendiului.
„Vreau, în primul rând, să îmi exprim compasiunea faţă de cei 66 de operatori economici care îşi desfăşurau activitatea în cadrul acestui complex comercial. Am făcut toate eforturile, omeneşte vorbind şi din punct de vedere profesional, pentru a putea salva cât se poate, dar a trebuit să ne axăm mai mult pe protecţia vecinătăţilor. Iniţial s-a manifestat pe o suprafaţă de 300 metri pătraţi, la un moment dat, din cauza arderii violente, a fost cuprinsă întreaga hală şi, în final, a rezultat incendierea întregii hale şi a tuturor materialelor rezistente în interior, pe o suprafaţă de peste 4.000 de metri pătraţi.
Dificultatea intervenţiei a constat, în primul rând, în cantitatea enormă a materialelor combustibile şi inflamabile
Dificultatea intervenţiei a constat, în primul rând, în cantitatea enormă a materialelor combustibile şi inflamabile, depozitate în stive cu înălţimea de aproximativ 2 metri, diversitatea materialelor combustibile – plasticuri, spray-uri, textile, alimente, absolut tot ce poate să existe într-un depozit comercial. Şi, de asemenea, temperatura foarte înaltă dezvoltată în interiorul halei. În momentul în care am ajuns acolo, temperatura la nivelul tavanului era undeva la 200 de grade Celsius, iar ulterior a fost peste 300 de grade. (…) Exista în permanenţă pericolul de prăbuşire şi de explozie, au fost în interior multe materiale care au explodat din cauza temperaturilor înalte şi nu am vrut să ne expunem”, a spus Călin Handrea.
În privinţa autorizării acelui spaţiu, conducerea ISU Mureş a precizat că această clădire nu şi-a schimbat destinaţia în ultimii 30 de ani şi deci nu necesita reluarea procedurilor de autorizare PSI.
Decizia de a scoate pompierii din clădirea cuprinsă de flăcări a fost luată în urma indiciilor tehnice care arătau faptul că tavanul acesteia se va prăbuşi
Prim-adjunctul inspectorului şef al ISU Mureş, colonel Cristian Buhăianu, a menţionat că decizia de a scoate pompierii din clădirea cuprinsă de flăcări a fost luată în urma indiciilor tehnice care arătau faptul că tavanul acesteia se va prăbuşi din cauza temperaturii extrem de ridicate.
Colonel Cristian Buhăianu a adăugat că acea clădire era construită pe grinzi cu elemente de fier beton, el explicând că la temperaturi ridicate fier betonul se dilată şi ”apar o serie de pocnituri specifice, iar betonul din jurul acestora se desprinde”.
„Totodată, am avut instituit un dispozitiv de observare pe autoscară, pentru a observa atât propagarea fumului către vecinătăţi şi modul de modificare a planşeului halei. La momentul producerii acelor sunete, am luat măsuri pentru scoaterea personalului în siguranţă din interior şi redimensionarea dispozitivelor astfel încât să nu existe pericol pentru autospecialele de intervenţii care, în prima etapă, au fost amplasate în apropiere pentru a putea refula inclusiv pe tunurile autospecialelor, iar, ulterior, ne-am deplasat la o distanţă mai mare pentru a evita căldura radiantă. (…)
În prima etapă, echipajele sosite la locul intervenţiei au adoptat o tactică ofensivă
În prima etapă, echipajele sosite la locul intervenţiei au adoptat o tactică ofensivă, încercând să intre cu trei binoame de intervenţie, pe două laturi de acces, încercând să identifice focarele şi să le lichideze. Fumul fiind foarte dens s-au utilizat camerele de termoviziune pentru identificarea focarelor. (…) Pe parcursul acestor operaţiuni s-a constatat că în afara focarelor lichidate s-a aprins şi în alte locaţii, au apărut alte focare suplimentare, ceea ce ne-a dat de gândit”, a arătat colonelul Buhăianu.
În urmă cu o zi, la ora 16,19, ISU Mureş a fost solicitat să intervină la un incendiu produs în incinta Centrului Comercial Transilvania, la misiune participând pompieri militari de la Detaşamentul Târgu Mureş, Punctul de Lucru Luduş, Secţia Sărmaşu, Garda de Intervenţie Miercurea Nirajului, Detaşamentul Reghin, ISUJ Bistriţa Năsăud, ISUJ Sibiu (Mediaş), ISUJ Alba (Aiud) şi ISUJ Cluj (Turda).
La intervenţie au participat peste 100 de cadre militare, printre care şi comanda inspectoratului, nouă autospeciale de stingere cu apă şi spumă, două autoscări mecanice, un echipaj de descarcerare, două ambulanţe SMURD, un suport logistic şi cinci autospeciale de teren.
Intervenţia de la Centrul Comercial Transilvania este încă în derulare. AGERPRES
EVENIMENT
Planul unui bărbat din Sebeș pentru a se răzbuna pe soție. O plimbare pe malul râului s-a transformat într-un coșmar
A pus la cale un plan pentru a se răzbuna pe cea cu care este căsătorit de mai bine de 30 de ani. Sunt detalii cutremurătoare scrise de magistrații Judecătoriei Sebeș, într-o motivare de instanță. Bărbatul a fost recent condamnat la închisoare cu executare pentru violență în familie. O primă decizie a fost dată la Sebeș, pe data de 18 noiembrie 2024.
Bărbatul în cauză a acționat clar: După ce și-a desfigurat…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
VIDEO Se închide circulația pe Autostrada A1, între Sibiu și Boița. Rafale de vânt extrem de puternice au rupt indicatoare rutiere
Autoritățile au decis vineri dimineața închiderea circulației rutiere pe Autostrada A1, între Sibiu și Boița, din cauza rafalelor de vânt extrem de puternice. Potrivit autorităților, vântul bate cu peste 120 km/h, exstând pericolul ca TIR-urile să fie răsturnate și chiar aruncate de pe viaducte.
„Pe Sibiu – Boița rafalele de vânt sunt extreme. Avem indicatoare rutiere rupte, un panou fonoabsorbant rupt. Personalul…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Cod ROȘU de vânt în județul Cluj. Rafalele pot atinge viteze de 120 de km/h. ISU Cluj a emis mesaje Ro Alert
Meteorologii au emis o avertizare nowcasting tip COD ROȘU, valabilă, vineri, între orele 07:25-10:00, pentru zona de munte a județului Cluj cu altitudini peste 1800m.
Sunt prognozate vânt foarte puternic cu viteza la rafală de peste 120 km/h, care viscolește puternic și troienește zăpada deja depusă și care determină o vizibilitate apropiată de zero.
Pentru protecția populației, a fost transmis mesaj de avertizare prin sistemul RO-Alert.
Informații despre modul…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
Curtea Constituţională a României (CCR) a declarat neconstituțională modificarea legislativă prin care persoanele fizice autorizate (PFA), întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale se puteau transforma în societăţi cu răspundere limitată (SRL) sau altfel de societăţi comerciale.
În cadrul controlului de constituţionalitate a priori, cu unanimitate de voturi, CCR a admis joi o obiecţie de…
Citește mai mult pe Alba24.ro