Connect with us

EVENIMENT

Mureşan: 145 de milioane de euro vor ajunge în Republica Moldova pentru a depăşi cu bine crizele

Publicat

mureşan: 145 de milioane de euro vor ajunge în republica

Eurodeputratul Siegfried Mureșan anunță că Republica Moldova va primi suma de 145 de milioane de euro: „Banii vor ajuta Moldova să-și acopere o parte din nevoile de finanțare în 2023, să asigure stabilitatea economică și să implementeze noi reforme în beneficiul oamenilor”.

„Ca raportor al Comisiei pentru bugete privind asistenţa macro-financiară de 145 de milioane de euro pentru Republica Moldova, obiectivul meu este să aprobăm cât mai repede sprijinul financiar în Parlamentul European.

Am fost desemnat raportor al Comisiei pentru bugete din Parlamentul European privind avizul asupra asistenţei macro-financiare în valoare de 145 de milioane de euro pentru Republica Moldova, propusă de Comisia Europeană la sfârşitul lunii ianuarie.

Ca raportor al Comisiei pentru bugete, obiectivul meu este să avizăm cât mai repede acest sprijin financiar astfel încât Comisia pentru comerţ internaţional – comisie decidentă pe acest dosar – să îşi voteze poziţia până la finalul lunii aprilie, iar în luna mai să dăm votul final în plenul Parlamentului European”, anunţă Siegfried Mureşan.

El afrimă că Republica Moldova „are nevoie cât mai curând de aceste fonduri pentru a depăşi cu bine crizele cu care se confruntă”.

„Banii vor ajuta Moldova să-şi acopere o parte din nevoile de finanţare în 2023, să asigure stabilitatea economică şi să implementeze noi reforme în beneficiul oamenilor.

Din cele 145 de milioane de euro propuse, 45 de milioane vor fi fonduri nerambursabile, iar alte 100 de milioane de euro vor fi credite în condiţii foarte avantajoase.

La fel ca până acum, noul sprijin financiar va fi condiţionat de buna desfăşurare a programului cu Fondul Monetar Internaţional şi de îndeplinirea anumitor obiective convenite de Republica Moldova şi UE. Aceste condiţii vor viza domenii-cheie precum întărirea guvernanţei economice în Republica Moldova, dar şi lupta împotriva corupţiei, a statului de drept şi a securităţii energetice.

Banii vor ajunge în Republica Moldova în două tranşe, prima în trimestrul 3, iar cea de-a doua în trimestrul 4 din acestui an”, încheie europarlamentarul PNL.

Sursa: MediaFax

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmăriți Romania24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Peste 313.000 de persoane au trecut prin punctele de frontieră din țară, în ultimele 24 de ore

Publicat

frontiera
Arhivă foto

În ultimele 24 de ore, prin punctele de trecere ale României au trecut peste 313.000 de persoane.

Potrivit Poliției de Frontieră, în data de 04.06.2023, prin punctele de fro­ntieră de la nivelul întregii ţări au efectuat formalitățile de control (atât pe sensul de intrare, cât şi pe cel de ieşire) aproximativ 313.160 de persoane, cetățeni români și străini și peste 80.160 de mijloace de transport, pe ambele sensuri.

Pe sensul de intrare în România, au fost 181.154 de persoane, dintre care 10.099 de cetăţeni ucraineni.

Astfel, începând cu data de 10.02.2022 (perioadă pre-conflict), până la data de 04.06.2023, ora 24.00, la nivel naţional, au intrat în România 4.426.672 cetăţeni ucraineni.

Ca urmare a faptului ca minivacanţa de Rusalii se încheie, iar cetăţenii români care s-au aflat în afara graniţelor ţării se întorc acasă, este preconizată o creştere a valorilor de trafic pe sensul de intrare, în principalele puncte de trecere a frontierei, în mod special la graniţa cu Bulgaria şi Ungaria.

„Astfel, au fost dispuse măsuri pentru suplimentarea arterelor de control până la capacitatea maximă permisă de infrastructura fiecărui punct de trecere, respectiv de suplimentare a personalului.

Tot pentru fluidizarea traficului la granițele României, reprezentanţii Poliției de Frontieră Române menţin permanent legătura cu autorităţile de frontieră din Ungaria si Bulgaria,  pentru dispunerea  unor măsuri comune astfel incât formalittaile de control să se deruleze cu operativitate .

Pentru evitarea aglomerărilor, Poliţia de Frontieră Română recomandă participanţilor la trafic tranzitarea tuturor punctelor de trecere a frontierei astfel încât să se preîntâmpine apariția aglomerărilor.

Reamintim că, la granița cu Ungaria sunt operaționale 12 puncte de trecere a frontierei în regim internaţional pentru persoane, autoturisme şi camioane, iar la granița cu Bulgaria sunt operaţionale 11 puncte de trecere a frontierei”, a precizat Poliția de Frontieră.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Sancţiuni contravenţionale în valoare de aproape 3,5 milioane de lei, aplicate în ultimele 24 de ore

Publicat

politia nou general
Arhivă foto

În decursul ultimelor 24 de ore, polițiștii au emis un total de 9.270 de sancțiuni contravenționale, în valoare de aproximativ 3.500.000 de lei, ca urmare a constatării neregulilor.

„La data de 4 iunie, poliţiştii au acţionat, la nivel naţional, pentru a preveni faptele antisociale, organizând 295 de acţiuni şi au intervenit la 2.728 de evenimente, dintre care 2.290 au fost sesizate de cetăţeni prin 112.

Poliţiştii au intervenit la peste 2.700 de solicitări ale cetăţenilor, fiind sesizate peste 700 de infracţiuni”, informează un comunicat al Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR) transmis, luni, AGERPRES.

De asemenea, au fost depistate 14 persoane urmărite naţional sau internaţional, faţă de care au fost dispuse măsurile legale.

Sancţiuni contravenţionale în valoare de aproape 3,5 milioane de lei, aplicate în ultimele 24 de ore. Au fost sesizate 767 de infracţiuni

În urma activităţilor, au fost sesizate 767 de infracţiuni, în cauzele instrumentate fiind dispuse 12 măsuri preventive.

„Poliţiştii rutieri au acţionat pentru creşterea siguranţei în trafic, fiind constatate 157 de infracţiuni la regimul circulaţiei pe drumurile publice.

Au fost reţinute 758 de permise de conducere, dintre care 352 pentru viteză, 91 pentru alcool şi şase pentru droguri”, arată sursa citată.

Totodată, au fost retrase 271 de certificate de înmatriculare. Agerpres

Citește mai departe

EVENIMENT

Intervenții salvatoare ale Dispeceratului Național Salvamont: 20 de apeluri de urgență și 22 de persoane salvate în ultimele 24 de ore

Publicat

salvamontisti sursa foto salvamont romania
fotografie cu caracter ilustrativ

În ultimele 24 de ore, Dispeceratul Național Salvamont (DNS) a înregistrat 20 de apeluri de urgență, solicitând intervenția salvamontiștilor, ceea ce a condus la salvarea a 22 de persoane.

„În cazul acestor intervenţii au fost salvate 22 persoane, dintre acestea şase fiind predate Serviciului de Ambulanţă sau SMURD pentru transport la spital şi o persoană a fost predată elicopterului SMURD pentru evacuare şi transport aerian la spital.O persoană a fost găsită decedată şi va fi transportată în timpul zilei de astăzi şi predată la IML”, potrivit paginii de Facebook a Salvamont.

S-au primit şi 33 apeluri prin care se solicitau sfaturi şi informaţii despre diferite trasee turistice din zona montană.

Patru apeluri au fost direcţionate către Salvamont Bihor, trei pentru Salvamont Prahova şi Salvamont Buşteni, două pentru Salvamont Harghita şi câte unul pentru celelalte formaţii Salvamont. Agerpres

Citește mai departe

ECONOMIE

Comisia Europeană cere platformelor online să identifice clar conţinutul generat de inteligenţa artificială

Publicat

comisia europeana
Arhivă foto

Potrivit declarațiilor vicepreședintei executivului UE pentru Valori și Transparență, Vera Jourova, Comisia Europeană intenționează să impună cerința ca platformele online să identifice clar conținutul generat de inteligența artificială (AI) – imagini, sunete, texte – în scopul combaterii riscurilor dezinformării.

Această măsură are drept scop asigurarea transparenței și responsabilității în mediul online.

Reprezentanta CE a adresat această solicitare semnatarilor codului de bune practici al UE contra dezinformării, cu care s-a întâlnit luni la Bruxelles. Acest cod, ce nu are caracter constrângător juridic, reuneşte pe bază voluntară aproximativ 40 de organizaţii, printre care platforme majore precum Facebook, Google, YouTube şi TikTok, în timp ce Twitter a părăsit recent acest grup.

”Semnatarii care integrează AI generatoare în serviciile lor precum Bing Chat pentru Microsoft şi Bard pentru Google, ar trebui să integreze garanţiile necesare pentru ca aceste servicii să nu poată fi utilizate de către actori răufăcători care generează dezinformare”, a declarat Vera Jourova.

Comisia Europeană cere platformelor online să identifice clar conţinutul generat de inteligenţa artificială. Uniunea Europeană negociează o legislaţie specifică privind inteligenţa artificială

Pe de altă parte, a adăugat reprezentanta CE, semnatarii care au servicii susceptibile de a difuza dezinformare generată de inteligenţa artificială ar trebui să pună în practică o tehnologie pentru a recunoaşte acest conţinut şi a-l indica în mod clar utilizatorilor.

Începând cu 25 august, cele mai mari platforme, reunind peste 45 de milioane de utilizatori activi în UE, vor fi supuse unor obligaţii în cadrul legislaţiei privind serviciile digitale (DSA). Această reglementare prevede ”recurgerea la un marcaj vizibil” pentru a garanta că ”un conţinut audio sau video generat sau manipulat este recognoscibil”.

Însă Comisia Europeană vrea punerea în aplicare a acestei etichete ”imediat” în cadrul codului de bune practici contra dezinformării.

Printre altele, Uniunea Europeană negociează o legislaţie specifică privind inteligenţa artificială, ce prevede obligaţii de transparenţă pentru generatorii de conţinuturi editoriale de tip ChatGPT, însă aceste discuţii între statele membre şi eurodeputaţi încă trenează. Agerpres

Citește mai departe