Connect with us

ACTUALITATE

Muzeul Antipa: Peste 370.000 de vizitatori, anul trecut, în expoziţia permanentă

Publicat

muzeul antipa fb
sursa foto: Facebook / Muzeul Naţional de Istorie Naturală "Grigore Antipa", Marina Bliderișanu, arhivă foto

Anul trecut, peste 370.000 de vizitatori au intrat în incinta Muzeului Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” pentru a explora expoziția permanentă a instituției.

„Ne-am dorit ca publicul Muzeului Antipa să revină cu plăcere în spaţiul nostru şi să ia parte la activităţile şi evenimentele propuse şi promovate special pentru acesta, reuşind astfel să atragem: 374.553 de vizitatori în expoziţia permanentă; 30.227 participanţi la 43 de proiecte educaţionale, cu un total de 617 de activităţi; 170.771 de vizitatori la 3 expoziţii temporare majore; 5.662 de vizitatori cu nevoi speciale”, informează instituţia muzeală, într-un comunicat transmis marţi AGERPRES.

În privinţa bugetului anului 2023, conform sursei citate, pentru fiecare leu primit de la bugetul de stat, echipa muzeului a mai adus încă 1,326 lei din venituri proprii, subvenţia asigurând doar 18% din cheltuielile cu bunuri şi servicii.

Veniturile proprii au provenit din: bilete pentru vizitarea muzeului sau/şi participarea la activităţile organizate de noi; vânzările din magazinul de suveniruri al muzeului; prestări de servicii de cercetare (analize de laborator, studii de impact asupra mediului etc.); sponsorizări primite; accesarea de fonduri europene.

În martie 2023 au fost instalate rampele de acces pe toate cele trei nivele de acces ale muzeului pentru utilizatorii de scaun rulant şi a fost finalizat proiectul „Atinge-mă Umbră!”, co-finanţat de AFCN, prin care Muzeul Antipa pune la dispoziţia vizitatorilor nouă exponate interactive care pot fi atinse, cu care vizitatorii pot interacţiona fără restricţie.

A fost lansată aplicaţia Touch My Hair – aplicaţia de Augmented Reality

De asemenea, a fost lansată aplicaţia Touch My Hair – aplicaţia de Augmented Reality a muzeului pentru cele nouă exponate interactive.

Cele mai importante două proiecte cu finanţare extrabugetară în care s-a implicat anul trecut Muzeul Antipa au fost „Completarea nivelului de cunoaştere a biodiversităţii prin implementarea sistemului de monitorizare a stării de conservare a speciilor şi habitatelor de interes comunitar din România şi raportarea în baza articolului 17 al Directivei Habitate 92/43/CEE” şi „Implementarea măsurilor necesare pentru revizuirea planului de management şi promovarea Parcului Natural Lunca Mureşului şi ariile protejate conexe”, finanţate din fonduri europene.

Totodată, în anul 2023 a fost publicat volumul 66 (numerele 1 şi 2) al revistei „Travaux du Museum National d’Histoire Naturelle ‘Grigore Antipa'”, care cuprinde 21 de lucrări ştiinţifice.

Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa” administrează un patrimoniu ştiinţific de aproape două milioane de bunuri, prezente în expoziţia permanentă şi în cele 26 de spaţii de depozitare.

În anul 2023, alte 3.620 de exemplare s-au adăugat colecţiilor ştiinţifice în urma cercetărilor specialiştilor. Agerpres

sursa foto: Facebook / Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa”, Marina Bliderișanu, arhivă foto

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

Armonii de lumină și rugăciune la Botoșani: Mitropolitul Teofan va fi alături de credincioși la concertul „Koinonia”

Publicat

armonii de lumină și rugăciune la botoșani: mitropolitul teofan va

Publicitate

În seara zilei de 22 mai 2025, începând cu ora 18:00, scena Teatrului „Mihai Eminescu” din Botoșani se va transforma într-un altar sonor, unde muzica bizantină va deveni rugăciune înălțată din adâncul sufletului. Concertul „Koinonia”, parte a Festivalului de Muzică Bizantină de la Iași, reunește două ansambluri care își aduc jertfa artistică în fața frumuseții divine: Corul Psaltic „Emanuel Zmeu” din Botoșani și „Cappella…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

„Rabla 2025 pentru firme debutează pe 29 mai: Cum te înscrii și ce buget este alocat”

Publicat

rabla 2025: sumele oferite pentru mașinile cu motor termic și

Publicitate

Programul Rabla 2025 pentru firme începe pe 29 mai. Ministerul Mediului, prin intermediul Administrației Fondului pentru Mediu, a anunțat lansarea unei noi sesiuni a Programului Rabla dedicată persoanelor juridice de drept privat. Înscrierile pentru această ediție încep pe 29 mai și se vor încheia pe 27 noiembrie 2025 (sau până la epuizarea bugetului alocat), scrie alba24.ro.

„Programul Rabla Auto este un instrument strategic pentru sprijinirea…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Botoșani: Cel mai cochet oraş de la frontiera României: Are cele mai frumoase spații verzi din Moldova și mobilier stradal unicat

Publicat

botoșani: cel mai cochet oraş de la frontiera româniei: are

Publicitate

Un orășel de la capătul țării are cele mai frumoase spații verzi din Moldova. Este vorba despre Darabani, cea mai nordică așezare urbană din România, premiată de Ordinul Arhitecților din România pentru amenajările sale peisagistice. Orașul a cunoscut o dezvoltare spectaculoasă, scrie ADEVĂRUL

Parcurile din Darabani sunt considerate cele mai frumoase din Moldova FOTO Cosmin Zamfirache

Darabani este cel mai nordic oraș din România, dar și…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Piața imobiliară încetinește: Scădere semnificativă a tranzacțiilor în luna aprilie

Publicat

piața imobiliară încetinește: scădere semnificativă a tranzacțiilor în luna aprilie

Publicitate

Numărul tranzacțiilor a scăzut semnificativ în aprilie 2025 față de luna anterioară, arată datele oficiale ale Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI). Se remarcă scăderi semnificative în București: -23%; Cluj: -24%; Timiș: -13%, Constanța: -20%, scrie alba24.ro.

Conform unui comunicat al ANCPI, în luna aprilie 2025 au fost vândute, la nivelul întregii țări, 49.911 de imobile, cu 6.325 mai puține față de luna…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe