Connect with us

ACTUALITATE

Muzeul Antipa: Peste 370.000 de vizitatori, anul trecut, în expoziţia permanentă

Publicat

muzeul antipa fb
sursa foto: Facebook / Muzeul Naţional de Istorie Naturală "Grigore Antipa", Marina Bliderișanu, arhivă foto

Anul trecut, peste 370.000 de vizitatori au intrat în incinta Muzeului Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” pentru a explora expoziția permanentă a instituției.

„Ne-am dorit ca publicul Muzeului Antipa să revină cu plăcere în spaţiul nostru şi să ia parte la activităţile şi evenimentele propuse şi promovate special pentru acesta, reuşind astfel să atragem: 374.553 de vizitatori în expoziţia permanentă; 30.227 participanţi la 43 de proiecte educaţionale, cu un total de 617 de activităţi; 170.771 de vizitatori la 3 expoziţii temporare majore; 5.662 de vizitatori cu nevoi speciale”, informează instituţia muzeală, într-un comunicat transmis marţi AGERPRES.

În privinţa bugetului anului 2023, conform sursei citate, pentru fiecare leu primit de la bugetul de stat, echipa muzeului a mai adus încă 1,326 lei din venituri proprii, subvenţia asigurând doar 18% din cheltuielile cu bunuri şi servicii.

Veniturile proprii au provenit din: bilete pentru vizitarea muzeului sau/şi participarea la activităţile organizate de noi; vânzările din magazinul de suveniruri al muzeului; prestări de servicii de cercetare (analize de laborator, studii de impact asupra mediului etc.); sponsorizări primite; accesarea de fonduri europene.

În martie 2023 au fost instalate rampele de acces pe toate cele trei nivele de acces ale muzeului pentru utilizatorii de scaun rulant şi a fost finalizat proiectul „Atinge-mă Umbră!”, co-finanţat de AFCN, prin care Muzeul Antipa pune la dispoziţia vizitatorilor nouă exponate interactive care pot fi atinse, cu care vizitatorii pot interacţiona fără restricţie.

A fost lansată aplicaţia Touch My Hair – aplicaţia de Augmented Reality

De asemenea, a fost lansată aplicaţia Touch My Hair – aplicaţia de Augmented Reality a muzeului pentru cele nouă exponate interactive.

Cele mai importante două proiecte cu finanţare extrabugetară în care s-a implicat anul trecut Muzeul Antipa au fost „Completarea nivelului de cunoaştere a biodiversităţii prin implementarea sistemului de monitorizare a stării de conservare a speciilor şi habitatelor de interes comunitar din România şi raportarea în baza articolului 17 al Directivei Habitate 92/43/CEE” şi „Implementarea măsurilor necesare pentru revizuirea planului de management şi promovarea Parcului Natural Lunca Mureşului şi ariile protejate conexe”, finanţate din fonduri europene.

Totodată, în anul 2023 a fost publicat volumul 66 (numerele 1 şi 2) al revistei „Travaux du Museum National d’Histoire Naturelle ‘Grigore Antipa'”, care cuprinde 21 de lucrări ştiinţifice.

Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa” administrează un patrimoniu ştiinţific de aproape două milioane de bunuri, prezente în expoziţia permanentă şi în cele 26 de spaţii de depozitare.

În anul 2023, alte 3.620 de exemplare s-au adăugat colecţiilor ştiinţifice în urma cercetărilor specialiştilor. Agerpres

sursa foto: Facebook / Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa”, Marina Bliderișanu, arhivă foto

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

APIA Botoșani: Sute de fermieri vor primi renta viageră agricolă pe anul 2024

Publicat

apia.jpg

Publicitate

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură Centrul Judetean Botosani a finalizat autorizarea la plată a rentierilor agricoli care și-au vizat carnetele de rentier în perioada 01 martie – 02 septembrie 2024. Astfel, a fost autorizat la plată un număr total de  707 rentieri agricoli cu suma totală de 702,084.73  lei.

Conform prevederilor art.6 alin.1 şi alin.2, din Legea 247/2005 Titlul XI, plata rentei viagere agricole, se efectuează într-o singură rată anuală, până la data de 30 noiembrie 2024, prin mandat poştal sau virament bancar.

În cazul în care sumele virate de APIA către rentieri, sunt returnate în contul agenției din diverse…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

APIA Botoșani: Reamintim că fermierii au obligația de a se prezenta la centru să semneze cererile de plată

Publicat

cerere adeverinta apia primarie 1000x600.jpg

Publicitate

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură Centrul Județean Botoșani reamintește că fermierilor au obligația de a se prezenta până la data de 30 septembrie 2024, la centrul local APIA/ Centrul județean Botoșani unde au depus cererile de plată aferente Campaniei 2024, în vederea semnării acestora.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Când va avea loc Ziua de Curățenie Națională 2024. Anul trecut la acțiune au participat 18.000 de voluntari din Botoșani

Publicat

curatenie.jpg

Publicitate

Prefectul județului Botoșani, Sorin Cornilă, a convocat, astăzi, în sala Nicolae Iorga, din Palatul Administrativ, o întâlnire de lucru pentru a organiza la nivel județean acţiunea, care va avea loc în data de 21 septembrie 2024, din cadrul proiectului naţional, ”Ziua de Curățenie Națională 2024”.

La întâlnire au participat reprezentanți de la Inspectoratul de Poliţie Judeţean Botoşani, Inspectoratul pentru Situaţíi de Urgenţă „Nicolae Iorga” Botoşani, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean „General de brigadă Tudor Luchian” Botoşani, Serviciul Teritorial al Poliției de Frontiera Botosani, Centrul Militar Botoșani, UM 01251…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

CALENDAR ORTODOX 2024: Sfintele Mucenițe Minodora, Mitrodora şi Nimfodora

Publicat

sfintele mucenite minodora mitrodora si nimfodora 308117 1000x600.jpg

Publicitate

Sfintele Muceniţe Minodora, Mitrodora şi Nimfodora erau trei surori originare din Bitinia (Asia Mică). Ele s-au retras în timpul împăratului Maximian (285-305) pe un deal înalt, ca la două stadii de apele calde ce ieşeau pe atunci la Pitia, unde trăiau în post şi rugăciune. În timpul persecuţiei declanşate de împăraţii Diocleţian şi Maximian, guvernatorul oraşului Bitinia, Fronton, le-a arestat, deoarece au refuzat să aducă jertfe idolilor. 

După ce au fost judecate, păgânii le-au supus la multe şi grele chinuri, pe care ele le-au suportat cu mult curaj, fiindcă nu doreau să renunţe la credinţa cea adevărată în Iisus Hristos…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe