Connect with us

ACTUALITATE

NASA a lansat de Halloween un playlist ”de groază” format din sunetele Sistemului Solar

Publicat

Cutremure de pe Marte, Calea Lactee şi vârtejuri de gaze de pe Jupiter sunt reprezentate prin sunete într-o nouă compilaţie a NASA, intitulată „Sinistre Sounds of the Solar System”, lansată la timp pentru sărbătoarea de Halloween, relatează vineri UPI.

Agenţia spaţială americană şi astronomii au transpus în ultimii ani date provenite de la semnale radio şi alte fenomene în piese audio, însă versiunea recentă cu tematică de Halloween compilează astfel de secvenţe audio într-un mod inedit.

„Sunetele pe care le auziţi au fost transpuse în ceva ce oamenii pot auzi şi aprecia. Nu sunt de fapt sunete pe care universul le emite, ci un mod diferit de a aprecia datele colectate de NASA”, a explicat Kimberly Arcand din cadrul proiectului observatorului Chandra al NASA.

Pe noua listă de piese a NASA pot fi asculte reprezentări ciudate ale unui cutremur pe Marte, înregistrat de modulul robotizat Insight în 2019, sau sunete de la o gaură neagră supermasivă din centrul Căii Lactee, înregistrate în ultimii ani de observatorul Chandra.

Telescopul Chandra a fost lansat din Florida la bordul navei spaţiale Columbia în 1999.

Interpretările sonore ale datelor prelevate cu instrumente pot ajuta publicul să aprecieze ştiinţa, dar şi oamenii de ştiinţă dornici să identifice tipare şi anomalii conţinute în aceste date, a spus Arcand.

Specialista portoricană în astrofizică Wanda Diaz, care a orbit la vârsta de 20 de ani, a dezvoltat mai multe tehnici de pionierat de observare a datelor astronomice sub formă de sunete.

Sunetele transpuse pe baza datelor prelevate de la găurile negre sau zone îndepărtate din univers pot fi simple informaţii interpretate, însă cele de pe Marte sunt mai apropiate de ceea ce se poate auzi de fapt pe acea planetă, a explicat Mark Panning, seismolog în cadrul la Jet Propulsion Laboratory din Pasadena, California.

Dacă o persoană ar sta în apropierea epicentrului unui cutremur de pe Marte, ar putea auzi de fapt un huruit provenind din sol, a spus Panning.

Un asemenea huruit se află în compilaţia „Sinistre Sounds of the Solar System” („Sunete sinistre din sistemul solar”) propusă de NASA cu ocazia sărbătorii de Halloween.

„Dacă datele seismice sunt transformate în sunete, pot exista unele efecte înfiorătoare”, a spus Panning. „Acestea sună însă mai degrabă ca nişte tonuri de bas, deoarece echipamentul nostru este limitat la frecvenţe mai joase”, a adăugat el.

NASA a publicat lista de redare cu aceste sunete pe site-ul Soundcloud, la adresa https://soundcloud.com/nasa/sets/sinister-sounds-of-the-solar.Agerpres

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

Atelier de încondeiat ouă la Mihălășeni. ,,Profesor” a fost meșterul popular Maria Ursulean

Publicat

fb img 1714146489852 1000x600.jpg

Publicitate

Joi, Centrul de Creatie Botosani a desfășurat un alt atelier de încondeiat ouă, de această dată în parteneriat cu Parohia Mihălășeni.

Meșterul popular Maria Ursulean din Bucecea i-a sprijinit pe micuții participanți să deslușească tainele încondeierii ouălor.
,,Mulțumim și celor patru tinere din Bucecea care au ajutat la desfășurarea atelierului!
Mulțumim frumos părintelui Petru Hrițac pentru invitație și ospitalitate, cadrelor didactice prezente, grupului vocal din Mihălășeni care ne-a încântat cu câteva cântări religioase și îi felicităm pe toți copiii care au participat la atelier!” , au transmis oficialii Centrului de…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

,,Sacrul în artă”, expoziție la Muzeul Ștefănești

Publicat

fb img 1714127943595 1000x600.jpg

Publicitate

Muzeul Judetean Botosani, Secția de Artă Plastică – Etnografie organizează expoziția intitulată „Sacrul în artă”.

Într-o perioadă cu profunde valențe spirituale, demersul expozițional devine un gest firesc de pioșenie în fața divinității, concretizat prin aducerea în fața publicului a unui număr de 13 icoane din patrimoniul etnografic al Muzeului Județean Botoșani, precum și a lucrărilor semnate de artiștii vizuali Anca și Alina Albătoaie, Constantin Livadaru, Florin Grosu, Bebe Hetriuc, Ioana-Gina Poleac, Liviu Șoptelea, Cristina Turiceanu, Marius Vatamanu și Karmen Zaharia. Expoziția, etalată la #Muzeul „#Ștefan_Luchian”…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

14 mai, ultima zi în care se mai pot face înscrieri la școala de agenți de poliție în 2024. Acte, calendar, condiții candidați

Publicat

academia de politie.jpg

Publicitate

Școala de Agenți de Poliție a anunțat că până pe 14 mai, cei interesați să devină agenți de poliție sunt invitați să trimită cereri de înscriere. Există un total de 1880 de locuri disponibile la cele trei școli postliceale. Procesul de admitere are loc în perioada aprilie – iulie, relatează alba24.ro. Cererile de înscriere trebuie trimise la inspectoratele de poliție județene, în funcție de domiciliu.

Înscrierile se fac doar electronic (cerere de înscriere trimisă prin e-mail la IPJ, compartiment resurse umane) până în 14 mai. Apoi, până în 21 mai se depun actele pentru dosarele de recrutare, tot la inspectoratele de poliție.

Proba…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Botoșani: Amenzi pentru șoferi depistați cu microbuzul ticsit cu călători

Publicat

maxi 696x555 1.jpg

Publicitate

În cadrul activităților desfășurate a fost verificată legalitatea transportatorilor de persoane, prilej cu care au fost depistate două microbuze de transport călători, care aveau peste 22 de persoane, respectiv peste 16 persoane în plus față de numărul de locuri.

 

Cei doi conducători auto au fost sancționați contravențional cu amendă în cuantum de 8.000 de lei fiecare, iar persoanele care erau în plus au coborât și au așteptat un nou transport pentru a se deplasa la destinație.

Publicitate

Fotografie cu caracter ilustrativ


Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe