Connect with us

EVENIMENT

NASA avertizează: Luna iulie 2023 prognozată să fie cea mai fierbinte lună înregistrată vreodată

Publicat

Potrivit declarației climatologului-șef al NASA, joi, luna iulie 2023 este prognozată să fie, probabil, cea mai fierbinte lună la nivel mondial din ultimele „sute, dacă nu mii de ani”, conform AFP.

Mai multe recorduri de căldură au fost deja doborâte în luna iulie, după cum o indică două instrumente ale Uniunii Europene şi Universităţii din Maine, în Statele Unite, care combină datele de la sol şi din satelit pentru a crea modele care generează estimări preliminare.

Deşi cele două instrumente diferă uşor unul de celălalt, tendinţele de creştere a temperaturilor sunt fără echivoc şi vor fi, probabil, reflectate în rapoartele lunare ale agenţiilor americane, care dispun de date mai consolidate, a declarat jurnaliştilor Gavin Schmidt, climatologul-şef al NASA.

Miercuri, observatorul european Copernicus avertizase deja că lumea este pe cale să înregistreze cea mai fierbinte lună iulie de la debutul măsurătorilor, după o lună iunie deja record.

„Observăm schimbări fără precedent în întreaga lume”, a declarat Gavin Schmidt, adăugând că „valurile de căldură din Statele Unite, Europa şi China bat recorduri”, mai ales că acestea nu pot fi atribuite doar fenomenului El Nino, „care abia a sosit”.

NASA avertizează: Luna iulie 2023 prognozată să fie cea mai fierbinte lună înregistrată vreodată. „Preconizăm că 2024 va fi un an şi mai cald”

El Nino este un fenomen meteorologic ciclic care îşi are originea în Oceanul Pacific şi care determină o creştere a temperaturilor la nivel global, însoţită de secetă în unele părţi ale lumii şi de precipitaţii abundente în altele.

Deşi El Nino joacă un rol mic în observaţiile actuale, „de mai multe luni asistăm la recorduri de temperatură la suprafaţa mării, chiar şi în afara tropicelor”, a declarat Gavin Schmidt.

„Şi ne aşteptăm ca aceasta să continue”, a adăugat climatologul, „deoarece continuăm să emitem gaze cu efect de seră în atmosferă”.

Fenomenele actuale sporesc probabilitatea ca 2023 să fie cel mai cald an înregistrat vreodată.

O astfel de probabilitate este în prezent de „50-50”, potrivit calculelor lui Gavin Schmidt.

Alţi oameni de ştiinţă estimează însă o probabilitate de până la 80%, a adăugat acesta.

„Preconizăm că 2024 va fi un an şi mai cald, deoarece îl vom începe cu fenomenul El Nino care se acumulează în acest moment şi care va atinge punctul culminant spre sfârşitul acestui an”, a subliniat Schmidt. Agerpres

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmăriți Romania24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Ce puteți face în acest WEEKEND la Cluj-Napoca

Publicat

1702063474 teatrul national cluj1.jpg

Dacă zăpadă nu prea e, ce alternative de distracție și relaxare mai are clujeanul într-un weekend de iarnă? Păi ia să vedem!

Weekendul care începe vineri, 8 decembrie și se termină duminică, 10 decembrie, vine cu o ofertă interesantă.

Ce puteți face în acest WEEKEND la Cluj-Napoca

În primul rând, la Muzeul de Artă are loc, în cadrul Târgului de Crăciun, Galeria de Stil – ediție specială. Vino și alege cele mai frumoase cadouri pentru cei dragi…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Transhumanța, inclusă în patrimoniul imaterial UNESCO. Un traseu recunoscut trece prin județul Alba

Publicat

filmul documentar ”calea laptelui”, de dumitru budrală, proiecție eveniment la astra

Transhumanța, obiceiul străvechi de migrare a ciobanilor cu oilor, în funcție de anotimp, a intrat în UNESCO.  Mai exact, obiceiul strămoșesc al ciobanilor, a intrat în patrimoniul imaterial al UNESCO. Un traseu al trahnsumanței străbate și județul Alba. 

Este vorba despre mai multe zone din Mărginimea Sebeșului (localitățile Șugag, Săsciori, Pianu). Traseul din Alba era inclus încă din 2020, în inventarul național al patrimoniului cultural imaterial al…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Alba, pe locul doi în top județe cu cele mai puține locuințe și terenuri vândute în noiembrie. Situația tranzacțiilor imobiliare

Publicat

alba, pe locul doi în top județe cu cele mai

Județul Alba se află pe locul doi în top județe cu cele mai puține locuințe și terenuri vândute în noiembrie, la nivel național, potrivit celor mai recente date prezentate de Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI).

În Alba, vânzările de imobile au scăzut cu 43% față de luna octombrie 2023.

Vânzări de locuințe și terenuri. Situația tranzacțiilor imobiliare în Alba

În noiembrie 2023 au fost vândute 345 de imobile, din care 113 terenuri cu…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Amenzi mai mari pentru șoferi din 2024. Câți bani vei scoate din buzunar dacă ești prins fără centura de siguranță

Publicat

zeci de sancțiuni date de polițiștii din alba iulia și

Amenzi mai mari pentru șoferi din 2024: amenzile de circulație ar putea crește începând cu 1 ianuarie 2024. Autoritățile iau în calcul creșterea valorii punctului de amendă direct proporțional cu salariul minim existent la această oră în România.

Asta înseamnă că punctul de amendă ar putea crește până la 330 de lei, începând de anul viitor, adică peste dublul valorii din acest moment, dacă se păstrează procentul de 10% din valoarea salariului minim.

Codul Rutier…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe