Connect with us

ACTUALITATE

Natalitatea la fetiţele de origine romă cu vârste între 10 şi 14 ani, cu 8,5% mai mare decât în UE. Ce spune Gabriela Firea

Publicat

firea
Arhivă foto

Natalitatea la fetiţele de origine romă cu vârste între 10 şi 14 ani este cu 8,5 la sută mai mare în România decât media Uniunii Europene, afirmă ministrul Familiei, Gabriela Firea: „Nu mai putem amâna, trebuie să luăm atitudine acum”.

„Natalitatea la fetiţele de origine romă cu vârste între 10 şi 14 ani este cu 8,5 la sută mai mare în România decât media Uniunii Europene. Procentul este şi mai mare în cazul adolescentelor cu vârste cuprinse între 15 şi 18 ani. Nu mai putem amâna, trebuie să luăm atitudine acum! Copiii romi trebuie să aibă aceleași șanse la educație ca toți ceilalți copii. Problema căsătoriilor timpurii continuă să îi afecteze pe mulți dintre tinerii acestei minorități, care, sub oretextul tradiției, își compromit șansa la un viitor mai bun”, declară Gabriela Firea.

Ea a participat la dezbaterea cu tema „Importanța educației și asigurarea egalității de șanse pentru copiii proveniți din comunitățile de romi – din perspectiva abordării mariajelor timpurii/forțate și abandonul maternal”, organizată de Asociația Partida Romilor Pro-Europa.

„Am subliniat că, atunci când îţi obligi copilul să se căsătorească la o vârstă fragedă, când încă nu şi-a finalizat studiile, când nu a demonstrat întreaga capacitate de a explora această lume, îl condamni la o viață grea, fără nicio posibilitate de a evada în lipsa educației. Nu este vorba de tradiţia romilor, ci de obiceiurile lor.

Natalitatea la fetiţele de origine romă cu vârste între 10 şi 14 ani, cu 8,5% mai mare decât în UE: Ce spune Gabriela Firea

Nu promovez orice modalitate de a creşte natalitatea în România. Ne dorim creşterea natalităţii sănătoase. Familiile, cuplurile de tineri care ajung la o vârstă potrivită din punct de vedere psiho emoţional şi material să se poată împlini prin a avea copii. Nu voi promova creşterea natalităţii doar de dragul unor cifre.

Nu ne mai întoarcem înainte de Revoluţie, în care aveam cantitate. Ne dorim calitate, în cazul natalităţii. Toţi copiii care apar în familii foarte sărace, care apar în familii de copii, copii ai copiilor, ai adolescenţilor, copii care sunt în familii destrămate, copii care nu sunt doriţi, copii care apar din întâmplare, aceşti copii vor suferit toată viaţa. Ei sunt cei mai mulţi care ajung în grija statului”, adaugă ministrul Familiei.

Ea spune că militează pentru o politică corectă, făcută împreună cu organizațiile rome, pentru a opri sarcinile la fetiţe provenite în urma căsătoriilor timpurii, forţate.

„Ce poate să ştie o fetiţă, o adolescentă despre viaţă, când i se spune în familie că trebuie să renunţe la şcoală, trebuie să renunţe la vacanţe, la prietene, la cărţile specifice acestor vârste atât de minunte, şi trebuie să se căsătorească şi să devină mamă? Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse lucrează la o serie de proiecte.

Nu spun că nu există legislaţie suficientă, dar nu este ţintită, şi nu vine să îndrepte problemele acute: abandonul şcolar, natalitatea la fetiţe, adolescente, sărăcia – multe familii de romi trăiesc în sărăcie extremă, peste 80% din familiile de romi nu au condiţii minimale de trai.

Natalitatea la fetiţele de origine romă cu vârste între 10 şi 14 ani, cu 8,5% mai mare decât în UE: Toate proiectele sunt importante

Toate proiectele sunt importante, dar unul dintre acestea care ne va ajuta să avem o situaţie clară este Legea separării copilului de familie prin care înfiinţăm această bază de date unică.

Va fi pentru prima dată când va exista o centralizare la nivel naţional privind copiii aflaţi în situaţii de risc şi familiile vulnerabile. Aşa vom putea şti, de la sate până la marile oraşe, care este situaţia acestor copii. (…) Sprijinul social nu înseamnă pomană, ci înseamnă sprijin. Un copil nu este vinovat că a ajuns în grija statului. Este vorba despre oameni, nu despre cifre”, conchide Firea.

(sursa: Mediafax)

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

Din 20 mai, Vodafone trece de la 3G la 4G. Ce schimbări apar pentru clienți

Publicat

telefon.jpg

Publicitate

Începând cu data de 20 mai, Vodafone România va începe migrarea serviciilor de voce, date și comunicații machine-to-machine (M2M) din rețeaua 3G către rețeaua 4G. Această tranziție tehnologică are ca obiectiv principal îmbunătățirea performanței și a calității serviciilor oferite clienților.

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Numărul firmelor intrate în insolvență scade în 2025: 2.214 cazuri în primele patru luni, potrivit ONRC

Publicat

firmele mici creează mai multe locuri de muncă. iată sectoarele

Publicitate

Numărul societăților comerciale și al persoanelor fizice autorizate (PFA) intrate în insolvență în primele patru luni din 2025 a fost de 2.214, în scădere cu 12,35% față de perioada similară din 2024, când au fost înregistrate 2.526 insolvențe, conform datelor publicate pe site-ul Oficiului Național al Registrului Comerțului (ONRC).

Cele mai multe firme și PFA intrate în insolvență au fost înregistrate în București, respectiv 478, număr…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Leul românesc a crescut luni față de euro, după victoria lui Nicușor Dan. Ce urmează din punct de vedere economic

Publicat

„beneficiarii” veniturilor de lux sau milionarii de la stat ai

Publicitate

Leul românesc a crescut luni față de euro. Este cea mai mare creștere din ultimii 3 ani și este pusă pe seama faptului că Nicușor Dan a câștigat alegerile prezidențiale, scrie alba24.ro

EUR/RON scade cu până la 1,2%, cel mai mult din octombrie 2022, la 5,0437.
USD/RON scade cu până la 1,2%, la 4,4966.
”Nicușor Dan a câștigat alegerile prezidențiale cu un rezultat simbolic, care păstrează România pe parcursul pro-european.

Totuși, nu…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Biroul Electoral Central a centralizat, până la ora 9:00, datele venite din 99,89% din totalul secțiilor de votare

Publicat

biroul electoral central a centralizat, până la ora 9:00, datele

Publicitate

Biroul Electoral Central a centralizat, până luni dimineața, la ora 9:00, datele venite din 99,89% din totalul secțiilor de votare.

Conform acestora, primarul Capitalei, Nicușor Dan, candidat independent, a obținut, la cel de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidențiale, un număr de 6.165.741 voturi (53,61%), iar contracandidatul său, liderul AUR George Simion – 5.335.752 de voturi (46,39%).

Din totalul de 19.945 de secții de votare au fost…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe