Connect with us

ACTUALITATE

Natalitatea la fetiţele de origine romă cu vârste între 10 şi 14 ani, cu 8,5% mai mare decât în UE. Ce spune Gabriela Firea

Publicat

firea
Arhivă foto

Natalitatea la fetiţele de origine romă cu vârste între 10 şi 14 ani este cu 8,5 la sută mai mare în România decât media Uniunii Europene, afirmă ministrul Familiei, Gabriela Firea: „Nu mai putem amâna, trebuie să luăm atitudine acum”.

„Natalitatea la fetiţele de origine romă cu vârste între 10 şi 14 ani este cu 8,5 la sută mai mare în România decât media Uniunii Europene. Procentul este şi mai mare în cazul adolescentelor cu vârste cuprinse între 15 şi 18 ani. Nu mai putem amâna, trebuie să luăm atitudine acum! Copiii romi trebuie să aibă aceleași șanse la educație ca toți ceilalți copii. Problema căsătoriilor timpurii continuă să îi afecteze pe mulți dintre tinerii acestei minorități, care, sub oretextul tradiției, își compromit șansa la un viitor mai bun”, declară Gabriela Firea.

Ea a participat la dezbaterea cu tema „Importanța educației și asigurarea egalității de șanse pentru copiii proveniți din comunitățile de romi – din perspectiva abordării mariajelor timpurii/forțate și abandonul maternal”, organizată de Asociația Partida Romilor Pro-Europa.

„Am subliniat că, atunci când îţi obligi copilul să se căsătorească la o vârstă fragedă, când încă nu şi-a finalizat studiile, când nu a demonstrat întreaga capacitate de a explora această lume, îl condamni la o viață grea, fără nicio posibilitate de a evada în lipsa educației. Nu este vorba de tradiţia romilor, ci de obiceiurile lor.

Natalitatea la fetiţele de origine romă cu vârste între 10 şi 14 ani, cu 8,5% mai mare decât în UE: Ce spune Gabriela Firea

Nu promovez orice modalitate de a creşte natalitatea în România. Ne dorim creşterea natalităţii sănătoase. Familiile, cuplurile de tineri care ajung la o vârstă potrivită din punct de vedere psiho emoţional şi material să se poată împlini prin a avea copii. Nu voi promova creşterea natalităţii doar de dragul unor cifre.

Nu ne mai întoarcem înainte de Revoluţie, în care aveam cantitate. Ne dorim calitate, în cazul natalităţii. Toţi copiii care apar în familii foarte sărace, care apar în familii de copii, copii ai copiilor, ai adolescenţilor, copii care sunt în familii destrămate, copii care nu sunt doriţi, copii care apar din întâmplare, aceşti copii vor suferit toată viaţa. Ei sunt cei mai mulţi care ajung în grija statului”, adaugă ministrul Familiei.

Ea spune că militează pentru o politică corectă, făcută împreună cu organizațiile rome, pentru a opri sarcinile la fetiţe provenite în urma căsătoriilor timpurii, forţate.

„Ce poate să ştie o fetiţă, o adolescentă despre viaţă, când i se spune în familie că trebuie să renunţe la şcoală, trebuie să renunţe la vacanţe, la prietene, la cărţile specifice acestor vârste atât de minunte, şi trebuie să se căsătorească şi să devină mamă? Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse lucrează la o serie de proiecte.

Nu spun că nu există legislaţie suficientă, dar nu este ţintită, şi nu vine să îndrepte problemele acute: abandonul şcolar, natalitatea la fetiţe, adolescente, sărăcia – multe familii de romi trăiesc în sărăcie extremă, peste 80% din familiile de romi nu au condiţii minimale de trai.

Natalitatea la fetiţele de origine romă cu vârste între 10 şi 14 ani, cu 8,5% mai mare decât în UE: Toate proiectele sunt importante

Toate proiectele sunt importante, dar unul dintre acestea care ne va ajuta să avem o situaţie clară este Legea separării copilului de familie prin care înfiinţăm această bază de date unică.

Va fi pentru prima dată când va exista o centralizare la nivel naţional privind copiii aflaţi în situaţii de risc şi familiile vulnerabile. Aşa vom putea şti, de la sate până la marile oraşe, care este situaţia acestor copii. (…) Sprijinul social nu înseamnă pomană, ci înseamnă sprijin. Un copil nu este vinovat că a ajuns în grija statului. Este vorba despre oameni, nu despre cifre”, conchide Firea.

(sursa: Mediafax)

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

Primăriile din județul Botoșani care stau mereu cu mâna întinsă la Guvern. De ce este nevoie de o reformă administrativă

Publicat

index 8 1000x600.webp.webp

Publicitate

Zeci de primării de comună din județul Botoșani sunt total dependente de sumele primite de la Guvern, din fondurile de rezervă, fiind incapabile să acopere, din veniturile proprii, plata salariilor și a facturilor la utilități, scrie ADEVĂRULi.

Potrivit statisticilor, la nivel național, mai bine de două treimi din primăriile de comună din România nu reușesc să achite nici măcar salariile angajaților sau să achite facturile din fonduri proprii, riscând falimentul. An de an, sunt la mâna Guvernului, care le dă banii fără de care nu ar supraviețui.

Majoritatea comunelor aflate în asemenea situație sunt localități cu populație săracă, puțină,…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Primăria Mihai Eminescu: Aducem la cunoștința locuitorilor obligația de a asigura buna gospodărire și de a păstra curățenia

Publicat

primaria eminescu 1000x600.jpg

Publicitate

  1. Primaria Comunei Mihai Eminescu va aduce la cunostinta ca, in conformitate cu prevederile Ordinul Prefectului Judetului Botosani nr. 200/19.03.2024 si  ale HCL -ului nr. 49/26.03.2024 luna APRILIE ESTE STABILITA LUNA CURATIENIEI PE INTREG TERITORIUL JUDETULUI BOTOSANI

aducem la cunostinta locuitorilor comunei ca au obligatia permanenta de a asigura buna gospodarire si de a pastra curatenia.

Potrivit Ordinului Prefectului Cetatenii au indatorirea  de a asigura intretinerea si curatenia locuintelor proprii si a anexelor gospodaresti, a curtilor si imprejmuirilor acestora, respectand masurile stabilite de catre Primaria Comunei Mihai Eminescu  pentru asigurarea igienei…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

„Invitatul Zilei” la Botoșani24.ro: Prof. dr. Daniel Botezatu, candidat independent CL Botoșani

Publicat

botezatu 1 1000x600.jpg

Publicitate

„Invitatul Zilei” la Interviurile Botoșani24.ro a fost astăzi Daniel Botezatu, profesor doctor în istorie, candidat independent la Consiliul Local Botoșani.
Fost liberal și unul dintre cei mai cunoscuți profesori de istorie de la Botoșani, Daniel Botezatu a decis să candideze din poziția de independent la Consiliul Local Botoșani, iar astăzi a vorbit despre ideile sale și despre șansa de a deveni consilier local din această poziție. Un interviu realizat în studioul on-line al publicației Botoșani24.ro de editorul șef Tudor Carare.

Urmăriți Botosani24.ro și…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

FOTO: Acțiune comună a „Cutezătorilor” din Botoșani și „Cercetașilor” din Italia, filiala „Vulturii” din Veneția, la Ștefănești

Publicat

img 8294 1000x600.jpg

Publicitate

Pe 21 aprilie, Organizaţia Naţiunilor Unite aniversează anual „Ziua Mondială a Creativităţii şi Inovaţiei.” Cu acest prilej, la Muzeul „Ștefan Luchian” au avut loc o serie de activități desfășurate în parteneriat cu Cercetașii României, filiala „Cutezătorii” din Botoșani, și Cercetașii din Italia, filiala „Vulturii” din Veneția.

Pe lângă vizitarea muzeului, s-a desfășurat și un atelier de pedagogie muzeală, unde participanții au pictat și desenat, punându-și astfel în valoare creativitatea.

Publicitate

 


Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe