Connect with us

ACTUALITATE

Nava Şcoală Mircea porneşte din Constanța, duminică în voiajul aniversar dedicat împlinirii a 80 de ani de la intrarea în serviciu

Publicat

nava scoala mircea
Sursa foto: RadioConstanta

Nava Şcoală (N/Ş) Mircea, considerată de către Forţele Navale Române drept cel mai longeviv ambasador maritim al ţării, pleacă duminică în marşul internaţional de instrucţie ce va marca 80 de ani de la intrarea în serviciul activ al Marinei Militare Române, informează un comunicat de presă al Academiei Navale Mircea cel Bătrân.

Potrivit rectorului Academiei Navale Mircea cel Bătrân (ANMB), comandor. dr. ing. conf. Octavian Tărăbuţă, pentru anul acesta, la aniversarea a 80 de la intrarea N/Ş Mircea în serviciul activ al Marinei Militare Române, marşul de instrucţie a fost planificat ca un memento la capătul căruia istoricul velier va acosta în portul Hamburg, unde a a fost construit urmând să încheie la Constanţa traseul primului voiaj ce la parcurs purtând pavilionul naţional la bastonul de la pupa.

După ce va pleca de la cheul de acostare al portului militar Constanţa, pe parcursul a trei luni de marş N/Ş Mircea va urma un curs de navigaţie pe Marea Neagră, Marea Marmara, Marea Egee, Marea Mediterană, Oceanul Atlantic şi Marea Nordului, cu escale în porturile Siracusa (Italia), Barcelona (Spania), Almeria (Spania), Cadiz (Spania), Brest (Franţa), Rouen (Franţa), Haga (Olanda), Hamburg (Germania), Southampton (Marea Britanie), Lisabona (Portugalia), Valleta (Malta) şi Istanbul (Turcia).

Echipajul navei va fi format din 179 de membri, dintre care 57 de studenţi de anul II ai ANMB, 32 de elevi din anul I de la Şcoala Militară de Maiştri Militari a Forţelor Navale Amiral Ion Murgescu, cărora li se alătură 14 cadeţi de la academiile navale din Albania, Bulgaria, China, Franţa, Polonia, Portugalia, Turcia şi Ucraina.

În perioada 25 – 26 mai velierul va face o escală în portul Almeria (Spania) pentru ca membrii echipajului să îşi poată exercita dreptul la vot, în contextul alegerilor pentru Parlamentul European.

N/Ş Mircea va acosta în portul militar Constanţa miercuri, 7 august, la finalul a trei luni de pregătire a viitorilor marinari militari români şi străini în cadrul voiajului internaţional omagial, la împlinirea a opt decenii de la intrarea în serviciul Marinei Militare Române.

Potrivit datelor tehnice oferite de Academia Navală Mircea cel Bătrân, N/Ş Mircea este un velier tip bark de clasa A, cu trei arbori, având înălţimea maximă de 44 de metri pe care pot fi arborate în marş 23 de vele ce însumează o suprafaţă totală de 1.750 metri pătraţi. Nava a fost construită în perioada 1938-1939 la Şantierul Naval Blohm & Voss din Hamburg, Germania şi din serie mai fac parte navele surori: Eagle – SUA, Gorch Fock I – Germania, Gorch Fock II – Germania şi Sagres – Portugalia.

La 22 septembrie 1938, nava şcoală a fost lansată la apă şi botezată cu numele Mircea, alegere justificată de bogata tradiţie şi renumele predecesorului, bricul Mircea, un velier din lemn cu două catarge.

„Numele navei provine de la vestitul voievod Mircea cel Bătrân ce a cârmuit Ţara Românească, în perioada 1386-1418 şi sub a cărui domnie navigaţia autohtonă şi comerţul efectuat pe mare au cunoscut o mare dezvoltare, vasele româneşti navigând, încă de pe atunci în Marea Neagră, Marea Egee şi Marea Mediterană, el însuşi adăugându-şi titulatura monarhică de Domn până la Marea cea mare” – se arată în comunicatul ANMB.

Ca semn distinctiv, velierul are în prova, sub bompres, un galion, reprezentându-l pe domnitorul Mircea cel Bătrân îmbrăcat cu bluză albastră, mantie roşie şi purtând pe cap coroana, simbol al domniei.

La 27 aprilie 1939 la bordul velierului şcoală a avut loc ceremonia ridicării pavilionului naţional, iar pe data de 1 mai 1939 N/Ş Mircea a intrat în serviciul Marinei Militare.

N/Ş Mircea a intrat în Portul Constanţa pe 17 mai 1939, fiind salutată de oficialităţi, de tinerii elevi ai Şcolii Navale, de navele aflate în port, între care şi vechiul bric adus de la Galaţi pentru a preda simbolic ştafeta pregătirii marinăreşti noii nave.

La 3 iulie 1939, N/Ş Mircea a plecat în primul său marş de instrucţie în Marea Mediterană făcând escale în porturile Palermo, Toulon, Palma, Gibraltar, Alger şi Alexandria. AGERPRES

Urmărește știrile romania24.ro pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

ACTUALITATE

Concordia Chiajna-„U” Cluj, 0-2. Clujenii merg mai departe în Cupa României

Publicat

1664475109 cupa romaniei semifinale.jpg

Universitatea Cluj a întâlnit, joi seara în deplasare, pe Concordia Chiajna într-un meci din play-off-ul Cupei României. După un meci bun făcut de clujeni, aceștia câștigă cu 2-0, prin golurile marcate de Thiam (min.18) și Fulop (min.59) și merg mai departe în Cupa României.

Concordia Chiajna: Chudy – R. Simion, Palmeș (cpt.), Stănică, Bușu, Codrea, Pațurcă, Ad. Voicu, Ndiaye, Llullaku, Rusescu
Rezerve: Chesneau – Călințaru, Maric, Leo. Alexandrescu, Skytte, Vl. Mihalcea, E. Oancea, Mustacă, Alb. Voinea
Antrenor: Eugen Trică

U Cluj: Iliev – Șt. Vlădoiu, Fl. Ilie, Nowak, Chipciu (cpt.),…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

FOTO. Majoretele din Cluj au făcut valuri în Croaţia. 2.000 de sportivi. Clujencele, pe primul loc. 8 medalii Best Junior

Publicat

majorete 1.jpeg

Micuţele majorete ale Clujului au făcut valuri -şi la propriu, şi la figurat- la Campionatul European din Croaţia. Ele au câştigat mai multe medalii, care au clasat Clujul pe primul loc între oraşe, aşa cum a declarat, pentru Cluj24, Andreea Mateuţ, antrenoarea uneia dintre echipele clujene. Potrivit acesteia, la competiţie au fost peste 2.000 de sportivi din mai multe ţări.

majorete 4

Majoretele din Cluj au făcut valuri în Croaţia

„Echipele de Majorete Best Junior precadete și cadete au obținut intr-un format nou rezultate deosebite la Campionatul European de Majorete din Zadar, Croația sub indrumarea…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Eveniment MEDICAL major găzduit de Clinica Chirurgie I a Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj

Publicat

cancer 2.jpg

În intervalul 29 septembrie – 2 octombrie 2022, Universitatea de Medicină și Farmacie  “Iuliu Haţieganu” Cluj-Napoca, Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca, Institutul Oncologic “Prof. Dr. Ion Chiricuță” Cluj-Napoca și Societatea Română de Chirurgie și Ginecologie Oncologică organizează cea de-a doua ediție a evenimentului cu participare internațională  The Breast Cancer Surgery International Workshop. 

cancer 6

Ediția din acest an are ca temă Îmbunătățirea rezultatelor prin medicină personalizată și va cuprinde prezentări teoretice, studii de caz și transmisiuni în direct…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

FOTO: Vagonul mocăniței care circula între Alba Iulia și Zlatna va fi restaurat. Cum va arăta și unde urmează să fie expus

Publicat

vagon mocanita 4 scaled e1664443748182 1000x586.jpg

Primăria Alba Iulia vrea să restaureze un vagon de mocăniță, pentru expunerea acestuia în zona în care se află și ultima locomotivă care făcea serviciul pe linia de cale îngustă ce ce făcea legătura cu Zlatna.

De asemenea, odată restaurat, vagonul va putea fi utilizat ca spațiu pentru punct de informare turistică, expozițional sau evenimente de dimensiune restrânsă. 

Primăria Alba Iulia intenționează să expună vagonul de cale ferată îngustă tip B/2, nr. de fabricație 16.586 SZ, ca exponat muzeistic și să îl amenajeze ca spațiu pentru punct…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe