Connect with us

ACTUALITATE

Nava Şcoală Mircea porneşte din Constanța, duminică în voiajul aniversar dedicat împlinirii a 80 de ani de la intrarea în serviciu

Publicat

nava scoala mircea
Sursa foto: RadioConstanta

Nava Şcoală (N/Ş) Mircea, considerată de către Forţele Navale Române drept cel mai longeviv ambasador maritim al ţării, pleacă duminică în marşul internaţional de instrucţie ce va marca 80 de ani de la intrarea în serviciul activ al Marinei Militare Române, informează un comunicat de presă al Academiei Navale Mircea cel Bătrân.

Potrivit rectorului Academiei Navale Mircea cel Bătrân (ANMB), comandor. dr. ing. conf. Octavian Tărăbuţă, pentru anul acesta, la aniversarea a 80 de la intrarea N/Ş Mircea în serviciul activ al Marinei Militare Române, marşul de instrucţie a fost planificat ca un memento la capătul căruia istoricul velier va acosta în portul Hamburg, unde a a fost construit urmând să încheie la Constanţa traseul primului voiaj ce la parcurs purtând pavilionul naţional la bastonul de la pupa.

După ce va pleca de la cheul de acostare al portului militar Constanţa, pe parcursul a trei luni de marş N/Ş Mircea va urma un curs de navigaţie pe Marea Neagră, Marea Marmara, Marea Egee, Marea Mediterană, Oceanul Atlantic şi Marea Nordului, cu escale în porturile Siracusa (Italia), Barcelona (Spania), Almeria (Spania), Cadiz (Spania), Brest (Franţa), Rouen (Franţa), Haga (Olanda), Hamburg (Germania), Southampton (Marea Britanie), Lisabona (Portugalia), Valleta (Malta) şi Istanbul (Turcia).

Echipajul navei va fi format din 179 de membri, dintre care 57 de studenţi de anul II ai ANMB, 32 de elevi din anul I de la Şcoala Militară de Maiştri Militari a Forţelor Navale Amiral Ion Murgescu, cărora li se alătură 14 cadeţi de la academiile navale din Albania, Bulgaria, China, Franţa, Polonia, Portugalia, Turcia şi Ucraina.

În perioada 25 – 26 mai velierul va face o escală în portul Almeria (Spania) pentru ca membrii echipajului să îşi poată exercita dreptul la vot, în contextul alegerilor pentru Parlamentul European.

N/Ş Mircea va acosta în portul militar Constanţa miercuri, 7 august, la finalul a trei luni de pregătire a viitorilor marinari militari români şi străini în cadrul voiajului internaţional omagial, la împlinirea a opt decenii de la intrarea în serviciul Marinei Militare Române.

Potrivit datelor tehnice oferite de Academia Navală Mircea cel Bătrân, N/Ş Mircea este un velier tip bark de clasa A, cu trei arbori, având înălţimea maximă de 44 de metri pe care pot fi arborate în marş 23 de vele ce însumează o suprafaţă totală de 1.750 metri pătraţi. Nava a fost construită în perioada 1938-1939 la Şantierul Naval Blohm & Voss din Hamburg, Germania şi din serie mai fac parte navele surori: Eagle – SUA, Gorch Fock I – Germania, Gorch Fock II – Germania şi Sagres – Portugalia.

La 22 septembrie 1938, nava şcoală a fost lansată la apă şi botezată cu numele Mircea, alegere justificată de bogata tradiţie şi renumele predecesorului, bricul Mircea, un velier din lemn cu două catarge.

„Numele navei provine de la vestitul voievod Mircea cel Bătrân ce a cârmuit Ţara Românească, în perioada 1386-1418 şi sub a cărui domnie navigaţia autohtonă şi comerţul efectuat pe mare au cunoscut o mare dezvoltare, vasele româneşti navigând, încă de pe atunci în Marea Neagră, Marea Egee şi Marea Mediterană, el însuşi adăugându-şi titulatura monarhică de Domn până la Marea cea mare” – se arată în comunicatul ANMB.

Ca semn distinctiv, velierul are în prova, sub bompres, un galion, reprezentându-l pe domnitorul Mircea cel Bătrân îmbrăcat cu bluză albastră, mantie roşie şi purtând pe cap coroana, simbol al domniei.

La 27 aprilie 1939 la bordul velierului şcoală a avut loc ceremonia ridicării pavilionului naţional, iar pe data de 1 mai 1939 N/Ş Mircea a intrat în serviciul Marinei Militare.

N/Ş Mircea a intrat în Portul Constanţa pe 17 mai 1939, fiind salutată de oficialităţi, de tinerii elevi ai Şcolii Navale, de navele aflate în port, între care şi vechiul bric adus de la Galaţi pentru a preda simbolic ştafeta pregătirii marinăreşti noii nave.

La 3 iulie 1939, N/Ş Mircea a plecat în primul său marş de instrucţie în Marea Mediterană făcând escale în porturile Palermo, Toulon, Palma, Gibraltar, Alger şi Alexandria. AGERPRES

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

„Invitatul Zilei” la Botoșani24.ro: Prof. dr. Daniel Botezatu, candidat independent CL Botoșani

Publicat

botezatu 1 1000x600.jpg

Publicitate

„Invitatul Zilei” la Interviurile Botoșani24.ro a fost astăzi Daniel Botezatu, profesor doctor în istorie, candidat independent la Consiliul Local Botoșani.
Fost liberal și unul dintre cei mai cunoscuți profesori de istorie de la Botoșani, Daniel Botezatu a decis să candideze din poziția de independent la Consiliul Local Botoșani, iar astăzi a vorbit despre ideile sale și despre șansa de a deveni consilier local din această poziție. Un interviu realizat în studioul on-line al publicației Botoșani24.ro de editorul șef Tudor Carare.

Urmăriți Botosani24.ro și…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

FOTO: Acțiune comună a „Cutezătorilor” din Botoșani și „Cercetașilor” din Italia, filiala „Vulturii” din Veneția, la Ștefănești

Publicat

img 8294 1000x600.jpg

Publicitate

Pe 21 aprilie, Organizaţia Naţiunilor Unite aniversează anual „Ziua Mondială a Creativităţii şi Inovaţiei.” Cu acest prilej, la Muzeul „Ștefan Luchian” au avut loc o serie de activități desfășurate în parteneriat cu Cercetașii României, filiala „Cutezătorii” din Botoșani, și Cercetașii din Italia, filiala „Vulturii” din Veneția.

Pe lângă vizitarea muzeului, s-a desfășurat și un atelier de pedagogie muzeală, unde participanții au pictat și desenat, punându-și astfel în valoare creativitatea.

Publicitate

 


Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Orașul catacombelor din nordul Moldovei, redescoperit cu ajutorul tehnologiei. Detaliile confirmării științifice a unei legende

Publicat

index 7 1000x600.webp.webp

Una dintre cele mai misterioase legende urbane din nordul Moldovei a fost confirmată. Catacombele Botoșaniului, o rețea de beciuri adânci, întinsă pe kilometri întregi, a fost scanată cu ajutorul tehnologiei moderne. Aceste catacombe de refugiu din calea năvălitorilor vor putea fi vizitate, scrie ADEVĂRUL.

Municipiul Botoșani are o vechime considerabilă fiind atestat documentar, ca târg, încă din secolul al XV-lea. Din punct de vedere arheologic, Botoșaniul este atestat chiar mai devreme, începând cu secolele XIII-XIV.

Oraș multi-etnic, târgul  a fost un hub comercial important până la începutul secolului XX. Și astăzi orașul este împânzit de case și monumente istorice care evocă acele vremuri. Tocmai datorită vechimii sale, Botoșaniul…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

„Bișnițar” din Piața mare din municipiul Botoșani, aspru amendat de polițiști după ce l-au prins cu țigări

Publicat

tigari.jpg

Sâmbătă, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Botoșani- Biroul de Ordine Publică, în timp ce se aflau în exercitarea atribuțiilor de serviciu, în Piața Centrală din municipiul Botoșani, au identificat un bărbat, de 46 de ani, din aceeași localitate, care avea asupra sa aproximativ 70 de pachete de țigarete, de diferite mărci, de proveniență Republica Moldova și Duty free, pentru care nu deținea documente legale.

 

Băarbatul a fost sancționat contravențional cu amendă în cuantum de 20.000 de lei, iar țigaretele au fost supuse confiscării.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News

Ultimele articole pe…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe