Connect with us

ACTUALITATE

Nemulțumiți de buget: Primarii orașelor din România amenință că vor suspenda activitatea din Primării

Publicat

aor

Primarii orașelor din România sunt deciși să suspende activitatea primăriilor, din cauza lipsei fondurilor necesare funcționării. Edilii s-au întâlnit la Valea Măriei, Negreşti Oaş, în perioada 17-20 februarie 2019, Consiliul Director AOR exprimându-și astfel nemulțumirea față de sumele alocate colectivităților locale pe care le reprezintă.

Primarii orașelor susțin într-un comunicat de presă, că au fost păcăliți de Guvern, prin promisiuni care au ținut trei zile, bugetul adoptat în Parlament nedându-le nicio garanție pentru funcționare decentă și nici perspectiva realizării proiectelor de care orașele și locuitorii acestora au nevoie.

Primarii şi-au exprimat vehement punctul de vedere, subliniind că se va ajunge foarte curând, în termen de zile chiar, la măsuri extreme, precum cea de suspendare a activităţilor primăriilor, în lipsa fondurilor necesare funcţionării.

Principala îngrijorare este propunerea guvernului privind trecerea în bugetele unităților administrativ-teritoriale a cheltuielilor privind drepturile salariale ale însoțitorilor și indemnizațiile persoanelor cu handicap.

Edilii consideră că refuzul ministerului de finanțe de a prelua propunerile făcute de AOR va pune într-o dificultate sporită colectivităţile locale, capacitatea administrativă a orașelor rămânând cu mult sub responsabilităţile pe care autorităţile administraţiei publice locale le au stabilite prin lege, sporind dependenţa acestora de pixul consiliului judeţean sau al ministerului “binevoitor”.

Primarii de oraşe sunt deja copleşiţi de atribuirea unor competențe către administrația locală, în cele mai multe cazuri fără alocare de surse financiare suficiente, şi de nevoia asigurării funcţionării unor servicii publice care, pe lângă locuitorii propriilor orașe, deservesc şi locuitorii comunelor învecinate. În ultimii ani, bugetele unităţilor administrativ-teritoriale au suferit scăderi semnificative.

Dialogul cu autorităţile administraţiei publice locale este unul selectiv, administrația centrală refuzând, în mai multe rânduri, să discute cu primarii orașelor mici și mijlocii problemele generate de proiectul bugetului de stat pentru anul 2019.

Asociaţia Oraşelor din România (AOR) a solicitat ministrului Finanțelor Publice și președinților celor două Camere o întrevedere urgentă pentru discutarea propunerilor făcute de AOR, cu prioritate a celor referitoare la patru probleme stringente.

Prima se referă la alocarea pentru unitățile administrativ-teritoriale cu statut de oraș a sumei de 1.400 lei/locuitor/an, dar nu mai puțin de 6 milioane lei/an/oraș, pentru asigurarea  unui buget minim de funcţionare.

A doua este cea referitoare la finanțarea drepturilor salariale ale însoțitorilor și indemnizațiilor lunare ale persoanelor cu handicap grav de la nivelul comunelor, orașelor, municipiilor.  

A treia este respectarea prevederii din Programul de Guvernare referitor la alocarea sumelor din impozitul pe pensii către bugetele locale.

Ultima este menționarea, în Legea privind bugetul de stat pentru anul 2019, a sumelor exacte care vor fi atribuite pentru fiecare comună, oraș, municipiu și județ, așa cum a făcut legea bugetului de stat pe anul trecut.

Primarii de oraşe privesc cu îngrijorare la ceea ce va hotărî Preşedintele României. În situaţia în care va promulga Legea bugetului de stat pe 2019, autorităţile vor avea un temei legal pentru desfăşurarea unora dintre activităţi, sub presiunea unei insuficiente finanţări.

Dacă va retransmite bugetul către Parlament, acesta ar putea aloca, totuşi, autorităţilor locale sumele necesare îndeplinirii atribuţiilor prevăzute de Constituţie şi de legile în vigoare.

Asociaţia Oraşelor din România consideră că dialogul este singura cale acceptabilă pentru a clarifica dacă propunerile construcției bugetare din proiectul de lege privind bugetul de stat pentru anul 2019 vor asigura resursele financiare necesare îndeplinirii tuturor atribuţiilor prevăzute de legislaţia în vigoare, pentru toate unitățile administrativ-teritoriale cu statut de oraș.

Asociația Orașelor din România a lansat un un apel către toţi primarii de orașe din România, indiferent de culoarea politică, cerându-le să-şi convingă parlamentarii care îi reprezintă să nu susţină proiectul bugetului pe 2019 în forma prezentată de MFP şi să promoveze argumentat cerințele formulate de asociaţia noastră.”

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

Primăriile din județul Botoșani care stau mereu cu mâna întinsă la Guvern. De ce este nevoie de o reformă administrativă

Publicat

index 8 1000x600.webp.webp

Publicitate

Zeci de primării de comună din județul Botoșani sunt total dependente de sumele primite de la Guvern, din fondurile de rezervă, fiind incapabile să acopere, din veniturile proprii, plata salariilor și a facturilor la utilități, scrie ADEVĂRULi.

Potrivit statisticilor, la nivel național, mai bine de două treimi din primăriile de comună din România nu reușesc să achite nici măcar salariile angajaților sau să achite facturile din fonduri proprii, riscând falimentul. An de an, sunt la mâna Guvernului, care le dă banii fără de care nu ar supraviețui.

Majoritatea comunelor aflate în asemenea situație sunt localități cu populație săracă, puțină,…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Primăria Mihai Eminescu: Aducem la cunoștința locuitorilor obligația de a asigura buna gospodărire și de a păstra curățenia

Publicat

primaria eminescu 1000x600.jpg

Publicitate

  1. Primaria Comunei Mihai Eminescu va aduce la cunostinta ca, in conformitate cu prevederile Ordinul Prefectului Judetului Botosani nr. 200/19.03.2024 si  ale HCL -ului nr. 49/26.03.2024 luna APRILIE ESTE STABILITA LUNA CURATIENIEI PE INTREG TERITORIUL JUDETULUI BOTOSANI

aducem la cunostinta locuitorilor comunei ca au obligatia permanenta de a asigura buna gospodarire si de a pastra curatenia.

Potrivit Ordinului Prefectului Cetatenii au indatorirea  de a asigura intretinerea si curatenia locuintelor proprii si a anexelor gospodaresti, a curtilor si imprejmuirilor acestora, respectand masurile stabilite de catre Primaria Comunei Mihai Eminescu  pentru asigurarea igienei…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

„Invitatul Zilei” la Botoșani24.ro: Prof. dr. Daniel Botezatu, candidat independent CL Botoșani

Publicat

botezatu 1 1000x600.jpg

Publicitate

„Invitatul Zilei” la Interviurile Botoșani24.ro a fost astăzi Daniel Botezatu, profesor doctor în istorie, candidat independent la Consiliul Local Botoșani.
Fost liberal și unul dintre cei mai cunoscuți profesori de istorie de la Botoșani, Daniel Botezatu a decis să candideze din poziția de independent la Consiliul Local Botoșani, iar astăzi a vorbit despre ideile sale și despre șansa de a deveni consilier local din această poziție. Un interviu realizat în studioul on-line al publicației Botoșani24.ro de editorul șef Tudor Carare.

Urmăriți Botosani24.ro și…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

FOTO: Acțiune comună a „Cutezătorilor” din Botoșani și „Cercetașilor” din Italia, filiala „Vulturii” din Veneția, la Ștefănești

Publicat

img 8294 1000x600.jpg

Publicitate

Pe 21 aprilie, Organizaţia Naţiunilor Unite aniversează anual „Ziua Mondială a Creativităţii şi Inovaţiei.” Cu acest prilej, la Muzeul „Ștefan Luchian” au avut loc o serie de activități desfășurate în parteneriat cu Cercetașii României, filiala „Cutezătorii” din Botoșani, și Cercetașii din Italia, filiala „Vulturii” din Veneția.

Pe lângă vizitarea muzeului, s-a desfășurat și un atelier de pedagogie muzeală, unde participanții au pictat și desenat, punându-și astfel în valoare creativitatea.

Publicitate

 


Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe