EVENIMENT
Masca – OBLIGATORIE în spații închise. Ce amenzi riscă cei care nu respectă legea

Grupul de Comunicare Strategică (GCS) precizează, sâmbătă, că persoanele care nu poartă mască în spaţiile închise stabilite prin Hotărârea Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă pot fi sancţionate cu amendă între 500 şi 2.500 de lei, iar scopul autorităţilor nu este de a sancţiona cetăţenii, ci de a limita răspândirea COVID-19.
„Persoanele care nu respectă obligaţia de a purta mască în spaţiile menţionate pot fi sancţionate contravenţional în baza Legii nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 (publicată în Monitorul Oficial nr. 396 din 15 mai 2020) raportat la art. 65 lit. h, respectiv ‘nerespectarea de către persoane fizice a măsurilor individuale de protecţie a vieţii’ se sancţionează cu amendă între 500 de lei şi 2.500 de lei”, informează GCS, răspunzând unei întrebări a cetăţenilor.
GCS aminteşte că purtarea măştii care acoperă nasul şi gura este obligatorie de vineri în spaţiile comerciale, mijloacele de transport în comun, la locul de muncă şi în alte spaţii închise, potrivit anexei „Măsuri de prevenire şi control a infecţiilor aplicabile pe durata stării de alertă”, ataşată Hotărârii nr. 24 a CNSU.
La întrebarea dacă vor mai fi date amenzi pentru nerespectarea deciziilor autorităţilor cu privire la starea de alertă, GCS a răspuns că Legea nr. 55/2020 defineşte cuantumul acestora şi că scopul autorităţilor nu este de a sancţiona cetăţenii, ci de a limita răspândirea COVID-19.
„Legea nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 (publicată în Monitorul Oficial nr. 396 din 15 mai 2020) defineşte la Capitolul III ‘Răspunderi şi sancţiuni’, art. 64 – 70 contravenţiile şi cuantumul amenzilor pentru nerespectarea actului normativ. De asemenea, poliţiştii aplică legislaţia în vigoare. Scopul autorităţilor nu este de a sancţiona cetăţenii, ci de a limita răspândirea virusului COVID-19. În contextul trecerii la starea de alertă, poliţiştii vor acţiona în principal pentru îndrumarea cetăţenilor cu privire la noile reguli”, a menţionat GCS. AGERPRES
EVENIMENT
Este oficial: România poate doborî dronele care intră pe teritoriul țării. Legea, publicată în Monitorul Oficial

Legea privind controlul utilizării spațiului aerian național și cea referitoare la desfășurarea pe timp de pace a misiunilor și operațiilor militare pe teritoriul statului român au fost publicate în Monitorul Oficial.
Președintele interimar Ilie Bolojan a promulgat luni cele două legi, scrie Agerpres.
Legea care permite doborârea dronelor în spațiul aerian al României
În ceea ce privește legea privind controlul utilizării spațiului aerian, actul normativ stabilește…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Marcel Ciolacu își depune demisia de la conducerea PSD. Cine ar putea prelua funcția de președinte al partidului (surse)

Marcel Ciolacu ar urma să-și depună demisia de la conducerea PSD, în ședința Consiliul Politic Național al partidului, de marți, 20 mai.
Consiliul se reunește marți, la Vila Lac, pentru a face o analiză extinsă asupra situației partidului după alegerile prezidențiale și a stabili pașii pe care trebuie să îi facă în continuare
Marcel Ciolacu urmează să își depună demisia din funcția de președinte, notează Agerpres.
Potrivit unor surse din partid, social-democrații…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Valentin Naumescu, profesor la UBB Cluj-Napoca, în cărți pentru funcția de consilier prezidențial pe politică externă

Profesorul Valentin Naumescu, de la Facultatea de Studii Europene a UBB Cluj-Napoca, este în cărți pentru a ocupa funcția de consilier prezidențial pe politică externă în mandatul președintelui Nicușor Dan.
„Am lucrat cu niște oameni care m-au ajutat pe politică externă. Domnul Naumescu, domnul Bjola, domnul Fota. dacă vor dori să lucreze cu mine la Cotroceni, îi voi lua”, a declarat Nicușor Dan la postul B1TV despre consilierii pe politică externă.
De…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Ce spune ministrul Educației despre meditațiile pentru elevi. Care sunt schimbările luate în calcul

Ministrul Educației, Daniel David, susține că meditațiile pentru elevi trebuie să fie mai bine reglementate. Acesta s-a referit la meditații, în contextul în care a prezentat raportul de diagnostic al Educației și Cercetării din România.
”Eu sunt un susţinător al meditaţiilor bine reglementate. Sigur că pare un truism, dar nu are sens să le ascundem, dacă le ascundem se vor întâmpla oricum, prin mijloace pe care nu le controlăm.
Ce ar fi să recunoaştem că există,…
Citește mai mult pe Alba24.ro