Connect with us

EVENIMENT

Nereguli flagrante la clinica unde Petrică Mîțu Stoian a făcut terapie hiperbară

Publicat

petrică mîțu stoian

Clinica unde Petrică Mîțu Stoian a făcut terapie hiperbară nu are nici structura și nici personalul necesar. Supravegherea pacienților încetează după ședința de terapie, astfel că eventualele complicații sau urgențe sunt lăsate pe seama Serviciului de Ambulanță sau SMURD.

Conform DSP Caraș-Severin, controlul la Clinica Nera, unde interpretul Petrică Mîțu Stoian a făcut terapie hiperbară și apoi a decedat la Spitalul Județean, s-a desfășurat în două etape: în prima etapă, comisia formată dintr-un medic din cadrul Compartimentului Asistență Medicală și Programe de Sănătate și doi inspectori sanitari din cadrul Serviciului de Control în Sănătate Publică au mers în comuna Sasca Montană, satul Slatina Nera, unde se află sediul clinicii. Acolo nu au găsit nici medici, nici asistenți medicali, deși ar fi trebuit să fie în timpul serviciului.

„Clinica Nera deține trei autorizații eliberate de DSP Caraș-Severin: una pentru medicina hiperbară – 090/14.12.2020, o autorizație sanitară de funcționare pentru cabinet medicină internă – 038/07.05.2021 și o autorizație sanitară de funcționare pentru punct recoltare probe biologice – 087/03.12.2020. Deși Clinica Nera funcționează cu un medic specialist în specialitatea psihiatrie care deține atestat de studii complementare în medicina hiperbară eliberat de Ministerul Sănătății, cinci asistenți medicali, un medic primar de medicină de familie și un medic cu specialitatea ORL, la ora și data controlului (10.11.2021, ora 15.55), medicii nu erau prezenți în unitate, deși aceștia trebuia să se afle acolo, conform orarului afișat, între orele 13 și 18. Trebuie menționat că, la nivelul Clinicii Nera, acordul și consultul medicului pentru tratament hiperbaric sunt realizate online iar supravegherea pe perioada terapiei se face de către medici cu care unitatea a încheiat contracte de prestări servicii. Ședința durează 70 de minute, incluzând compresia și decompresia”, arată DSP Caraș-Severin într-un comunicat de presă.

Potrivit DSP Caraș-Severin, pacientul Petru Mîțu a fost admis, în data de 5 noiembrie, pentru tratament de recuperare post Covid-19 și a fost cazat într-una din clădirile învecinate, aparținând SC Nera Clean Services SRL.

„Evaluarea și admiterea la tratament au fost efectuate de medicul Matei Mircea Bogdan, medic specialist psihiatru, cu atestat în medicină hiperbară”, arată DSP, precizând că echipa Comisiei de control nu a putut identifica datele la care au avut loc interacțiunile dintre pacientul Petru Mîțu și dr. Matei Mircea Bogdan, premergătoare admiterii la tratament.

De asemenea, s-a putut identifica dacă și ce documente medicale au fost solicitate, în afara unui buletin tomografic realizat în 22 octombrie „la cererea pacientului”, care evidențiază modificări ale celor două arii pulmonare.

„Pacientul este luat în evidență prin intermediul unei Foi de Observație Clinică Generală (FOCG) care este un document-tip pentru unitățile sanitare cu paturi, în timp ce Clinica Nera este autorizată ca și cabinet medical în ambulator. Mai mult, în fișă se menționează și ”data internării” , ca și cum ar fi vorba de o internare în spital iar antetul foii a rămas necompletat. Mai mult, foaia de observație era insuficient completată, fără niciun fel de investigații de laborator, mai ales fără o investigație aferentă tratamentului cu anticoagulante pe care îl urma pacientul”, arată DSP Caraș-Severin.

DSP mai arată că SC Clinica Nera SRL și Nera Clean Services SRL funcționează „ca și cum împreună formează o unitate sanitară cu paturi în care pacienții sunt internați, iar Centrul de medicină hiperbară nu deține nici structura și nici personalul necesar”.

Supravegherea pacienților încetează, astfel, după ședințele de terapie hiperbară, precizează reprezentanții DSP, iar eventualele complicații sau urgențe sunt lăsate pe seama Serviciului Județean de Ambulanță/SMURD.

„În data de 06.11.2021, ora 3, pacientul Petru Mîțu este trimis la Spitalul Oravița, cu <tuse sanguinolentă și cianoză periorală>. Nu se menționează cu ce s-a efectuat transportul. Potrivit constatărilor comisiei de control, la Spitalul Orășenesc Oravița atitudinea terapeutică și tratamentul administrat sunt în acord cu procedurile uzuale. De acolo, pacientul Petru Mîțu este trimis la Spitalul Județean de Urgență din Reșița, unde ajunge la ora 5.50 cu diagnosticul <alveolită hemoragică>. I se stabilește, apoi, la Reșița, diagnosticul <edem pulmonar acut mixt/ supradozaj dicumatinic/hemoptizie/status post Covid-19>. Cu toate că, potrivit comisiei de control, atitudinea terapeutică a personalului medical de la SJUR a fost adecvată, funcțiile vitale se prăbușesc și se constată decesul pacientului, la ora 20”, arată DSP Caraș-Severin.

În a doua etapă a controlului, inspectorii sanitari au regăsit sintagma „spitalizare” în documentele instituției, ceea ce, potrivit acestora contravine cu limitele autorizației sanitare deținute.

În curtea imobilului existau două autoturisme de tip ambulanță inscripționate cu sigla Fundației Sfânta Irina dar, potrivit notelor de relații ale medicilor din clinică, aceștia nu practică acolo medicina de urgență.

Unitatea de cazare are 45 de camere, cu 60 de locuri, în trei corpuri de clădire. DSP precizează că grupurile sanitare, lenjeria și cazarmamentul erau corespunzătoare din punct de vedere igienico-sanitar, spălate și dezinfectate cu o firmă de specialitate. Personalul de la blocul alimentar nu a putut prezenta, înăs, fișe de aptitudine sau dovada absolvirii cursurilor de igienă și nici nu a respectat păstrarea probelor de alimente din mâncarea servită, pentru 48 de ore, conform legislației în vigoare. În plus, „Clinica Nera nu respectă obiectul de activitate înscris în autorizația sanitară de funcționare”, potrivit sursei citate.

Inspectorii DSP Caraș-severin au aplicat trei sancțiuni contravenționale, în valoare de 80.000 de lei: 30.000 de lei pentru nerespectarea de către personalul unității a protocoalelor și procedurilor medicale, 40.000 de lei pentru nerespectarea obiectului de activitate înscris în autorizația sanitară de funcționare și 10.000 de lei pentru nepăstrarea probelor de alimente, conform legislației în vigoare. În același timp, s-au acordat măsuri și termene de remediere a deficiențelor, pe loc sau într-un termen dat, iar la expirarea acestor termene se vor efectua recontroale. MEDIAFAX

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

CNAS: Persoanele asigurate beneficiază gratuit de servicii de prevenție, de depistare, confirmare și monitorizare a bolilor grave

Publicat

cnas: persoanele asigurate beneficiază gratuit de servicii de prevenție, de

CNAS: Persoanele asigurate beneficiază gratuit de servicii de prevenție. Persoanele asigurate pot beneficia de servicii de prevenție, de depistare, confirmare și monitorizare a bolilor grave, decontate de sistemul asigurărilor sociale de sănătate.

Potrivit CNAS, pentru a beneficia de servicii de prevenție, o persoană asigurată trebuie să urmeze câțiva pași.

Persoanele asigurate beneficiază gratuit de servicii de…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO FOTO. Trenuri în miniatură. O călătorie fascinantă în lumea detaliilor

Publicat

whatsapp image 2024 11 22 at 21.00.01 6 e1732302826278.jpeg

Cinema Dacia din Cluj-Napoca găzduiește o expoziţie de trenuleţe şi miniaturi în perioada 21 noiembrie – 12 decembrie. Conform organizatorilor, această expoziție ridică standardele la „următorul nivel” în comparație cu alte expoziții organizate până acum în țară.

Noutate în cadrul expoziției

Un lucru prin care această expoziție se diferențiază de restul este faptul că aduce interactivitatea printre participanți: „În sfârșit, poți testa și…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Horoscop de weekend: 23-24 noiembrie. Se anunță momente pline de entuziasm, dar e nevoie de echilibru între distracție și relaxare

Publicat

horoscop de weekend: 23 24 noiembrie. se anunță momente pline de

Horoscop de weekend: 23 – 24 noiembrie. Weekendul aduce pentru fiecare zodie oportunitatea de a echilibra momentele de introspecție cu cele de bucurie și conectare, arătând că fiecărei zile îi putem da un strop de magie prin alegerile noastre.

Acest weekend se conturează ca un moment de armonie între relaxare și energie creativă, oferind fiecărei zodii șansa de a-și prioritiza nevoile și dorințele.

Fie că este vorba…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO. Ce face Emil Boc la Bruxelles

Publicat

boc bxl e1732263586137.jpeg

Primarul Clujului, Emil Boc, este și președintele Comisiei de Buget și Coeziune Teritorială a Comitetului European a Regiunilor, organism care dă unde verde sau oprește propunerile de buget ale Uniunii Europene.

Boc s-a aflat zilele trecute la Bruxelles la sesiunea plenară unde s-au aniversat 30 de ani de la înființarea Comitetului European al Regiunilor, ocazie cu care edilul Clujului a acordat un interviu pentru Cluj24.

Rep: Ce faceți la Bruxelles?

E.B. Este…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe