Connect with us

EVENIMENT

Nici prea mult nu e bine să dormi. De câte ore de somn este nevoie pentru o viață sănătoasă. Studiu

Publicat

somn ceas dormit sursa foto pixabay
sursa foto: Pixabay.com

Prea mult sau prea puţin somn sunt asociate cu performanţe cognitive şi sănătate mintală mai slabe. Şapte ore de somn în fiecare noapte este durata ideală la vârste medii şi înaintate, sugerează un studiu.

Studiul efectuat pe aproape 500.000 de adulţi cu vârste cuprinse între 38 şi 73 de ani a constatat că prea mult sau prea puțin somn sunt asociate cu performanţe cognitive şi sănătate mintală mai slabe, inclusiv anxietate şi depresie. O cantitate constantă de somn a părut, de asemenea, să fie benefică.

Nici prea mult nu e bine să dormi. Somnul, la fel de important ca exercițiile fizice

Prof. Barbara Sahakian, de la Departamentul de psihiatrie al Universităţii Cambridge, a declarat: „Pentru fiecare oră care se îndepărtează de şapte ore, starea de sănătate se înrăutăţeşte. Este foarte clar că procesele care au loc în creierul nostru în timpul somnului sunt foarte importante pentru menţinerea sănătăţii noastre fizice şi mentale”.

Ea a adăugat că un somn bun este important în toate etapele vieţii, dar mai ales pe măsură ce oamenii îmbătrânesc: „Cred că este la fel de important ca exerciţiile fizice”.

Un motiv posibil pentru legătura dintre somnul insuficient şi declinul cognitiv poate fi perturbarea somnului cu unde lente. Lipsa somnului profund ar putea, de asemenea, să împiedice creierul să elimine toxinele în mod eficient, potrivit The Guardian.

Studiul, care a folosit date de la UK Biobank, a inclus imagini ale creierului şi date genetice pentru aproape 40.000 de participanţi. Acesta a constatat că zona creierului cea mai afectată de somn a fost regiunea care conţine hipocampul, centrul de memorie al creierului, un somn prea mult sau prea puţin fiind legat de un volum mai mic al creierului.

Nici prea mult nu e bine să dormi. Șapte ore, cel mai bun somn

Analiza a constatat că persoanele care dormeau şapte ore pe noapte au obţinut cele mai bune rezultate, în medie, la testele cognitive privind viteza de procesare, atenţia vizuală, memoria şi abilităţile de rezolvare a problemelor.

Cu toate acestea, lucrarea nu a putut dovedi o relaţie de cauzalitate, iar legătura dintre somn şi unele tulburări cerebrale este complexă. De exemplu, modelele neobişnuite de somn şi insomnia sunt simptome comune la persoanele cu demenţă.

Oamenii de ştiinţă sunt mai puţin lămuriţi cu privire la motivul pentru care petrecerea a opt sau mai multe ore în pat ar putea cauza probleme. O explicaţie este că persoanele care au un somn de proastă calitate, perturbat, au tendinţa de a petrece mai mult timp dormind – sau încercând să doarmă – pentru că se simt obosiţi. „Nu înţelegem cu adevărat de ce dormitul mai mult timp ar fi o problemă”, a spus Sahakian.

Prof. Jianfeng Feng, de la Universitatea Fudan din Shanghai, a declarat: „Deşi nu putem spune în mod concludent că prea puţin sau prea mult somn cauzează probleme cognitive, analiza noastră care priveşte indivizii pe o perioadă mai lungă de timp pare să susţină această idee. Motivele pentru care persoanele în vârstă au un somn mai slab par a fi complexe, influenţate de o combinaţie între constituţia noastră genetică şi structura creierului nostru”.

Cercetarea a fost publicată în revista Nature Aging.

(sursa: Mediafax)

Știrile Romania24.ro pot fi urmărite și pe Google News

 

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

FOTO. Lucrările la o conductă de apă blochează de săptămâni întregi o stradă din Baciu: „Alții fac tunel într-o noapte”

Publicat

whatsapp image 2025 05 21 at 10.38.28 scaled.jpeg

O porțiune de aproximativ 200 de metri de drum, care leagă strada Transilvaniei de o zonă de locuințe din comuna Baciu, județul Cluj, este blocată de mai bine de o lună. Locuitorii sunt nevoiți să suporte zilnic disconfortul, fără ca cineva să le poată oferi o explicație clară sau un termen de finalizare.

Terenul a fost decopertat înainte de Paști, iar de atunci, lucrările trenează. Locuitorii sunt revoltați.

„Este o bucată de circa 100-200 de metri care face…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Bitcoin a ajuns la un nivel record în istoria ei. La ce valoare se tranzacționează moneda virtuală

Publicat

a cumpărat cu euro falși țuică, fructe și legume. bărbat

Bitcoin, criptomoneda cu cea mai mare capitalizare, a doborât miercuri un nou record, ajungând la 109.499,80 dolari, impulsionată de optimismul din Statele Unite privind reglementarea sectorului.

Acesta a depășit astfel recordul anterior, atins la 20 ianuarie, ziua învestirii lui Donald Trump, transmige AFP citată de G4Media.

Moneda digitală beneficiază de „un larg sprijin bipartizan” în Statele Unite pentru reglementarea stablecoins, active digitale considerate mai sigure decât…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO PERCHEZIȚII: Patru traficanți, filați timp de un an de BCCO Alba Iulia. Vindeau droguri în orașe din Alba, Cluj și Hunedoara

Publicat

video percheziȚii: patru traficanți, filați timp de un an de

Patru bărbați au fost filați timp de un an, iar apoi reținuți în urma unor percheziții realizate de anchetatorii din Alba Iulia. Este vorba despre patru bărbați, de 26, 28, 37 și 40 de ani.

Activitatea celor patru a fost documentată de polițiștii de la BCCO Alba Iulia, alături de procurorii DIICOT.

Cercetările efectuate au relevat că, în perioada 2024 – 2025, cei patru bărbați ar fi procurat, manipulat, oferit cu titlu gratuit și vândut unor consumatori din județele…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Magazin Penny în Borhanci, dezbătut în comisia de urbanism. Avizat de principiu, proiectul revine în comisie cu PUD

Publicat

penny.jpeg

Un nou supermarket Penny, propus de compania REWE Projektentwicklung România pe strada Borhanciului din Cluj-Napoca, a fost dezbătut în ședința de miercuri a Comisiei Tehnice de Amenajare a Teritoriului și Urbanism (CTATU). Deși Planul Urbanistic Zonal (PUZ) a primit aviz, proiectul va reveni în comisie sub forma unui Plan Urbanistic de Detaliu (PUD), cu o mobilare mai coerentă a parcelei.

O investiție necesară, dar cu probleme

Amplasat la circa 200 de metri de viitorul…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe