Connect with us

EVENIMENT

Nici prea mult nu e bine să dormi. De câte ore de somn este nevoie pentru o viață sănătoasă. Studiu

Publicat

somn ceas dormit sursa foto pixabay
sursa foto: Pixabay.com

Prea mult sau prea puţin somn sunt asociate cu performanţe cognitive şi sănătate mintală mai slabe. Şapte ore de somn în fiecare noapte este durata ideală la vârste medii şi înaintate, sugerează un studiu.

Studiul efectuat pe aproape 500.000 de adulţi cu vârste cuprinse între 38 şi 73 de ani a constatat că prea mult sau prea puțin somn sunt asociate cu performanţe cognitive şi sănătate mintală mai slabe, inclusiv anxietate şi depresie. O cantitate constantă de somn a părut, de asemenea, să fie benefică.

Nici prea mult nu e bine să dormi. Somnul, la fel de important ca exercițiile fizice

Prof. Barbara Sahakian, de la Departamentul de psihiatrie al Universităţii Cambridge, a declarat: „Pentru fiecare oră care se îndepărtează de şapte ore, starea de sănătate se înrăutăţeşte. Este foarte clar că procesele care au loc în creierul nostru în timpul somnului sunt foarte importante pentru menţinerea sănătăţii noastre fizice şi mentale”.

Ea a adăugat că un somn bun este important în toate etapele vieţii, dar mai ales pe măsură ce oamenii îmbătrânesc: „Cred că este la fel de important ca exerciţiile fizice”.

Un motiv posibil pentru legătura dintre somnul insuficient şi declinul cognitiv poate fi perturbarea somnului cu unde lente. Lipsa somnului profund ar putea, de asemenea, să împiedice creierul să elimine toxinele în mod eficient, potrivit The Guardian.

Studiul, care a folosit date de la UK Biobank, a inclus imagini ale creierului şi date genetice pentru aproape 40.000 de participanţi. Acesta a constatat că zona creierului cea mai afectată de somn a fost regiunea care conţine hipocampul, centrul de memorie al creierului, un somn prea mult sau prea puţin fiind legat de un volum mai mic al creierului.

Nici prea mult nu e bine să dormi. Șapte ore, cel mai bun somn

Analiza a constatat că persoanele care dormeau şapte ore pe noapte au obţinut cele mai bune rezultate, în medie, la testele cognitive privind viteza de procesare, atenţia vizuală, memoria şi abilităţile de rezolvare a problemelor.

Cu toate acestea, lucrarea nu a putut dovedi o relaţie de cauzalitate, iar legătura dintre somn şi unele tulburări cerebrale este complexă. De exemplu, modelele neobişnuite de somn şi insomnia sunt simptome comune la persoanele cu demenţă.

Oamenii de ştiinţă sunt mai puţin lămuriţi cu privire la motivul pentru care petrecerea a opt sau mai multe ore în pat ar putea cauza probleme. O explicaţie este că persoanele care au un somn de proastă calitate, perturbat, au tendinţa de a petrece mai mult timp dormind – sau încercând să doarmă – pentru că se simt obosiţi. „Nu înţelegem cu adevărat de ce dormitul mai mult timp ar fi o problemă”, a spus Sahakian.

Prof. Jianfeng Feng, de la Universitatea Fudan din Shanghai, a declarat: „Deşi nu putem spune în mod concludent că prea puţin sau prea mult somn cauzează probleme cognitive, analiza noastră care priveşte indivizii pe o perioadă mai lungă de timp pare să susţină această idee. Motivele pentru care persoanele în vârstă au un somn mai slab par a fi complexe, influenţate de o combinaţie între constituţia noastră genetică şi structura creierului nostru”.

Cercetarea a fost publicată în revista Nature Aging.

(sursa: Mediafax)

Știrile Romania24.ro pot fi urmărite și pe Google News

 

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Bărbat de 73 de ani din Săsciori, prins de patru ori la volan fără permis. A fost reținut de polițiști

Publicat

masina politia fb politia romana.jpg

Un bărbat de 73 de ani din Săsciori a fost reținut de polițiști după ce a fost prins la volan de patru ori, fără permis de conducere. Acesta îi fusese retras din motive medicale.

Potrivit IPJ Alba, joi, 3 aprilie, polițiștii Secției 7 de Poliție Rurală Sebeș au luat măsura reținerii, pentru 24 de ore, față de un bărbat de 73 de ani, din localitatea Săsciori. Acesta este cercetat pentru săvârșirea infracțiunii de conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul de către…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Cu picioarele pe scaune. Autobuzul M11 Cluj-Napoca – Feleacu, canapea pentru unii mai prost educați

Publicat

whatsapp image 2025 04 04 at 08.40.55 e1743745837614.jpeg

O clujeancă a reclamat modul necivilizat în care circulă unii călători în mijloacele de transport în comun ale CTP Cluj-Napoca, în autobuzul M11.

Aceasta a surprins un cetățean în autobuzul M11 care face legătura dintre Cluj-Napoca și Feleacu stând cu picioarele pe scaune.

”M11 a ajuns canapea pentru unii mai prost educați”, a scris clujeanca pe o rețea socială.

Postarea a fost comentată de internauți: ”Rușine, pretenția de cetățean…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Inițiativă pentru retrogradarea statutului de protecție a ursului brun după incidentul în care un salvamontist a fost grav rănit

Publicat

garduri electrice în localitățile în care ajung urși. măsuri urgente

Doi europarlamentari cer retrogradarea statutului de protecție a ursului brun după incidentul în care un salvamontist a fost grav rănit de o ursoaică, la Predeal. Solicitarea a fost transmisă Comisiei Europene.

Europarlamentarii Daniel Buda și Dan Motreanu au trimis o scrisoare președintei Comisiei Europene și comisarei pentru mediu, reziliență în domeniul apei și economie circulară competitivă, solicitând o revizuire și retrogradare a statutului de protecție al ursului brun în…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Atenționare Cod Galben de vânt puternic în Alba și alte județe. Frig, ploi, grindină, ninsori până luni după-amiaza. Zonele vizate

Publicat

vremea în alba în săptămâna 31 martie – 6 aprilie:

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis atenționări Cod Galben de vânt puternic valabile în Alba și alte județe din țară până duminică. Meterologii avertizează că vremea se răcește, vor fi condiții de furtuni, ploi, dar și lapoviță și ninsori, până luni după-amiaza. 

Vremea se va menține deosebit de rece, vor fi precipitații mixte și intensificări ale vântului, până spre sfârșitul săptămânii viitoare.

Informare meteo: de sâmbătă, 5 aprilie,…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe