Connect with us

EVENIMENT

Nicolae Bănicioiu, urmărit penal şi sechestru pe avere

Publicat

DNA l-a pus sub acuzare pe fostul ministru al Sănătăţii Nicolae Bănicioiu pentru săvârşirea infracţiunilor de trafic de influenţă şi luare de mită în formă continuată, fiind pus sechestru pe averea acestuia, respectiv bunuri imobile şi conturi.

Potrivit unui comunicat al DNA, ca urmare a îndeplinirii cerinţelor legale şi constituţionale referitoare la efectuarea urmăririi penale faţă de persoane care au deţinut o funcţie ministerială la data faptelor, respectiv obţinerea avizului favorabil din partea Camerei Deputaţilor, procurorii au dispus efectuarea urmăririi penale faţă de Nicolae Bănicioiu, deputat la data faptelor, având funcţia de ministru, pentru săvârşirea infracţiunilor de trafic de influenţă şi luare de mită în formă continuată.

Conform DNA, în perioada în care a deţinut funcţia de ministru al Tineretului şi Sporturilor, Bănicioiu ar fi acceptat promisiunea a doi oameni de afaceri şi, ulterior, ar fi primit de la unul dintre aceştia suma totală de 1.292.122 lei, reprezentând dividende aferente anului 2013 distribuite de firmele controlate de cei doi oameni de afaceri, în schimbul influenţei pe care a lăsat să se înţeleagă că o are asupra ministrului Sănătăţii şi a funcţionarilor publici din cadrul acestei instituţii, pentru a-i determina să îndeplinească sau să nu îndeplinească acte ce intrau în îndatoririle lor de serviciu.

Banii ar fi fost daţi în schimbul numirii sau menţinerii unor persoane în funcţia de manager la spitale publice aflate în subordinea Ministerului Sănătăţii, spitale cu care firmele controlate de cei doi oameni de afaceri aveau contracte încheiate sau desfăşurau proceduri de achiziţii publice, precum şi alocarea de sume de bani unităţilor sanitare cu care aveau contracte în derulare.

La săvârşirea presupuselor fapte, explică DNA, Bănicioiu ar fi fost ajutat de o altă persoană, suspect în dosar.

Această persoană ar fi fost numită ca asociat în cele două firme, cu o cotă de participare la beneficii, în condiţiile în care titularul în fapt al părţilor sociale era Bănicioiu.

De asemenea, persoana respectivă ar fi semnat dispoziţiile de plată a dividendelor presupus emise de cele două firme ce ar fi avut-o pe ea ca beneficiar (ambele la data de 26.02.2014), deşi suma de bani s-ar fi primit cash de Bănicioiu de la unul dintre cei doi oameni de afaceri.

Ulterior, în calitate de ministru interimar al Sănătăţii, iar apoi ca ministru titular al portofoliului, Nicolae Bănicioiu ar fi primit de la aceiaşi oameni de afaceri, prin intermediul aceleiaşi persoane, prin metode similare disimulate în presupuse dividende cuvenite altora, suma totală de 2.612.389 lei, în legătură cu îndeplinirea unor acte ce intrau în atribuţiile sale. Concret, banii ar fi fost primiţi în schimbul numirii/menţinerii în funcţii de manager a unor persoane la anumite spitale, cu care oamenii de afaceri aveau relaţii contractuale, precum şi pentru alocarea preferenţială de fonduri unităţilor sanitare cu care aveau contracte.

În vederea asigurării confiscării sumei reprezentând obiectul infracţiunilor de corupţie, s-a dispus sechestru asigurător asupra unor bunuri imobile şi poprire pe conturi avându-l ca titular pe Bănicioiu.

Lui Nicolae Bănicioiu i s-a adus cunoştinţă joi calitatea procesuală în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală. AGERPRES

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

ANAF demarează controale la transportatori. Prejudiciu de aproape 8 milioane de lei produs prin metoda „furt de identitate”

Publicat

alertă anaf: mesaje sms false în numele fiscului, cu privire

ANAF demarează controale la transportatori: Inspectorii antifraudă din cadrul Direcției Generale Antifraudă Fiscală (DGAF) – Structura centrală, au descoperit în urma unui control, un prejudiciu de aproape 8 milioane de lei, la o firmă de transport de bunuri.

Ancheta a arătat că firma care se ocupa cu transportul de bunuri, a folosit metoda cunoscută sub numele de „furt de identitate”. Mai exact, a trecut în acte niște achiziții care, în realitate, nu au fost confirmate de…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO: Jandarmii din Alba, în vizită la Grădinița „Heidi” din Sebeș. Cei mici au aflat mai multe despre rolul și misiunile acestora

Publicat

foto: jandarmii din alba, în vizită la grădinița „heidi” din

Jandarmii din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Alba au desfășurat joi, 10 aprilie, o activitate educativ-preventivă la Grădinița „Heidi” din municipiul Sebeș.

Jandarmii au venit în întâmpinarea celor mici cu mesaje adaptate vârstei lor, despre siguranță, prietenie și încredere în uniforma de jandarm.

Activitatea a fost primită cu entuziasm de copii, care au avut ocazia să interacționeze cu jandarmii, să afle mai multe despre rolul și misiunile acestora…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Șofer amendat de două ori în 15 minute pentru depășirea vitezei pe DN1, între Turda și Cluj

Publicat

whatsapp image 2025 04 10 at 14.31.34 1.jpeg

Un șofer din Cluj-Napoca a reușit „performanța” de a fi prins de două ori cu piciorul greu pe accelerație, la doar 15 minute distanță, pe același drum. Dacă prima abatere a fost cu 14 km/h peste limită, a doua oară a fost prins circulând cu 120 km/h pe un drum de 70 km/h.

Polițiștii din cadrul Biroului Rutier Turda au sancționat contravențional un bărbat de 45 de ani, din Cluj-Napoca, pentru încălcarea repetată a regimului legal de viteză și a regulilor…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Acțiuni ale polițiștilor din Alba: Amenzi de peste 75.000 de lei și 556 de persoane verificate

Publicat

peste 200 de mașini verificate de polițiști și jandarmi în

Polițiștii și jandarmii din județul Alba au continuat acțiunile, în sistem integrat, pentru combaterea faptelor de natură penală și contravențională și pentru prevenirea incidentelor care ar putea afecta liniștea cetățenilor din județ. 

Potrivit IPJ Alba, în ultimele 24 de ore, în cadrul activităților desfășurate, au fost efectuate, prin intermediul aplicației eDAC, 556 de verificări de persoane și 345 de verificări de autovehicule, pentru a preveni și combate posibile…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe