Connect with us

ACTUALITATE

Nicolae Ciucă: Dezvoltarea infrastructurii de depozitare şi procesare pentru micii producători este o prioritate

Publicat

nicolae ciuca premier fb gov7.jpg

Nicolae Ciucă: Dezvoltarea infrastructurii de depozitare şi procesare pentru micii producători este o prioritate

„Sunt convins că toţi participanţii la acest eveniment acordă o importanţa deosebită managementului eficient al resurselor din industria alimentară, precum şi necesităţii unei abordări adecvate care să implice o schimbare reală a modului în care producem, transformăm, consumăm şi distribuim produsele alimentare.

Doar aşa contribuim la consolidarea securităţii alimentare, atât la nivel naţional, cât şi la nivel european şi global. Ţara noastră este un stat membru stabil şi bine integrat în cadrul familiei europene! Avem un rol activ şi puternic în stabilirea politicilor agricole, precum şi experienţa unei preşedinţii de succes în domeniul agricol. Vă susţin în demersul de a creşte, împreună, accesul pe piaţa internă şi externă a produselor agroalimentare româneşti, un obiectiv strategic al Programului de Guvernare”, spune Nicolae Ciucă, prezent prin sistemul videoconferinţă la evenimentul Romanian Agri Trade Summit.

El afirmă că România are un avantaj logistic major, pe care trebuie să îl maximizeze, orientându-se şi către Nordul Africii, Orientul Mijlociu şi Asia, destinaţii cu cerere semnificativă în sectorul agribusiness-ului.

„Realizarea de investiţii publice pentru dezvoltarea infrastructurii de depozitare şi procesare pentru micii producători constituie o direcţie prioritară a României, pentru a pune în evidenţă beneficiile lanţului scurt de aprovizionare şi totodată, asigură Predictibilitatea şi Sustenabilitatea Agribusiness-ului Românesc. Aceste tipuri de investiţii sunt de importanţă critică şi cu rol strategic pe termen mediu şi lung pentru dezvoltarea şi rezilienţa lanţurilor alimentare naţionale. Luând în considerare consecinţele războiului din Ucraina, seceta agrară din anul 2020 şi din anul 2022, şi criza energetică cu care ne confruntăm, Guvernul României a dezvoltat o serie de programe pentru sprijinirea sectorului agricol şi a fermierilor români. Programele de <Trei ori subvenţia>, <Rural Invest> şi <Agro IMM Invest> au oferit credite bancare garantate de stat pentru 1744 de beneficiari, cu garanţii de 1.1 mld lei pentru credite aferente de 1,3 mld lei”, adaugă premierul.

De asemenea, Nicolae Ciucă a vorbit şi despre măsurile luate de Executiv pentru sprijinirea acestui sector.

„Pot sublinia că potenţialul României este în continuare pe o pantă ascendentă. Nu potenţialul, ci activitatea fermierilor e pe o pantă ascendentă şi ea trebuie să continue. Sunt convins că pentru perioada de programare 2023-2027 fondurile europene destinate Politicii Agricole Comune (PAC), care nu sunt deloc puţine – reprezintă 9,78 mld. euro pentru plăţi directe, 5,87 mld. euro pentru dezvoltare rurală, destinate susţinerii industriei alimentare prin investiţii de procesare derulate de IMM-uri şi de întrepinderi mari, vor constitui măsuri prin care venim în sprijinul ferierilor şi industriei alimentare. Fermierii români şi operatorii din agribusiness sunt percepuţi ca un factor extrem de important în dezvoltarea pe termen mediu şi lung a României. Atenţia statului este în mod clar direcţionată către agricultură şi industria alimentară ca fiind garant al securităţii alimentare naţionale, cu rol important al agriculturii româneşti în cadrul Uniunii Europene, la nivel regional şi global”, încheie Ciucă.

Sursa Mediafax.ro

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

Energia eoliană devine principalul furnizor de energie în Germania

Publicat

energie

Potrivit datelor publicate miercuri, aproape o treime din electricitatea generată în Germania în primul trimestru al anului 2023 a provenit din energia eoliană. Turbinele eoliene au depășit cărbunele, devenind principalul furnizor de energie al țării, conform informațiilor transmise de Reuters.

Aproximativ 32,2% din electricitatea din Germania a fost produsă de vânt, în primele trei luni din 2023, faţă de 30% în cazul cărbunelui, a anunţat Oficiul Federal de Statistică (Destatis).

A fost pentru prima dată din trimestrul doi din 2020 când energia eoliană a fost principala sursă de energie a celei mai mari economii europene.

Sursele convenţionale de energie – cărbune, gaz şi energia nucleară – încă reprezintă peste jumătate din producţia de electricitate din Germania (51,4%, în uşoară scădere faţă de anul trecut (52,9%), conform Destatis.

Germania vrea să genereze cel puţin 80% din electricitate din surse regenerabile, până în 2030. Ultimele centrale nucleare au fost închise în aprilie, iar producţia de cărbune este în declin constant. Agerpres

Citește mai departe

ACTUALITATE

Se întrerupe apa în mai multe cartiere din municipiul Botoșani

Publicat

apa1.jpg

S.C. Nova Apaserv S.A. Botoșani anunță întreruperea furnizării apei în municipiul Botoşani, mâine 08.06.2023, în intervalul orar 09:00 – 14:00, pentru executarea lucrărilor de remediere a avariei de pe conducta din OL Ø200 mm, localizată pe strada Primăverii nr. 30.

Afectaţi de oprirea apei sunt utilizatorii din municipiul Botoşani ce locuiesc în careul străzilor Primăverii, Mihail Kogălniceanu, B-dul George Enescu (fostul cartier Rotunda).

Pentru evitarea disconfortului cauzat de lipsa apei, rugăm utilizatorii afectați să-şi constituie rezervele de apă necesare.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News

Ultimele articole…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Nici bine n-a intrat în municipiul Botoșani că a fost și amendat. Un tânăr din Suceava a rămas și fără marfă

Publicat

lemne.jpg

Marți, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Botoșani – Biroul Rutier au oprit pentru control, pe strada Sucevei, o autoutilitară condusă de un tânăr, de 29 de ani, din județul Suceava, care transporta material lemnos.

În urma verificărilor efectuate s-a stabilit faptul că acesta nu deținea documente legale de proveniență sau de transport pentru materialul lemnos transportat, în cantitate de aproximativ 7 metri cubi.

 

Tânărul a fost sancționat contravențional cu amendă în cuantum de 4.000 de lei, iar materialul lemnos transportat a fost supus confiscării.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News

Ultimele articole…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Papa Francisc va fi supus unei intervenţii chirurgicale pentru un risc de obstrucţie intestinală

Publicat

papa

Potrivit surselor internaționale de presă, Vaticanul a anunțat că miercuri după-amiază, Papa Francisc, în vârstă de 86 de ani, va fi supus unei operații de urgență la spitalul Gemelli din Roma. Operația va fi efectuată sub anestezie generală și are ca scop tratarea unui risc de obstrucție intestinală.

Intervenţia chirurgicală, devenită necesară din cauza agravării simptomelor prezentate de papă, potrivit echipei sale medicale, va duce la câteva zile de spitalizare, a precizat directorul biroului de presă al Sfântului Scaun, Matteo Bruni, într-un comunicat.

Francisc a fost supus unui control marţi la acelaşi spital.

Liderul Bisericii Catolice a petrecut mai multe zile în spital în luna martie, în urma unei infecţii respiratorii, aminteşte ANSA. EL s-a aflat miercuri dimineaţă în Piaţa Sfântul Petru pentru audienţa sa generală săptămânală. Agerpres

Citește mai departe