Connect with us

EVENIMENT

Nicolae Stan, un român acuzat de CRIMĂ în Spania, declarat NEVINOVAT și eliberat după ce a fost ținut 831 zile în închisoare

Publicat


tribunal

Un român care a fost ținut 831 de zile în arest, în așteptarea judecății, a fost declarat nevinovat de Tribunalul Provincial din Madrid. După aproape doi ani și jumătate de arest preventiv, Nicolae Stan, 39 de ani, a fost declarat nevinovat și eliberat. Românul fusese acuzat de procurorii spanioli de uciderea lui Luis Lozano, un întreprinzător în construcții din Villar del Olmo (Madrid).

 Potrivit ziarulromanesc.es procesul a avut loc cu un juriu popular în secția 16 a Tribunalului Provincial din Madrid, în perioada 9 – 23 septembrie. În timpul celor opt sesiuni orale, au depus mărturie, pe lângă acuzat și aproximativ douăzeci de martori, 22 de gardieni civili care au participat la ancheta care acum trebuie să înceapă de la zero, potrivit La Razon.

Procurorii au cerut 20 de ani de închisoare

Procurorul a solicitat 20 de ani de închisoare și o despăgubire de 80.000 de euro pentru fosta soție și fiica victimei. În documentul de acuzare se arăta că inculpatul, „în compania altor persoane neidentificate și în acord cu acestea”, circula cu mașina sa Citroen Berlingo albă, lângă barul Boletus din Eurovillas, unde se afla în acea zi întreprinzătorul. Potrivit Procurorului, românii îl urmăreau și înainte ca Luis să intre în casa sa, Nicolae, împreună cu terți necunoscuți, au intrat în casa acestuia (fără ca ușa să fie forțată).

Conform teoriei procurorilor, când omul de afaceri a ajuns la casa sa, Stan l-a atacat „lovindu-l la spate, brațe și cap, ceea ce l-a determinat să cadă pe podeau, semi-inconștient”. Stan atunci l-ar fi omorât cu intenție. Cu victima deja la pământ și „cu intenția de a-l ucide, i-a apăsat strâns gâtul cu o mână pentru a-l strangula, în timp ce-i acoperea căile respiratorii cu cealaltă”, au scris procurorii în rechizitoriu. Această manevră i-a provocat moartea la 11:45 p.m., potrivit autopsiei.

Luis Lozano era un constructor în vârstă de 61 de ani, care locuia singur într-o vilă din cartierul Eurovillas din localitatea Madrid Villar del Olmo. Când criza a ajuns în sectorul construcțiilor, Lozano a început să acumuleze datorii. Aceasta s-a încheiat și într-o criză sentimentală care a dus la separarea soției sale. Atunci Lozano a început să iasă noaptea și să frecventeze diverse medii. Pe 17 mai 2016 a fost găsit ucis în propria casă.

Criminaliștii Gărzii Civile au lucrat pe trei linii de anchetă: sentimentală, profesională și jaf. În final, au rămas la cea din urmă, chiar dacă din casă nu lipsea nimic, și l-au arestat pe Stan la aproape un an de la evenimente. El a intrat în detenție provizorie pe 7 aprilie 2017. Ulterior, un judecător l-a eliberat două luni: din 9 noiembrie 2017 până în 17 ianuarie 2018. Când s-a întors, titularul Curții de Instrucție numărul 3 din Arganda, care desfășura ancheta, a dispus din nou detenția lui.

Probele care existau împotriva lui Stan

Practic, trei indicii, nu dovezi: amplasarea autoutilitarei sale în apropiere de barul în care se afla victima, transmiterea datelor de la telefonul său de la releul din zona casei decedatului și ADN-ul său pe banda adezivă care acoperea una dintre cele două camere de supraveghere video din hol.

Dar îndoielile față de aceste indicii care i-au fpcut pe jurați să dea un verdict de nevinovăție. Astfel, Judecătorul a decretat achitarea lui, într-o sentință notificată la 1 octombrie. Judecătorul pune la îndoială punctul de plecare al anchetei poliției și susține că argumentul furt nu are sens, deoarece „faptul dovedit este că nu au luat niciun obiect de valoare”. «Se știa în cartier că Luis era în faliment (…). Acesta este motivul pentru care ipoteza furtului este exclusă”, spune judecătorul.

Sentința argumentează de ce „respinge” cele trei indicii principale împotriva lui Stan. În ceea ce privește autoutilitara Berlingo, Garda Civilă a recunoscut în proces că calitatea slabă a imaginilor de pe camerele video de pe stradă nu a permis să determine marca, modelul sau numărul de înmatriculare al vehiculului. Adică putea fi orice dubă albă cu caracteristici similare, inclusiv Fordul Transit al victimei. În ceea ce privește orele în care se vede autoutilitara, „se arată că telecamera de la rezervor de apă marchează cu o oră mai puțin, deoarece nu a fost adaptată la ora de vară, deci nici timpul cea care traversează autoutilitara în acel punct lângă casa lui Luis nu este dovedită ».

În ceea ce privește telefonul mobil al lui Stan, există faptul că „cele trei repetitoare care acoperă zona, dacă unul se saturează, are loc un transfer de date și se oferă servicii pentru clienți chiar dacă nu este repetitorul cel mai apropiat”. Adică, un repetitor de acoperire nu este neapărat cel mai apropiat. Prin urmare, instanța îl consideră un indiciu „nu foarte semnificativ”, întrucât Stan putea fi acasă la el, conectat la repetitorul cel mai aproape de casa victimei, deoarece ambele case sunt relativ în apropiere.

În fine, ADN-ul. A fost principala dovadă a acuzării împotriva lui, dar nu s-a dovedit că Stan era acolo la locul și la momentul crimei. “Interpretarea nu poate fi univocă”, a rezumat magistratul. Unul dintre argumente este așa-numitul transfer secundar: faptul că ADN-ul poate fi „transportat” dintr-un loc în altul, astfel încât să incrimineze pe altcineva. Judecătorul subliniază faptul că două tentative de tâlhărie au avut loc cu două luni înaintea crimei, la domiciliul lui Lozano. „Nu se știe dacă camerele de securitate erau deja acoperite (…). Nu poate fi exclus faptul că ADN-ul ar fi putut fi depus cu acea ocazie ».

Juriul nu a putut considera practic nicio probă definitivă

Familia victimei, care a cerut 25 de ani de închisoare pentru inculpat, va evalua zilele acestea cu avocatul său dacă va face apel împotriva sentinței scrie La Razon. Se pare că Parchetul o va face, dar cu puține șanse de a schimba sentința.

Ancheta cu privire la crimă se redeschide. Dacă Stan nu e vinovat, cine e făptașul? Investigatorii ar putea relua acum mai multe ipoteze pe care le abandonaseră. Astfel, a fost cercetată o femeie de origine română pe nume Diana, cu care Lozano ar fi putut avea o relație romantică. Soțul acestei femei, tot român, ar fi aflat de aceste infidelități și ar fi putut să se răzbune.

O altă ipoteză a fost legată de datoriile pe care întreprinzătorul le avea la angajații săi. Cu unul dintre ei, numit Raul și, de asemenea, de origine română, îl văzuseră discutând cu o zi înainte de crimă la centrul comercial Eurovillas. O vreme, Garda Civilă a interceptat telefonul mobil al acestui bărbat, însă nu au reușit să obțină dovezi împotriva lui sau să-l lege de crimă.

sursa ziarulromanesc.es, foto: europapress.es

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

EVENIMENT

FOTO-VIDEO: Ninge în România. Strat de zăpadă de 10 centimetri pe Transfăgărăşan

Publicat

Ninge la această oră în România. Pe Transfăgărăşan sunt zero grade Celsius şi s-a depus deja un strat de 10 centimetri de zăpadă.  

La Bâlea Lac a început să ningă încă de miercuri seara, în jurul orei 20.00. La această oră sunt 0 grade Celsius.

Zăpada s-a aşternut şi în masivul Bucegi, unde, la peste 2200 de metri ninge de ore bune.

 

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o informare meteo de ploi puternice, răcire accentuată, vânt și ninsori la munte, valabilă de miercuri până sâmbătă. În Moldova, Transilvania și Muntenia se anunță vânt puternic și precipitații mixte.

Citește mai departe

EVENIMENT

Cetăţean iranian, depistat în timp ce încerca să treacă fraudulos frontiera, la Vama Cenad

Publicat

Poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Sânnicolau Mare au depistat un bărbat din Iran, solicitant de azil în România, care a încercat să treacă ilegal frontiera în Ungaria, pentru a ajunge într-un stat din vestul Europei.

În data de 20.11.2019, ora 20.50, poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Sânnicolau Mare, judeţul Timiş, au desfăşurat o acţiune pe linia combaterii migraţiei ilegale în zona de competenţă.

Astfel, în apropierea localităţii de frontieră Cenad, la aproximativ 100 m de linia de frontieră, a fost observată o persoană de sex masculin care se deplasa pe jos, spre graniţa cu Ungaria. Imediat, bărbatul a fost preluat şi transportat la sediul instituţiei, pentru cercetări.

În cadrul verificărilor preliminare, poliţiştii de frontieră au stabilit faptul că bărbatul în cauză este cetăţean iranian, în vârstă de 35 de ani, solicitant de azil pe teritoriul României şi intenţiona să treacă ilegal frontiera în Ungaria, cu scopul de a ajunge într-un stat din vestul Europei.

În cauză, poliţiştii de frontieră efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de tentativă de trecere frauduloasă a frontierei de stat, urmând ca la finalizarea cercetărilor să fie dispuse măsurile legale ce se impun.

Citește mai departe

EVENIMENT

Şase migranţi clandestini algerieni, dispăruți de la bordul navei ancorate în Portul Constanța

Publicat

Cei şase migranţi de naţionalitate algeriană care au provocat un incendiu în cabina navei cu care sosiseră clandestin în Portul Constanţa au fost daţi dispăruţi joi dimineaţă de către echipajul de la bord, informează Garda de Coastă.

Citește și VIDEO: Alertă în Portul Constanța. Șase migranţi clandestini algerieni, intoxicaţi cu fum, după ce au provocat un incendiu la bordul navei

Potrivit sursei citate, joi, în jurul orei 03.10, poliţiştii de frontieră din cadrul Grupului de Nave Constanţa, aflaţi la supravegherea navei NORDIC Barents, sub pavilion Panama, sosită în Portul Constanţa duminică, din Turcia, au fost anunţaţi de către un membru de echipaj că cei şase pasageri clandestini de la bordul navei nu se mai află în încăperea în care erau cazaţi.

“Imediat, poliţiştii de frontieră au efectuat controlul navei şi au alertat autorităţile locale şi firmele de pază care îşi desfăşoară activitatea în Portul Constanţa şi au fost declanşate activităţi de căutare a celor şase cetăţeni algerieni, în cooperare cu structurile Inspectoratului Poliţiei Judeţene (IPJ) şi Inspectoratului Judeţean de Jandarmi (IJJ), fiind găsiţi cinci dintre aceştia, în zona localităţii Murfatlar” – se arată în comunicatul de presă.

În context, Garda de Coastă precizează că în permanenţă la scara navei NORDIC Barents s-a aflat un echipaj al Poliţiei de Frontieră care a supravegheat obiectivul, fiind făcute cu verificări în mod constant ale încăperii în care migranţii clandestini se aflau, ultima verificare fiind efectuată în jurul orei 02.30, când nu au fost constatate nereguli.

“În prezent sunt efectuate cercetări pentru stabilirea cu exactitate a celor întâmplate şi identificarea persoanelor implicate, în cauză existând suspiciuni privind complicitatea echipajului navei în săvârşirea faptei de trecere frauduloasă a frontierei de stat” – precizează Garda de Coastă. AGERPRES

Citește mai departe

EVENIMENT

O persoană a fost rănită, în urma unui accident pe DN 1, la Predeal. Mașină proiectată în afara șoselei, după coliziunea cu un alt autoturism

Publicat

masina politie

O persoană a fost rănită într-un accident rutier produs joi, pe DN1, la km 143+150m, în zona Predeal – Brașov. Potrivit IPJ Brașov, din primele informații a avut loc o coliziune față-spate între două autoturisme.

În urma impactului puternic, unul din cele două autoturisme a fost proiectat în afara părții carosabile.

Potrivit sursei citate, o persoană a fost rănită, această fiind transportată la spital pentru acordare de îngrijiri medicale.

Conducătorii auto au fost testați cu aparatul etilotest, rezultatul fiind zero.

Polițiștii continuă cercetările în cadrul unui dosar penal.

Citește mai departe