Connect with us

EVENIMENT

Nicolae Stan, un român acuzat de CRIMĂ în Spania, declarat NEVINOVAT și eliberat după ce a fost ținut 831 zile în închisoare

Publicattribunal

Un român care a fost ținut 831 de zile în arest, în așteptarea judecății, a fost declarat nevinovat de Tribunalul Provincial din Madrid. După aproape doi ani și jumătate de arest preventiv, Nicolae Stan, 39 de ani, a fost declarat nevinovat și eliberat. Românul fusese acuzat de procurorii spanioli de uciderea lui Luis Lozano, un întreprinzător în construcții din Villar del Olmo (Madrid).

 Potrivit ziarulromanesc.es procesul a avut loc cu un juriu popular în secția 16 a Tribunalului Provincial din Madrid, în perioada 9 – 23 septembrie. În timpul celor opt sesiuni orale, au depus mărturie, pe lângă acuzat și aproximativ douăzeci de martori, 22 de gardieni civili care au participat la ancheta care acum trebuie să înceapă de la zero, potrivit La Razon.

Procurorii au cerut 20 de ani de închisoare

Procurorul a solicitat 20 de ani de închisoare și o despăgubire de 80.000 de euro pentru fosta soție și fiica victimei. În documentul de acuzare se arăta că inculpatul, „în compania altor persoane neidentificate și în acord cu acestea”, circula cu mașina sa Citroen Berlingo albă, lângă barul Boletus din Eurovillas, unde se afla în acea zi întreprinzătorul. Potrivit Procurorului, românii îl urmăreau și înainte ca Luis să intre în casa sa, Nicolae, împreună cu terți necunoscuți, au intrat în casa acestuia (fără ca ușa să fie forțată).

Conform teoriei procurorilor, când omul de afaceri a ajuns la casa sa, Stan l-a atacat „lovindu-l la spate, brațe și cap, ceea ce l-a determinat să cadă pe podeau, semi-inconștient”. Stan atunci l-ar fi omorât cu intenție. Cu victima deja la pământ și „cu intenția de a-l ucide, i-a apăsat strâns gâtul cu o mână pentru a-l strangula, în timp ce-i acoperea căile respiratorii cu cealaltă”, au scris procurorii în rechizitoriu. Această manevră i-a provocat moartea la 11:45 p.m., potrivit autopsiei.

Luis Lozano era un constructor în vârstă de 61 de ani, care locuia singur într-o vilă din cartierul Eurovillas din localitatea Madrid Villar del Olmo. Când criza a ajuns în sectorul construcțiilor, Lozano a început să acumuleze datorii. Aceasta s-a încheiat și într-o criză sentimentală care a dus la separarea soției sale. Atunci Lozano a început să iasă noaptea și să frecventeze diverse medii. Pe 17 mai 2016 a fost găsit ucis în propria casă.

Criminaliștii Gărzii Civile au lucrat pe trei linii de anchetă: sentimentală, profesională și jaf. În final, au rămas la cea din urmă, chiar dacă din casă nu lipsea nimic, și l-au arestat pe Stan la aproape un an de la evenimente. El a intrat în detenție provizorie pe 7 aprilie 2017. Ulterior, un judecător l-a eliberat două luni: din 9 noiembrie 2017 până în 17 ianuarie 2018. Când s-a întors, titularul Curții de Instrucție numărul 3 din Arganda, care desfășura ancheta, a dispus din nou detenția lui.

Probele care existau împotriva lui Stan

Practic, trei indicii, nu dovezi: amplasarea autoutilitarei sale în apropiere de barul în care se afla victima, transmiterea datelor de la telefonul său de la releul din zona casei decedatului și ADN-ul său pe banda adezivă care acoperea una dintre cele două camere de supraveghere video din hol.

Dar îndoielile față de aceste indicii care i-au fpcut pe jurați să dea un verdict de nevinovăție. Astfel, Judecătorul a decretat achitarea lui, într-o sentință notificată la 1 octombrie. Judecătorul pune la îndoială punctul de plecare al anchetei poliției și susține că argumentul furt nu are sens, deoarece „faptul dovedit este că nu au luat niciun obiect de valoare”. «Se știa în cartier că Luis era în faliment (…). Acesta este motivul pentru care ipoteza furtului este exclusă”, spune judecătorul.

Sentința argumentează de ce „respinge” cele trei indicii principale împotriva lui Stan. În ceea ce privește autoutilitara Berlingo, Garda Civilă a recunoscut în proces că calitatea slabă a imaginilor de pe camerele video de pe stradă nu a permis să determine marca, modelul sau numărul de înmatriculare al vehiculului. Adică putea fi orice dubă albă cu caracteristici similare, inclusiv Fordul Transit al victimei. În ceea ce privește orele în care se vede autoutilitara, „se arată că telecamera de la rezervor de apă marchează cu o oră mai puțin, deoarece nu a fost adaptată la ora de vară, deci nici timpul cea care traversează autoutilitara în acel punct lângă casa lui Luis nu este dovedită ».

În ceea ce privește telefonul mobil al lui Stan, există faptul că „cele trei repetitoare care acoperă zona, dacă unul se saturează, are loc un transfer de date și se oferă servicii pentru clienți chiar dacă nu este repetitorul cel mai apropiat”. Adică, un repetitor de acoperire nu este neapărat cel mai apropiat. Prin urmare, instanța îl consideră un indiciu „nu foarte semnificativ”, întrucât Stan putea fi acasă la el, conectat la repetitorul cel mai aproape de casa victimei, deoarece ambele case sunt relativ în apropiere.

În fine, ADN-ul. A fost principala dovadă a acuzării împotriva lui, dar nu s-a dovedit că Stan era acolo la locul și la momentul crimei. “Interpretarea nu poate fi univocă”, a rezumat magistratul. Unul dintre argumente este așa-numitul transfer secundar: faptul că ADN-ul poate fi „transportat” dintr-un loc în altul, astfel încât să incrimineze pe altcineva. Judecătorul subliniază faptul că două tentative de tâlhărie au avut loc cu două luni înaintea crimei, la domiciliul lui Lozano. „Nu se știe dacă camerele de securitate erau deja acoperite (…). Nu poate fi exclus faptul că ADN-ul ar fi putut fi depus cu acea ocazie ».

Juriul nu a putut considera practic nicio probă definitivă

Familia victimei, care a cerut 25 de ani de închisoare pentru inculpat, va evalua zilele acestea cu avocatul său dacă va face apel împotriva sentinței scrie La Razon. Se pare că Parchetul o va face, dar cu puține șanse de a schimba sentința.

Ancheta cu privire la crimă se redeschide. Dacă Stan nu e vinovat, cine e făptașul? Investigatorii ar putea relua acum mai multe ipoteze pe care le abandonaseră. Astfel, a fost cercetată o femeie de origine română pe nume Diana, cu care Lozano ar fi putut avea o relație romantică. Soțul acestei femei, tot român, ar fi aflat de aceste infidelități și ar fi putut să se răzbune.

O altă ipoteză a fost legată de datoriile pe care întreprinzătorul le avea la angajații săi. Cu unul dintre ei, numit Raul și, de asemenea, de origine română, îl văzuseră discutând cu o zi înainte de crimă la centrul comercial Eurovillas. O vreme, Garda Civilă a interceptat telefonul mobil al acestui bărbat, însă nu au reușit să obțină dovezi împotriva lui sau să-l lege de crimă.

sursa ziarulromanesc.es, foto: europapress.es

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

EVENIMENT

FOTO: Femeie șantajată de un bărbat cu publicarea de imagini compromițătoare, în Vâlcea

Publicat

Polițiștii din Râmnicu Vâlcea, sub supravegherea directă a procurorului, au organizat vineri o acțiune de prindere în flagrant delict a unui bărbat bănuit de șantaj.

Astfel, un bărbat de 37 de ani din Brezoi a fost prins când primea 3.000 de lei de la o femeie, care ar fi fost șantajată, de acesta, cu publicarea unor fotografii compromițătoare.

 

În urma probatoriului, bărbatul a fost reținut pentru 24 de ore, pe bază de ordonanță, pentru șantaj, cercetările fiind efectuate sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Râmnicu Vâlcea.

Sâmbătă, bărbatul urmează a fi prezentat magistraţilor pentru dispunerea unor măsuri legale.

Citește mai departe

EVENIMENT

INCREDIBIL. Un român beat a lovit mai multe persoane, inclusiv polițiști, aparent fără motiv. Incidentul a avut loc în Italia

Publicat

Sursă foto: Cronache Maceratesi

A intrat beat într-o farmacie din Macerata, urmărind un bărbat. L-a lovit cu o sticlă de bere, apoi s-a legat de farmacist, clienți și polițiști. 

Conform observatornews, românul de 35 de ani a provocat un scandal monstru și a fost arestat în Italia.

Românul beat s-a luat, potrivit Cronache Maceratesi, de un localnic, identificat drept Claudio Biagiola. A încercat să-l lovească și i-a spus cuvinte fără prea multă noimă. Apoi, românul a intrat într-un local și și-a mai cumpărat o sticlă cu bere, apoi a continuat să-l urmărească pe italian. Printre altele, românul i-ar fi spus că au fost colegi în armată și îl acuza pe italian că a ucis atunci mai multe persoane.

Italianul s-a refugiat într-o farmacie, unde a intrat și românul, strigând la clienți să părăsească locația.

L-a lovit pe italian în cap cu sticla de bere, apoi i-a tras un pumn în piept farmacistului.

În cele din urmă, polițiștii l-au capturat pe român când încerca să se ascundă într-un șantier, nu înainte ca românul recalcitrant să lovească doi polițiști care vor avea nevoie de îngrijiri medicale.

Românul a primit mandat de arestare preventivă și riscă ani grei de închisoare, acuzat de mai multor infracțiuni.

Citește mai departe

EVENIMENT

Drumul către munte, luat cu asalt de turiști

Publicat

trafic aglomerat
Sursă foto: arhivă

Centrul Infotrafic din Inspectoratul General al Poliţiei Române informează că sunt semnalate valori  de trafic creștere pe DN 1 București-Brașov, pe sensul de urcare.

S-a format o coloană în mișcare pe tronsoanele kilometrice 103-107, între localitățile Nistorești și Comarnic, și 127 – 129, pe raza stațiunii Bușteni.

Șoferii sunt sfătuiți să adapteze viteza la condiţiile de drum, să respecte indicaţiile poliţiştilor prezenţi la faţa locului pentru fluidizarea circulaţiei şi să manifeste o conduită preventivă în trafic.

Citește mai departe

EVENIMENT

Profesor de sport arestat în Tulcea. E acuzat că a făcut sex cu mai multe eleve

Publicat

arestat catuse

Judecătoria Babadag a decis, vineri seara, arestarea preventivă a unui tânăr, în vârstă de 29 de ani, profesor de educaţie fizică şi sport, acuzat de săvârşirea a trei infracţiuni de act sexual cu minori în formă continuată.

Mama unei minore a sesizat Postul de Poliţie Topolog cu privire la faptul că profesorul de educaţie fizică şi sport ar fi întreţinut cu copila şi alte colege ale ei de la şcoala gimnazială din localitate mai multe raporturi sexuale.

Cercetările efectuate de poliţişti şi Parchetul de pe lângă Judecătoria Babadag au dus la identificarea a trei victime, cu vârste cuprinse între 14 şi 15 ani, pe care inculpatul le-ar fi determinat, prin influenţa pe care o avea asupra lor ca, în perioada aprilie-iulie 2020, să întreţină raporturi sexuale.

Tânărul a fost reţinut pentru 24 de ore, iar vineri procurorii au solicitat Judecătoriei Babadag luarea măsurii arestării preventive pentru o perioadă de 30 de zile, cererea fiind admisă.

Decizia Judecătoriei Babadag poate fi contestată în 48 de ore de la pronunţare. AGERPRES

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate