Connect with us

EVENIMENT

Nicolae Stan, un român acuzat de CRIMĂ în Spania, declarat NEVINOVAT și eliberat după ce a fost ținut 831 zile în închisoare

Publicat

tribunal

Un român care a fost ținut 831 de zile în arest, în așteptarea judecății, a fost declarat nevinovat de Tribunalul Provincial din Madrid. După aproape doi ani și jumătate de arest preventiv, Nicolae Stan, 39 de ani, a fost declarat nevinovat și eliberat. Românul fusese acuzat de procurorii spanioli de uciderea lui Luis Lozano, un întreprinzător în construcții din Villar del Olmo (Madrid).

 Potrivit ziarulromanesc.es procesul a avut loc cu un juriu popular în secția 16 a Tribunalului Provincial din Madrid, în perioada 9 – 23 septembrie. În timpul celor opt sesiuni orale, au depus mărturie, pe lângă acuzat și aproximativ douăzeci de martori, 22 de gardieni civili care au participat la ancheta care acum trebuie să înceapă de la zero, potrivit La Razon.

Procurorii au cerut 20 de ani de închisoare

Procurorul a solicitat 20 de ani de închisoare și o despăgubire de 80.000 de euro pentru fosta soție și fiica victimei. În documentul de acuzare se arăta că inculpatul, „în compania altor persoane neidentificate și în acord cu acestea”, circula cu mașina sa Citroen Berlingo albă, lângă barul Boletus din Eurovillas, unde se afla în acea zi întreprinzătorul. Potrivit Procurorului, românii îl urmăreau și înainte ca Luis să intre în casa sa, Nicolae, împreună cu terți necunoscuți, au intrat în casa acestuia (fără ca ușa să fie forțată).

Conform teoriei procurorilor, când omul de afaceri a ajuns la casa sa, Stan l-a atacat „lovindu-l la spate, brațe și cap, ceea ce l-a determinat să cadă pe podeau, semi-inconștient”. Stan atunci l-ar fi omorât cu intenție. Cu victima deja la pământ și „cu intenția de a-l ucide, i-a apăsat strâns gâtul cu o mână pentru a-l strangula, în timp ce-i acoperea căile respiratorii cu cealaltă”, au scris procurorii în rechizitoriu. Această manevră i-a provocat moartea la 11:45 p.m., potrivit autopsiei.

Luis Lozano era un constructor în vârstă de 61 de ani, care locuia singur într-o vilă din cartierul Eurovillas din localitatea Madrid Villar del Olmo. Când criza a ajuns în sectorul construcțiilor, Lozano a început să acumuleze datorii. Aceasta s-a încheiat și într-o criză sentimentală care a dus la separarea soției sale. Atunci Lozano a început să iasă noaptea și să frecventeze diverse medii. Pe 17 mai 2016 a fost găsit ucis în propria casă.

Criminaliștii Gărzii Civile au lucrat pe trei linii de anchetă: sentimentală, profesională și jaf. În final, au rămas la cea din urmă, chiar dacă din casă nu lipsea nimic, și l-au arestat pe Stan la aproape un an de la evenimente. El a intrat în detenție provizorie pe 7 aprilie 2017. Ulterior, un judecător l-a eliberat două luni: din 9 noiembrie 2017 până în 17 ianuarie 2018. Când s-a întors, titularul Curții de Instrucție numărul 3 din Arganda, care desfășura ancheta, a dispus din nou detenția lui.

Probele care existau împotriva lui Stan

Practic, trei indicii, nu dovezi: amplasarea autoutilitarei sale în apropiere de barul în care se afla victima, transmiterea datelor de la telefonul său de la releul din zona casei decedatului și ADN-ul său pe banda adezivă care acoperea una dintre cele două camere de supraveghere video din hol.

Dar îndoielile față de aceste indicii care i-au fpcut pe jurați să dea un verdict de nevinovăție. Astfel, Judecătorul a decretat achitarea lui, într-o sentință notificată la 1 octombrie. Judecătorul pune la îndoială punctul de plecare al anchetei poliției și susține că argumentul furt nu are sens, deoarece „faptul dovedit este că nu au luat niciun obiect de valoare”. «Se știa în cartier că Luis era în faliment (…). Acesta este motivul pentru care ipoteza furtului este exclusă”, spune judecătorul.

Sentința argumentează de ce „respinge” cele trei indicii principale împotriva lui Stan. În ceea ce privește autoutilitara Berlingo, Garda Civilă a recunoscut în proces că calitatea slabă a imaginilor de pe camerele video de pe stradă nu a permis să determine marca, modelul sau numărul de înmatriculare al vehiculului. Adică putea fi orice dubă albă cu caracteristici similare, inclusiv Fordul Transit al victimei. În ceea ce privește orele în care se vede autoutilitara, „se arată că telecamera de la rezervor de apă marchează cu o oră mai puțin, deoarece nu a fost adaptată la ora de vară, deci nici timpul cea care traversează autoutilitara în acel punct lângă casa lui Luis nu este dovedită ».

În ceea ce privește telefonul mobil al lui Stan, există faptul că „cele trei repetitoare care acoperă zona, dacă unul se saturează, are loc un transfer de date și se oferă servicii pentru clienți chiar dacă nu este repetitorul cel mai apropiat”. Adică, un repetitor de acoperire nu este neapărat cel mai apropiat. Prin urmare, instanța îl consideră un indiciu „nu foarte semnificativ”, întrucât Stan putea fi acasă la el, conectat la repetitorul cel mai aproape de casa victimei, deoarece ambele case sunt relativ în apropiere.

În fine, ADN-ul. A fost principala dovadă a acuzării împotriva lui, dar nu s-a dovedit că Stan era acolo la locul și la momentul crimei. “Interpretarea nu poate fi univocă”, a rezumat magistratul. Unul dintre argumente este așa-numitul transfer secundar: faptul că ADN-ul poate fi „transportat” dintr-un loc în altul, astfel încât să incrimineze pe altcineva. Judecătorul subliniază faptul că două tentative de tâlhărie au avut loc cu două luni înaintea crimei, la domiciliul lui Lozano. „Nu se știe dacă camerele de securitate erau deja acoperite (…). Nu poate fi exclus faptul că ADN-ul ar fi putut fi depus cu acea ocazie ».

Juriul nu a putut considera practic nicio probă definitivă

Familia victimei, care a cerut 25 de ani de închisoare pentru inculpat, va evalua zilele acestea cu avocatul său dacă va face apel împotriva sentinței scrie La Razon. Se pare că Parchetul o va face, dar cu puține șanse de a schimba sentința.

Ancheta cu privire la crimă se redeschide. Dacă Stan nu e vinovat, cine e făptașul? Investigatorii ar putea relua acum mai multe ipoteze pe care le abandonaseră. Astfel, a fost cercetată o femeie de origine română pe nume Diana, cu care Lozano ar fi putut avea o relație romantică. Soțul acestei femei, tot român, ar fi aflat de aceste infidelități și ar fi putut să se răzbune.

O altă ipoteză a fost legată de datoriile pe care întreprinzătorul le avea la angajații săi. Cu unul dintre ei, numit Raul și, de asemenea, de origine română, îl văzuseră discutând cu o zi înainte de crimă la centrul comercial Eurovillas. O vreme, Garda Civilă a interceptat telefonul mobil al acestui bărbat, însă nu au reușit să obțină dovezi împotriva lui sau să-l lege de crimă.

sursa ziarulromanesc.es, foto: europapress.es

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Nume sonore, pentru prima dată în România la Jazz in the Park. Bilete de o zi, disponibile online

Publicat

jazz1.jpg

Jazz in the Park 2025 anunță al doilea val de artiști și lansează biletele de o zi. Festivalul va avea loc în Parcul Etnografic „Romulus Vuia”, între 6 și 8 iunie.

Nneka, Marcos Valle, Omar Sosa & JazzyBIT & DJ K-lu, Delvon Lamarr Organ Trio, Sandra Sangiao, Jacob Karlzon Trio, Jazz Family Trio „ShekBand” și David Luca Quartet se alătură lineup-ului celei de-a 13-a ediții Jazz in the Park Festival, care va avea loc în 6-8 iunie 2025, în Parcul Etnografic…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

A început campania electorală pentru alegerile prezidențiale: 11 candidați în cursa pentru Cotroceni.Unde pot fi depuse plângeri

Publicat

afisaj electoral 1.jpg

Campania electorală pentru alegerile prezidențiale a început vineri, la ora 00:00, și se încheie pe data de 3 mai, la ora 7:00.

Timp de 30 de zile, cei 11 candidați înscriși în cursa pentru Cotroceni vor încerca să convingă electoratul să le acorde votul pe 4 mai, scrie Agerpres.

Ce materiale de propagandă sunt permise în campania electorală?

În campania electorală pot fi utilizate numai următoarele tipuri de materiale de propagandă:

  • afișe electorale…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Primăria Cluj anunță RESTRICȚII rutiere cu ocazia maratonului de duminică, 6 aprilie 2025

Publicat

acces interzis.jpg

Primăria Cluj anunță restricții rutiere cu ocazia maratonului ce se va desfășura duminică, 6 aprilie 2025.

„Duminică, 6 aprilie 2025, în intervalul orar 5.30 – 16.00, va avea loc ,,Maratonul Internațional Cluj-Napoca”, pe următorul traseu:

– Stadionul Cluj Arena (start) – str. Splaiul Independenței – str. Uzinei Electrice – Aleea Stadion – str. George Coșbuc – Calea Moților – str. Petru Maior – Piața Lucian Blaga – str. Napoca – str….

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO. Parcare de șofer cu BMW a la Cluj. Unde e poliția?

Publicat

sofer 11 scaled.jpg

Un șofer de BMW a parcat total ilegal la Cluj-Napoca.

Evenimentul s-a petrecut, culmea, și pe o stradă cu sens unic.

Parcare de șofer cu BMW a la Cluj

Un șofer de BMW a fost surprins parcând ilegal pe o trecere de pietoni și în intersecție, blocând astfel circulația pietonilor și a altor vehicule. Pe o stradă cu sens unic.

Așa cum se vede din imagini, el a blocat și intersecția, creând un pericol și pentru ceilalți șoferi care încercau să navigheze…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe