Connect with us

EVENIMENT

Nicolae Stan, un român acuzat de CRIMĂ în Spania, declarat NEVINOVAT și eliberat după ce a fost ținut 831 zile în închisoare

Publicattribunal

Un român care a fost ținut 831 de zile în arest, în așteptarea judecății, a fost declarat nevinovat de Tribunalul Provincial din Madrid. După aproape doi ani și jumătate de arest preventiv, Nicolae Stan, 39 de ani, a fost declarat nevinovat și eliberat. Românul fusese acuzat de procurorii spanioli de uciderea lui Luis Lozano, un întreprinzător în construcții din Villar del Olmo (Madrid).

 Potrivit ziarulromanesc.es procesul a avut loc cu un juriu popular în secția 16 a Tribunalului Provincial din Madrid, în perioada 9 – 23 septembrie. În timpul celor opt sesiuni orale, au depus mărturie, pe lângă acuzat și aproximativ douăzeci de martori, 22 de gardieni civili care au participat la ancheta care acum trebuie să înceapă de la zero, potrivit La Razon.

Procurorii au cerut 20 de ani de închisoare

Procurorul a solicitat 20 de ani de închisoare și o despăgubire de 80.000 de euro pentru fosta soție și fiica victimei. În documentul de acuzare se arăta că inculpatul, „în compania altor persoane neidentificate și în acord cu acestea”, circula cu mașina sa Citroen Berlingo albă, lângă barul Boletus din Eurovillas, unde se afla în acea zi întreprinzătorul. Potrivit Procurorului, românii îl urmăreau și înainte ca Luis să intre în casa sa, Nicolae, împreună cu terți necunoscuți, au intrat în casa acestuia (fără ca ușa să fie forțată).

Conform teoriei procurorilor, când omul de afaceri a ajuns la casa sa, Stan l-a atacat „lovindu-l la spate, brațe și cap, ceea ce l-a determinat să cadă pe podeau, semi-inconștient”. Stan atunci l-ar fi omorât cu intenție. Cu victima deja la pământ și „cu intenția de a-l ucide, i-a apăsat strâns gâtul cu o mână pentru a-l strangula, în timp ce-i acoperea căile respiratorii cu cealaltă”, au scris procurorii în rechizitoriu. Această manevră i-a provocat moartea la 11:45 p.m., potrivit autopsiei.

Luis Lozano era un constructor în vârstă de 61 de ani, care locuia singur într-o vilă din cartierul Eurovillas din localitatea Madrid Villar del Olmo. Când criza a ajuns în sectorul construcțiilor, Lozano a început să acumuleze datorii. Aceasta s-a încheiat și într-o criză sentimentală care a dus la separarea soției sale. Atunci Lozano a început să iasă noaptea și să frecventeze diverse medii. Pe 17 mai 2016 a fost găsit ucis în propria casă.

Criminaliștii Gărzii Civile au lucrat pe trei linii de anchetă: sentimentală, profesională și jaf. În final, au rămas la cea din urmă, chiar dacă din casă nu lipsea nimic, și l-au arestat pe Stan la aproape un an de la evenimente. El a intrat în detenție provizorie pe 7 aprilie 2017. Ulterior, un judecător l-a eliberat două luni: din 9 noiembrie 2017 până în 17 ianuarie 2018. Când s-a întors, titularul Curții de Instrucție numărul 3 din Arganda, care desfășura ancheta, a dispus din nou detenția lui.

Probele care existau împotriva lui Stan

Practic, trei indicii, nu dovezi: amplasarea autoutilitarei sale în apropiere de barul în care se afla victima, transmiterea datelor de la telefonul său de la releul din zona casei decedatului și ADN-ul său pe banda adezivă care acoperea una dintre cele două camere de supraveghere video din hol.

Dar îndoielile față de aceste indicii care i-au fpcut pe jurați să dea un verdict de nevinovăție. Astfel, Judecătorul a decretat achitarea lui, într-o sentință notificată la 1 octombrie. Judecătorul pune la îndoială punctul de plecare al anchetei poliției și susține că argumentul furt nu are sens, deoarece „faptul dovedit este că nu au luat niciun obiect de valoare”. «Se știa în cartier că Luis era în faliment (…). Acesta este motivul pentru care ipoteza furtului este exclusă”, spune judecătorul.

Sentința argumentează de ce „respinge” cele trei indicii principale împotriva lui Stan. În ceea ce privește autoutilitara Berlingo, Garda Civilă a recunoscut în proces că calitatea slabă a imaginilor de pe camerele video de pe stradă nu a permis să determine marca, modelul sau numărul de înmatriculare al vehiculului. Adică putea fi orice dubă albă cu caracteristici similare, inclusiv Fordul Transit al victimei. În ceea ce privește orele în care se vede autoutilitara, „se arată că telecamera de la rezervor de apă marchează cu o oră mai puțin, deoarece nu a fost adaptată la ora de vară, deci nici timpul cea care traversează autoutilitara în acel punct lângă casa lui Luis nu este dovedită ».

În ceea ce privește telefonul mobil al lui Stan, există faptul că „cele trei repetitoare care acoperă zona, dacă unul se saturează, are loc un transfer de date și se oferă servicii pentru clienți chiar dacă nu este repetitorul cel mai apropiat”. Adică, un repetitor de acoperire nu este neapărat cel mai apropiat. Prin urmare, instanța îl consideră un indiciu „nu foarte semnificativ”, întrucât Stan putea fi acasă la el, conectat la repetitorul cel mai aproape de casa victimei, deoarece ambele case sunt relativ în apropiere.

În fine, ADN-ul. A fost principala dovadă a acuzării împotriva lui, dar nu s-a dovedit că Stan era acolo la locul și la momentul crimei. “Interpretarea nu poate fi univocă”, a rezumat magistratul. Unul dintre argumente este așa-numitul transfer secundar: faptul că ADN-ul poate fi „transportat” dintr-un loc în altul, astfel încât să incrimineze pe altcineva. Judecătorul subliniază faptul că două tentative de tâlhărie au avut loc cu două luni înaintea crimei, la domiciliul lui Lozano. „Nu se știe dacă camerele de securitate erau deja acoperite (…). Nu poate fi exclus faptul că ADN-ul ar fi putut fi depus cu acea ocazie ».

Juriul nu a putut considera practic nicio probă definitivă

Familia victimei, care a cerut 25 de ani de închisoare pentru inculpat, va evalua zilele acestea cu avocatul său dacă va face apel împotriva sentinței scrie La Razon. Se pare că Parchetul o va face, dar cu puține șanse de a schimba sentința.

Ancheta cu privire la crimă se redeschide. Dacă Stan nu e vinovat, cine e făptașul? Investigatorii ar putea relua acum mai multe ipoteze pe care le abandonaseră. Astfel, a fost cercetată o femeie de origine română pe nume Diana, cu care Lozano ar fi putut avea o relație romantică. Soțul acestei femei, tot român, ar fi aflat de aceste infidelități și ar fi putut să se răzbune.

O altă ipoteză a fost legată de datoriile pe care întreprinzătorul le avea la angajații săi. Cu unul dintre ei, numit Raul și, de asemenea, de origine română, îl văzuseră discutând cu o zi înainte de crimă la centrul comercial Eurovillas. O vreme, Garda Civilă a interceptat telefonul mobil al acestui bărbat, însă nu au reușit să obțină dovezi împotriva lui sau să-l lege de crimă.

sursa ziarulromanesc.es, foto: europapress.es

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

EVENIMENT

FOTO: Trei răniți, dintre care unul grav, după ce autoturismul în care se aflau a rupt un stâlp de curent

Publicat

Modulul SMURD și un echipaj de la Serviciul de Ambulanță Județean Bistrița Năsăud intervin, duminică seara, în localitatea Leșu, unde un autoturism a intrat în coliziune cu un stâlp.

Potrivit pompierilor, în autoturism se aflau 5 persoane printre care și un minor (16 ani).

Acesta și conducătorul auto au fost evaluați din punct de vedere medical și nu s-a impus transportul lor la spital.

 

În urma impactului au fost rănite celelalte 3 persoane, dintre care una prezenta traumastim craniocerebral.

Polițiștii fac cercetări pentru a stabili împrejurările în care s-a produs accidentul.

Citește mai departe

EVENIMENT

Vremea, în perioada 6-12 iulie: Multe ploi în prima parte a săptămânii; cald și senin în weekend

Publicat

ploaie

Săptămâna ce debutează mâine ne aduce un context destul de interesant din punct de vedere atmosferic.

Tendințe generale:

Un anticiclon poziționat pe Europa vestică și Oceanul Atlantic determină transportul unei mase de aer de origini polare în prima parte a săptămânii către Europa de Est și centrală.

Datorită contrastului strident de temperatură, țara noastră se va afla sub influența unei arii depresionare ce va determina apariția ploilor, local însoțite de descărcări electrice.

Odată cu orele prânzului de miercuri, un nucleu anticiclonic va adopta o traiectorie vest-est și va străbate mare parte din continent. Această deplasare va înlătura presiunea scăzută, diminuând șansele de ploaie, iar astfel determinând o vreme frumoasa și calda pana la sfârșitul celor 7 zile.

Condiții meteorologice:

Intervalul luni-joi:

Temperaturi:

Luni sunt posibile maxime de pana la 34-35°C în Lunca și Delta Dunării, dar nu mai mult de 18-19°C pe crestele montane.

Marți temperaturile rămân ridicate în zonele sud-estice, atingând din nou valori de 32, poate 33°C, însă remarcăm o scădere dramatica în vest, nord și centru, unde nu vom mai depăși 21°C.

Miercuri masa de aer rece se va afla la maximă intensitate și pătrundere, astfel ca nici măcar în sud și sud-est nu vom mai depăși 24°C. În zonele deluroase și montane va fi răcoare. Ne așteptăm și la multe ploi.

Joi situația bate spre ameliorare. Maximele încep sa crească pana la 26°C în sud, însă rămân modeste la munte, unde va fi locul perfect pentru a scăpa de căldura sufocanta.

Precipitații:

Luni sunt posibile furtuni locale în zonele deluroase și montane ce vor acumula izolat 10-15 l/m² prin sud. Sudul Moldovei poate asista și acesta la ploi/furtuni.

Marți precipitațiile se extind și devin însemnate. Sunt posibile ploi în Delta Dunării, Baragan, Muntenia și Oltenia ce pot acumula pana la 5-10 l/m² sub forma de aversă. Centrul tarii va fi punctul principal și se pot acumula pana la 30-35 l/m².

Miercuri sunt posibile averse mai însemnate doar în sud ce pot aduce pana la 10-15 l/m².

Joi ne așteptăm la maxim câteva ploi slabe la munte. În rest, cerul va fi în mare parte degajat.

Intervalul vineri-duminică:

Temperaturi:

Vineri vor fi probabile maxime de pana la 28°C în Luncq și Deltă, precum și în sud-vestul și sudul extrem. La munte maximele vor fi de 19-20°C.

Sâmbăta temperaturile trec din nou de 30°C în Bărăgan și sud-vest. Maximele cresc la 22°C și la munte.

Duminică ne aduce temperaturi apropiate de cele de sâmbătă ca răspândire și valori, fiind într-o ușoară creștere.

Precipitații:

Nu ne așteptăm la precipitații însemnate în acest interval, iar cele ce vor cădea, vor fi izolate și slabe, în special la munte.

Estimare realizată de pasionați prin intermediul paginii Vremea în România – prognoze, analize, grupul Prognoze Meteo – Vremea în România

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO-VIDEO: Un tânăr rănit în urma unui accident cu o motocicletă de teren, salvat de pompierii din Covasna

Publicat

Pompierii de la Pichetul Întorsura Buzăului au fost solicitaţi, duminică, să intervină pentru salvarea unei persoane implicate într-un accident cu motocicleta pe care o conducea în pădurea de pe raza localității Sita Buzăului.

La locul evenimentului s-au deplasat un echipaj SMURD, o ambulanță SAJ cu medic, jandarmi montani, salvamontiști și s-a solicitat sprijinul unui elicopter SMURD.

”Evenimentul s-a produs într-o zonă împădurită inaccesibilă ambulanțelor, iar echipajele medicale au fost transportate la victimă cu două ATV-uri.

Victimei de aproximativ 21 de ani i-a fost acordat primul ajutor medical de către medicul și paramedicii covăsneni și a fost predată echipajului medical de pe un elicopter SMURD care a aterizat în apropierea locului unde s-a produs evenimentul”, au informat reprezentanții ISU Covasna.

Tânărul fost transportat la un spital din București.

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO: Impact PUTERNIC între două autoturisme, în Bistrița Năsăud. Una dintre mașini s-a răsturnat

Publicat

Un accident rutier în care au fost implicate două autoturisme a avut loc, duminică seara, pe DN 17/E58, în Localitatea Podirei, județul Bistrița-Năsăud.

Potrivit polițiștilor, un bărbat în vârsta de 59 ani, din Bistrița, în timp ce conducea un autoturism, pe fondul neatenției și nepăstrării distanței corespunzătoare în mers, ar fi intrat în coliziune cu o mașină condusă de o femeie în vârstă de 46 de ani, din Bistrița.

În urma impactului autoturismul condus de bărbatul de 59 de ani s-a răsturnat, conducătorul auto împreună cu un pasager din același autoturism, un bărbat în vârsta de 43 de ani, din Bistrita, fiind răniți ușor. Ei au fost transportați la Spitalul Județean de Urgență Bistrița, pentru îngrijiri medicale.

Conducătorii auto au fost testați cu aparatul etilotest rezultatul fiind negativ.

Polițiștii au deschis dosar penal pentru săvârșirea infracțiunii de vătămare corporală din culpă și continuă cercetările pentru stabilirea împrejurărilor exacte și a cauzei accidentului.

Circulația a fost blocată în zonă pentru aproximativ 45 de minute.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate