Connect with us

EVENIMENT

Ninge de Crăciun și Revelion 2022? Prognoza meteo pentru decembrie

Publicat

iarna dezghet zapada pomi sursa foto pixabay.com

Chiar dacă la întrebarea ”Ninge de Crăciun și Revelion 2022?” ne dorim cu toții să știm răspunsul încă de prin septembrie dacă s-ar putea, este încă prematur să putem prognoza cu exactitate vremea de sărbători.

Totuși, semnalele pe termen mediu și lung ne arată un decembrie mai cald decât normalul perioadei, dar și mai bogat în precipitații.

Iar, dacă vom avea parte și de iarnă în adevăratul sens al cuvântului depinde, ca de fiecare dată în ultimii ani, doar de vortexul polar. Un vortex decuplat între stratosferă și troposferă (ceea ce ar putea fi o veste bună) dar în același timp în intensificare, în lipsa unei activități solare puternice.

Ninge de Crăciun și Revelion 2022? Prognoza meteo pentru luna decembrie. Context sinoptic:

Dacă ar fi să ne uităm pe manualele de meteorologie și climatologie și să vorbim într-un limbaj al vremurilor trecute, despre decembrie am spune, scurt și la obiect: prima lună de iarnă calendaristică este caracterizată de avansul dorsalei anticiclonului est-european spre vaste zone din sud-estul Europei, inclusiv România dar și de, parțial, o activitate a ciclonilor mediteraneeni.

Practic, din acest cuplaj de vis aveam parte, în trecut, de acele ”ierni de povestit nepoților”, cele în care primeam măcar un episod de viscol, cele în care bună parte din sărbătorile de iarnă erau prinse sub feeria ninsorilor și a stratului de zăpadă.

La fel cum, dacă ar fi să ne referim la advecțiile de aer polar continental sau chiar arctic, am putea rememora vremurile în care decembrie aducea episoade geroase, cu valori minime de temperatură chiar și sub –20 de grade (inclusiv la București).

Lucrurile s-au schimbat foarte mult, iar decembrie al vremurilor pe care le trăim acum este cu totul și cu totul diferit. Și cu mult mai multe necunoscute de luat în calcul.

Specialiștii de la Centrul European de Prognoză (ECMWF) estimează că acest decembrie începe cu un regim anticiclonic puternic poziționat peste NV și NE extrem al continentului, permițând astfel avansul unor nuclee depresionare spre restul regiunii, inclusiv spre țara noastră. Acest scenariu pare a se păstra mai ales în prima jumătate a lunii, urmând ca ultimele două săptămâni să fie caracterizate de un regim normal al centrilor de presiune.

Din punct de vedere al circulației maselor de aer, așa cum este menționat și mai sus, decembrie ar trebui să fie o lună în care să vedem mai mult advecții de aer polar continental sau chiar arctic. Din păcate lucrurile nu vor sta chiar așa, cel puțin pe termen mediu, urmând, mai degrabă, să avem parte de advecții de aer tropical, cald, dinspre SV spre NE. Sunt unele semnale care dau posibilă o coborâre polară extrem de viguroasă după 18 decembrie încolo, dar acestea nu au, la acest moment, un grad de acuratețe mai mare de 20 – 30%.

Ninge de Crăciun și Revelion 2022? Prognoza meteo pentru luna decembrie. Vortexul Polar și activitatea solară

În orice discuție de iarnă, nu avem cum să lăsăm deoparte poate cele mai importante două elemente care pot schimba cu totul, în sens pozitiv sau negativ, aspectul iernilor de la noi. Despre vortexul polar am început să auzim vorbindu-se, la noi, timid, odată cu episoadele severe de iarnă din 2012 și 2014. Și, cu toată că acum este evidentă influența sa majoră asupra aspectului iernilor de la noi, puțini sunt cei care se preocupă să îl studieze și să îl înțeleagă așa cum trebuie. Dacă doriți să descoperiți o serie de analize extrem de bine documentate, vă recomandă pagina colegilor noștri de la Climatologie și Prognoze Globale.

La acest moment, vorbim despre un vortex care se află în proces de intensificare și, cum posibilitatea unui SSW (Sudden Stratopheric Warming – încălzire stratosferică rapidă), care să îl destabilizeze, este inexistentă în decembrie, cel mai probabil vom avea un vortex din ce în ce mai puternic.

Totuși, un elemente extrem de important și care ar putea aduce surprize, de ce nu, plăcute, pentru iubitorii iernii, este reprezentat xe faptul că între vortexul stratosferic și cel troposferic nu există încă un cuplaj și sunt șanse ca acesta să nu se producă, astfel încât perturbațiile care vor prezente la nivelul troposferei ar putea aduce și coborâri de aer rece spre latitudinile mai joase.

Influența cea mai mare asupra vortexului o are activitatea solară. Care, deși la începutul toamnei dădea semne că ar putea aduce o creștere a intensității, lucrurile nu au urmat trendul ascendent, astfel că acum vorbim de o stagnare care durează de ceva timp și nu este exclus să avem parte de un nou regres al activității solare.

Ninge de Crăciun și Revelion 2022? Prognoza meteo pentru luna decembrie. Temperaturi:

Din punct de vedere al regimului termic, cele mai noi rulări ale celor de la ECMWF vorbesc despre o lună decembrie care, deși a avut câteva zile, la început, cu un regim termic chiar ușor sub normal, va fi caracterizată de abateri termice pozitive în fiecare din săptămânile rămase. Este posibil ca în săptămâna Crăciunului (19 – 25 decembrie) să avem parte de un regim termic normal prin Moldova, sudul Olteniei și vestul extrem al Banatului și Crișanei. Astfel, în aceste regiuni, vom putea vorbi de temperaturi maxime care, în acest interval 19 – 25 decembrie, să nu depășească 2 – 4 grade, în timp ce prin Dobrogea, de exemplu, ne-am putea confrunta cu maxime care să urce chiar spre 9 – 10 grade.

Ninge de Crăciun și Revelion 2022? Prognoza meteo pentru luna decembrie. Precipitații:

Veștile sunt bune, mai ales pentru agricultori, din punct de vedere al precipitațiilor. Dacă săptămânile 5 – 11 și 12 – 18 decembrie vin cu regim de precipitații excedentar la nivelul întregii țări, ultimele două săptămâni din an vor fi și ele caracterizate de un regim normal al precipitațiilor.

Cum se traduce acest lucru la nivel de cantități? Prin Moldova, estul Munteniei și NV Dobrogei așteptăm cantități totale în jur de 30 – 40 de l/mp, în timp ce în restul țării se pot acumula și 50 – 60 de l/mp. Prin Munții Banatului, Apuseni și Maramureș am putea avea chiar și 80 – 100 de l/mp.

Cât din aceste precipitații vor fi ninsori? Nordul Moldovei, zonele montane, depresiunile transilvane par a primi cele mai mari cantități de ninsori, cu 20 – 30 de mm, în timp ce în restul țării nu trecem de un 5 – 7, izolat 10 mm.

Ninge de Crăciun și Revelion 2022? Prognoza meteo pentru luna decembrie. Avem zăpadă de Crăciun, de Revelion? Se prefigurează un episod de ger în decembrie?

Acestea sunt întrebările pe care orice meteorolog, orice pasionat de meteorologie, le primește constant nu doar în decembrie, ci de la primele adieri de toamnă.

Deși este prematur să vorbim la acest moment despre cum va fi vremea de Crăciun și Anul Nou, dacă ne uităm la informațiile oferite de modelările specialiștilor de la ECMWF, putem vorbi de o tendință: cel mai probabil o dominantă anticiclonică.

Deși unele modele (mai ales cel american) văd o posibilă coborâre polară puternică după 18 decembrie încolo, aceasta nu prea se susține dacă urmărim situația de la nivel stratosferic în jos. Ca atare, mult mai probabilă este o dominație a maselor de aer calde, așadar cu posibile valori de temperatură peste normalul perioadei.

Cât despre ninsori, acestea par a prefera mai mult nordul și centrul Moldovei, zonele montane, posibil și depresiunile Transilvaniei, zone care s-ar putea bucura inclusiv de strat de zăpadă în perioada Crăciunului și Anului Nou.

Prognoza detaliată o puteți citi pe prognozemeteo.ro

Legături utile: Facebook.com/PrognozeMeteo  Instagram.com/PrognozeMeteo https://t.me/PrognozeMeteo https://www.tiktok.com/@prognozemeteo

Puteți susține financiar acest proiect pe: Patreon.com/PrognozeMeteo

 

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

4 copii și o femeie din Cluj s-au intoxicat cu dioxid de carbon. Toți au fost duși la spital

Publicat

ambulanta 2 e1670876778104.jpg

4 copii, cu vârste între 3 și 8 ani, dar și o femeie, s-au intoxicat, joi, cu dioxid de carbon. Toți au fost duși la spital.

Pompierii din cadrul Detașamentului 1 Cluj-Napoca au fost solicitați, de puține momente, pentru a acorda primul ajutor calificat unor persoane care, se pare, s-au intoxicat cu dioxid de carbon.

4 copii și o femeie din Cluj s-au intoxicat cu dioxid de carbon. Toți au fost duși la spital

Solicitarea a venit în jurul orei 20 și a anunțat…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Oțelul Galați – „U” Cluj, 2-1. Clujenii sunt învinși în deplasare și ratează calificarea în finala Cupei României

Publicat

u cluj otelul.jpg

„U” Cluj și Oțelul Galați s-au întâlnit astăzi, 18 aprilie, pe Stadionul Oțelul din Galați în semifinala Cupei României. Partida s-a încheiat cu victoria gazdelor și echipa antrenată de Ioan Ovidiu Sabău ratează calificarea în finala Cupei României.

Echipele de start

Oțelul Galați: Pap – Adăscăliței, Cisse, Yabre, Zhelev – Cisotti, Zivulic, Lameira – Maciel, Pop, Bodișteanu

REZERVE: Neagu, Rusevic, Rus, Tănasă, Malle, Telles, Jardan,…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Procurorii din Blaj au transferat un dosar de înșelătorie la nivel european, magistraților din Germania. Escrocherii cu utilaje

Publicat

procurorii din blaj au transferat un dosar de înșelătorie la

Un bărbat din Blaj a căzut victima unei escrocherii făcute de mai mulți bărbați din Germania, la nivel european. Este vorba despre o înșelăciune cu vânzarea unor utilaje agricole. 

Utilaje agricole folosite, care au un preț destul de mare, de peste 10.000 de euro. La doi ani de când a devenit victimă, magistrații din Blaj au admis cererea de transfer a cauzei penale, procurorilor din Germania. 

Din câte se pare făptuitorii, mai mulți bărbați din Germania, sunt anchetați…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Polițiștii clujeni au ieșit pe străzi. Amenzi pentru zeci de pietoni, bicicliști și trotinetiști

Publicat

pietoni scaled.jpg

Polițiștii au organizat o acțiune în Cluj-Napoca, care îi vizează pe pietoni, bicicliști și trotinetiști.

Scopul acțiunii a fost promovarea unui mediu sigur și civilizat în zonele pietonale, respectarea normelor rutiere incidente, conștientizarea de către aceste categorii de participanți la trafic a riscurilor la care se expun atunci când nu respectă regulile de circulație care li se adresează, potrivit IPJ Cluj.

Polițiștii clujeni au ieșit pe străzi….

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe