EVENIMENT
Ninge, plouă și bate vântul toată săptămâna. Unde se depune strat de zăpadă. Prognoza meteo pentru 13 – 19 decembrie

Ne așteaptă o săptămână bogată în precipitații, cu ninsori pe arii din ce în ce mai extinse, chiar cu depunere de strat de zăpadă și în afara zonelor montane. În prima parte a săptămânii vom avea parte de temperaturi mai ridicate decât data din calendar, mai ales prin sud și est.
Vă prezentăm prognoza meteo pentru săptămâna 13-19 decembrie:
Temperaturi:
Primele două zile ale săptămânii aduc temperaturi maxime, prin Oltenia, Muntenia, sudul Moldovei și Dobrogea, în jurul a 7 – 8 grade, în timp ce în restul zonelor (Banat, Crișana, Maramureș, nordul și centrul Moldovei și Transilvania avem parte de un regim termic normal pentru data din calendar, cu 1 – 3, 4 grade.
Prin zonele montane predomină maximele negative, de la –1 spre –3, –4 grade (aceste ultime valori fiind posibile mai ales pe creste).
Regimul termic nu suferă modificări importante nici pe parcursul zilei de miercuri, iar joi singura noutate este că încălzirea se resimte cel mai puternic în zona Moldovei, unde putem atinge și valori de 7 – 9 grade.
Ziua de vineri aduce o încălzire extinsă la nivelul întregii țări, cu maxime de la 5 spre 7, 8 grade (doar prin Transilvania sunt posibile valori termice în jurul a 1 – 3 grade, în timp ce prin zonele montane va fi foarte frig, cu maxime de doar –4, –5 chiar spre –6 grade prin toate masivele.
Dacă sâmbătă mai putem vorbi de maxime spre 5 – 7 grade prin multe zone, ultima zi a săptămânii ne readuce în normalul termic al perioadei, cu maxime de 1- 3 grade în cea mai mare parte a țării, cu excepția Transilvaniei, Maramureșului unde avem valori negative (-1 spre –2 grade), la fel ca și în zonele montane (-5 spre –7 grade).
Precipitații:
Ziua de luni vine cu ploi prin Muntenia, Dobrogea, Moldova, Transilvania, în timp ce prin Banat, Crișana, Maramureș, zonele montane iar spre finalul zilei și prin Transilvania vor fi condiții și de lapoviță și ninsori. Cantitățile de precipitații ar putea ajunge, doar prin Dobrogea și sudul Munteniei la 10 – 15 l/mp.
În noaptea de luni spre marți ploile continuă prin Muntenia, Dobrogea, în timp ce prin Banat, Crișana, zonele montane și sudul Transilvaniei avem parte de lapoviță și ninsoare. Odată cu orele prânzului, precipitațiile încetează și doar spre finalul zilei mai avem parte de ninsori slabe prin nordul Moldovei și Meridionali.
Vorbim de cantități nesemnificative, maxim 3 – 5 l/mp.
Noaptea de marți spre miercuri aduce condiții de ninsori slabe inclusiv prin sudul Munteniei, prin Meridionali și Orientali, iar dimineața și prin sudul Transilvaniei. Tot dimineața, ploile își fac apariția prin Muntenia și Dobrogea (seara, în zona Dobrogei, ploile se vor transforma în lapoviță și ninsori).
Ziua de joi vine cu precipitații în cea mai mare parte a țării, iar prin Dobrogea, sudul Transilvaniei, nordul Moldovei se pot acumula și 10 – 15 l/mp.
Pe parcursul nopții de miercuri spre joi, prin Dobrogea avem parte de lapoviță, apoi ninsoare moderată, pentru ca spre dimineață lapovița să fie posibilă și prin estul și sudul extrem al Munteniei, în timp ce în restul regiunii, prin nordul Moldovei și Crișana vor predomina ploile.
Odată cu orele amiezii și până la finalul zilei avem ploi moderate și chiar condiții de lapoviță prin Moldova, lapoviță și apoi ninsori moderate / abundente prin Transilvania, zonele montane, estul Banatului, ploi prin Oltenia.
Pe parcursul nopții de joi spre vineri ploile și lapovița traversează Muntenia, apoi, pe parcursul zilei, avem parte de ploi, lapoviță și ninsori prin Moldova, Transilvania, Maramureș, Banat, Crișana și ninsori în zonele montane.
Noaptea și dimineața zilei de sâmbătă aduc condiții de ninsori prin Moldova, zonele montane și izolat prin Transilvania, Oltenia, Muntenia.
Încheiem săptămâna cu ninsori pe arii extinse în Moldova, Transilvania, Maramureș, Banat, Crișana, zonele montane dar, izolat, ninsori sunt posibile și prin Muntenia, inclusiv în zona Capitalei.
Avem parte de o nouă săptămână bogată în precipitații, astfel că, la nivel cumulat, putem ajunge la 15 – 20 l/mp în bună parte din țară, iar prin nordul Moldovei, zonele montane, estul extrem al Dobrogei se pot acumula și 35 – 40 de l/mp.
Din toate aceste cantități de precipitații așteptate să cadă săptămâna care urmează, în zonele montane vor predomina ninsorile, dar de ninsori vom avea parte și prin nordul și centrul Moldovei, Dobrogea, Transilvania, Maramureș, Banat și Crișana.
Strat de zăpadă:
Avem parte de o săptămână care va aduce și mai multă zăpadă la munte, astfel că stratul de zăpadă din toate stațiunile montane se va reface și va crește, chiar și pre 50 – 60 cm. Se depune un strat timid de zăpadă și prin Moldova (nordul și centrul regiunii, 1 – 3 cm), Dobrogea (1-3 cm), Banat, Crișana (1 – 3 cm), în timp ce prin Transilvania putem avea parte de un strat de zăpadă, mai ales prin sudul și estul regiunii, și de 5 – 7, 9 cm.
Vânt:
În prima parte a săptămânii vântul va prezenta intensificări mai ales prin zonele montane, Moldova, Dobrogea, dar, odată cu ziua de joi și pe tot parcursul restului de săptămână, vom avea parte de intensificări ale vântului, cu rafale și spre 45 – 50 de km/h, prin bună parte din țară.
sursa: prognozemeteo.ro
Legături utile: Facebook.com/PrognozeMeteo Instagram.com/PrognozeMeteo https://t.me/PrognozeMeteo
Citește Romania24.ro pe Google News

Primăriile pot cere împrumuturi direct de la Trezorerie în baza unui act normativ adoptat de senatori.
Actul normativ care permite primăriilor să ceară împrumuturi directe de la Trezoreria Statului pentru evitarea situației de incapacitate de plată din cauza lipsei de surse financiare a fost adoptat de Senat.
Împrumuturile sunt acordate în limita a 1,5 miliarde de lei unităților administrativ-teritoriale care au proiecte în derulare finanțate din fonduri europene, transmite Radio…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Șefii RAR din toate județele, convocați în ședință tehnică: Targetul nostru este media de 20 de zile pentru programări

Directorul Registrului Auto Român (RAR), Mihai Alecu, a convocat o ședință tehnică de lucru cu cei 41 de șefi ai reprezentanțelor teritoriale ale instituției, într-o întâlnire cu caracter managerial și strategic.
Scopul principal: identificarea soluțiilor concrete pentru reducerea timpilor de așteptare la programările RAR și îmbunătățirea performanței generale.
„Targetul nostru este media de 20 de zile pentru programarea activităților la Registrul Auto Român”, a…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
ATENȚIE. Schemă frauduloasă de colectare a datelor personale și bancare. E folosită identitatea brandului Notino

O tentativă de fraudă care folosește numele brandului Notino este în desfășurare în mediul online.
Schema este menită să colecteze datele personale și bancare ale utilizatorilor, atenționează Directoratul Național pentru Securitate Cibernetică (DNSC).
Schemă frauduloasă de colectare a datelor personale și bancare
“Atenție la ofertele ‘prea bune ca să fie adevărate’. Ofertele promoționale atractive circulă frecvent online, însă este important să le…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
VIDEO Pavel Bartoș și actori ai Teatrului Odeon la Alba Iulia: Actorii vor fi ultimii înlocuiți de AI. Mai poate educa teatrul?

Teatrul, sau cel puțin o manifestare artistică există în societate încă din Antichitate. Teatrul a evoluat în același timp cu societate. Acum, în contextul actual, în societate actuală prinsă între două realități, cea fizică și cea digitală, mai poate educa, mai poate teatrul forma păreri sau idei?
La aceasta întrebare au răspuns actorii Teatrului Odeon, printre care și Pavel Bartoș, la prima ”cafea cu tâlc” din cadrul Festivalului Internațional de Teatru…
Citește mai mult pe Alba24.ro