Connect with us

EVENIMENT

Ninsori și viscol în primele zile de primăvară. Prognoza meteo pentru săptămâna 28 februarie – 06 martie

Publicat

zapada ploaie.jpg

Ultima zi de februarie, dar și primele zile din primăvara calendaristică nu aduc deloc ghiocei și soare, ci din contră, îmbracă și sudul României într-un peisaj de iarnă autentică care a lipsit cu desăvârșire în toate cele trei luni dedicate ei.

Vom avea parte de ninsori în aproape fiecare zi, Dobrogea primește strat consistent de zăpadă, Bucureștiul se ”bucură” și el de un strat de zăpadă de 2 – 4 cm.

Pe parcursul zilelor de luni și marți vântul va prezenta intensificări prin zonele montane, estul Munteniei, Dobrogea, cu rafale de 45 – 50, izolat 60 de km/h, iar în condiții și de ninsori, putem vorbi de episod de viscol.

Prognoza meteo pentru săptămâna 28 februarie – 6 martie

Context sinoptic:
– Ultima zi de februarie și primele zile din martie aduc la nivelul țării noastre un context sinoptic pe care l-am așteptat toată iarna: un cuplaj realizat dinctre un anticiclon est-european, cu centrul baric Kai poziționat în zona Ucrainei și un ciclon mediteraneean care va prinde chiar o traiectorie retrogradă în bazinul Mării Negre.

Pe parcursul zilei de mâine vom avea parte și de o linie de convergență în interiorul arcului carpatic, în timp ce în estul țării se va poziționa un front de ocluziune.

În troposfera medie și înaltă avem un nucleu rece în altitudine care, în fapt, este și cel care a declanșat ciclogeneza din Mediterana, cea care va aduce nucleul depresionar în zona țării noastre.

Și din punct de vedere al circulației ne vom situa tot într-un sector rece și foarte rece, cu abateri termice negative care pot ajunge și la –8, –10 grade sub valorile normale (asta la 850 hPa), dar răcirea se va resimți la nivelul temperaturilor la 2m. Asta se datorează persistenței unei mase de aer polar continental.

Temperaturi:

Dacă LUNI și MARȚI mai sunt posibile și minime pozitive (1 – 2 grade) mai ales prin Oltenia, Muntenia, Dobrogea, sudul Moldovei, începând de MIERCURI vorbim la nivelul întregii țări de un regim termic negativ, cu minime de la –1 spre –3, –4 grade la nivelul întregii țări, în timp ce prin zonele montane coborâm chiar spre –9, –11 grade. Această situație rămâne neschimbate pentru tot restul săptămânii.

În ceea ce privește maximele, ziua de LUNI vine cu valori de la 3 spre 5, 6 grade în bună parte din țară, temperaturi mai ridicate fiind posibile prin Oltenia, Banat, Crișana și vestul Maramureșului (7 – 8 grade). În zonele montane vorbim de maxime negative, –2, –4 grade, cu –8, –9 grade pe creste.

Pe parcursul zilei de MARȚI, prin Moldova, Dobrogea, depresiunile Transilvaniei avem parte de temperaturi sub 0 grade (spre –1, –2 grade), iar la munte coborâm spre –5, –7 grade. Și prin Muntenia avem parte de valori diurne în scădere (2 – 3 grade), în timp ce prin Oltenia, Banat, Crișana, Maramureș și nordul Transilvaniei urcam iar spre 5 –7 grade.

MIERCURI avem maxime pozitive la nivelul întregii țări, de la 1 – 3 grade prin sudul Transilvaniei, Moldova, Dobrogea, iar în restul țării mercurul din termometre se duce la 6 – 8 grade. Cel mai frig rămâne tot în zonele montane, unde se ating maxime de –3, –5 grade, iar pe creste și –7, –9 grade.

Odată cu ziua de JOI avem parte de o încălzire treptată la nivelul întregii țări, astfel că temperaturile urcă și spre 8 – 9 grade prin Oltenia, Muntenia, Banat, Crișana, în timp ce în restul țării rămânem la un regim termic cu valori de la 2 spre 4,5  grade. Abia spre sâmbătă intrăm din nou într-un proces de ușoară răcire, cu maxime de 1 – 3 grade, la început prin Moldova, apoi și prin Dobrogea, în timp ce în restul țării revenim la maxime de 5 – 7 grade. La munte, deși rămânem cu maxime negative, acestea nu mai coboară sub –1, –3 grade.

Precipitații:

Prima zi a săptămânii aduce precipitații sub toate formele, prin bună parte din țară, dar cele mai importante se vor concentra pe SE Munteniei (Călărași, Ialomița), pe sudul județului Brăila și pe toată Dobrogea, regiuni unse de pot acumula 10 – 20, izolat chiar 30 de l/mp.

La început vorbim de ploi, care se vor transforma treptat în lapoviță și apoi în ninsori, ninsori care pot fi, pe alocuri, și moderate cantitativ.

Și ziua de marți aduce precipitații prin bună parte din țară, cu excepția Banatului, Crișanei, din nou, însă, cele mai importante cantități le vom avea doar pe sudul Dobrogei (5 – 10 l/mp). Vor fi tot ninsori, pe parcursul nopții prin zonele montane și Dobrogea, dimineața și prin Moldova, nordul Munteniei, în timp ce prin Oltenia sunt condiții de lapoviță. După amiaza și seara, până la finalul intervalului de prognoză vor fi condiții de ninsori prin Moldova, zonele montane, Dobrogea și Muntenia.

Ninsorile continuă și pe parcursul nopții de marți spre miercuri, tot prin Moldova, Muntenia, Dobrogea, Orientali, iar după amiaza ajung și prin Transilvania, Meridionali, în timp ce prin Oltenia, Muntenia, sudul Moldovei apar condițiile de lapoviță și ploi.

Se pot acumula un 2 – 4 l/mp, cu un maxim de 7 – 10 l/mp prin nordul Dobrogei.

Ninsorile vor continua și pe parcursul dimineții de joi, prin Moldova, Dobrogea, zonele montane, da, odată cu orele după amiezii, se vor restrânge doar la zonele montane.

Pe parcursul zilei de vineri avem condiții de ploi și izolat lapoviță prin Banat, iar prin sudul Transilvaniei și zonele montane vor predomina ninsorile.

În weekend, condiții de precipitații slabe sunt prin nordul Moldovei, zonele montane și Maramureș.

Nu vorbim de o săptămână care să exceleze la capitolul precipitații, chiar dacă vom avea parte de ele aproape în fiecare zi. Vorbim de cantități în jurul a 3 – 5 l/mp, ceva mai mari doar prin zonele montane (7 – 10 l/mp) și în Dobrogea (20 – 25 de l/mp). Cea mai mare parte a acestor precipitații vor fi ninsori, inclusiv în Dobrogea.

Strat de zăpadă:

Primele zile de primăvară calendaristică aduc și primul strat de zăpadă din sudul țării (SE mai exact), unde ne vom ”bucura„ inclusiv prin București de cei 2 – 4 cm, la fel ca și prin Moldova, în timp ce Dobrogea va trage lozul câștigător, cu un strat de zăpadă, cel puțin la finalul zilei de miercuri, de 10 – 15 cm.

Citește Romania24.ro pe Google News

sursa: http://prognozemeteo.ro/2021/09/05/vremea-saptamanala-06-12-septembrie-2021/ Legături utile: Facebook.com/PrognozeMeteo Instagram.com/PrognozeMeteo https://t.me/PrognozeMeteo

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Peste 100 de șoferi testați în Alba, pentru alcool sau droguri la volan, în 24 de ore. Ce amenzi au dat polițiștii și jandarmii

Publicat

peste 100 de șoferi testați în alba, pentru alcool sau

Peste 100 de șoferi au fost testați în Alba, pentru alcool sau droguri la volan, în ultimele 24 de ore. Polițiștii și jandarmii au continuat acțiunile în sistem integrat.

În cadrul activităților desfășurate, marți, au fost legitimate, prin intermediul aplicației eDAC, 391 de persoane. Au fost verificate 224 de autovehicule, potrivit IPJ Alba.

Au fost constatate 156 de abateri de natură contravențională, majoritatea la normele legale privind circulația pe drumurile…
Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO Elevi din Alba Iulia, acțiune de ecologizare pe malul râului Ampoi. Viceprimar: „respect pentru acești tineri”

Publicat

foto elevi din alba iulia, acțiune de ecologizare pe malul

Un grup de elevi a fost surprins miercuri dimineața de camerele de supraveghere ale Primăriei Alba Iulia, operate de către Poliția Locală, în timpul unei acțiuni de ecologizare care s-a desfășurat pe malul râului Ampoi.

„Vreau să îi felicit pe acești tineri care, prin puterea exemplului, ne arată că atitudinea civică și grija pentru orașul în care trăim sunt lucruri care contează enorm.

Pentru cei care au aruncat, ilegal, gunoaiele strânse de către acești copii am un…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Intervenția pentru reparația conductei care s-a spart pe DN1 în Florești a durat aproape 12 ore

Publicat

conducta apa floresti 2.jpg

Aproape 12 ore a durat intervenția angajaților Companiei de Apă Someș în Florești, pe DN1. Reparația conductei de canalizare care s-a spart marți, a blocat traficul în orele de vârf.

Magistrala care traversează Floreștiul s-a spart în jurul orei 8.00 dimineața, iar intervenția a fost una de durată, fiind vorba de o lucrare complexă la canalul principal.

FOTO. Intervenția pentru reparația conductei care s-a spart pe DN1 în Florești a durat aproape 12…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Fată agresată de un tânăr, într-o scară de bloc din Cugir. Polițiștii l-au reținut pe agresor

Publicat

polițist local din alba, condamnat după ce a lovit o

O tânără de 19 ani a fost agresată de un tânăr, într-o scară de bloc din Cugir. Cei doi ar fi avut o discuție în contradictoriu, iar tânărul a devenit violent. 

Fapta s-a petrecut în data de 21 aprilie, dar agresorul a fost reținut două zile mai târziu. 

Cazul a fost comunicat de reprezentanții IPJ Alba, în buletinul de presă din 24 aprilie 2024.

Potrivit IPJ Alba, la data de 23 aprilie 2024, polițiștii din Cugir au luat măsura reținerii, pentru 24 de ore, față de…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe