Connect with us

EVENIMENT

Ninsori și viscol în primele zile de primăvară. Prognoza meteo pentru săptămâna 28 februarie – 06 martie

Publicat

zapada ploaie.jpg

Ultima zi de februarie, dar și primele zile din primăvara calendaristică nu aduc deloc ghiocei și soare, ci din contră, îmbracă și sudul României într-un peisaj de iarnă autentică care a lipsit cu desăvârșire în toate cele trei luni dedicate ei.

Vom avea parte de ninsori în aproape fiecare zi, Dobrogea primește strat consistent de zăpadă, Bucureștiul se ”bucură” și el de un strat de zăpadă de 2 – 4 cm.

Pe parcursul zilelor de luni și marți vântul va prezenta intensificări prin zonele montane, estul Munteniei, Dobrogea, cu rafale de 45 – 50, izolat 60 de km/h, iar în condiții și de ninsori, putem vorbi de episod de viscol.

Prognoza meteo pentru săptămâna 28 februarie – 6 martie

Context sinoptic:
– Ultima zi de februarie și primele zile din martie aduc la nivelul țării noastre un context sinoptic pe care l-am așteptat toată iarna: un cuplaj realizat dinctre un anticiclon est-european, cu centrul baric Kai poziționat în zona Ucrainei și un ciclon mediteraneean care va prinde chiar o traiectorie retrogradă în bazinul Mării Negre.

Pe parcursul zilei de mâine vom avea parte și de o linie de convergență în interiorul arcului carpatic, în timp ce în estul țării se va poziționa un front de ocluziune.

În troposfera medie și înaltă avem un nucleu rece în altitudine care, în fapt, este și cel care a declanșat ciclogeneza din Mediterana, cea care va aduce nucleul depresionar în zona țării noastre.

Și din punct de vedere al circulației ne vom situa tot într-un sector rece și foarte rece, cu abateri termice negative care pot ajunge și la –8, –10 grade sub valorile normale (asta la 850 hPa), dar răcirea se va resimți la nivelul temperaturilor la 2m. Asta se datorează persistenței unei mase de aer polar continental.

Temperaturi:

Dacă LUNI și MARȚI mai sunt posibile și minime pozitive (1 – 2 grade) mai ales prin Oltenia, Muntenia, Dobrogea, sudul Moldovei, începând de MIERCURI vorbim la nivelul întregii țări de un regim termic negativ, cu minime de la –1 spre –3, –4 grade la nivelul întregii țări, în timp ce prin zonele montane coborâm chiar spre –9, –11 grade. Această situație rămâne neschimbate pentru tot restul săptămânii.

În ceea ce privește maximele, ziua de LUNI vine cu valori de la 3 spre 5, 6 grade în bună parte din țară, temperaturi mai ridicate fiind posibile prin Oltenia, Banat, Crișana și vestul Maramureșului (7 – 8 grade). În zonele montane vorbim de maxime negative, –2, –4 grade, cu –8, –9 grade pe creste.

Pe parcursul zilei de MARȚI, prin Moldova, Dobrogea, depresiunile Transilvaniei avem parte de temperaturi sub 0 grade (spre –1, –2 grade), iar la munte coborâm spre –5, –7 grade. Și prin Muntenia avem parte de valori diurne în scădere (2 – 3 grade), în timp ce prin Oltenia, Banat, Crișana, Maramureș și nordul Transilvaniei urcam iar spre 5 –7 grade.

MIERCURI avem maxime pozitive la nivelul întregii țări, de la 1 – 3 grade prin sudul Transilvaniei, Moldova, Dobrogea, iar în restul țării mercurul din termometre se duce la 6 – 8 grade. Cel mai frig rămâne tot în zonele montane, unde se ating maxime de –3, –5 grade, iar pe creste și –7, –9 grade.

Odată cu ziua de JOI avem parte de o încălzire treptată la nivelul întregii țări, astfel că temperaturile urcă și spre 8 – 9 grade prin Oltenia, Muntenia, Banat, Crișana, în timp ce în restul țării rămânem la un regim termic cu valori de la 2 spre 4,5  grade. Abia spre sâmbătă intrăm din nou într-un proces de ușoară răcire, cu maxime de 1 – 3 grade, la început prin Moldova, apoi și prin Dobrogea, în timp ce în restul țării revenim la maxime de 5 – 7 grade. La munte, deși rămânem cu maxime negative, acestea nu mai coboară sub –1, –3 grade.

Precipitații:

Prima zi a săptămânii aduce precipitații sub toate formele, prin bună parte din țară, dar cele mai importante se vor concentra pe SE Munteniei (Călărași, Ialomița), pe sudul județului Brăila și pe toată Dobrogea, regiuni unse de pot acumula 10 – 20, izolat chiar 30 de l/mp.

La început vorbim de ploi, care se vor transforma treptat în lapoviță și apoi în ninsori, ninsori care pot fi, pe alocuri, și moderate cantitativ.

Și ziua de marți aduce precipitații prin bună parte din țară, cu excepția Banatului, Crișanei, din nou, însă, cele mai importante cantități le vom avea doar pe sudul Dobrogei (5 – 10 l/mp). Vor fi tot ninsori, pe parcursul nopții prin zonele montane și Dobrogea, dimineața și prin Moldova, nordul Munteniei, în timp ce prin Oltenia sunt condiții de lapoviță. După amiaza și seara, până la finalul intervalului de prognoză vor fi condiții de ninsori prin Moldova, zonele montane, Dobrogea și Muntenia.

Ninsorile continuă și pe parcursul nopții de marți spre miercuri, tot prin Moldova, Muntenia, Dobrogea, Orientali, iar după amiaza ajung și prin Transilvania, Meridionali, în timp ce prin Oltenia, Muntenia, sudul Moldovei apar condițiile de lapoviță și ploi.

Se pot acumula un 2 – 4 l/mp, cu un maxim de 7 – 10 l/mp prin nordul Dobrogei.

Ninsorile vor continua și pe parcursul dimineții de joi, prin Moldova, Dobrogea, zonele montane, da, odată cu orele după amiezii, se vor restrânge doar la zonele montane.

Pe parcursul zilei de vineri avem condiții de ploi și izolat lapoviță prin Banat, iar prin sudul Transilvaniei și zonele montane vor predomina ninsorile.

În weekend, condiții de precipitații slabe sunt prin nordul Moldovei, zonele montane și Maramureș.

Nu vorbim de o săptămână care să exceleze la capitolul precipitații, chiar dacă vom avea parte de ele aproape în fiecare zi. Vorbim de cantități în jurul a 3 – 5 l/mp, ceva mai mari doar prin zonele montane (7 – 10 l/mp) și în Dobrogea (20 – 25 de l/mp). Cea mai mare parte a acestor precipitații vor fi ninsori, inclusiv în Dobrogea.

Strat de zăpadă:

Primele zile de primăvară calendaristică aduc și primul strat de zăpadă din sudul țării (SE mai exact), unde ne vom ”bucura„ inclusiv prin București de cei 2 – 4 cm, la fel ca și prin Moldova, în timp ce Dobrogea va trage lozul câștigător, cu un strat de zăpadă, cel puțin la finalul zilei de miercuri, de 10 – 15 cm.

Citește Romania24.ro pe Google News

sursa: http://prognozemeteo.ro/2021/09/05/vremea-saptamanala-06-12-septembrie-2021/ Legături utile: Facebook.com/PrognozeMeteo Instagram.com/PrognozeMeteo https://t.me/PrognozeMeteo

Urmărește știrile romania24.ro pe Google News


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


EVENIMENT

Incident TERIBIL! Copil de 2 ani căzut de la etaj la un hotel din Eforie Nord, găsit în iarbă

Publicat

ambulanta 5 e1608302177417 590x354

Un copil de 2 ani a căzut, luni, de la etajul 2 sau 3 al unui hotel din Eforie Nord. Copilașul a fost găsit de un turist în iarbă.

Conform celor de la Ambulanța Constanța, incidentul a avut loc în Eforie Nord, unde un copil a căzut de la etajul unui hotel.

Potrivit celor de la SAJ, copilul are 2 ani și a căzut ori de la etajul 2, ori de la etajul 3 și a fost găsit de un turist în iarbă.

 

Incident TERIBIL! Copil de 2 ani căzut de la etaj la un hotel din Eforie Nord, găsit în iarbă: cum se simte copilul

 

Copilașul este conștient, a suferit mai multe traumatisme.

A fost transportat la Spitalul Județean. MEDIAFAX

Citește mai departe

EVENIMENT

Poliţia de Frontieră: Peste 10.000 de ucraineni au intrat duminică în România

Publicat

politia de frontiera general vama

Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră informează că duminică, prin punctele de frontieră, au intrat în România 161.106 persoane, dintre care 10.606 cetăţeni ucraineni (în scădere cu 12,05% faţă de ziua precedentă).

Potrivit unui comunicat al IGPF, duminică, prin punctele de frontieră de la nivelul întregii ţări au efectuat formalităţile de control (atât pe sensul de intrare, cât şi pe cel de ieşire) 303.400 persoane, cetăţeni români şi străini, cu peste 70.500 mijloace de transport.

Pe sensul de intrare în România, au fost 161.106 persoane, dintre care 10.606 cetăţeni ucraineni (în scădere cu 12,05 % faţă de ziua precedentă).

Începând cu data de 10 februarie 2022 (perioadă pre-conflict), au intrat în România 1.447.707 cetăţeni ucraineni.

În continuare, controlul de frontieră la intrarea în România prin punctele de trecere a frontierei se derulează cu operativitate, în conformitate cu prevederile legislaţiei naţionale şi comunitare, Poliţia de Frontieră lucrând la capacitatea maximă permisă de infrastructura punctelor de trecere.

Informaţii privind situaţia punctelor de frontieră deschise traficului internaţional se regăsesc pe aplicaţia Trafic on-line, care poate fi accesată la adresa http://www.politiadefrontiera.ro/traficonline/.

Agerpres

Citește mai departe

EVENIMENT

Cupa României la fotbal: Tabloul și programul complet al Fazei Regionale din prima ediție în noul format

Publicat

poarta fotbal

Cupa României la fotbal propune un nou format, începând din ediția 2022/23, mai spectaculos și atractiv.După disputarea fazei județene din ediția 2022/23, faza regională debutează chiar săptămâna aceasta, urmând să se defășoare pe 6, 9 și 13 iulie.

Meciurile se vor desfășura în cele 14 grupe planificate cu câte 3 echipe fiecare și grupate în 7 regiuni geografice. Ulterior, pe 16 iulie, câștigătoarele celor două grupe din fiecare regiune se vor întâlni în Finala Regională.

Site-ul oficial al Federației Românde de Fotbal a publicat tabloul și programul complet al fazei regionale, precum și mențiuni foarte importante legate de criteriile de departajare în fiecare grupă.

Meciul 1: 6 iulie, Meciul 2: 9 iulie, Meciul 3: 13 iulie

Cupa României la fotbal: Tabloul și programul complet al Fazei Regionale. Regiunea 1

Grupa 1
Victoria Lețcani (Iași) – Victoria Horia (Neamț), Unirea Bacău (Bacău) – Victoria Lețcani, Victoria Horia – Unirea Bacău

Grupa 2
Viitorul Darabani (Botoșani) – CSSM Vaslui (Vaslui), Viitorul Liteni (Suceava) – Viitorul Darabani, CSSM Vaslui – Viitorul Liteni

Cupa României la fotbal: Tabloul și programul complet al Fazei Regionale. Regiunea 2

Grupa 1
Someșul Feldru (Bistrița-Năsăud) – CSM Sighetu Marmației (Maramureș), Rapid Jibou (Sălaj) – Someșul Feldru, CSM Sighetu Marmației – Rapid Jibou

Grupa 2
Supporter 2.0 Cluj-Napoca (Cluj) – Recolta Dorolț (Satu Mare), Crișul Sântandrei (Bihor) – Supporter 2.0 Cluj-Napoca, Recolta Dorolț – Crișul Sântandrei

Cupa României la fotbal: Tabloul și programul complet al Fazei Regionale. Regiunea 3

Grupa 1
ACS Tg. Mureș 1898 (Mureș) – ACSM Codlea (Brașov), Inter Stars 2020 Sibiu (Sibiu) – ACS Tg. Mureș 1898, ACSM Codlea – Inter Stars 2020 Sibiu

Grupa 2
Universitatea din Alba Iulia (Alba) – CS Gheorgheni (Harghita) – 9 iulie
Județul Covasna nu a furnizat câștigătoarea Cupei României la nivel județean.

În situația în care într-o grupă participă două echipe, acestea vor disputa un meci direct, iar în situaţia în care, după 90 de minute de joc rezultatul este egal, jocul se va prelungi cu 2 reprize a 15 minute fiecare, fără pauză între ele, dar cu o pauză de 5 minute până la prima repriză a prelungirilor.

Dacă, după reprizele de prelungire egalitatea se menţine, echipa învingătoare va fi stabilită prin executarea loviturilor de departajare, potrivit procedurilor de determinare a câştigătorului jocului, stabilite de IFAB prin “Legile jocului”.

Cupa României la fotbal: Tabloul și programul complet al Fazei Regionale. Regiunea 4

Grupa 1
Nera Bogodinți (Caraș-Severin) – CSO Turceni (Gorj), CS Gloria al Orașului Geoagiu (Hunedoara) – Nera Bogodinți, CSO Turceni – CS Gloria al Orașului Geoagiu

Grupa 2
Victoria Felnac (Arad) – Recolta Dănceu (Mehedinți), CSM Lugoj (Timiș) – Victoria Felnac, Recolta Dănceu – CSM Lugoj

Cupa României la fotbal: Tabloul și programul complet al Fazei Regionale. Regiunea 5

Grupa 1
Oltul Curtișoara (Olt) – ACS Roberto Ziduri (Dâmbovița), Sparta Râmnicu Vâlcea (Vâlcea) – Oltul Curtișoara, ACS Roberto Ziduri – Sparta Râmnicu Vâlcea

Grupa 2
Dunărea Turris Tr. Măgurele (Teleorman) – Inter Câmpulung (Argeș), Dunărea Calafat (Dolj) – Dunărea Turris Tr. Măgurele, Inter Câmpulung – Dunărea Calafat

Cupa României la fotbal: Tabloul și programul complet al Fazei Regionale. Regiunea 6

Grupa 1
Dunărea 2020 Giurgiu (Giurgiu) – Școala de Fotbal ARD Snagov (Ilfov), Atletic United 1906 Ploiești (Prahova) – Dunărea 2020 Giurgiu, Școala de Fotbal ARD Snagov – Atletic United 1906 Ploiești

Grupa 2
AFC Iazu (Ialomița) – Progresul Fundulea (Călărași), CS Dinamo București (București) – AFC Iazu, Progresul Fundulea – CS Dinamo București

Cupa României la fotbal: Tabloul și programul complet al Fazei Regionale. Regiunea 7

Grupa 1
Victoria Traian (Brăila) – Axiopolis Cernavodă (Constanța), Victoria Gugești (Vrancea) – Victoria Traian, Axiopolis Cernavodă – Victoria Gugești

Grupa 2
Unirea Braniștea (Galați) – Voința Lanuri (Buzău), Pescărușul Sarichioi Junior (Tulcea) – Unirea Braniștea, Voința Lanuri – Pescărușul Sarichioi Junior

Penalty-uri indiferent de scorul primului meci, cel puțin.

În conformitate cu decizia Comitetului Executiv din data de 29.06.2022, la finalul fiecărui meci din grupe se vor executa lovituri de departajare, indiferent de scorul final.

Excepţie pot face meciul al doilea și al treilea, doar în situaţia în care echipa calificată din grupă în finala regiunii a fost deja stabilită ca urmare a rezultatelor din primele două meciuri, situaţie în care nu va mai fi necesară executarea loviturilor de departajare.

Rezultatul loviturilor de departajare va fi folosit drept criteriu de departajare în cazul în care la finalul meciurilor dintr-o grupă va exista o egalitate perfectă a liniei de clasament între două sau mai multe echipe.

În situaţia în care şi după aplicarea criteriului loviturilor de departajare egalitatea perfectă între cluburi se va păstra în clasament, ca ultim criteriu de departajare se va proceda la tragerea la sorţi a echipei califícate în finala regiunii.

(sursa: Mediafax)

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO: Utilaj agricol distrus într-un incendiu, în județul Arad. De la ce a pornit focul

Publicat

arad 12

Un utilaj agricol a fost distrus, în urma unui incendiu izbucnit, luni dimineață, în localitatea Vinga, județul Arad. Autovehiculul a ars în proporție de 80%.

Potrivit ISU Arad, pompierii Detașamentului Arad au intervenit în această dimineață, în jurul orei 09:30, în localitatea Vinga, pentru stingerea unui incendiu care se manifesta la un utilaj agricol, staționat pe marginea drumului.

arad 11

Evenimentul a fost anunțat printr-un apel la numărul unic de urgență 112, la fața locului ajungând un echipaj cu o autospecială de stingere cu apă și spumă, un echipaj SMURD și SVSU Vinga.

La ajungerea forțelor de intervenție, utilajul era afectat în proporție de 80%, însă în scurt timp, pompierii au lichidat incendiul, fără ca alți participanți la trafic să fie puși in pericol.

Din fericire, nu au existat victime.

Cauza probabilă de producere a incendiului este efectul termic, după ce materiale combustibile din componența de antifonare a utilajului au căzut pe țeava de eșapament.

Citește mai departe