Connect with us

EVENIMENT

NIVELUL 2 – METODA ”ACCIDENTUL”: Escrocii pretindeau că sunt polițiști. Victimele grupării erau din România și Bulgaria

Publicatmetoda

Polițiștii de investigații criminale, sub coordonarea procurorilor DIICOT – Structura Centrală, au realizat ieri, simultan cu omologii bulgari, 17 percheziții domiciliare (5 în România și 12 în Bulgaria) pentru destructurarea unei grupări infracționale, formate din cetățeni ai statului vecin, care comitea infracțiuni de înșelăciune prin inducerea în eroare a victimelor în cadrul unor conversații telefonice.

Cu acest prilej, au fost depistați mai mulți cetățeni bulgari, membri ai grupului infracțional organizat, 5 dintre aceștia fiind reținuți în Bulgaria și alți 5 în România, pe baza unor mandate europene de arestare emise de autoritățile judiciare bulgare.

În cadrul operațiunii de ieri, polițiștii români au mai depistat și alți doi cetățeni bulgari, pe numele cărora au fost, de asemenea, emise mandate europene de arestare de către autoritățile statului vecin.

Cum acționa gruparea infracțională?

Din cercetări a rezultat faptul că anumiți membri ai grupului infracțional se deplasau frecvent în România, unde rămâneau pentru diferite perioade de timp și unde achiziționau numeroase cartele telefonice pre-plătite, dar și terminale mobile, pe care le foloseau la inițierea de apeluri telefonice către alți cetățeni din Bulgaria.

Prin invocarea unor pretexte și prin folosirea unor calități false, îi determinau să le pună la dispoziție sume de bani, de multe ori deosebit de însemnate, creând astfel prejudicii care, însumate, au depășit valoarea de 500.000 de euro.

În ultimii doi ani, membrii grupului infracțional și-au schimbat frecvent  locurile de cazare, au cumpărat numeroase cartele telefonice și terminale mobile, pe care le-au utilizat exclusiv la comiterea faptelor.

O cantitate însemnată dintre acestea a fost ridicată de polițiștii români în cadrul perchezițiilor domiciliare efectuate la adresele unde aceștia erau cazați pe teritoriul României.

Nivelul 2 – Metoda ”Accidentul”

Pentru comiterea activității infracționale, cetățenii bulgari acționau etapizat și coordonat.

Astfel, unul dintre ei suna victima, dându-se drept polițist și o informa că urmează să fie contactată telefonic de un infractor, care îi va solicita o sumă de bani.

Indicațiile falsului polițist erau ca victima să dea curs cererii infractorului pentru ca acesta să poată fi reținut, ulterior, de Poliție.

În acest fel, banii oferiți de persoana înșelată ajungeau la membrii grupării infracționale.

Cooperare internațională pentru destructurarea rețelei

Cele 17 percheziții s-au realizat în cadrul cooperării judiciare internaționale în materie penală, desfășurate prin implicarea inclusiv a EUROJUST, pe baza unui ordin european de anchetă formulat de autoritățile judiciare din Bulgaria și trimis DIICOT.

Acțiunea organizată de polițiștii de investigații criminale a beneficiat și de sprijinul unui polițist de caz din Bulgaria și a ofițerului de legătură bulgar în cadrul SELEC, care au participat la activitățile desfășurate, precum și de suportul specialiștilor Direcției de Operațiuni Speciale, ai criminaliștilor și polițiștilor din cadrul echipelor de intervenție ale Poliției Române.

Cooperarea judiciară și polițienească internațională, desfășurată în acest caz, se încadrează în activitățile prioritare asumate de polițiștii de investigații criminale români la nivel european, prin EUROPOL, în cadrul Proiectului EMPACT, respectiv combaterea infracțiunilor contra patrimoniului comise de grupările organizate de criminalitate itinerantă.

Nu în ultimul rând, menționăm că omologii bulgari au transmis mulțumiri polițiștilor români pentru sprijinul acordat în destructurarea acestei grupări infracționale organizate.

Recomandări pentru cetățeni!

Poliția Română recomandă cetățenilor ca, în situația în care sunt contactați de persoane pe care nu le cunosc și, sub diverse pretexte, le sunt solicitați bani, să nu dea curs acestor cereri și să sune, de îndată, la 112.


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

EVENIMENT

Andrei Baciu: Putem să ne gândim la o ridicare a măsurilor

Publicat

Secretarul de stat la Ministerul Sănătății Andrei Baciu susține că restricțiile ar putea fi ridicate la 1 iunie în contextul în care numărul infectărilor este în ușoară scădere. Anularea unor restricții se va face doar dacă trendul se menține și românii se vaccinează, așa cum a anunțat premierul.

Andrei Baciu a spus duminică seara că relaxarea restricţiilor este posibilă în condițiile în care trendul infectărilor s-a stabilizat.

„Practic, dau un trend care s-a stabilizat. Aproape că intră pe o fază descendentă, ceea ce este îmbucurător, pentru că uşor-uşor, putem să ne apropiem de orizontul pe care domnul premier l-a dat, 1 iunie, când putem să ne gândim la o ridicare a măsurilor şi la încă un pas mai aproape de o viaţă normală pe care o aşteptăm cu toţii, de foarte mult timp”, a anunţat Andrei Baciu, la Antena 3.

Ridicarea unor măsuri va fi decisă în funcție de numărul persoanelor vaccinate. Premierul Florin Cîțu a vorbit despre aproximativ cinci milioane de români vaccinați în următoarele luni și de 10,4 milioane de români vaccinați până în septembrie.

Sursă: Mediafax

Citește mai departe

EVENIMENT

Rusia nu îl va lăsa pe Navalnîi ”să moară în închisoare”, susţine ambasadorul rus la Londra

Publicat

Moscova nu îl va lăsa pe Aleksei Navalnîi “să moară în închisoare”, a dat asigurări ambasadorul rus la Londra într-un interviu difuzat duminică de BBC, într-un moment în care susţinătorii principalului opozant al Kremlinului se îngrijorează pentru viaţa lui, relatează AFP.

“Binenţeles că nu îl vom lăsa să moară în închisoare, dar pot să spun că dl Navalnîi se comportă ca un huligan (…) încercând să încalce fiecare regulă care a fost stabilită”, a declarat pe canalul public britanic ambasadorul Andrei Kelin.

El l-a acuzat pe opozant că “vrea să atragă atenţia”, plângându-se “azi că are dureri la mâna stângă (…) mâine la piciorul stâng”.

“Dacă se comportă normal, va avea şansa de a fi eliberat mai devreme”, a adăugat ambasadorul Rusiei la Londra.

Washingtonul a avertizat duminică că vor exista “consecinţe” pentru Rusia dacă Aleksei Navalnîi moare, în timp ce miniştrii de externe din UE urmează să discute luni această chestiune.

Aliaţii opozantului de 44 de ani, bolnav şi în greva foamei, au făcut duminică apel la ruşi să iasă în stradă pe 21 aprilie şi să protesteze pentru “a-i salva viaţa”.

Medici apropiaţi de el au declarat sâmbătă că se tem că ar putea suferi un stop cardiac “în orice minut”.AGERPRES

Citește mai departe

EVENIMENT

Șase avalanșe în Munții Carpați. Două persoane au fost acoperite de zăpadă

Publicat

Șase avalanșe s-au produs în acest weekend pe teritoriul României, în diferite zone ale Munților Carpați. Două persoane au fost acoperite parțial de zăpadă, dar au scăpat cu viață.

Șase avalanșe s-au produs în diferite zone montane din România. Este vorba despre avalanșe de dimensiune medie care au fost provocate de vânt, de încălzirea vremii sau de schiori. Două persoane au fost în pericol de moarte, dar au avut noroc și au fost acoperite parțial de zăpadă, scrie Mediafax.

„O scurtă răbufnire de iarnă cu temperaturi negative, câteva reprize de vânt și ninsori moderate au determinat nu mai puțin de 6 avalanșe de dimensiuni medii declanșate accidental de către schiori sau boarderi prin ruperea unor plăci de vânt. Majoritatea au fost fără urmări, doar 2 persoane fiind acoperite parțial. Sâmbătă în prima parte a zilei au fost avalanșe de tip placă, iar după-amiază avalanșe de topire”, au anunțat reprezentanții Salvamont.

Cei de la serviciul Salvamont vor continua să ofere detalii despre avalanșe și despre zonele în care există riscul producerii de avalanșe astfel încât turiștii să fie în siguranță.

Citește mai departe

EVENIMENT

DIICOT, cercetări in rem în cazul accesării datelor privind vaccinarea de consilierul lui Voiculescu

Publicat

Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) au început cercetările în cazul accesării datelor privind vaccinarea de către Ștefan Voinea, consilierul fostului ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu.

Mihaela Porime, purtătorul de cuvânt al DIICOT, a declarat, duminică, pentru Aleph News, că cercetările privind accesarea datelor din Registrul Electronic Național de Vaccinare (RENV), au început și se fac in rem, pentru fapte.

„La acest moment se desfășoară cercetări in rem pentru săvârșirea infracțiunii de acces ilegal la un sistem informatic, transfer neautorizat de date informatice și divulgarea informațiilor secrete de serviciu sau nepublice”, a spus procurorul șef Porime.

Corpul de control al Prim-Ministrului a făcut verificări cu privire la procesul de transparentizare a datelor privind vaccinarea împotriva COVID-19, demarat de Ministerul Sănătăţii, fiind verificate în cadrul controlului activităţile specifice mai multor instituţii din subordinea Ministerului Sănătăţii şi a celor aflate în subordinea sau coordonarea Guvernului, care au atribuţii legale în privinţa gestionării Platformei naţionale de programare pentru vaccinarea împotriva COVID-19 şi a Registrului Electronic Naţional de Vaccinări (RENV).

După ce a fost sesizat DIICOT-ul în urma verificărilor Corpului de Control, iar ministrul Voiculescu a fost demis, acesta a declarat că premierul Florin Cîţu are un comportament demn de junta militară, care nu are nicio legătură cu o ţară europeană.

Sursă: Mediafax

Citește mai departe