Connect with us

EVENIMENT

Niveluri ridicate de arsen în apa potabilă din Cocorăștii Colț, județul Prahova: Au fost impuse restricții de consum

Publicat

Apa, robinet
fotografie cu caracter ilustrativ

Hidro Prahova, operatorul regional de apă, a comunicat descoperirea nivelurilor ridicate de arsen în apa potabilă furnizată în comuna Cocorăștii Colț, impunând astfel o restricție asupra consumului acesteia în ceea ce privește băutul și gătitul.

Conform unui comunicat postat de Hidro Prahova SA, apa din comuna Cocorăştii Colţ nu poate fi folosită pentru băut şi gătit, dar va putea fi folosită pentru spălat şi alte folosinţe care nu determină contaminarea alimentelor, cât şi pentru evacuarea apelor uzate menajere.

„Hidro Prahova SA ia această măsură în urma anunţului de către Direcţia de Sănătate Publică a judeţului Prahova, instituţie care asigură controlul parametrilor de calitate ai apei potabile prin monitorizarea de audit, care informează prin procesul verbal nr. 376-377 din data de 17.05.2023, că pe raza teritorială a comunei Cocorăştii Colţ s-au găsit valori depăşite ale arsenului în apa potabilă. (…)

Societatea va asigura necesarul de apă potabilă prin utilizarea containerelor tip IBC în zonele afectate”, arată sursa citată.

De asemenea, Hidro Prahova menţionează că vor fi prelevate constant probe de apă, ce vor fi analizate în vederea asigurării gradului de potabilitate al acesteia, conform reglementărilor în vigoare.

Directorul Direcţiei de Sănătate Publică Prahova, Adela Bodea, a declarat, pentru AGERPRES, că au fost depistate depăşiri minore ale valorilor maxime admise ale arsenului în apa potabilă, fiind luate măsuri pentru înştiinţarea populaţiei în acest sens şi pentru restricţionarea consumului apei.

O situaţie similară există în comuna Măneşti, autorităţile anunţând, la finalul anului trecut, că apa este contaminată cu arsen peste limita admisă, DSP Prahova interzicând consumul acesteia.

Ulterior, directorul operatorului regional Hidro Prahova, Dorin Ilian Leţea, a declarat, într-o conferinţă de presă, că populaţia comunei Măneşti nu a fost în situaţie de risc.

Niveluri ridicate de arsen în apa potabilă din Cocorăștii Colț, județul Prahova. Precizările DSP Prahova

„Populaţia nu a fost în risc. În momentul în care am ajuns în situaţia de risc de sănătate, am luat măsurile corecte de a opri furnizarea de apă acolo”, a spus Leţea.

El a explicat că nivelul de creştere a arsenului în reţea este de aproximativ 20%, în funcţie de punctul de prelevare, existând şi un punct unde depăşirea este de circa 70% faţă de indicatorul legal, în acel caz fiind vorba despre un capăt de reţea.

Directorul DSP Prahova, Adela Bodea, a precizat că situaţia de la Măneşti nu a fost încă rezolvată, existând în continuare restricţie privind consumul apei.

Viceprimarul comunei, Daniela Ştefan, a declarat, pentru AGERPRES, că apa potabilă este asigurată de către operator prin mai multe containere amplasate pe raza unităţii administrativ-teritoriale, iar situaţia este în dinamică, în sensul în care, la un moment dat, restricţia de consum a fost ridicată în urma analizelor care indicau că arsenul se încadrează în valorile admise, fiind ulterior reinstituită după ce rezultatele analizelor au indicat noi depăşiri ale valorilor maxime admise. Agerpres

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmăriți Romania24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Lucrări de modernizare la Liceul ”Dorin Pavel” din Alba Iulia. Contractul a fost semnat de primărie. Cât este investiția

Publicat

lucrări de modernizare la liceul ”dorin pavel” din alba iulia.

Mai multe clădiri ale Liceului Tehnologic ”Dorin Pavel” din Alba Iulia vor fi modernizate cu bani PNRR. Este vorba despre lucrări de creștere a eficienței energetice, pentru care contractul a fost semnat în 22 septembrie.

Primarul Gabriel Pleșa a dat detalii despre investiție.

”Am semnat vineri contractul prin care Liceul Tehnologic ”Dorin Pavel” va beneficia de o investiție majoră pentru creșterea eficienței energetice a unor corpuri de clădiri.

Concret, la internat,…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Absolvenții Colegiului ”Emil Racoviță” Cluj, acum studenți, sfaturi pentru liceeni. Un eveniment ”Reconnect”

Publicat

racovita 2 e1695625368164.jpg

Mai mulți absolvenți de acum doi ani ai Colegiului Național ”Emil Racoviță” Cluj-Napoca, în prezent studenți la universități din țară și străinătate, au participat zilele trecute la evenimentul ”Reconnect” în cadrul instituției și au avut întâlniri cu liceenii cărăra le-au oferit sfaturi privind viitoarea carieră. 

”Au trecut doi ani de când trecerea orelor nu a mai fost marcată de clopoțelul din Colegiul Național „Emil Racoviță”…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Erou de război din Alba, mort într-un lagăr sovietic, contestat în instanță de AJPIS cu argumente de pe Wikipedia

Publicat

erou de război din alba, mort într un lagăr sovietic, contestat

Un bărbat din Alba, Ioan Daisa, în vârstă de 81 de ani, fiul unui soldat român care a murit prizonier într-un lagar URSS, în cel de Al Doilea Război Mondial, a dat în judecată Agenția Județeană Pentru Plăți și Inspecție Socială Alba pentru a primi indemnizație de urmaș. 

În instanță, juristul AJPIS Alba care a reprezentat instituția și-a formulat apărarea pe baza informațiilor de pe Wikipedia și a pierdut procesul. 

Mai exact, acesta a citat din Wikipedia câteva…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Controale la sute de farmacii care eliberează medicamente ce conțin oxicodonă și fentanyl. Precizări de la Ministerul Sănătății

Publicat

controale la sute de farmacii care eliberează medicamente ce conțin

Ministerul Sănătății a anunțat că au fost identificate peste 500 de farmacii care eliberează medicamente ce conțin oxicodonă și fentanyl și că în această perioadă sunt derulate controale la aceste unități.

Verificările derulate de inspectorii de la Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale (ANMDMR) au început încă din 18 septembrie.

”Colaborarea cu instituțiile abilitate în desfășurarea anchetei referitoare la suspiciunea săvârșirii…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe