Connect with us

EVENIMENT

Nivelurile de CO2 din atmosfera Terrei au crescut alarmant. Oameni de știință: ”alergăm cu viteză maximă spre o catastrofă globală”

Publicat

sursa foto: Pixabay

Nivelurile de dioxid de carbon din atmosfera Terrei au crescut până la valori care sunt cu peste 50% mai mari decât cele din perioadele preindustriale ale civilizaţiei umane, au anunţat oamenii de ştiinţă de la National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) din Statele Unite, informează DPA.

Dioxidul de carbon (CO2), măsurat de Mauna Loa Atmospheric Baseline Observatory din Hawaii, au atins în 2022 un vârf de 421 de părţi per milion (ppm) în luna mai, „împingând şi mai mult atmosfera Terrei într-un teritoriu ce nu a mai fost văzut de milioane de ani”, au declarat experţii americani.

Înainte de Revoluţia Industrială – şi pentru aproape 6.000 de ani de civilizaţie umană -, nivelurile de CO2 s-au situat constant în jurul pragului de 280 de ppm.

După acea perioadă de profunde transformări tehnologice, care au început în secolul al XVIII-lea, oamenii de ştiinţă estimează că oamenii au generat emisii de aproximativ 1,5 trilioane de tone de CO2, iar o mare parte din această cantitate va continua să încălzească planeta noastră pentru alte câteva mii de ani de acum înainte.

Anunţul a fost făcut de cercetători de la NOAA – o agenţie federală americană care furnizează informaţii şi servicii ştiinţifice pentru a proteja resursele naturale ale Pământului – şi de la Institutul Scripps pentru Oceanografie din cadrul Universităţii California din San Diego.

„Ştiinţa prezintă dovezi irefutabile: oamenii modifică clima în feluri la care economia şi infrastructura noastră trebuie să se adapteze”, a declarat Rick Spinrad, administratorul general al NOAA, citat într-un comunicat.

Nivelurile de CO2 din atmosfera Terrei au crescut alarmant. Vedem în fiecare zi impactul pe care schimbările climatice le provoacă în jurul nostru

„Vedem în fiecare zi impacturile pe care schimbările climatice le provoacă în jurul nostru. Creşterea implacabilă a nivelurilor de dioxid de carbon măsurate la Mauna Loa reprezintă o mărturie puternică a faptului că trebuie să luăm măsuri urgente şi serioase pentru a deveni o naţiune mai bine pregătită în faţa climei”, a adăugat el.

Potrivit NOAA, poluarea cu CO2 este generată de arderea combustibililor fosili pentru transport şi pentru obţinerea de energie electrică, precum şi de fabrici de ciment, despăduriri, agricultură şi alte practici.

„Alături de alte gaze cu efect de seră, CO2 captează căldura radiată la suprafaţa planetei şi care, altfel, ar ‘evada’ în spaţiu, făcând ca atmosfera planetei să se încălzească constant, fapt ce duce la o cascadă de impacturi meteorologice, inclusiv la episoade de căldură extremă, secetă şi incendii de vegetaţie, precum şi la precipitaţii mai abundente, inundaţii şi furtuni tropicale”, a adăugat agenţia americană.

Nivelurile de CO2 din atmosfera Terrei au crescut alarmant. Ne lipseşte puterea unei voinţe colective pentru a încetini creşterea

„Este deprimant că ne lipseşte puterea unei voinţe colective pentru a încetini creşterea implacabilă a nivelurilor de CO2”, a declarat Ralph Keeling, un renumit profesor de geo-chimie care conduce programul desfăşurat de Institutul Scripps în Mauna Loa.

„Poate că folosirea combustibililor fosili nu mai accelerează, dar noi continuăm să alergăm cu viteză maximă spre o catastrofă globală”, a adăugat el.

Pieter Tans, cercetător principal la Global Monitoring Laboratory, împărtăşeşte frustrarea profesorului Keeling şi a spus că deşi nivelurile mari de CO2 din atmosferă nu reprezintă ceva nou, omenirea a refuzat cu toate acestea să acţioneze până acum în consecinţă.

„Cunoaştem aceste lucruri de o jumătate de secol, dar am eşuat să facem ceva consistent împotriva lor. Oare ce altceva ar trebui să se mai întâmple pentru ca noi să ne trezim?”, a declarat Pieter Tans.

Agerpres

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Legea prin care PFA-urile puteau deveni SRL-uri, declarată neconstituţională de CCR

Publicat

legea prin care pfa urile puteau deveni srl uri, declarată neconstituţională de

Curtea Constituţională a României (CCR) a declarat neconstituțională modificarea legislativă prin care persoanele fizice autorizate (PFA), întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale se puteau transforma în societăţi cu răspundere limitată (SRL) sau altfel de societăţi comerciale.

În cadrul controlului de constituţionalitate a priori, cu unanimitate de voturi, CCR a admis joi o obiecţie de…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO: „Poezia Toamnei”, la Liceul Teoretic din Teiuș. Elevii au realizat poezii, desene, machete sau obiecte decorative

Publicat

foto: „poezia toamnei”, la liceul teoretic din teiuș. elevii au

Elevii Liceului Teoretic Teiuș coordonați de prof. Marius Cosmin Pintea, prof. Corina Oltean, prof. Romina Pop, prof. Simona Oltean, au realizat o activitate care și-a propus să aducă în prim-plan, prin intermediul unor creații literare, picturi, desene, machete, obiecte decorative, realizate din materiale reciclabile, probleme legate de mediu.

Cea de-a doua ediție a Proiectului „Poezia toamnei” dorește, așadar, să…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO. Peste 150 de puncte gospodărești inestetice din Cluj-Napoca vor fi demolate și înlocuite cu puncte moderne

Publicat

puncte gospodaresti cluj e1627989521509.jpg

Primăria Cluj-Napoca va demola 153 de puncte gospodărești inestetice din cartierele municipiului și le va înlocui cu puncte moderne. Licitația este în desfășurare.

Viceprimarul Dan Tarcea a anunțat că municipalitatea va desființa 153 de puncte de colectare a deșeurilor menajere care nu mai corespund standardelor actuale. Acestea vor fi înlocuite cu puncte moderne, pe cinci fracții, proiectate special pentru a răspunde nevoilor actuale de colectare selectivă.

Citește mai departe

EVENIMENT

Trafic îngreunat pe DN 67C Transalpina, între Tău și barajul Oașa. Copaci căzuți pe carosabil

Publicat

trafic îngreunat pe dn 67c transalpina, între tău și barajul

Traficul rutier este îngreunat, vineri dimineața, pe DN 67 C (Transalpina), între localitatea Tău Bistra și barajul Oașa. Au căzut copaci pe partea carosabilă.

Potrivit IPJ Alba, se circulă alternativ. Se estimează reluarea normală a circulației în jurul orei 8.00.

Potrivit InfoTrafic, vineri dimineața se circula în condiții de iarnă în zona montană înaltă a județului, unde ningea abundent.

Recomandările…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe