Connect with us

EVENIMENT

Noaptea Sfântului Andrei, Hallowen-ul românesc. Noaptea în care bariera dintre viață și moarte slăbește

Publicat

lupi

Noaptea de Sfântul Andrei (29-30 noiembrie)- Halloween-ul românesc. Este considerată de mulți echivalentul Halloween-ului românesc, datorită mai multor tradiții și superstiții legate de sărbătoarea Sfântului Andrei.

Citeste Mesaje de Sfântul ANDREI. Urări, felicitări și SMS-uri pentru Andrei, Andi, Andreea, Andra, Andrada

Sfântul Andrei a fost numit și „Apostolul Lupilor”, în amintirea prezenţei pe teritoriul geto-dacilor, al căror simbol era lupul.

Se spune că în noaptea de Sfântul Andrei, lupii încep să vorbească cu grai de om, iar bariera dintre viață și moarte slăbește, astfel că strigoii și moroii încep să umble pe pământ, în locurile pe care le vizitau când erau în viață.

Superstiţiile din bătrâni arată că, pentru a te proteja împotriva lupilor şi să nu-i aduci în apropierea casei şi gospodăriei, e bine să nu îţi piepteni părul, să nu torci, să nu faci curat în casă şi grajd şi să nu dai gunoiul afară.

Astfel, în noaptea Sfântului Andrei, „umblă strigoii” să fure „mana vacilor”, „minţile oamenilor” şi „rodul livezilor”. Strigoii sunt spirite ale celor morţi, care, din diverse motive, n-au mai ajuns pe tărâmul de dincolo.

În această noapte, aceste spirite devin periculoase, distrugătoare, aducând calamităţi, boli şi nefericire. În aceste condiţii, usturoiul este folosit pentru apărarea gospodăriei – uşile şi ferestrele casei, grajdurile, coteţele erau unse cu usturoi zdrobit pentru a preveni pătrunderea duhurilor rele sau se atârnau cununi împletite de usturoi.

Vezi și SFÂNTUL ANDREI: Ce nume se sărbătoresc în 30 noiembrie. Cui spui ”La mulți ani” în ziua în care este cinstit Apostolul Românilor

Pentru români, numele Apostolului Andrei este legat de lupi. Se spune că acest nume – Apostolul Lupilor – derivă din vechea denumire a dacilor, daoi, (lupi), dar și de la simbolul lor – lupul. Lupul era chiar un simbol al sanctuarelor Daciei.

Legendele spun că acest animal a fost alaturi de daci la căderea Sarmizegetusei și că cel care era căpetenia lupilor l-ar fi vegheat pe Apostolul Andrei prin pustia Dobrogei spre peștera care i-a fost adăpost.

Sfântul Andrei-  uncenicul Sfântului Ioan Botrezătorul

Sfântul Andrei, înainte de a deveni ucenic al lui Hristos, a fost ucenic al Sfântului Ioan Botezătorul. Dorința de a-L urma pe Hristos se naște în el, în momentul în care Sfântul Ioan rostește cuvintele: „Iată Mielul lui Dumnezeu, Cel ce ridică păcatul lumii” (Ioan 1, 29).

Scriptura îl descoperă pe Andrei la înmulțirea pâinilor și a peștilor (Ioan 6, 8-9) și după învierea lui Lazar când, împreună cu Filip, îi spune lui Hristos că niște elini, veniți în Ierusalim cu prilejul sărbătoririi Paștelui Iudaic, doresc să-L vadă (Ioan 12, 20 – 22).

Supersitții și tradiții de Sfântul Andrei

Tot în noaptea Sfântului Andrei se poate prevedea cât de rodnice vor fi livezile şi ogoarele. Oamenii aduc în casă crenguţe de vişin, le pun în apă şi, dacă înfloresc până la Crăciun, vor avea un an bogat.

Un alt mijloc este semănarea de grâu în mici vase sau folosirea a 12 cepe (pentru cele 12 luni ale anului) lăsate în pod până la Crăciun – cele stricate sunt semn de lună ploioasă, cele încolţite sunt semn de bogăţie.

Vezi AICI: CALENDAR Ortodox 2022

Fetele care vor să-şi afle ursitul ascund sub pernă busuioc sfinţit, astfel încât chipul acestuia să le apară în vis, apelează la „făcutul cu ulcica”. Ele folosesc un vas nou de lut, cărbuni încinşi şi incantaţii magice, sau, la miezul nopţii, se uită într-un pahar cu apă „neîncepută”, aşezat pe cenuşă, în care lasă să cadă o verighetă sfinţită. În unele zone ale țării , se crede că ursitul se poate vedea dacă fata se aşază goală între două oglinzi, cu o lumânare în mână.

Prin alte părţi este obiceiul ca fetele de măritat să facă o turtă subţire ca o plăcintă din făină de grâu, foarte sărată denumită Turtuca de Andrei, pe care o mănâncă la culcare. Băiatul pe care-l visează că le aduce apă ca să le astâmpere setea se crede că este viitorul lor soţ.

Citește și MESAJE de ZIUA NAȚIONALĂ pentru toți românii. Felicitări și urări din inimă de român de 1 Decembrie 2021

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

FOTO-VIDEO: Ritualul „Spălării Picioarelor” din Joia Mare, la Catedrala Romano – Catolică din Alba Iulia

Publicat

foto video: ritualul „spălării picioarelor” din joia mare, la catedrala romano

Unul dintre momentele de la Cina Cea de Taină, când Mântuitorul Iisus Hristos le-a spălat picioarele apostolilor, a fost reprodus în Joia Mare la Catedrala Romano-Catolică „Sfântul Mihail” din Alba Iulia. 

Ritualul reprezintă o lecţie de smerenie, ce simbolizează spălarea de păcate şi, în special, renunţarea la orgoliu şi mândrie.

În acest an, ritualul a avut loc în jurul orei 19:30, în cadrul Liturghiei Cinei cea de Taină.

Potrivit obiceiului, cel mai mare…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Programul Noua Casă 2024: Doar 100 de garanţii acordate de stat, în prima lună de la lansare. Precizările directorului FNGCIMM

Publicat

programul noua casă 2024: doar 100 de garanţii acordate de

Programul Noua Casă 2024. Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM) a acordat doar 100 de garanţii în programul Noua Casă, în prima lună de la demarare, a transmis joi directorul general al Fondului, Dumitru Nancu.

„Având în vedere că avem o lună de zile de când programul este operaţional, cu toate că am înjumătăţit comisionul de garantare de la 0,3% la 0,15% (pe an – n. r.), costurile notariale la fel au fost reduse prin ordin al ministrului de…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

AVANCRONICĂ. Sepsi Sf. Gheorghe – CFR Cluj. Clujenii sunt obligați să câștige pentru a urca pe podium

Publicat

432778526 798937005596925 8338081567194080141 n.jpg

Echipele de fotbal CFR Cluj și Sepsi Sf. Gheorghe se vor întâlni vineri, 29 martie, de la ora 20,30 pe stadionul Sepsi OSK unde vor disputa partida din etapa cu numărul doi din play-off-ul Superligii, deplasare în urma căreia feroviarii trebuie să se întoarcă cu cele 3 puncte pentru a urca pe podium.

CFR Cluj vine după o înfrângere suferită în Gruia împotriva echipei FC Universitatea Craiova cu scorul de 1 la 2.

Clujenii s-au văzut conduși încă din minutul…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Un ”pește” și iubita sa din Alba, condamnați la închisoare cu executare. Au obligat o minoră să se prostitueze pe centura orașului

Publicat

un ”pește” și iubita sa din alba, condamnați la închisoare

Un bărbat și o femeie din Alba vor merge la închisoare, după ce au obligat o minoră să se prostitueze, pe centura din Alba Iulia și în gara Bărăbanț. 

Deși faptele s-au petrecut în 2017, o condamnare definitivă a venit abia în 26 martie 2024, la Curtea de Apel Alba Iulia. 

Cei doi, Teodor N.C. și Raluca M.H., au încercat să schimbe sentința, în apel, la instanța superioară din Alba Iulia. Însă magistrații au respins cererea acestora, iar sentința de la instanța de…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe