Connect with us

EVENIMENT

Noi condiții pentru donarea de plasmă de la persoanele vindecate de COVID-19, stabilite de Ministerul Sănătății

Publicat

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru a aprobat Ordinul privind modificarea Anexei la Ordinul nr. 654/2020 privind aprobarea Metodologiei pentru colectarea, testarea, procesarea, stocarea şi distribuţia plasmei de la donator vindecat de COVID-19 şi utilizarea monitorizată pentru pacienţii critici cu COVID-19 din secţiile ATI, informează luni reprezentanții ministerului.

Documentul a fost elaborat în urma consultării specialiștilor din Comisia de anestezie şi terapie intensivă, Comisia de transfuzii și Institutul Național de Hematologie Transfuzională ”Prof. Dr. C. T. Nicolau”.

Actul normativ conține modificări referitoare la selecția potenţialilor donatori de sânge total/plasmă care vor putea fi aleși dintre persoanele ce pot dovedi istoricul de infecție cu SARS CoV-2 și dispariția riscului de transmitere a bolii, fără să se mai aplice cerința că aceștia să fi fost internați în prealabil în spital.

De asemenea, au fost modificate cerințele minime pentru admiterea ca donator vindecat de COVID-19 precum și lista documentelor solicitate, având în vedere necesitatea armonizării legislației în vigoare. De exemplu, a fost eliminat criteriul de eligibilitate care solicita ca donatorul să prezinte 2 teste RT-PCT negative.

Astfel, cerințele minime pentru admiterea ca donator vindecat de COVID-19 vor fi:

– semnarea consimţământului informat pentru intrarea în procedura de selecţie în vederea donării de plasmă prin plasmafereză şi/sau sânge total şi pentru transmiterea codificată a datelor privind donarea în baza de date naţională şi europeană;

-prezentarea documentelor care să ateste istoricul de infectie cu SARS-CoV-2, respectiv încetarea riscului de transmitere a bolii.

-încadrarea în toate criteriile standard pentru donarea de sânge total sau plasmă, conform legislaţiei naţionale;

-intervalul între 2 donări de plasmă succesive este de cel puțin 14 zile.

Modificările urmăresc creșterea numărului persoanelor vindecate COVID-19 care pot să doneze sânge/plasmă, precum și a numărului pacienților critici din ATI care pot să primească plasmă.

Mai mult, Ministerul Sănătății va contribui cu date în platfomă de raportare a datelor privind recoltarea de sânge total/plasmă de la donatori vindecați de COVID-19 pusă la dispoziția statelor membre de către Comisia Europenă- EU CCP Database.

Informațiile vor fi utilizate pentru consolidarea dovezilor la nivel UE privind siguranța și eficacitatea acestei terapii.

Ordinul MS stabilește responsabilitățile privind transmiterea informațiilor în baza de date a UE.

Recoltarea se va realiza cu respectarea standardelor actuale din legislația națională în domeniul transfuziei sanguine pentru colectarea, testarea, prelucrarea, stocarea și distribuirea sângelui și a componentelor sanguine, respectând totodată principiului donării voluntare neremunerate și ghidul tehnic elaborat de Comisia Europeană cu privire la colectarea, testarea, procesarea, stocarea, distributia si utilizarea monitorizata a plasmei provenite de la persoane vindecate de COVID-19 pentru tratamentul COVID-19.

Plasma se va administra doar pacienților critici infectati, cu vârsta de cel putin 18 ani, care sunt de acord cu administrarea de plasma convalescenta COVID-19 prin semnarea consimțământului informat și care îndeplinesc o serie de criterii specifice.

Conform datelor INHT, până în prezent au fost înregistrați peste 490 donatori, iar centrele de transfuzie sanguină au distribuit către spitale un număr de 463 unități de plasmă de la donatori vindecați de Covid 19.

FOTO: arhiva

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Ecograf performant la Centrul de Sănătate Multifuncțional Ocna Mureș. Servicii medicale oferite pentru adulți și copii

Publicat

ecograf performant la centrul de sănătate multifuncțional ocna mureș. servicii

Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia continuă investițiile în aparatură medicală de ultimă generație, pentru a asigura servicii medicale de cea mai înaltă calitate.

Recent, pentru Centrul de Sănătate Multifuncțional Ocna Mureș a fost achiziționat un ecograf performant care va facilita efectuarea de consultații și investigații medicale în specialitatea Medicină Internă. Ecograful este echipat cu sondă de ecografie cardiacă, ceea ce va permite efectuarea de ecografii…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO: Ovidiu Hulea, atletul de 60 de ani din Alba, a reprezentat România la un campionat european. Locul V la săritura în lungime

Publicat

video: ovidiu hulea, atletul de 60 de ani din alba,

Ovidiu Hulea, ateltul din Alba, legitmat la CSM Unirea Alba Iulia, a reprezentat iar România, la un campionat European.

Acesta a fost prezent la European Masters Athletics Championships Indoor desfasurate la Torun, Polonia, în perioada 17-23 Martie.

Atletul Virgil Ovidiu Hulea este sportiv legitimat la CSM UNIREA Alba Iulia și a reprezentat România împreună cu alți atleți și prezent în proba de săritură în lungime la grupa de vârstă 55 ani.

În urma competiției a obținut…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO. România INTRĂ în Schengen aerian și maritim. Boc: Abia aștept să CĂLĂTORESC la Bruxelles ca un adevărat cetățean european

Publicat

steag ue romania e1711615746150.jpg

România intră de duminică, 31 martie,  în spațiul Schengen, aerian și maritim. Aflat în direct la Napoca Live, primarul Clujului, Emil Boc, consideră că este doar un pas înainte pentru integrarea țării în spațiul comun european.

„Abia aștept să călătoresc la Bruxelles ca un adevărat cetățean european. Este, deocamdată, doar un pas înainte pentru integrarea țării în spațiul comun european. Să termine și domnul Nehammer cu alegerile în septembrie…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Bărbat din Abrud, cercetat penal după ce a fost oprit în trafic. Ce au descoperit polițiștii

Publicat

tânăr din județul alba, reținut după ce a fost oprit

Un bărbat din Abrud este cercetat penal după ce a fost oprit în trafic de polițiști. Acesta conducea un autoturism, pe o stradă din oraș.

Potrivit IPJ Alba, miercuri, 27 martie, în jurul orei 14.30, polițiștii rutieri din Abrud au oprit, pentru control, un autoturism condus pe strada Avram Iancu din Abrud, de un bărbat de 38 de ani, din oraș.

În urma testării conducătorului auto, cu aparatul din dotare, au reieșit indicii cu privire la posibila prezență a substanțelor…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe